Suomalaiset naiset esiin ÅST:llä

Kymmenen laulua naisesta yhdistelee tanssia, musiikkia ja laulua tosipohjaiseksi fiktioksi. Kymmenen laulua naisesta yhdistelee tanssia, musiikkia ja laulua tosipohjaiseksi fiktioksi. Kuva: Antti Kurola

– Aina ohjatessa pyrkii taidetta kohti ja aina silloin siihen jopa päätyy, nauraa koreografi-ohjaaja Marjo Kuusela vuosikymmenten kokemuksella.

Tällä viikolla Åbo Svenska Teaterin päänäyttämöllä nähdään Kymmenen laulua naisesta, joka yhdistää tanssia ja musiikkia. Erityisesti Suomen historian suurnaisia huomioiva teos on Kuuselan ohjaama. Hän myös vastaa esityksen koreografiasta.

– Tänne on aina hienoa tulla. Åbo Svenska Teater on upea paikka senkin vuoksi, että kyseessä on Suomen vanhin edelleen käytössä oleva teatterirakennus. Minulla on ollut teatterissa aina hirveän hauskaa. Harvassa paikassa olen nauranut yhtä paljon kuin täällä, jo 1950-luvulla ÅST:n lavalla esiintynyt Kuusela sanoo.

Turku liittyy muutenkin vahvasti esitykseen. Keskiössä on turkulaisen Thorsten Renvallin johtama Petsamon heimosotaretki, jonka ympärille fiktiivinen tarina rakentuu. Teoksen avainhahmo on italialais-ruotsalaista syntyperää oleva sirkustaiteilija Elvira Bono, mutta tarinassa vilahtelee useita Suomen historian merkkinaisia L. Onervasta Hella Wuolijokeen.

– Tämä on fiktiivinen tarina todenperäisistä tapahtumista. Historia ei anna tarkkaa kuvaa tapahtumista, joten olemme tehneet tarinoita, jotka olisivat voineet tapahtua. Lisäksi tarinaan on otettu herkullisia tapahtumia, jotka on sijoitettu Petsamoon. Esimerkiksi Turun vuoden 1917 voikapina on tarinassa mukana, Kuusela paljastaa.

– Ensimmäisellä puoliajalla tarina etenee episodimaisesti kerrottujen kohtausten kautta. Teoksessa pohditaan muun muassa sitä, ketkä kuuluvat Suomeen ja suomalaisten yhteenkuuluvuutta. Jos harjoitusperiodi on kunnollisen pituinen, yleensä käy niin, että teos alkaa kuljettaa itseään ja muotoutua erilaiseksi kuin alun perin ajatteli. Niin kävi tälläkin kertaa.

Vaikka kehystarina sijoittuukin menneisyyteen on Kuusela halunnut tehdä teoksen, jossa on läsnä sekä mennyt että nykyisyys.

– Ensimmäinen puolisko on enemmän mennyttä ja jälkimmäinen on enemmän nykyaikaa. Myös tanssin liikekieli on esityksen loppupuolella nykyisyyttä, Kuusela kuvailee.

Aurinkobaletin ja Tanssiteatteri Rimpparemmin yhteistuotanto sai kantaesityksensä Rovaniemellä elokuun lopussa. Kymmenen laulua naisesta marssittaa lavalle kaikkiaan peräti 27 esiintyjää, tanssijoita ja laulajia. Esiintyjät teokseen tulevat ympäri Suomea. Kaikille esiintyjille yhdistävä tekijä on Kuusela, joka on tehnyt töitä kaikkien kanssa jo aikaisemmin.

Esityksessä kuultavat laulut on säveltänyt Kaj Chydenius varta vasten tähän produktioon. Laulujen teksteistä vastaa Chydeniuksen pitkäaikainen työpari runoilija Jukka Itkonen.

Kymmenen laulua naisesta ÅST:ssa 9.–12. marraskuuta.

Ilkka Lappi

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!