Turun kaupunki jakaa jälleen 70 vuotta täyttäneille maksuttomia liukuesteitä

Suomessa tapahtuu noin 7 000 lonkkamurtumaa vuodessa ja näistä yli 90 prosenttia aiheutuu kaatumisen seurauksena. Yhden lonkkamurtuman hoito maksaa yhteiskunnalle ensimmäisenä vamman jälkeisenä vuotena noin 20 000 euroa.

Turun kaupunki haluaa ennaltaehkäistä kaatumistapaturmia, estää lonkkamurtumia ja vähentää niistä aiheutuvia kustannuksia. Kaupunki jakaa maksuttomia liukuesteitä tänäkin vuonna.

Liukuesteet myönnetään maksutta 70 vuotta täyttäneille turkulaisille. Liukuesteet voi noutaa henkilökohtaisesti itselleen. Mukana pitää olla henkilöllisyystodistus. Liukuesteet jaetaan henkilöille, jotka eivät ole saaneet liukuesteitä vuonna 2016.

Maksuttomat liukuesteet voi noutaa keskiviikosta 15. marraskuuta alkaen keskiviikkoon 31. tammikuuta asti Palvelutori Poijusta.

Liukuesteitä voi sovittaa noudon yhteydessä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turun hallinto-oikeus kumosi Ruukinrinteenkulman asemakaavamuutoksen hyväksymistä koskevan päätöksen

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hyväksyi 7. helmikuuta Nummen kaupunginosan korttelin 44 tontin 13 asemakaavamuutoksen. Asemakaavan muutoksella Vanhan Hämeentien ja Ruukinrinne-nimisen kadun kulmaukseen sijoittuvan tontin rakennusoikeutta olisi kasvatettu 560 kerrosneliömetristä 1 400 kerrosneliömetriin ja sallittu rakennuksen kerrosluku kaksinkertaistettu neljään.

Väittelijä loi uuden mallin suprajohteiden ominaisuuksien ennustamiseen

Suprajohteet tarjoavat poikkeuksellisia energiaratkaisuja ja niiden häviötön sähkönsiirto mahdollistaa esimerkiksi tuulivoimaloiden uudenlaiset generaattorit. Turun yliopistossa väittelevä Mika Malmivirta tutki, miten YBCO-suprajohteen ominaisuuksia voidaan parantaa sekoittamalla siihen ei-suprajohtavia materiaaleja. Tutkimuksessa kehitetty simulaatio soveltuu myös suprajohteiden ominaisuuksien ennustamiseen.

Ilmajohdot tuovat haastetta valtakunnan ykköskuusen kuljetukselle

Valtakunnan ykköskuusi, eli Turun tuomiokirkon joulukuusi, tulee tänä vuonna Pöytyän Haverista. Kuusi on 60–70 vuotta vanha ja sillä on pituutta 22 metriä. Puu tuodaan Tuomiokirkon edustalle tavallista pidemmän noutomatkan vuoksi kello kahden ja kolmen välillä ja sen pystytys aloitetaan heti. Kuusen valot sytytetään lauantaina 25. marraskuuta.

Hylkeet, linnut ja ihmiset kilpailevat Itämeren kaloista

Merimetsot vaikuttavat kalakantoihin.

Kalastajat ovat huolestuneita hylkeiden ja kaloja syövien lintujen, pääasiassa merimetsojen, merkityksestä kilpailussa kalansaaliista. Tuore kansainvälinen tutkimus osoittaa, että kilpailua kalansaaliista ihmisten ja eläinten kesken on. Tukholman yliopiston professorin Sture Hanssonin johtamaan tutkimusryhmään kuului Suomesta tutkijoita Luonnonvarakeskuksesta ja Åbo Akademista.

Suomi yksi maailman parhaita keskoshoidossa

Keskosvauvan on hyvä syntyä Suomessa, sillä pienten keskosten eloonjääminen on Suomea parempi vain Japanissa. Suomi kuuluu seitsemän läntisen maan melko tasaiseen joukkoon, joiden alapuolelle sijoittuvat Israel ja Espanja. Keskosten hoitotuloksia tarkasteltiin tuoreessa tutkimuksessa eloonjäämislukujen valossa yhdessätoista kehittyneessä maassa.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!