"Senioreille on käyttöä työelämässä"

Hanna Nieminen ja Janne Lehtimäki tietävät, että monella eläkeläisellä on vielä virtaa työelämänkin tarpeisiin. Hanna Nieminen ja Janne Lehtimäki tietävät, että monella eläkeläisellä on vielä virtaa työelämänkin tarpeisiin. Kuva: Tuula Istala

Hanna Nieminen ja Janne Lehtimäki perustivat viime keväänä Suomessa lähes ainutlaatuisen yrityksen, joka yhdistää eläkkeelle jääneen seniorin ja työtä, jossa hänen osaamistaan ja pitkää työkokemusta tarvitaan vielä.

– Ei kokoaikatyötä, mutta joustavaa osallistumista silloin, kun työnantajalla on tarve rekrytoida osaamista ja eläköitynyt haluaa vielä osallistua osa-aikaisesti niin, että työpäivistä ja työajasta löytyy kumpaakin osapuolta tyydyttävä sopu, kaksikko esittelee Turussa perustettua Senioriammattilaiset-yhtiötä.

Tämän päivän eläkeläiset eivät välttämättä halua istahtaa keinutuoliin ja katsella maailmaa sivusta.

– Ensimmäinen eläkevuosi on yleensä kuin kuherruskuukausi: vihdoinkin omaa aikaa harrastaa ja matkustaa. Kuherruskuukauden jälkeen ajatukset muuttuvat ja työ omilla ehdoilla maistuisi.

– Kysyntää on, mutta miten tavoittaa eläkkeellä olevat yli 55-vuotiaat, Nieminen ja Lehtimäki pohtivat. Vaikka tietotekniikka kehittyy ja monipuolistuu lähes alalla kuin alalla, työssä tarvitaan substanssia ja suhteita, joita pitkän työelämän aikana kertyy.

Nieminen ja Lehtimäki pitävät ideaalina tilannetta, jossa sukupolvet voivat yhdistää omat osaamisalueensa. Sosiaalinen media on yksi keino tavoittaa työnantajia ja työntekijöitä, mutta kaikille sen käyttö ei ole tuttua.

Senioriammattilaiset -yhtiössä kyse on vuokratyöfirmasta, jossa eläkeläisen työtunnit ja päivittäinen tai viikoittainen työaika räätälöidään ja tarvittaessa jaksotetaan. Projektipohjaiset keikat ovat yksi mahdollisuus. Nykyään esimerkiksi hoitoalalla työelämää jatketaan keikkapohjalta, samoin tekevät myös opettajat.

Nieminen ja Lehtimäki katsovat, että lisätulo eläkkeen päälle on vetovoimatekijä ja rahalle löytyy varmasti käyttöä.

Yksi mahdollisuus on jatkaa täysien työvuosien jälkeen tekemällä vähemmän päiviä ja tunteja ja suhteessa työmäärään pienemmällä palkalla kuin kokoaikatyössä.

Työn ja tekijän kohtaaminen on kaksikon mielestä kuin tiheä viidakko, jota pitäisi karsia ja yksinkertaistaa.

– Pohjalla on yleensä valmiit työelämäverkostot ja tietotaito. Vaikka tietotekniikka asettaa uusia haasteita, sitäkin voi opetella ja omaksua. Kukin saa käyttää omia vahvuuksiaan. Näin niin sanottu hiljainen tieto siirtyy eteenpäin.

– Eläkeläisen palkkaaminen osa-aikatyöhön sopii pienyrittäjille, joille lisätyövoiman rekrytointi on iso riski. Tämä on helppo tapa kokeilla.

Senioriammattilaiset aikoo ensin hakea jalansijaa Turussa ja laajentaa sitä mukaa, kun idea kantaa ja työnteon malli omaksutaan.

Nieminen ja Lehtimäki muistuttavat, että eläköityminen lisääntyy ja monille on vielä annettavaa. Kaikki eivät halua jäädä kotiin. Hyppy työelämästä eläkkeelle on loppujen lopuksi suuri elämänmuutos, jonka huomaa vasta vähän myöhemmin.

Tuula Istala

Kolumni: Miestenpäivän identiteetti

Sunnuntaina vietettiin kansainvälistä miestenpäivää. Juhlapäivä ei juurikaan herättänyt keskustelua mediassa, mutta sosiaalisessa mediassa keskustelua käytiin, vaikka naistenpäivän mittareille ei yllettykään. Ruusuja ei jaettu eikä ainakaan omassa lähipiirissäni ja samalla toivoteltu hyviä miestenpäiviä.

Kadonnut löydettiin menehtyneenä Aurajoesta

Turussa 11. marraskuuta kadonneeksi ilmoitettu mies on löydetty menehtyneenä. Kadonnutta etsittiin yli viikon ajan viranomaisten ja vapaaehtoisten toimesta.

Elokuvateatteri Diana herätetään henkiin

Elokuvateatteri Diana toukokuussa 1989.

Turun keskustan legendaarinen Kino Diana avaa ovensa ensi vuoden alkupuolella. Humalistonkadun elokuvateatteri herää henkiin ja tarjoaa turkulaisille vaihtoehdon nähdä ensi-illat kotimaasta ja maailmalta sekä täysi oopperakausi tekstityksineen.

Lukioselvitys: Lukiokoulutusta arvostetaan, haasteina tulevaisuuden osaamistarpeet

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut selvityksen lukioiden nykytilasta ja kehittämistarpeista. Selvitys kokoaa koosteena yhteen olemassa olevien, lukiokoulutusta koskevien tutkimusten, selvitysten ja raporttien tuloksia. Lukiokoulutus tarjoaa valmiuksia jatko-opintoihin, mutta kehityskohteita löytyy muun muassa tulevaisuuden osaamistarpeissa, kansainvälistymisessä ja lukiolaisten hyvinvoinnissa.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!