Älykodin virittely vielä pienen piirin puuhaa

– Vaikka en vainoharhainen olekaan, en silti tykkäisi, jos kamera kuvaisi arkea koko ajan. Käännän kameran alaspäin, kun olemme kotona, Oskari Kulmala kertoo. – Vaikka en vainoharhainen olekaan, en silti tykkäisi, jos kamera kuvaisi arkea koko ajan. Käännän kameran alaspäin, kun olemme kotona, Oskari Kulmala kertoo. Kuva: Esa Toykkala

Turkulainen Oskari Kulmala kiinnostui älykotijärjestelmän hankkimisesta muutettuaan perheensä kanssa hiljattain uuteen asuntoon. Koska uudessa kodissa usein riittää säätämistä, myös älykotipaketin asentaminen tuntui luontevalta vaihtoehdolta.

– Asia tuli vähän sattumalta vastaan, kun vakuutusyhtiöllä oli mainos, jonka kautta laitteet sai lähes ilmaiseksi. Muutenkin tulee aina kokeiltua kaikkea uutta, niin miksei tällaistakin, Kulmala kertoo.

Kulmalan tilaaman älykotipaketin mukana tuli palovaroitin, liiketunnistin, vesivahinkoilmaisin, kamera, älylamppu ja pari kauko-ohjattavaa pistorasiaa. Kaikki osat ovat yhteydessä keskukseen eli hubiin, joka puolestaan yhdistyy kodin langattomaan verkkoon. Kokonaisuutta voi ohjata älypuhelimella.

Toistaiseksi eniten hyötyä on ollut kamerasta, vaikka Kulmala ei ensin ajatellut edes tarvitsevansa sitä.

– Meidän koira ei ole vielä tottunut olemaan uudessa asunnossa. Yhtenä viikonloppuna jätettiin se illaksi yksin, ja kameran kautta pystyi kätevästi tarkkailemaan, alkoiko se haukkua täällä. Luulisin, että omakotitalon pihalla kamerasta voisi olla kunnolla hyötyä.

Suomen Asuntomessujen esittämän arvion mukaan vasta noin prosentti suomalaisista kodeista on sellaisia, että ne voi luokitella älykodiksi. Määrä voi kuitenkin nousta vauhdilla lähivuosina, kun uusia laitteita ja palveluja ilmaantuu markkinoille.

Älykotien tietoturva herättää monissa huolta. Kun yhä useampi kodinkone on yhteydessä nettiin, potentiaaliset riskit kasvavat. Erityisesti Googlen ja Amazonin ääniohjauksella toimivat laitteet herättävät epäilyjä: mitä kaikkea kodin teknoapurit tallentavat ja mihin?

Kulmala on tietoturvakysymyksistä hyvin perillä. Osittain juuri siksi hän päätyi valitsemaan suomalaisen Cozify-valmistajan älykotipaketin.

– Kyllähän sitä mielellään ostaa kotimaisen vaihtoehdon jo siksi, että sitten ainakin osa yrityksen henkilöstöstä on Suomessa. Tietoturvaan suhtaudutaan Suomessa kuitenkin aika kriittisellä otteella, ja onhan se data varmasti täällä ihan erilaisessa käsittelyssä kuin jossain Googlella, Kulmala sanoo.

On niitäkin, joiden mielestä koko ajatus älykodista kuulostaa tyhmältä harrastelulta. Mihin ihminen tarvitsee esimerkiksi etäohjattavia lamppuja?

– Mihin tarvitaan kännykkää, jossa on sata sovellusta, kysyy Kulmala takaisin.

– Voihan se aluksi tuntua leikkimiseltä. Mutta kun tarpeeksi moni miettii käyttöä ja se kriittinen massa löytää nämä palvelut, arkea helpottavia juttuja löytyy varmasti. Useinhan monet uudet ideat syntyvät niin, ettei niistä aluksi ole hirveästi hyötyä.

Esa Töykkälä

Kassi mukaan ostoksille

Keskivertoihminen käyttää melkein 200 muovikassia vuodessa. Yhtä muovikassia käytetään keskimäärin vain 30 minuuttia.

Helmikuun alussa lanseeratun One Bag Habit -aloitteen tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä.

Kasvojentunnistus työmaiden turvallisuuden parantajaksi

Uusi kotimainen kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa muovisista henkilökorteista luopumisen työmaille kirjautumisessa. Se hyödyntää rakennustyömailla standardiksi muodostunutta, Suomen Tilaajavastuu Oy:n tuottamaa Valttikortti-palvelua, johon kuuluu 400 000 ammattilaista. Etuja ovat turvallisuuden lisääntyminen ja väärinkäytösten poistuminen – toisen henkilön kortilla ei enää ole mahdollista kirjautua työmaalle. Syntynyt kokonaisuus on maailmanlaajuisesti uniikki innovaatio.

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan keskiviikkona julkaisemasta tutkimuksesta.

Rautatielainsäädäntöä aiotaan uudistaa

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen rautatielainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudella raideliikennelailla säädettäisiin rautatieturvallisuudesta, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta, rautatiemarkkinoista ja kaupunkiraideliikenteen hallinnasta.

Tunteiden ilta Kari Tapion ja Topi Sorsakosken sävelin

Olli-Pekka Ketonen ja Matti Mäntylä.

Kaksi pitkän linjan laulusolistia lyö yhteen suosikkiartistiensa suosikkikappaleet konserttikokonaisuudessa Aikaan täysikuun. Se tekee kunniaa edesmenneille Kari Tapiolle (1945–2010) ja Topi Sorsakoskelle (1952–2011).

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Maaliskuussa uidaan kesäksi kuntoon

Ulpukassa voi osallistua Ui keäksi kuntoon -kampanjaan.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja houkuttelee liikkujia keväthangilta myös uimahalliin. Mukaan odotetaan liki 20 000 kunnonkohottajaa.

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.