Kuutamokiisseli on 1950-luvun unohdettu herkku

Kuva: Henriikka Fingerborg

Kiisseli on suotta kadonnut suomalaisten ruokapöydistä 2000-luvulla. 1950-luvun suosikki oli maitopohjainen kuutamokiisseli, joka koristeltiin hillonokareella. Monessa perheessä kuutamokiisseliä syötiin ainoastaan sunnuntaisin jälkiruoaksi ja moni muistaakin sen suurena herkkuna. Usein kiisseli tarjoiltiin laakeasta vadista, koristeena pieniä nokareita puolukka- tai vadelmahilloa. Kiisseli oli sopivan paksua ja kermaista lusikoitavaksi isolla lusikalla kuppeihin.

Kuutamokiisseli valmistuu todella helposti ja usein aineksetkin löytyvät keittiön kaapeista. Sokeria, keltuaisia, perunajauhoja, täysmaitoa ja vaniljasokeria sisältävän kiisselin ainekset mitataan kattilaan, sekoitetaan ja kiehautetaan levyllä. Kun seos alkaa saostua, se nostetaan liedeltä ja jäähdytetään. Ja näin kiisseli on valmista nautittavaksi minkä tahansa hillon kera. Moni pitää pehmeän kiisselin ja kirpsakan puolukan yhdistelmästä. Nykyversion voi laittaa esille kauniisiin annosmaljoihin ja maidonkin voi korvata vegaanisella vaihtoehdolla.

Perinteisen ohjeen mukaan gluteeniton kuutamokiisseli sopii useimmille vieraille sellaisenaankin, koska se sisältää ainoastaan perunajauhoja.

Kuutamokiisseli

0,5 dl sokeria

4 keltuaista

1 rkl perunajauhoja

5 dl täysmaitoa

vaniljasokeria maun mukaan

hilloa

Sekoita kattilaan keskenään sokeri, keltuaiset, perunajauhot ja kylmä maito. Nosta kattila liedelle ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos alkaa saostua. Nosta kattila heti liedeltä ja jäähdytä kiisseli. Mausta vaniljasokerilla. Tarjoile hillon kera.

Henriikka Fingerborg

Kadonnut löydettiin menehtyneenä Aurajoesta

Turussa 11. marraskuuta kadonneeksi ilmoitettu mies on löydetty menehtyneenä. Kadonnutta etsittiin yli viikon ajan viranomaisten ja vapaaehtoisten toimesta.

Elokuvateatteri Diana herätetään henkiin

Elokuvateatteri Diana toukokuussa 1989.

Turun keskustan legendaarinen Kino Diana avaa ovensa ensi vuoden alkupuolella. Humalistonkadun elokuvateatteri herää henkiin ja tarjoaa turkulaisille vaihtoehdon nähdä ensi-illat kotimaasta ja maailmalta sekä täysi oopperakausi tekstityksineen.

Lukioselvitys: Lukiokoulutusta arvostetaan, haasteina tulevaisuuden osaamistarpeet

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut selvityksen lukioiden nykytilasta ja kehittämistarpeista. Selvitys kokoaa koosteena yhteen olemassa olevien, lukiokoulutusta koskevien tutkimusten, selvitysten ja raporttien tuloksia. Lukiokoulutus tarjoaa valmiuksia jatko-opintoihin, mutta kehityskohteita löytyy muun muassa tulevaisuuden osaamistarpeissa, kansainvälistymisessä ja lukiolaisten hyvinvoinnissa.

Onko maantie jo aurattu tai suolattu? – katso kartalta

Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelun uudella ominaisuudella voi tarkistaa, onko maantie esimerkiksi aurattu, hiekoitettu tai suolattu. Tiedot talvikunnossapidosta päivittyvät kartalle lähes reaaliajassa.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!