Kauniissakin lampussa on käyttötarkoitus tärkein

Kuva: taojiaquan

– Valaisimissa trendit ovat hieman pitkäaikaisempia kuin esimerkiksi vaatteissa. Valaisimet ovat yleensä pitkäaikaisia sijoituksia, ja niissä kausitrendit ovat vähäisempiä, sanoo Miikka Grönlund kaarinalaisesta Valaisin Grönlundista.

Hän kertoo, että LED-tekniikan kehittyminen on antanut enemmän mahdollisuuksia sisustusvalaisimen muotoilulle. Valaisimet ovat paitsi valontuojia, myös tärkeä osa sisustusta. Ne huomataan, ja valaisimet tuovat sisustuksen oman lisänsä. Erillistä polttimoa ei aina enää tarvita, kun valonlähde voidaan integroida kiinteästi valaisimeen.

– Malleissa skandinaavinen ajaton muotoilu on jatkuva trendi. Toisaalta modernit kristallivalaisimet tuovat hieman arjen luksusta kotiin.

Grönlund muistuttaa, että valaisimien hankinnassa on tärkeää ottaa huomioon sekä käyttökohde että -tarkoitus.

– Valotehoa tulee tilassa olla riittävästi. On hyvä ottaa huomioon sen eri käyttötarkoitukset. Esimerkiksi siivotessa valotehoa tarvitaan yleensä enemmän kuin illanistujaisissa tai televisiota katsellessa, valaisinasiantuntija selventää.

Grönlundin kokemuksen mukaan kaikkia valaisintyyppejä hankitaan koteihin aika tasaisesti. Huoneessa on yleensä useampi kuin yksi valaisin, joten käyttötarkoitusta ja tilaa riittää kaikille; katto-, jalka- ja pöytävalaisimille.

– On helpompaa saada huoneen tunnelma sopivaksi, kun käytetään lattia-, pöytä- tai seinävalaisimia perinteisen kattovalaisimen lisäksi. Tunnelmaa saadaan myös käyttämällä valaisimissa himmentimiä.

Miten sitten löytää oikea valaisinratkaisu tilaan kuin tilaan? Grönlund kehottaa olemaan ajoissa liikkeellä uudiskohteiden kanssa, koska siinä vaiheessa valaisinpisteiden sijoittelu on vielä helppoa ja kustannustehokasta. Valaisinostoksille on hyvä ottaa mukaan sähköpiirustukset.

– Kannattaa käyttää asiantuntijoiden palvelua. Mikäli ei halua käyttää varsinaista sisustussuunnittelijaa, on hyvä ottaa muutama valokuva tilasta, johon valaisinta hakee. Yleensä ammattitaitoinen myyjä osaa ehdottaa tilaan sopivia valaisimia.

Valoa tarvitaan aina riittävästi. Lampun polttimon värilämpötilan voi valita kohteen mukaan. Saatavilla on lämminsävyisiä, tunnelmallisia polttimoita sekä valkoisempia värisävyjä. Grönlund muistuttaa, että polttimossa on hyvä huomioida myös riittävä värintoistokyky.

– Kodeissa on perinteisesti käytetty hehkulamppua, jolloin myös LED-polttimoissa on kotona suosittu lämminsävyisiä polttimoita. Vaaleassa, modernissa sisustuksessa voidaan käyttää yhtä hyvin esimerkiksi 4 000 Kelvinin värilämpötilaisia polttimoita, jolloin sävy on perinteistä hehkulamppua puhtaampi ja valkoisempi.

Linnea Lahtinen

Elokuvateatteri Diana herätetään henkiin

Elokuvateatteri Diana toukokuussa 1989.

Turun keskustan legendaarinen Kino Diana avaa ovensa ensi vuoden alkupuolella. Humalistonkadun elokuvateatteri herää henkiin ja tarjoaa turkulaisille vaihtoehdon nähdä ensi-illat kotimaasta ja maailmalta sekä täysi oopperakausi tekstityksineen.

Lukioselvitys: Lukiokoulutusta arvostetaan, haasteina tulevaisuuden osaamistarpeet

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut selvityksen lukioiden nykytilasta ja kehittämistarpeista. Selvitys kokoaa koosteena yhteen olemassa olevien, lukiokoulutusta koskevien tutkimusten, selvitysten ja raporttien tuloksia. Lukiokoulutus tarjoaa valmiuksia jatko-opintoihin, mutta kehityskohteita löytyy muun muassa tulevaisuuden osaamistarpeissa, kansainvälistymisessä ja lukiolaisten hyvinvoinnissa.

Onko maantie jo aurattu tai suolattu? – katso kartalta

Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelun uudella ominaisuudella voi tarkistaa, onko maantie esimerkiksi aurattu, hiekoitettu tai suolattu. Tiedot talvikunnossapidosta päivittyvät kartalle lähes reaaliajassa.

Tupakkaveroon esitetään muutoksia

Hallitus esittää muutoksia tupakkaveroon. Savukkeiden, sikareiden ja pikkusikareiden, piippu- ja savuketupakan sekä savukkeiksi käärittävän hienoksi leikatun tupakan veroa korotettaisiin keskimäärin 21 prosenttia.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!