Miksi pöytään ei tulla ensimmäisellä kutsulla?

Perinteiset käytöstavat ovat edelleen kunniassa suomalaisessa kahvipöytäkulttuurissa. Pullaa tarjotaan ikäihmisille ja naisille ennen muita. Kylässä kahvipöydästä ei edelleenkään ole hyvien tapojen mukaista lähteä suoraan kotiin, ja sääntö elää vahvana myös nuorimpien vastaajien keskuudessa.

Selvän enemmistön eli 52 prosentin mukaan kyläpaikasta ei sovi heti lähteä suuntaamaan ulko-ovelle pullakahvien jälkeen. Länsisuomalaiset ovat muita rennompia, ja pitävät asiaa muita yhdentekevämpänä.

- Suomalaisen pullakahvikulttuurin monet tutut tavat siirtyvät sukupolvelta toiselle. Vaikkapa pullan tarjoamisjärjestyksessä ei nähty nuorten ja vanhempien ikäryhmien välillä merkittävää eroa siinä, kenelle tarjotaan ensin, Lantmännen Unibaken Trade Marketing Manager Kaisa Kivistö kertoo.

Kyselyn mukaan pullaa tarjotaan vanhemmille ihmisille ennen muita ja myös naisille ennen miehiä. Yli 80 prosenttia vastaajista tarjoaisi ikäihmiselle ensimmäisenä pullaa, mutta lapsille pullan ojentaa ensimmäisenä alle 40 prosenttia.

- Nuoremmassa polvessa, 18-30-vuotiaiden joukossa yli puolet (56 %) ei tarjoaisi naisille pullaa ennen miehiä, joten tässä on havaittavissa selkeä muutos aiempaan. Sen sijaan ikäihmiset saavat nauttia jatkossakin tarjoiluista ensimmäisinä, sillä myös nuorten mielestä senioreille kuuluu tarjoilla ennen muita, Kivistö toteaa.

Moni on ihmetellyt, miksi pullakahville saa kutsua vieraita useamman kerran. Saattaa olla, että he kuuluvat siihen kolmannekseen, joka odottaa toista kutsua.

- Joka toinen vastaajista siirtyy pöytään heti ensimmäisen kutsun jälkeen. Reilu kolmannes kokee kuitenkin, että vasta toisen kehotuksen jälkeen on sopiva käydä herkkujen kimppuun. Tosin kymmenen prosenttia vastaajista kertoo, että he käyvät pöytään heti ilman kutsuakin, Kivistö sanoo.

- Ainakin kyselyn perusteella he voivat jatkaa hyvällä omalla tunnolla pullansa kastamista. Lähes joka toisen mielestä se on oikein ja vain 17 prosenttia ilmoittaa, ettei se olisi hyvien tapojen mukaista, Kivistö toteaa.

Pullakyselyyn vastasi tuhat vastaajaa Suomessa Synointin internet-paneelin kautta kesä-heinäkuussa. Otos oli demografisesti edustava. Kyselyn tilasi Lantmännen Unibake.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lintulaudan paikalla on väliä

Älä sijoita lintulautaa aivan lähelle seinää. Varisevat siemenet keräävät myös tuholaisia kuten myyriä ja hiiriä. Pihapuuhunkin ripustetun lintujen ruokintapisteen alunen kannattaa siivota pudonneista siemenistä säännöllisesti tuholaisten estämiseksi.

Freesi liveklubi Liedossa

Juuso Vuorinen (vas.).

Nelihenkinen poprock-bändi Freesi isännöi tammikuusta lähtien Freesi & Frendit -liveklubia Liedon Old Smugglerissa. Noin kerran kuussa järjestettävien soittoiltojen tarkoituksena on jakaa musiikin ilosanomaa vaihtuvien musiikkivieraiden kanssa.

Kaupunki
Urheilu

TPS:n jalkapallonaisilla uudelleenrakennuksen aika

Jutta Rantala on yksi nimekäs lähtijä TPS:n naisten liigaryhmästä.

Kun Sami Haltian aikakausi TPS:n jalkapallonaisten peräsimessä päättyi, ilmassa oli vaara, että joukkue hajoaa. Vähitellen uhkakuvat ovat myös muuttuneet realismiksi.

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijoihin

Aleksi Ojala.

Kilpakävelijä Aleksi Ojala vaihtaa Turun Weikkojen edustusasun ensi kaudeksi Urjalan Urheilijoiden paitaan. Ojalalle kyseessä on paluu juurille, sillä hän on aloittanut Urjalassa. Ojala on viime vuosina noussut Suomen kärkikävelijöiden kaartiin.

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!