Rakentajat varautuvat tulviin monin tavoin

Telakkarannan rakentamisessa varaudutaan vedennousuun. Telakkarannan rakentamisessa varaudutaan vedennousuun. Kuva: Riitta Salmi

Turku, Raisio ja Naantali kuuluvat Suomen tulvariskialueisiin, joita on yhteensä 21. Varsinais-Suomen Ely-keskus on tehnyt Turun, Raision, Naantalin ja Rauman alueelle tulvariskien hallintasuunnitelman. Turun, Raision ja Naantalin tämänhetkinen tulvariskien hallintasuunnitelma ulottuu vuoteen 2021.

Tulvariskien hallintasuunnitelmassa tarkastellaan tulviin varautumista monista näkökulmista. Yksi keskeisimmistä on tulvien huomioon ottaminen kaavoituksessa, rakennuslupapäätöksissä ja ympäristölupapäätöksissä.

Hyvä etukäteissuunnittelu ja yhteistyö eri toimijoiden välillä on keskeistä tulviin valmistautumisessa.

– Rakennuttaja, arkkitehti, muut talon suunnittelijat ja kaupungin viranomaiset tekevät tiivistä yhteistyötä jo suunnitteluvaiheessa, kertoo Skanskan projekti-insinööri Toni Törmänen.

Tulvariskialueille on määritelty alimmat rakennuskorkeudet, jotka ohjaavat rakentamista. Uusien rakennusten kohdalla alin rakentamiskorkeus on noin kaksi ja puoli metriä. Eli huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi viime vuosina Turun satamassa ongelmia aiheuttaneet tulvat. Tuolloin vesi on noussut runsaan metrin.

– Alimmat rakennuskorkeudet ovat tänä päivänä sellaisia, että tulvariskialueilla pitäisi uusien rakennusten kohdalla ongelmia ilmetä. Asiat pyritään huomioimaan jo kaavoitusvaiheessa, toteaa puolestaan Varsinais-Suomen Ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Tripponen.

– Vanhoja rakennuksia tulvariskialueilla on. Näissä rakennusten suojaaminen tulvatilanteessa on lähtökohtaisesti kiinteistön omistajan vastuulla, hän jatkaa.

Yksi Turun tulvariskialueista on Aurajokisuulle valmistuva Telakkarannan alue. Vaikka alin rakentamiskorkeus ohjaakin rakentamista, on alueella varauduttu monin tavoin vedennousuun.

– Aurajokeen on määritelty tulvarajat, mihin asti veden oletetaan nousevan tulvatilanteissa. Tulvien mahdollisuus huomioidaan myös talojen sijoittelussa. Meidän tapauksessamme Telakkarannan kohteiden alimmat lattiakorot on asemoitu niin korkealle ettei vesi uhkaa niitä, vaikka oletetut tulvarajat ylittyisivätkin, Törmänen kertoo.

– Lisäksi tulviin on varauduttu viemäröintien tarkalla suunnittelulla, padotusratkaisuilla ja maapintojen muotoilulla. Telakkarannan kohteet ovat myös rakennettu niin, että alimmissa kerroksissa ei ole asuntoja vaan sekundaarisia tiloja, hän jatkaa.

Myös rakenteissa on huomioitu tulvimisen mahdollisuus

– Meillä on käytetty lähellä maan pinnan tasoa betonirakenteita sekä kosteutta kestäviä eristeitä. Lisäksi rakennuksen ulkoseinillä on lähellä maanpintaa kosteuseristys sokkelirakenteiden takana, Törmänen sanoo.

Ilkka Lappi

Kassi mukaan ostoksille

Keskivertoihminen käyttää melkein 200 muovikassia vuodessa. Yhtä muovikassia käytetään keskimäärin vain 30 minuuttia.

Helmikuun alussa lanseeratun One Bag Habit -aloitteen tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä.

Kasvojentunnistus työmaiden turvallisuuden parantajaksi

Uusi kotimainen kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa muovisista henkilökorteista luopumisen työmaille kirjautumisessa. Se hyödyntää rakennustyömailla standardiksi muodostunutta, Suomen Tilaajavastuu Oy:n tuottamaa Valttikortti-palvelua, johon kuuluu 400 000 ammattilaista. Etuja ovat turvallisuuden lisääntyminen ja väärinkäytösten poistuminen – toisen henkilön kortilla ei enää ole mahdollista kirjautua työmaalle. Syntynyt kokonaisuus on maailmanlaajuisesti uniikki innovaatio.

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan keskiviikkona julkaisemasta tutkimuksesta.

Rautatielainsäädäntöä aiotaan uudistaa

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen rautatielainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudella raideliikennelailla säädettäisiin rautatieturvallisuudesta, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta, rautatiemarkkinoista ja kaupunkiraideliikenteen hallinnasta.

Tunteiden ilta Kari Tapion ja Topi Sorsakosken sävelin

Olli-Pekka Ketonen ja Matti Mäntylä.

Kaksi pitkän linjan laulusolistia lyö yhteen suosikkiartistiensa suosikkikappaleet konserttikokonaisuudessa Aikaan täysikuun. Se tekee kunniaa edesmenneille Kari Tapiolle (1945–2010) ja Topi Sorsakoskelle (1952–2011).

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Maaliskuussa uidaan kesäksi kuntoon

Ulpukassa voi osallistua Ui keäksi kuntoon -kampanjaan.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja houkuttelee liikkujia keväthangilta myös uimahalliin. Mukaan odotetaan liki 20 000 kunnonkohottajaa.

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.