Rakentajat varautuvat tulviin monin tavoin

Telakkarannan rakentamisessa varaudutaan vedennousuun. Telakkarannan rakentamisessa varaudutaan vedennousuun. Kuva: Riitta Salmi

Turku, Raisio ja Naantali kuuluvat Suomen tulvariskialueisiin, joita on yhteensä 21. Varsinais-Suomen Ely-keskus on tehnyt Turun, Raision, Naantalin ja Rauman alueelle tulvariskien hallintasuunnitelman. Turun, Raision ja Naantalin tämänhetkinen tulvariskien hallintasuunnitelma ulottuu vuoteen 2021.

Tulvariskien hallintasuunnitelmassa tarkastellaan tulviin varautumista monista näkökulmista. Yksi keskeisimmistä on tulvien huomioon ottaminen kaavoituksessa, rakennuslupapäätöksissä ja ympäristölupapäätöksissä.

Hyvä etukäteissuunnittelu ja yhteistyö eri toimijoiden välillä on keskeistä tulviin valmistautumisessa.

– Rakennuttaja, arkkitehti, muut talon suunnittelijat ja kaupungin viranomaiset tekevät tiivistä yhteistyötä jo suunnitteluvaiheessa, kertoo Skanskan projekti-insinööri Toni Törmänen.

Tulvariskialueille on määritelty alimmat rakennuskorkeudet, jotka ohjaavat rakentamista. Uusien rakennusten kohdalla alin rakentamiskorkeus on noin kaksi ja puoli metriä. Eli huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi viime vuosina Turun satamassa ongelmia aiheuttaneet tulvat. Tuolloin vesi on noussut runsaan metrin.

– Alimmat rakennuskorkeudet ovat tänä päivänä sellaisia, että tulvariskialueilla pitäisi uusien rakennusten kohdalla ongelmia ilmetä. Asiat pyritään huomioimaan jo kaavoitusvaiheessa, toteaa puolestaan Varsinais-Suomen Ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Tripponen.

– Vanhoja rakennuksia tulvariskialueilla on. Näissä rakennusten suojaaminen tulvatilanteessa on lähtökohtaisesti kiinteistön omistajan vastuulla, hän jatkaa.

Yksi Turun tulvariskialueista on Aurajokisuulle valmistuva Telakkarannan alue. Vaikka alin rakentamiskorkeus ohjaakin rakentamista, on alueella varauduttu monin tavoin vedennousuun.

– Aurajokeen on määritelty tulvarajat, mihin asti veden oletetaan nousevan tulvatilanteissa. Tulvien mahdollisuus huomioidaan myös talojen sijoittelussa. Meidän tapauksessamme Telakkarannan kohteiden alimmat lattiakorot on asemoitu niin korkealle ettei vesi uhkaa niitä, vaikka oletetut tulvarajat ylittyisivätkin, Törmänen kertoo.

– Lisäksi tulviin on varauduttu viemäröintien tarkalla suunnittelulla, padotusratkaisuilla ja maapintojen muotoilulla. Telakkarannan kohteet ovat myös rakennettu niin, että alimmissa kerroksissa ei ole asuntoja vaan sekundaarisia tiloja, hän jatkaa.

Myös rakenteissa on huomioitu tulvimisen mahdollisuus

– Meillä on käytetty lähellä maan pinnan tasoa betonirakenteita sekä kosteutta kestäviä eristeitä. Lisäksi rakennuksen ulkoseinillä on lähellä maanpintaa kosteuseristys sokkelirakenteiden takana, Törmänen sanoo.

Ilkka Lappi

Turun tuomiokirkon kuusen valot syttyvät lauantaina

Turun tuomiokirkon kuusen valot syttyvät lauantaina 25. marraskuuta kello 15.45 alkaen. Kaikille tarkoitetussa puolen tunnin juhlassa soi iloinen joulumuskari, lauletaan yhdessä, pappi puhuu ja kuusen sadat ledvalot syttyvät. Lopuksi lauletaan Maa on niin kaunis -virsi.

MLL:n Varsinais-Suomen piirille uusi puheenjohtaja

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry:lle on valittu uusi puheenjohtaja. Jussi Mertsola valittiin piirin syyskokouksessa torstaina. Professori Mertsola on Tyksin Lasten ja nuorten klinikan ylilääkäri.

Reetta Isotupa-Siltanen vuoden hantvärkkäri

Reetta Isotupa-Siltanen.

Turun Yrittäjät ry on valinnut vuoden 2017 hantvärkkäriksi kuvantekijä Reetta Isotupa-Siltasen . Hän yhdistää töissään kuvituskuvia itse maalaamiinsa osiin. Hän tekee työt käsin leikkaamalla, liimaamalla ja maalaamalla puulevyille. Kuvaoriginaalit skannataan ja painetaan korteiksi ja printeiksi kirjapainossa Kaarinassa. Kollaasitöiden lisäksi Isotupa-Siltanen tekee taidenukkeja paperimassasta ja kankaasta.

Uusiutuvan energian osuus väliaikaisesti lievään laskuun viime vuonna

– Uusiutuvan energian osuus energian loppukulutuksesta on ollut nousussa viime vuotta lukuun ottamatta. Huolimatta hakkeen kulutuksen kääntymisestä jälleen kasvuun, laski uusiutuvan energian osuus viime vuonna 39 prosenttiin, kun se vuonna 2015 oli 39,3 prosenttia, toteaa toimialapäällikkö Markku Alm , jonka kokoama Uusiutuvan energian toimialaraportti julkistettiin torstaina Turussa järjestetyn Energiavaikuttajaseminaarin yhteydessä.

Keskustelua äitien kesken

Turun Kriisikeskus järjestää yksin odottaville äideille keskusteluillan maanantaina 27. marraskuuta kello 17–20. Tapaamisen tarkoituksena on antaa mahdollisuus luottamukselliselle ajatusten vaihtamiselle sekä tarjota käytännön tietoa yksinhuoltajuuteen liittyvistä asioista.

Persimon viihtyy juustoilla

Oranssi ja makea persimon on löytänyt tiensä yhä useampien juustolautaselle. Pienet ruskeat pilkut persimonin pinnassa kertovat siitä, että hedelmä on kypsä ja erittäin makea. Soseuta herkkuhedelmät jäätelön tai rahkan päälle tai villiinny hiukan ja viipaloi ne juustolautaselle: feta, vuohenjuusto, sinihomejuusto ja gouda rakastavat persimonin makeutta.

Konsankujalta puretaan kaksi rakennusta

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti keskiviikkona, että osoitteissa Konsankuja 18 ja 19 sijaitsevat rakennukset puretaan.

Kaupunki
Kaupunki

Pimeisiin pyöriin jaetaan valoja Turussa

Turun polkupyöräilijät ry ja kuntapäättäjät jakavat pyöränvaloja valottomiin pyöriin Valaistu!-tempauksessa tänään torstaina 17–19 Turun Tuomiokirkkotorilla. Yhdistys juhlistaa alkanutta pyöräilytalvea liikenneturvallisuusaiheella ja kiinnittää pyöränvaloja ohi ajaviin valottomiin pyöriin. Tapahtumaan on kutsuttu Turpon kuntavaaliteesit allekirjoittaneita kuntapäättäjiä ja muita luottamushenkilöitä. Paikalla myös Turun kaupungin edustaja.
Urheilu

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!