"Senioreille on käyttöä työelämässä"

Hanna Nieminen ja Janne Lehtimäki tietävät, että monella eläkeläisellä on vielä virtaa työelämänkin tarpeisiin. Hanna Nieminen ja Janne Lehtimäki tietävät, että monella eläkeläisellä on vielä virtaa työelämänkin tarpeisiin. Kuva: Tuula Istala

Hanna Nieminen ja Janne Lehtimäki perustivat viime keväänä Suomessa lähes ainutlaatuisen yrityksen, joka yhdistää eläkkeelle jääneen seniorin ja työtä, jossa hänen osaamistaan ja pitkää työkokemusta tarvitaan vielä.

– Ei kokoaikatyötä, mutta joustavaa osallistumista silloin, kun työnantajalla on tarve rekrytoida osaamista ja eläköitynyt haluaa vielä osallistua osa-aikaisesti niin, että työpäivistä ja työajasta löytyy kumpaakin osapuolta tyydyttävä sopu, kaksikko esittelee Turussa perustettua Senioriammattilaiset-yhtiötä.

Tämän päivän eläkeläiset eivät välttämättä halua istahtaa keinutuoliin ja katsella maailmaa sivusta.

– Ensimmäinen eläkevuosi on yleensä kuin kuherruskuukausi: vihdoinkin omaa aikaa harrastaa ja matkustaa. Kuherruskuukauden jälkeen ajatukset muuttuvat ja työ omilla ehdoilla maistuisi.

– Kysyntää on, mutta miten tavoittaa eläkkeellä olevat yli 55-vuotiaat, Nieminen ja Lehtimäki pohtivat. Vaikka tietotekniikka kehittyy ja monipuolistuu lähes alalla kuin alalla, työssä tarvitaan substanssia ja suhteita, joita pitkän työelämän aikana kertyy.

Nieminen ja Lehtimäki pitävät ideaalina tilannetta, jossa sukupolvet voivat yhdistää omat osaamisalueensa. Sosiaalinen media on yksi keino tavoittaa työnantajia ja työntekijöitä, mutta kaikille sen käyttö ei ole tuttua.

Senioriammattilaiset -yhtiössä kyse on vuokratyöfirmasta, jossa eläkeläisen työtunnit ja päivittäinen tai viikoittainen työaika räätälöidään ja tarvittaessa jaksotetaan. Projektipohjaiset keikat ovat yksi mahdollisuus. Nykyään esimerkiksi hoitoalalla työelämää jatketaan keikkapohjalta, samoin tekevät myös opettajat.

Nieminen ja Lehtimäki katsovat, että lisätulo eläkkeen päälle on vetovoimatekijä ja rahalle löytyy varmasti käyttöä.

Yksi mahdollisuus on jatkaa täysien työvuosien jälkeen tekemällä vähemmän päiviä ja tunteja ja suhteessa työmäärään pienemmällä palkalla kuin kokoaikatyössä.

Työn ja tekijän kohtaaminen on kaksikon mielestä kuin tiheä viidakko, jota pitäisi karsia ja yksinkertaistaa.

– Pohjalla on yleensä valmiit työelämäverkostot ja tietotaito. Vaikka tietotekniikka asettaa uusia haasteita, sitäkin voi opetella ja omaksua. Kukin saa käyttää omia vahvuuksiaan. Näin niin sanottu hiljainen tieto siirtyy eteenpäin.

– Eläkeläisen palkkaaminen osa-aikatyöhön sopii pienyrittäjille, joille lisätyövoiman rekrytointi on iso riski. Tämä on helppo tapa kokeilla.

Senioriammattilaiset aikoo ensin hakea jalansijaa Turussa ja laajentaa sitä mukaa, kun idea kantaa ja työnteon malli omaksutaan.

Nieminen ja Lehtimäki muistuttavat, että eläköityminen lisääntyy ja monille on vielä annettavaa. Kaikki eivät halua jäädä kotiin. Hyppy työelämästä eläkkeelle on loppujen lopuksi suuri elämänmuutos, jonka huomaa vasta vähän myöhemmin.

Tuula Istala

Kortiton kuski kärähti Kohmontiellä törkeästä rattijuopumuksesta

Poliisi pysäytti lauantaina kello 9.20 Pernontiellä henkilöauton, jonka kuljettajana toimi vuonna 1962 syntynyt mies. Miestä epäillään rattijuopumuksesta, koska tarkkuusalkometrikokeen tulos oli 0,20 milligrammaa litrassa. Mies määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

Maanteiden talvihoitoluokkia nostetaan Varsinais-Suomessa 102 kilometrillä

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi torstaina kahden miljoonan lisärahoituksesta teiden talvihoitoon. Lisärahoituksella maanteiden talvihoitoluokkia nostetaan yhteensä lähes 1 300 kilometrillä, lisätään täsmähoitoa ja hiekoitusta. Myös hoidon laadunvalvontaa tehostetaan.

Seksiturismin eri puolet

Päivi ja Santeri Kanniston teos Kuuma loma kertoo seksiturismista. Kannistot valottavat, että seksiturismi ei ole pelkkää humalaisten miesten örvellystä Tallinnassa tai nuorten miesten bilereissuja punaisten lyhtyjen alueelle. He luokittelevat seksiturismiksi myös kiihkeät lomaromanssit tai hetken huumasta syntyneen pysyvämmän ihmissuhteen.

Poliisi nappasi Raisiontiellä kiinni kortittoman amfetamiinikuskin

Poliisit pysäyttivät lauantaina kello 10 Raisiossa Raisiontiellä henkilöautolla liikkeellä olleen vuonna 1975 syntyneen miehen. Miehelle tehty puhalluskoe näytti nolla promillea, mutta huumepikatesti oli positiivinen amfetamiinin osalta.

Musikaali ja sirkus lyövät kättä

Turun konservatorion ja Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden yhteistyön tuloksena syntynyt sirkusmusikaali Ei ole norsua korviin katsominen saa ensi-iltansa Sigyn-salissa 28. helmikuuta kello 19. Muut esitykset ovat 1. ja 2. maaliskuuta, kello 14 ja 19 kumpanakin päivänä.

Menoviikko: Muumit heräävät hiihtolomalla

Taikatalvea on vietetty Naantalin Muumimaailmassa vuodesta 2007 saakka. Kuva on vuodelta 2014.

Perinteiseen tapaan Naantalin Muumimaailman muumit heräävät talviuniltaan hiihtolomaviikolla Muumimaailman Taikatalven myötä. Taikatalvea vietetään Naantalissa tänä vuonna 17.–25. helmikuuta. Tuolloin Muumimaailma on auki joka päivä kello 10–16.

Rakennustyö sulkee ajoradan Kaivokadulla

Katualueelle ulottuva uudisrakennustyö sulkee ajoradan Kaivokatu 18:n kohdalta maanantaista alkaen. Työstä on haittaa molemmissa ajosuunnissa.

Varaava tulisija joka taloon

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:n mukaan huoltovarmuuden takaamiseksi kaikkiin pientaloihin tarvittaisiin sähköstä riippumaton tulisija. Myös vanhat tulisijat pitäisi korvata uusilla vähäpäästöisillä tulisijoilla. Puulämmitys alentaa talviajan sähkön huipputehon tarvetta. Sähkön kysyntäjousto on jatkossa entistä tärkeämpää.

Kaupunki
Urheilu

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Jälkipeli: Ilmoitetaanko otteluiden yleisömäärät oikein?

Kupittaan palloiluhalliin mahtuu, kun koko pääkenttä on käytössä, noin 2 700 katsojaa. Jos hallista on vain kaksi kolmasosaa käytössä, maksimi yleisömäärä on noin 1 700.

Vai, pitäisikö oikeastaan kysyä, kuinka paljon otteluiden yleisömääriä ilmoitetaan yläkanttiin? Yleisömääräksi ilmoitetaan lukema, jonka pitäisi tarkoittaa täyttä hallia, mutta vapaita paikkoja onkin runsaasti.

TPS:n yhteiskausikortti sai lentävän lähdön

TPS jääkiekon ja TPS jalkapallon yhteinen seurakortti on saanut hyvän vastaanoton heti alkuun. TPS jääkiekko ja TPS jalkapallo lanseerasivat keskiviikkona yhteiskausikortin, jota varattiin jo ensimmäisen vuorokauden aikana yli sata.

Tulevaisuuden uudet futistähdet

Paljon Interin maalintekovoimasta lepää ensi kaudella Benjamin Källmanin harteilla.

Vaikka Veikkausliiga ei La Liga, Serie A tai Valioliiga olekaan, on turha kuvitella, etteikö sarjassa olisi tähtivoimaa. Kotoisalta Kupittaaltakin löytyy alkavalla kaudella useita nuoria jalkapalloilijoita, joita kannattaa seurata tarkasti esimerkiksi sen takia, että he eivät loputtomiin kotimaan kentillä viihdy.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.