Tutkimuksia ilman lähetettäkin

Verkostopäällikkö Mikko Laihon vastuualueena on koko läntinen Suomi. Edessä laboratarorionhoitaja Elina Kauppinen. Verkostopäällikkö Mikko Laihon vastuualueena on koko läntinen Suomi. Edessä laboratarorionhoitaja Elina Kauppinen. Kuva: Tuula Istala

Turkuun asettunut Synlab uudessa omistuksessa

Laboratorio- ja kuvantamispalveluita Turussakin tarjoava Cityterveys muutti nimeä fuusiossa, jossa kansainvälinen yhtiö Synlab osti Cityterveyden. Uudet logot ja kyltit ovat Turussakin lähes kaikki vaihtuneet. Synlabin Suomen liiketoimintajohtaja Ville Salmi kertoo, että Synlab aloitti Suomessa vuonna 2014 ja avasi toimipisteen Turussa vuonna 2015. Brahenkadun ja Eerikinkadun kulmassa sijaitsevissa tiloissa on varaa vielä laajentaa niin tarvittaessa.

Kuvantamisen ja laboratoriotutkimusten diagnostiikkaan erikoistunut yhtiö myy tutkimuspalveluita sekä julkiselle terveydenhuollolle että isoille yksityisille terveydenhuoltoyksiköille, mutta myös yksittäisille kansalaisille, myös ilman lääkärin lähetettä.

– Jos tuntee tarvetta tutkituttaa oma-aloitteisesti jotakin, meille voi omaehtoisesti tilata ajan. Tilaaja saa tehdystä tutkimuksesta asiantuntijalääkärin lausunnon ja mennä niin katsoessaan jatkotutkimuksiin lääkärin pakeille.

Suurin osa palvelunostajista on kuitenkin isoja yksiköitä. Myös Kelan lääkärin lähetteellä tehtyjen tutkimusten korvaukset ovat pienentyneet ajan mittaan.

– Etenkin kuvantamispuolella ja varsinkin magneettikuvausten tuottajien määrän kasvaessa hinnat ovat jo tulleet alas, Salmi sanoo,

Uutta, yksittäisten kansalaisten kannalta on se, ettei tutkimukseen enää tarvita lähetettä. Salmi ei usko, että tämä olisi lisännyt niin sanottuja turhia tutkimuksia.

Suomessa Synlab toimii 30 paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle, mutta toiminta-alue maailmanlaajuista ja yhtiön pääkonttori Saksassa.

Suomessa väännössä olevaan soteen Salmi ei ota muuta kantaa kuin sen, että jos yksityiset toimijat saavat lisää markkinoita, myös Synlab saa siitä siivunsa.

– Visiomme on se, että asiakkaalle avautuu tulevaisuudessa nykyistä helpompi pääsy tutkimuksiin.

Suomalaista diagnostiikan hintatasoa Salmi pitää kalliina verrattuna yleiseen eurooppalaiseen tasoon. Vaikka kuvantamispalveluiden hinta on Suomessa halventunut, laboratoriotutkimusten hinnat ovat 30–50 prosenttia kalliimpia eurooppalaiseen tasoon verrattuna.

– Ammattilaispiireissä meidät tunnetaan, mutta yksittäisten kansalaisten kohdalla tunnettuus on vähäisempää. Joitakin ennakkoluuloja meitä kohtaan on ollut, mutta ne ovat hälventyneet.

Salmi arvioi, että laboratoriodiagnostiikkaa on helpompi laajentaa, mutta kuvantaminen on kallista. Yhden kuvantamisyksikön hinta on korkea vaadittavine laitteineen.

– Kyse on yksikköä kohden kaikkineen lähes kahden miljoonan euron investoinnista, Salmi kertoo.

Jos hakeutuu lonkan tai selän magneettikuvaukseen, on nettohinta 218 tai 258 euroa riippuen siitä, onko asiakkaalla lääkärin lähete vai ei.

Tuula Istala

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Tilamäärä laskee tasaista tahtia

Maatalous- ja puutarhayritysrekisterin ennakollisten tulosten mukaan vuonna 2017 Suomessa oli maatalous- ja puutarhayrityksiä noin 48 600. Tilaston lopulliset tulokset julkaistaan toukokuun alussa.

Nautojen ja sikojen määrä vähenee, emolehmien määrä jatkaa kasvuaan

Sikojen määrä on laskussa.

Maatiloilla oli nautoja joulukuun alussa reilu 874 500. Määrä väheni vuoden aikana reilulla prosentilla. Vähennystä tapahtui kaikissa muissa nautaryhmissä, paitsi emolehmissä. Niiden määrä jatkoi kasvuaan. Sikoja oli 1,1 miljoonaa, mikä on seitsemän prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Tiedot perustuvat Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastoihin.

Etäluotsaus mahdolliseksi digitaalisen tiedon avulla

Luotsauslakia halutaan muuttaa. Muutoksella mahdollistettaisiin kokeilut, joissa luotsi voisi Liikenteen turvallisuusviraston Trafin myöntämällä luvalla hoitaa tehtäviään aluksen ulkopuolelta. Luotsausta aluksen ulkopuolella kutsutaan kansainvälisesti myös etäluotsaukseksi.

Kaupunki
Kaupunki

Nuokkareilla hiihtolomalla yönuokkaria, biljardia, pulkkamäkeä ja retkiä

Turun nuorisopalvelujen alueellisilla nuorisotiloilla on paljon toimintaa hiihtolomalla. Lausteella on yönuki lauantaista sunnuntaille (ennalta ilmoittautuneille) ja laskiaispullaleivontaa sunnuntaina, Varissuolla maanantaina luovan toiminnan päivä yhdessä Majanummen kanssa, keskiviikkona luistelua, pulkkamäkeä ja kaakaota pienille ja Majanummen kokkikerho kello 13–15, torstaina toinen Varissuon kokkikerho kello 14–15 ja perään peli-ilta.
Urheilu

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Jälkipeli: Ilmoitetaanko otteluiden yleisömäärät oikein?

Kupittaan palloiluhalliin mahtuu, kun koko pääkenttä on käytössä, noin 2 700 katsojaa. Jos hallista on vain kaksi kolmasosaa käytössä, maksimi yleisömäärä on noin 1 700.

Vai, pitäisikö oikeastaan kysyä, kuinka paljon otteluiden yleisömääriä ilmoitetaan yläkanttiin? Yleisömääräksi ilmoitetaan lukema, jonka pitäisi tarkoittaa täyttä hallia, mutta vapaita paikkoja onkin runsaasti.

TPS:n yhteiskausikortti sai lentävän lähdön

TPS jääkiekon ja TPS jalkapallon yhteinen seurakortti on saanut hyvän vastaanoton heti alkuun. TPS jääkiekko ja TPS jalkapallo lanseerasivat keskiviikkona yhteiskausikortin, jota varattiin jo ensimmäisen vuorokauden aikana yli sata.

Tulevaisuuden uudet futistähdet

Paljon Interin maalintekovoimasta lepää ensi kaudella Benjamin Källmanin harteilla.

Vaikka Veikkausliiga ei La Liga, Serie A tai Valioliiga olekaan, on turha kuvitella, etteikö sarjassa olisi tähtivoimaa. Kotoisalta Kupittaaltakin löytyy alkavalla kaudella useita nuoria jalkapalloilijoita, joita kannattaa seurata tarkasti esimerkiksi sen takia, että he eivät loputtomiin kotimaan kentillä viihdy.

Anna Koivunen Portugalin lämpöön

Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen jalkapallomaajoukkue matkaa helmikuun lopussa Portugaliin leirille, jonka aikana Suomi pelaa kaksi maaottelua Portugalia vastaan. Päävalmentaja Marko Salorannan nimeämässä 20 pelaajan ryhmässä turkulaisuutta edustaa TPS:n Anna Koivunen .

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.