Nostalginen Turku: Huviloiden valtakunta

Taidetta Villa Roman nurmikolla kesällä 1991. Taidetta Villa Roman nurmikolla kesällä 1991. Kuva: Kalle Ipatti

Vuoden 1827 Turun palon jälkeen kaupunkiin laadittiin uusi asemakaava, jonka seurauksena kaupunkilaiset menettivät omat laidunmaansa ja viljelypalstansa. Turkulaiset porvarit anoivatkin, että Ruissalosta saataisiin korvaavaa maata menetettyjen kaupunkipalstojen tilalle. Tammien ja pähkinäpuiden saari siirtyikin Turun kaupungin omistukseen vuonna 1845 ja jo seuraavana vuonna alkoi maa-alueiden jako noin viiteenkymmeneen huvilapalstaan, joiden vuokraoikeuksia alettiin huutokauppaamaan.

Rakennustyöt pääsivät käyntiin välittömästi sen jälkeen. Koko kansan käyttöön jäi palstoituksen jälkeen Choraeuksen lähteen ympärille rajattu Yleinen käytävä, jonka sijainti muuttui vuonna 1860 nykyiseen Kansanpuiston alueelle. Sinne avattiin ravintola ja keilarata.

Ruissalon kaikkein iäkkäimmät huvilat ovat empiretyylisiä kartanoita. Arkkitehti G.T. Chiewitzin 1850-luvun alussa suunnittelemien huviloiden mallipiirustukset olivat kovaa valuuttaa myös muissa Pohjoismaissa. Tästä aikakaudesta ovat hyviä esimerkkejä vuodelta 1850 oleva Villa Roma sekä kolme vuotta myöhemmin valmistunut Villa Haga. Ruissalo on yksi ensimmäisistä Pohjoismaissa sijainneista aivan kaupungin kupeeseen syntyneistä laajemmista huvila-alueista.

Ruissalon lisäksi Suomesta vastaava alue löytyy vain Hangosta, jonka itäpuolen huvilarakentaminen alkoi Ruissaloa myöhemmin, vasta 1800-luvun loppuvuosina. Tuon aikakauden koristeellista vaihetta Ruissalossa edustavat esimerkiksi Villa Erstavik ja Villa Gustafberg. Ruissalon huviloiden monipuolisuus ja rikkaus piileekin eri aikakausissa. Erik Bryggmanin suunnittelema Villa Waren valmistui saarelle vuonna 1933 ja se edustaa tyylipuhdasta funktionalismia.

Huvilatontit pantiin uusjakoon vuonna 1918. Lopputuloksena oli yli 120 palstaa sekä erillisiä viljelypalstoja. Ruissalosta järjestettiin vuonna 1952 maamme ensimmäinen kansainvälinen asemakaavakisa. Sen voitti arkkitehti Kaj Englund. Silloin saarta kehitettiin erityisesti koko kansan virkistysalueena. Kaupunki lunasti vuonna 1957 Villa Saaron huvilan, jonka kivinen osa on vuodelta 1850.

Huvilaa laajennettiin vuosina 1887 ja 1911. Villa Saaron suojissa ovat aikanaan kahvia hörppineet itse presidentit Svinhufvud ja Mannerheim. 1900-luvun loppupuolella Ruissalon yksityishuviloita siirtyi enemmänkin kaupungin omistukseen ja niiden taru jatkui eri yhdistysten vuokraamina kesäpaikkoina.

Heikki Möttönen

Maailma muuttuu idea kerrallaan

Uutuuskirja esittelee 33 loistavaa innovaatiota ja niiden kehittäjää, joiden työn ansiosta maapallon huominen näyttää toiveikkaammalta. Rohkeat ideat liittyvät kiertotalouteen, sadepilvien käskyttämiseen ja sirkkojen syömiseen. Tässä kirjassa villien visioiden sanansaattajat kertovat, millaisessa maastossa hyvät ideat muhivat ja mitä Suomessa tehdään juuri nyt. Voiko lopulta kuka tahansa muuttaa maailmaa?

Laurikaisen usko ei horjunut

Mika Laurikainen saa mitalin ja onnittelut Marco Casagrandelta.

Taistelu on tauonnut, sarja voitettu ja nousu varmistettu. TPS:n viilipyttymäinen valmentaja Mika Laurikainen on huojentunut ja onnellinen, mutta oma rauhallinen itsensä.

Poliisi etsii tuhopolttajaa Turussa

Poliisi on jatkanut Turun kaupunginsairaalan tiloissa Kunnalliskodinkadulla perjantaina syttyneen tulipalon tutkintaa. Tekoa tutkitaan epäiltynä tuhotyönä.

Joutsenmerkkiä myös taloihin

Kaksi vuotta sitten Suomessa ei ollut Joutsenmerkillä varustettuja taloja, vaikka monista kulutustavaroista merkki on tuttu. Nyt on, ja lisää rakennetaan. Loppuvuodesta julkistetaan kriteerit korjausrakentamisellekin. Joutsenmerkitty rakennus täyttää tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset.

Menoviikko: Tervomaata syksyyn

Jonna Tervomaan uusi musiikki on ensimmäistä kertaa artistin itse säveltämää.

Syyskuun alussa uuden albumin Ääni julkaissut Jonna Tervomaa saapuu syyskiertueellaan Turun Gongiin. Tervomaan Gongin keikka on lauantaina 28. lokakuuta.

Suomen Yrittäjät: 70 prosenttia pk-yrityksistä haluaisi sopia paikallisesti

Perjantaina julkistettu Yrittäjägallup kertoo, että peräti 70 prosenttia pk-yrittäjistä haluaisi sopia työehdoista henkilöstön kanssa työpaikalla. Suomen Yrittäjien liittokokouksessa vaaditaan, että Suomessa on oltava sopimisen vapaus yrittäjien ja työntekijöiden kesken.

Kaupunki
Urheilu

Laurikaisen usko ei horjunut

Mika Laurikainen saa mitalin ja onnittelut Marco Casagrandelta.

Taistelu on tauonnut, sarja voitettu ja nousu varmistettu. TPS:n viilipyttymäinen valmentaja Mika Laurikainen on huojentunut ja onnellinen, mutta oma rauhallinen itsensä.

Otteluanalyysi: Tasapeli riitti unelmaan, TPS nousi liigaan!

Nousu varmistettu, mitalit kaulaan. On juhlan aika.

Siinä se oli. Ilari Mettälä iski tasoituksen hallitulla laukauksella 83. minuutilla Espoossa Honkaa vastaan Ykkösen huipennuksessa. Loppuhetkien mylläkkä oli kova, mutta se riitti 1-1-tasapeliin, joka riitti tuomaan TPS:lle kauan kaivatun ja odotetun nousun takaisin Veikkausliigaan. Sillä tasapelihän riitti TPS:lle, mutta ei Hongalle.

Jälkipeli: Benjamin Källman, isänsä näköinen pelimies

Isä Mikael Källmanilta perityt geenit ovat tehneet pojasta Benjamin Källmanista (oik.) ikäisekseen vahvan jässikän. Moni puolustaja joutuu käyttämään kovia otteita Källmanin pysäyttämiseksi.

Kaverihan vaikuttaa ikäistään vanhemmalta ja kypsemmältä. Leukaperään ilmestynyt parransänki korostaa äijämäistä olemusta. Benjamin Källmanille on ikää kertynyt vasta yhdeksäntoista vuotta, mutta FC Interin hyökkääjä on jo vakiinnuttanut paikkansa aloituskokoonpanossa.

Pänän komea Inter-ura päätökseen juhlivan kotiyleisön edessä

Henri Lehtonen on pelannut viimeisen pelinsä Kupittaalla Interin paidassa.

Ura on poikkeuksellinen, eikä sellaisia ehkä enää nähdä. Henri "Pänä" Lehtonen , 37, edusti sinimustia eli Interiä kaudesta 1998 ja pelasi ensimmäinen liigaottelunsa lokakuussa 2000, 17 vuotta sitten. Pänä ehti olla kymmenen kautta joukkueen kapteeni ja voittaa muun muassa Suomen mestaruuden vuonna 2008.

Otteluanalyysi: Klubi näytti mestarin elkeet

16-vuotias Elias Mastokangas kuului Interin parhaimmistoon.

Interin kauden viimeinen kotiottelu näytti samalta kuin koko kausi: mollivoittoiselta. Kausi alkoi komealla kotivoitolla, mutta se päättyi selvääkin selvempään kotitappioon mestari-HJK:lle. Klubi ratkaisi pelin ensimmäisellä puoliajalla ja voitti maalein 1-3 (0-3).

Täysosuma
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.