Manoel Pinton marionettimonologissa etsitään identiteettiä

Nuorempi katsoja voi samaistua Mano Pinton esitykseen niin nuoruuden ulkopuolisuuden tunteista kuin lätkäjengissä kyykyttämisestä. Nuorempi katsoja voi samaistua Mano Pinton esitykseen niin nuoruuden ulkopuolisuuden tunteista kuin lätkäjengissä kyykyttämisestä. Kuva: Kurt Hedborg

Puoliksi brasilialainen Manoel Pinto esittää monologinsa Maahanmuuttajan poika Marionettiteatteri Mundon teatteri-esityksissä eri iltoina. Brasilialaisen jujutsun ja vapaaottelun taitajana tunnettu Pinto ”selättää” yleisönsä väkevällä eri kulttuurikerrosten ja aikaikkunoiden yhteensovituksella, näytöksellä, mikä on suunnattu sekä teattereille, että kouluille.

Pääkohderyhmäkseen teatteriproduktio nimeää yläkouluikäiset ja lukiolaiset. Maahanmuuttajan poika-esitys kertoo monologin ja rap-musiikin muodossa perheestä, nuoruudesta ja oman polun etsimisestä. Esityksessä viivähdettiin muun muassa Brasiliassa Amazon-joen varrella, missä kapusiiniapinat ja krokotiilit vilahtelevat ja Pinton luoma eksotiikka tuo mausteensa omaelämäkerronnalliseen tarinaan.

Monologissa tulee esiin erilaisuuden käsittely ja identiteetin muodostuminen kahden kulttuurin välissä. Ohjaaja Misa Palanderin mukaan kyse on kuitenkin laajemmasta kysymyksestä.

– Kun puhuttaisiin erilaisuudesta ja sen hyväksymisestä – joka on tietenkin tärkeä asia – puhuttaisiin siitä, että mikä meissä on samaa. Ikään kuin se erilaisuus on negatiivinen kulma siihen, että mistä kaikesta voimme tunnistaa itsemme.

Yleismaailmallinen itsensä tunnistettavuus on Maahanmuuttajan pojan kantava teema ohjaaja Palanderin mukaan.

– Tässä on monta sellaista teemaa tai aihetta, joista voi tunnistaa itsensä, riippumatta siitä kuka sitä kertoo. ”Mano” on pelannut lätkää. Jokainen nuori tai ihminen, joka on harrastanut jotakin, tunnistaa sitä problematiikkaa.

Tarina on kudottu monologin muotoon neljänkymmenen minuutin esitykseksi. Monologi tulee myös suhteellisen ahtaassa ja vanhassa Marionettiteatterissa lähelle katsojaa, muistoineen ja värittyneine tunnelmineen. Tarina ei ole kuitenkaan opetuksellinen.

– Misa Palander sanoi joskus minulle, että meidän tehtävä teatterintekijöinä ei ole olla moraalinvartijoita, toteaa Pinto naurahtaen.

Lapset ovat kiitollisimpia palautteen antajia.

– Lapsikatsoja on maailman paras katsoja, koska se on niin vilpitön, että jos sillä on tylsää niin se lähtee menemään ja huutaa, että en minä jaksa katsoa, muistuttaa Palander.

Pinto kertoo lehdistötilaisuudessa ajastaan Turun Palloseuran junioreissa ja kasvattavista hissiliikekokemuksistaan kehitys- ja edustusjoukkueen välillä. Hän koki myös erilaista nimittelyä, muiden alleviivatessa hänen ulkoista erilaisuuttaan. Kaiken kokemansa hän haluaa nähdä muuttaneen häntä.

– Eräänlainen päätös olla loukkaantumatta, että se jollain tavalla kovettaa, tuoden suojakuoren tai egon suojaksi, päättää Pinto.

Kurt Hedborg

Menoviikko: Rajattoman perinteinen joulu

Lauluyhtye Rajattoman joulukonsertit ovat Turussakin jo pitkään jatkunut perinne.

Yksi jo perinteinen joulun lähestymisen merkki on lauluyhtye Rajattoman joulukiertue, jolla kuullaan rakastetuimpia joululauluja laidasta laitaan. Tänä vuonna Rajaton konsertoi Turun Logomossa keskiviikkona 20. joulukuuta.

Saaristo-Naantalin opas ilmestynyt

Tuore Saaristo-Naantalin luonto-opas esittelee alueen vähemmän tunnettuja luontokohteita ja tarjoaa vinkkejä retkeilijälle kaikkina vuodenaikoina. Kirjan tekijät ovat merimaskulaiset Reima Orvasto ja Anne Pentti.

RNK jäi tasapeliin, VG-62 hävisi

Lauantain pelikierroksella Blue Rings, Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese ja Nokian Urheilijat saalistivat voiton ringeten SM-sarjassa. Sarjataulukon korkeimmilla sijoilla olevat joukkueet olivat tälläkin kertaa vahvoilla.

Turun poliisia työllistivät useat rattijuopumustapaukset

Poliisi pysäytti sunnuntaina kello 3.40 Turussa Kalevantiellä henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1991 syntynyt mies. Mies puhalsi tapahtumapaikalla poliisin alkometriin tuloksen 0,61 milligrammaa litrassa ja myöhemmin poliisiasemalla tarkkuusalkometriin lukemat 0,44 milligrammaa litrassa.

Rattijuoppo törmäsi toiseen autoon Mäkikadulla, puhalsi 1,31 promillea

Sunnuntaina viiden aikaan aamulla Turun Mäkikadulla tavattiin liikenteestä vuonna 1998 syntynyt mies, joka oli liikkeellä henkilöautolla. Poliisipartio tavoitti autoilijan, kun tämä oli lähdössä liikenteeseen. Tässä yhteydessä autoilija törmäsi toiseen autoon.

Urheilu

RNK jäi tasapeliin, VG-62 hävisi

Lauantain pelikierroksella Blue Rings, Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese ja Nokian Urheilijat saalistivat voiton ringeten SM-sarjassa. Sarjataulukon korkeimmilla sijoilla olevat joukkueet olivat tälläkin kertaa vahvoilla.

TPS:n jalkapallonaisilla uudelleenrakennuksen aika

Jutta Rantala on yksi nimekäs lähtijä TPS:n naisten liigaryhmästä.

Kun Sami Haltian aikakausi TPS:n jalkapallonaisten peräsimessä päättyi, ilmassa oli vaara, että joukkue hajoaa. Vähitellen uhkakuvat ovat myös muuttuneet realismiksi.

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijoihin

Aleksi Ojala.

Kilpakävelijä Aleksi Ojala vaihtaa Turun Weikkojen edustusasun ensi kaudeksi Urjalan Urheilijoiden paitaan. Ojalalle kyseessä on paluu juurille, sillä hän on aloittanut Urjalassa. Ojala on viime vuosina noussut Suomen kärkikävelijöiden kaartiin.

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!