Tutkimuksia ilman lähetettäkin

Verkostopäällikkö Mikko Laihon vastuualueena on koko läntinen Suomi. Edessä laboratarorionhoitaja Elina Kauppinen. Verkostopäällikkö Mikko Laihon vastuualueena on koko läntinen Suomi. Edessä laboratarorionhoitaja Elina Kauppinen. Kuva: Tuula Istala

Turkuun asettunut Synlab uudessa omistuksessa

Laboratorio- ja kuvantamispalveluita Turussakin tarjoava Cityterveys muutti nimeä fuusiossa, jossa kansainvälinen yhtiö Synlab osti Cityterveyden. Uudet logot ja kyltit ovat Turussakin lähes kaikki vaihtuneet. Synlabin Suomen liiketoimintajohtaja Ville Salmi kertoo, että Synlab aloitti Suomessa vuonna 2014 ja avasi toimipisteen Turussa vuonna 2015. Brahenkadun ja Eerikinkadun kulmassa sijaitsevissa tiloissa on varaa vielä laajentaa niin tarvittaessa.

Kuvantamisen ja laboratoriotutkimusten diagnostiikkaan erikoistunut yhtiö myy tutkimuspalveluita sekä julkiselle terveydenhuollolle että isoille yksityisille terveydenhuoltoyksiköille, mutta myös yksittäisille kansalaisille, myös ilman lääkärin lähetettä.

– Jos tuntee tarvetta tutkituttaa oma-aloitteisesti jotakin, meille voi omaehtoisesti tilata ajan. Tilaaja saa tehdystä tutkimuksesta asiantuntijalääkärin lausunnon ja mennä niin katsoessaan jatkotutkimuksiin lääkärin pakeille.

Suurin osa palvelunostajista on kuitenkin isoja yksiköitä. Myös Kelan lääkärin lähetteellä tehtyjen tutkimusten korvaukset ovat pienentyneet ajan mittaan.

– Etenkin kuvantamispuolella ja varsinkin magneettikuvausten tuottajien määrän kasvaessa hinnat ovat jo tulleet alas, Salmi sanoo,

Uutta, yksittäisten kansalaisten kannalta on se, ettei tutkimukseen enää tarvita lähetettä. Salmi ei usko, että tämä olisi lisännyt niin sanottuja turhia tutkimuksia.

Suomessa Synlab toimii 30 paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle, mutta toiminta-alue maailmanlaajuista ja yhtiön pääkonttori Saksassa.

Suomessa väännössä olevaan soteen Salmi ei ota muuta kantaa kuin sen, että jos yksityiset toimijat saavat lisää markkinoita, myös Synlab saa siitä siivunsa.

– Visiomme on se, että asiakkaalle avautuu tulevaisuudessa nykyistä helpompi pääsy tutkimuksiin.

Suomalaista diagnostiikan hintatasoa Salmi pitää kalliina verrattuna yleiseen eurooppalaiseen tasoon. Vaikka kuvantamispalveluiden hinta on Suomessa halventunut, laboratoriotutkimusten hinnat ovat 30–50 prosenttia kalliimpia eurooppalaiseen tasoon verrattuna.

– Ammattilaispiireissä meidät tunnetaan, mutta yksittäisten kansalaisten kohdalla tunnettuus on vähäisempää. Joitakin ennakkoluuloja meitä kohtaan on ollut, mutta ne ovat hälventyneet.

Salmi arvioi, että laboratoriodiagnostiikkaa on helpompi laajentaa, mutta kuvantaminen on kallista. Yhden kuvantamisyksikön hinta on korkea vaadittavine laitteineen.

– Kyse on yksikköä kohden kaikkineen lähes kahden miljoonan euron investoinnista, Salmi kertoo.

Jos hakeutuu lonkan tai selän magneettikuvaukseen, on nettohinta 218 tai 258 euroa riippuen siitä, onko asiakkaalla lääkärin lähete vai ei.

Tuula Istala

Elokuvateatteri Diana herätetään henkiin

Elokuvateatteri Diana toukokuussa 1989.

Turun keskustan legendaarinen Kino Diana avaa ovensa ensi vuoden alkupuolella. Humalistonkadun elokuvateatteri herää henkiin ja tarjoaa turkulaisille vaihtoehdon nähdä ensi-illat kotimaasta ja maailmalta sekä täysi oopperakausi tekstityksineen.

Lukioselvitys: Lukiokoulutusta arvostetaan, haasteina tulevaisuuden osaamistarpeet

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut selvityksen lukioiden nykytilasta ja kehittämistarpeista. Selvitys kokoaa koosteena yhteen olemassa olevien, lukiokoulutusta koskevien tutkimusten, selvitysten ja raporttien tuloksia. Lukiokoulutus tarjoaa valmiuksia jatko-opintoihin, mutta kehityskohteita löytyy muun muassa tulevaisuuden osaamistarpeissa, kansainvälistymisessä ja lukiolaisten hyvinvoinnissa.

Onko maantie jo aurattu tai suolattu? – katso kartalta

Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelun uudella ominaisuudella voi tarkistaa, onko maantie esimerkiksi aurattu, hiekoitettu tai suolattu. Tiedot talvikunnossapidosta päivittyvät kartalle lähes reaaliajassa.

Tupakkaveroon esitetään muutoksia

Hallitus esittää muutoksia tupakkaveroon. Savukkeiden, sikareiden ja pikkusikareiden, piippu- ja savuketupakan sekä savukkeiksi käärittävän hienoksi leikatun tupakan veroa korotettaisiin keskimäärin 21 prosenttia.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!