Suomalaiset naiset esiin ÅST:llä

Kymmenen laulua naisesta yhdistelee tanssia, musiikkia ja laulua tosipohjaiseksi fiktioksi. Kymmenen laulua naisesta yhdistelee tanssia, musiikkia ja laulua tosipohjaiseksi fiktioksi. Kuva: Antti Kurola

– Aina ohjatessa pyrkii taidetta kohti ja aina silloin siihen jopa päätyy, nauraa koreografi-ohjaaja Marjo Kuusela vuosikymmenten kokemuksella.

Tällä viikolla Åbo Svenska Teaterin päänäyttämöllä nähdään Kymmenen laulua naisesta, joka yhdistää tanssia ja musiikkia. Erityisesti Suomen historian suurnaisia huomioiva teos on Kuuselan ohjaama. Hän myös vastaa esityksen koreografiasta.

– Tänne on aina hienoa tulla. Åbo Svenska Teater on upea paikka senkin vuoksi, että kyseessä on Suomen vanhin edelleen käytössä oleva teatterirakennus. Minulla on ollut teatterissa aina hirveän hauskaa. Harvassa paikassa olen nauranut yhtä paljon kuin täällä, jo 1950-luvulla ÅST:n lavalla esiintynyt Kuusela sanoo.

Turku liittyy muutenkin vahvasti esitykseen. Keskiössä on turkulaisen Thorsten Renvallin johtama Petsamon heimosotaretki, jonka ympärille fiktiivinen tarina rakentuu. Teoksen avainhahmo on italialais-ruotsalaista syntyperää oleva sirkustaiteilija Elvira Bono, mutta tarinassa vilahtelee useita Suomen historian merkkinaisia L. Onervasta Hella Wuolijokeen.

– Tämä on fiktiivinen tarina todenperäisistä tapahtumista. Historia ei anna tarkkaa kuvaa tapahtumista, joten olemme tehneet tarinoita, jotka olisivat voineet tapahtua. Lisäksi tarinaan on otettu herkullisia tapahtumia, jotka on sijoitettu Petsamoon. Esimerkiksi Turun vuoden 1917 voikapina on tarinassa mukana, Kuusela paljastaa.

– Ensimmäisellä puoliajalla tarina etenee episodimaisesti kerrottujen kohtausten kautta. Teoksessa pohditaan muun muassa sitä, ketkä kuuluvat Suomeen ja suomalaisten yhteenkuuluvuutta. Jos harjoitusperiodi on kunnollisen pituinen, yleensä käy niin, että teos alkaa kuljettaa itseään ja muotoutua erilaiseksi kuin alun perin ajatteli. Niin kävi tälläkin kertaa.

Vaikka kehystarina sijoittuukin menneisyyteen on Kuusela halunnut tehdä teoksen, jossa on läsnä sekä mennyt että nykyisyys.

– Ensimmäinen puolisko on enemmän mennyttä ja jälkimmäinen on enemmän nykyaikaa. Myös tanssin liikekieli on esityksen loppupuolella nykyisyyttä, Kuusela kuvailee.

Aurinkobaletin ja Tanssiteatteri Rimpparemmin yhteistuotanto sai kantaesityksensä Rovaniemellä elokuun lopussa. Kymmenen laulua naisesta marssittaa lavalle kaikkiaan peräti 27 esiintyjää, tanssijoita ja laulajia. Esiintyjät teokseen tulevat ympäri Suomea. Kaikille esiintyjille yhdistävä tekijä on Kuusela, joka on tehnyt töitä kaikkien kanssa jo aikaisemmin.

Esityksessä kuultavat laulut on säveltänyt Kaj Chydenius varta vasten tähän produktioon. Laulujen teksteistä vastaa Chydeniuksen pitkäaikainen työpari runoilija Jukka Itkonen.

Kymmenen laulua naisesta ÅST:ssa 9.–12. marraskuuta.

Ilkka Lappi

Keskustan Turun kunnallisjärjestön puheenjohtajana jatkaa Jenna Ekman

Keskustan Turun kunnallisjärjestö kokoontui syyskokoukseen maanantai-iltana valitsemaan uudet luottamushenkilöt tulevalle kaudelle sekä puimaan ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä. Kokousväkeä puhuttivat erityisesti Turun ensi vuoden talousarvio sekä tammikuun presidentinvaalit.

Itsenäisyyspäivänä kunniavartio Turun sankarihaudoilla

Suomen sadantena itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta halutaan muistaa ja kunnioittaa erityisesti heitä, jotka vaikeina aikoina turvasivat maamme itsenäisyyden. Suomen hautausmaille muodostetaan itsenäisyyspäivänä kunniavartioita, Turussa kunniavartio seisoo Turun hautausmaan sankarihaudoilla.

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Ulkomaille muutosta ilmoitettava aina Kelaan

Lyhytkin oleskelu ulkomailla voi vaikuttaa siihen, kuuluuko Suomen sosiaaliturvaan. Ulkomaille alle vuodeksi muuttava kuuluu yleensä ulkomailla oleskelunsa ajan Suomen sosiaaliturvaan. Muutosta on kuitenkin ilmoitettava, koska jo yli kolmen kuukauden kestävä ulkomailla oleskelu saattaa vaikuttaa oikeuteen saada Kelan maksamia etuuksia. Tällaisia etuuksia ovat esimerkiksi yleinen asumistuki ja kotihoidon tuki. Oikeus sosiaaliturvaan päättyy, jos oleskelu muuttuu vakinaiseksi.

Joulun valot tuikkimaan Hirvensalossa

Hirvensalon jouluvalot sytytetään Ravintola Pannun edustalla perjantaina 24. marraskuuta kello 18. Ohjelmassa on joulupukki, musiikkia sekä glögi- ja piparitarjoilu. Avaussanat lausuu Hirvensalo-seuran puheenjohtaja Niko Aaltonen ja valtiovallan tervehdyksen tuo hirvensalolainen kansanedustaja Saara-Sofia Siren . Seura haastaa muutkin turkulaiset sytyttämään jouluvalonsa samaan aikaan.

Dekkaristeiksi haluaville kurssi keväällä

Turussa alkaa dekkaristien ja rikoskirjailijoiden täsmäkoulutus helmikuussa 2018. Rikostelu-kurssilla opitaan rakentelemaan rikosjuonia, syvennytään rikollisten ja rikoksia selvittävien hahmojen luonteisiin sekä hiotaan tarinankerronnan taitoja. Kurssi on suunnattu kirjoittajille, joilla on unelma oman dekkarin kirjoittamisesta tai tarve parantaa jo olemassa olevaa käsikirjoitusversiota.

Kaupunki
Urheilu

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!