Manoel Pinton marionettimonologissa etsitään identiteettiä

Nuorempi katsoja voi samaistua Mano Pinton esitykseen niin nuoruuden ulkopuolisuuden tunteista kuin lätkäjengissä kyykyttämisestä. Nuorempi katsoja voi samaistua Mano Pinton esitykseen niin nuoruuden ulkopuolisuuden tunteista kuin lätkäjengissä kyykyttämisestä. Kuva: Kurt Hedborg

Puoliksi brasilialainen Manoel Pinto esittää monologinsa Maahanmuuttajan poika Marionettiteatteri Mundon teatteri-esityksissä eri iltoina. Brasilialaisen jujutsun ja vapaaottelun taitajana tunnettu Pinto ”selättää” yleisönsä väkevällä eri kulttuurikerrosten ja aikaikkunoiden yhteensovituksella, näytöksellä, mikä on suunnattu sekä teattereille, että kouluille.

Pääkohderyhmäkseen teatteriproduktio nimeää yläkouluikäiset ja lukiolaiset. Maahanmuuttajan poika-esitys kertoo monologin ja rap-musiikin muodossa perheestä, nuoruudesta ja oman polun etsimisestä. Esityksessä viivähdettiin muun muassa Brasiliassa Amazon-joen varrella, missä kapusiiniapinat ja krokotiilit vilahtelevat ja Pinton luoma eksotiikka tuo mausteensa omaelämäkerronnalliseen tarinaan.

Monologissa tulee esiin erilaisuuden käsittely ja identiteetin muodostuminen kahden kulttuurin välissä. Ohjaaja Misa Palanderin mukaan kyse on kuitenkin laajemmasta kysymyksestä.

– Kun puhuttaisiin erilaisuudesta ja sen hyväksymisestä – joka on tietenkin tärkeä asia – puhuttaisiin siitä, että mikä meissä on samaa. Ikään kuin se erilaisuus on negatiivinen kulma siihen, että mistä kaikesta voimme tunnistaa itsemme.

Yleismaailmallinen itsensä tunnistettavuus on Maahanmuuttajan pojan kantava teema ohjaaja Palanderin mukaan.

– Tässä on monta sellaista teemaa tai aihetta, joista voi tunnistaa itsensä, riippumatta siitä kuka sitä kertoo. ”Mano” on pelannut lätkää. Jokainen nuori tai ihminen, joka on harrastanut jotakin, tunnistaa sitä problematiikkaa.

Tarina on kudottu monologin muotoon neljänkymmenen minuutin esitykseksi. Monologi tulee myös suhteellisen ahtaassa ja vanhassa Marionettiteatterissa lähelle katsojaa, muistoineen ja värittyneine tunnelmineen. Tarina ei ole kuitenkaan opetuksellinen.

– Misa Palander sanoi joskus minulle, että meidän tehtävä teatterintekijöinä ei ole olla moraalinvartijoita, toteaa Pinto naurahtaen.

Lapset ovat kiitollisimpia palautteen antajia.

– Lapsikatsoja on maailman paras katsoja, koska se on niin vilpitön, että jos sillä on tylsää niin se lähtee menemään ja huutaa, että en minä jaksa katsoa, muistuttaa Palander.

Pinto kertoo lehdistötilaisuudessa ajastaan Turun Palloseuran junioreissa ja kasvattavista hissiliikekokemuksistaan kehitys- ja edustusjoukkueen välillä. Hän koki myös erilaista nimittelyä, muiden alleviivatessa hänen ulkoista erilaisuuttaan. Kaiken kokemansa hän haluaa nähdä muuttaneen häntä.

– Eräänlainen päätös olla loukkaantumatta, että se jollain tavalla kovettaa, tuoden suojakuoren tai egon suojaksi, päättää Pinto.

Kurt Hedborg

Kysely: Vain noin puolet suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä

Enefitin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä kuukaudessa. Lähes 70 prosenttia olisi valmis hillitsemään sähkönkulutustaan, jos sähköyhtiö tarjoaisi siihen välineitä. Joka kolmas suomalainen uskoo voivansa vähentää sähkönkulutustaan viidenneksellä.

Turussa järjestetään Japani-päivä

Turussa järjestetään Japani-päivä Turun työväenopistolla ja Turun yliopiston Publicumissa. Kaikkiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Etla: Julkinen talous tasapainossa viimeistään ensi vuonna

Suomen talouskasvu jatkuu vahvana. Julkinen talous tasapainottuu viimeistään ensi vuonna ja hallitus on pääsemässä hyvin lähelle työllisyystavoitettaan. Etlan tiistaina julkaistun suhdanne-ennusteen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia, mikä tarkoittaa vuoden 2008 tuotannon tason ylittymistä. Ensi vuoden talouskasvuksi Etla arvioi 2,4 prosenttia. Kasvun taustalla on voimistunut kansainvälinen kysyntä ja Suomen kohentunut kilpailukyky.

Vasemmistoliiton Oksanen: Pyörätie Itäiselle Pitkällekadulle

Riikka Oksanen.

Kaupunginvaltuutettu Riikka Oksanen (vas.) arvioi, että Turussa on jo melko kattava pyöräväyläverkosto, mutta joillakin alueilla verkostossa on vielä merkittäviä puutteita ja katkoksia, jotka heikentävät pyöräilyn sujuvuutta, turvallisuutta ja mukavuutta.

Vain joka kolmas käy säännöllisesti suuhygienistillä

Vain joka kolmas suomalainen käy säännöllisesti suuhygienistillä, vaikka suuhygienistillä tulisi käydä kerran–pari vuodessa. Kaikkein vähiten suuhygienistillä käyvät nuoret aikuiset. Oral Hammaslääkäreiden teettämän selvityksen mukaan vain 20 prosenttia 18–29-vuotiaista nuorista aikuisista käy säännöllisesti suuhygienistillä.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!