Nostalginen Turku: Huviloiden valtakunta

Taidetta Villa Roman nurmikolla kesällä 1991. Taidetta Villa Roman nurmikolla kesällä 1991. Kuva: Kalle Ipatti

Vuoden 1827 Turun palon jälkeen kaupunkiin laadittiin uusi asemakaava, jonka seurauksena kaupunkilaiset menettivät omat laidunmaansa ja viljelypalstansa. Turkulaiset porvarit anoivatkin, että Ruissalosta saataisiin korvaavaa maata menetettyjen kaupunkipalstojen tilalle. Tammien ja pähkinäpuiden saari siirtyikin Turun kaupungin omistukseen vuonna 1845 ja jo seuraavana vuonna alkoi maa-alueiden jako noin viiteenkymmeneen huvilapalstaan, joiden vuokraoikeuksia alettiin huutokauppaamaan.

Rakennustyöt pääsivät käyntiin välittömästi sen jälkeen. Koko kansan käyttöön jäi palstoituksen jälkeen Choraeuksen lähteen ympärille rajattu Yleinen käytävä, jonka sijainti muuttui vuonna 1860 nykyiseen Kansanpuiston alueelle. Sinne avattiin ravintola ja keilarata.

Ruissalon kaikkein iäkkäimmät huvilat ovat empiretyylisiä kartanoita. Arkkitehti G.T. Chiewitzin 1850-luvun alussa suunnittelemien huviloiden mallipiirustukset olivat kovaa valuuttaa myös muissa Pohjoismaissa. Tästä aikakaudesta ovat hyviä esimerkkejä vuodelta 1850 oleva Villa Roma sekä kolme vuotta myöhemmin valmistunut Villa Haga. Ruissalo on yksi ensimmäisistä Pohjoismaissa sijainneista aivan kaupungin kupeeseen syntyneistä laajemmista huvila-alueista.

Ruissalon lisäksi Suomesta vastaava alue löytyy vain Hangosta, jonka itäpuolen huvilarakentaminen alkoi Ruissaloa myöhemmin, vasta 1800-luvun loppuvuosina. Tuon aikakauden koristeellista vaihetta Ruissalossa edustavat esimerkiksi Villa Erstavik ja Villa Gustafberg. Ruissalon huviloiden monipuolisuus ja rikkaus piileekin eri aikakausissa. Erik Bryggmanin suunnittelema Villa Waren valmistui saarelle vuonna 1933 ja se edustaa tyylipuhdasta funktionalismia.

Huvilatontit pantiin uusjakoon vuonna 1918. Lopputuloksena oli yli 120 palstaa sekä erillisiä viljelypalstoja. Ruissalosta järjestettiin vuonna 1952 maamme ensimmäinen kansainvälinen asemakaavakisa. Sen voitti arkkitehti Kaj Englund. Silloin saarta kehitettiin erityisesti koko kansan virkistysalueena. Kaupunki lunasti vuonna 1957 Villa Saaron huvilan, jonka kivinen osa on vuodelta 1850.

Huvilaa laajennettiin vuosina 1887 ja 1911. Villa Saaron suojissa ovat aikanaan kahvia hörppineet itse presidentit Svinhufvud ja Mannerheim. 1900-luvun loppupuolella Ruissalon yksityishuviloita siirtyi enemmänkin kaupungin omistukseen ja niiden taru jatkui eri yhdistysten vuokraamina kesäpaikkoina.

Heikki Möttönen

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!