Rapeaksi paahdettu parmankinkku kruunaa kurpitsarisoton

Kuva: Henriikka Fingerborg

Viime viikolla tällä sivulla laitettiin pehmeää myskikurpitsasosetta. Kurpitsasesongin ollessa kuumimmillaan, unelmoi monista kurpitsaherkuista. Suurin herkku monen mielestä lienee kuitenkin kurpitsarisotto, joka on hyvin valmistettuna herkullisempaa kuin monen ravintolan lautasella.

Kurpitsasose sujahtaa helposti kermaisen pehmeään myskikurpitsarisottoon, ja risotto valmistuu nopeasti kun sose on valmiina pakkasessa tai jääkaapissa. Rapeaksi paahdettu parmankinkku kruunaa syksyisen nautinnon. Ei siis muuta, kun risotto porisemaan kattilaan ja nauttimaan ihanista tuoksuista. Kylkeen lasi kuplivaa proseccoa tai viileää valkoviiniä.

Kurpitsarisotto paahdetulla parmankinkulla

2,5 dl myskikurpitsasosetta (resepti Aamuset 18.10.)

2 valkosipulinkynttä

1 salottisipuli

1dl valkoviiniä

3,5 dl carnaroli-risottoriisiä

1 l kasvislientä

2 dl parmesaanijuustoa

voita ja öljyä paistamiseen

parmankinkkuviipaleita

Laita parmankinkkuviipaleet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda 160-asteisessa uunissa alatasolla 10–12 minuuttia tai kunnes kinkut ovat tasaisen paahtuneita ja rapeita. Nosta viipaleet vielä uunin jälkeen talouspaperille, jotta ylimääräiset rasvat valuvat paperille. Murskaa tai laita sellaisenaan risottoannoksen päälle.

Tee risotto. Valmistele kasvisliemi. Kuutioi sipulit ja kuullota niitä voissa ja öljyssä. Lisää kattilaan risottoriisi ja kuullota hetki. Lisää valkoviini ja jatka hetki kypsennystä. Lisää kuumaa kasvislientä loraus kerralla, niin että liemi imeytyy aina ennen lisäämistä. Kypsennä noin 20 minuutin ajan, riippuen riisin kypsennysajasta. Lisää lopuksi yhden myskikurpitsan sose ja parmesaanijuusto. Murra käsin paahdettu parmankinkku annoksen päälle, tai asettele koristeeksi sellaisenaan.

Henriikka Fingerborg

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Maaliskuussa uidaan kesäksi kuntoon

Ulpukassa voi osallistua Ui keäksi kuntoon -kampanjaan.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja houkuttelee liikkujia keväthangilta myös uimahalliin. Mukaan odotetaan liki 20 000 kunnonkohottajaa.

Pappisvihkimys avautui naisille 30 vuotta sitten

Kirkolliskokous teki 20 vuotta sitten Turun kristillisellä opistolla kirkkohistoriaa avaamalla papin viran naisille. Kuvassa eturivissä piispat Kalevi Toiviainen (vas.), Paavo Kortekangas ja Yrjö Sariola sekä arkkipiispa John Vikström.

Naisten pappistaivalta juhlistetaan Saapua yhteiseen pöytään -viikkomessussa Turun tuomiokirkossa tiistaina 6. maaliskuuta kello 12. Messussa saarnaa arkkipiispa emeritus John Vikström .

Yksityisellä vesiensuojelutyöllä positiivinen vaikutus Saaristomeren tilaan

Paimionjoen valuma-alueelle Someron Sylvänän kylään perustettiin viime elokuussa vesiensuojelukosteikko. Kosteikko rakennettiin yksityisten maanomistajien maalle Saaristomeren Suojelurahaston rahoituksella, Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry:n ja Paimionjoki -yhdistys ry:n yhteisen vesiensuojeluhankkeen pohjalta.

Tukes varoittaa vaarallisesta matka-adapterista

Suomen markkinoilta on löytynyt vaarallinen matka-adapteri, joka voi rakenteellisen vian vuoksi aiheuttaa sähköiskun käyttäjälleen. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on määrännyt Celly UTC01 Multicharger 4 in 1 -adapterin poistettavaksi markkinoilta ja kerättäväksi pois kuluttajilta. Jos olet ostanut kyseisen tuotteen, lopeta heti sen käyttö ja palauta liikkeeseen!

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.