Urho Tulitukan viimeiset tanssit

Viimeisten keikkojen alla Tomi Tuominen on herännyt öisin miettimään, mitä soittaa. Viimeistä biisiä hän ei ole päättänyt. – En vielä tiedä, mikä on tarpeeksi iso biisi vihonviimeiseksi, Tuominen sanoo. Viimeisten keikkojen alla Tomi Tuominen on herännyt öisin miettimään, mitä soittaa. Viimeistä biisiä hän ei ole päättänyt. – En vielä tiedä, mikä on tarpeeksi iso biisi vihonviimeiseksi, Tuominen sanoo. Kuva: Ilkka Lappi

Yksi aikakausi turkulaisessa yöelämässä päättyy lokakuussa, kun DJ Urho Tulitukka, alias Tomi Tuominen, lopettaa dj-hommat.

– Parhaiten päätös tiivistyy siinä, että olen viettänyt 20 vuotta opiskelijaelämää. 43-vuotiaana äijänä en enää halua viettää opiskelijaelämää. Se juttu on monella tapaa tullut tiensä päähän, Tuominen sanoo.

Lopetuspäätös ei ole syntynyt yhdessä yössä.

– Kesällä pidin ensimmäistä kertaa lomaa dj-hommista, mutta se ei ollut jotenkin riittävä. Keväällä oli useita neljän keikan viikkoja putkeen. Se oli vähän liikaa, eikä homma ollut enää kivaa.

– Pohjimmiltaan kyse on varmaan myös siitä, että tykkään aika paljon vapaa-ajastani ja nykyään on aiempaa korkeammat standardit sille, millä hinnalla olen valmis luopumaan siitä.

Kahdessa vuosikymmenessä Tuomisesta on ehtinyt tulla yksi turkulaisen dj-kulttuurin suurista nimistä. Hänet yhdistetään myös Turun ulkopuolella ennen kaikkea Dynamoon, eikä syyttä. Levyjen soittamisen lisäksi Tuominen on toiminut vuosikausia Dynamon julisteidentekijänä. Liioittelematta voi sanoa, että Dynamon maine Suomen laajuisesti ei olisi lähellekään samanlainen ilman Tuomisen panosta.

– Alkuaikoina oltiin jo ennen aukeamista odottamassa oven takana, että päästään soittamaan. Nyt viimeistä keikkaa ennen on vähän sama fiilis. On hirveä määrä biisejä, jotka haluaisin soittaa, Tuominen nauraa.

Hän sanoo pitkään identifioineensa itsensä ennen kaikkea dj:ksi. Se on yksi syy, miksi soittohommat ovat jatkuneet vuodesta toiseen.

– Toinen syy on ehkä se, että pitkään näytti siltä, että ei ollut uutta dj-sukupolvea. Nyt sellainen on olemassa.

Lopettaminen tuo mukanaan uuden elämän. Levyjä hän aikoo jatkossakin ostaa aktiivisesti, mutta musiikinkuuntelutottumukset ovat muuttumassa.

– Jo nyt olen huomannut kuuntelevani musiikkia eri tavalla. 20 vuotta olen ajatellut musiikkia biisilähtöisenä palapelinä, että tämä menisi tosi hienosti tämän musiikin kanssa, mutta henkisesti olen enemmän albumikokonaisuuksien ystävä.

Lopettaminen antaa mahdollisuuden myös kuunnella, mitä muilla on tarjottavanaan.

– On ihan hullu ajatus, että voin mennä baariin vaan kuuntelemaan, mitä musaa dj soittaa, eikä tarvitse miettiä, että tunnin päästä pitää lähteä omalle keikalle.

Vaikka Dynamon ja Kukan pomo Jussi Lehtinen on jättänyt oven auki comebackille, vähään aikaan sitä on turha odottaa.

– Viimeisille keikoille on tulossa paljon kavereitani Helsingistä ja yksi kaveri varta vasten Belgiasta asti. Olisi huijausta, jos palaisin joulun jälkeen soittamaan joka viikonloppu.

DJ Urho Tulitukka Dynamossa 14. lokakuuta ja Bar Kukassa 28. lokakuuta.

Ilkka Lappi

Joutsenmerkkiä myös taloihin

Kaksi vuotta sitten Suomessa ei ollut Joutsenmerkillä varustettuja taloja, vaikka monista kulutustavaroista merkki on tuttu. Nyt on, ja lisää rakennetaan. Loppuvuodesta julkistetaan kriteerit korjausrakentamisellekin. Joutsenmerkitty rakennus täyttää tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset.

Menoviikko: Tervomaata syksyyn

Jonna Tervomaan uusi musiikki on ensimmäistä kertaa artistin itse säveltämää.

Syyskuun alussa uuden albumin Ääni julkaissut Jonna Tervomaa saapuu syyskiertueellaan Turun Gongiin. Tervomaan Gongin keikka on lauantaina 28. lokakuuta.

Suomen Yrittäjät: 70 prosenttia pk-yrityksistä haluaisi sopia paikallisesti

Perjantaina julkistettu Yrittäjägallup kertoo, että peräti 70 prosenttia pk-yrittäjistä haluaisi sopia työehdoista henkilöstön kanssa työpaikalla. Suomen Yrittäjien liittokokouksessa vaaditaan, että Suomessa on oltava sopimisen vapaus yrittäjien ja työntekijöiden kesken.

Korkeakoulut ja opiskelijat tarjoavat yrityksille yhteistyötä

Turun kuudessa korkeakoulussa opiskelee noin 40 000 opiskelijaa, joka on uutta luova, monialainen ja kansainvälinen osaamispotentiaali kaupunkikehitykselle ja alueen elinkeinoelämälle. Valtion ja Turun kaupunkiseudun kasvusopimuksen turvin kehitetään myös alueen korkeakouluosaamisen valjastamista yritystoiminnan tueksi.

Eurojackpotin 41,6 miljoonan euron potti Suomeen

Eurojackpotin noin 41,6 miljoonan euron potti päätyi perjantai-illan arvonnassa Suomeen (kierros 42/2017). Voitto on Suomen kolmastoista Eurojackpotin päävoitto.

Pänän komea Inter-ura päätökseen juhlivan kotiyleisön edessä

Henri Lehtonen on pelannut viimeisen pelinsä Kupittaalla Interin paidassa.

Ura on poikkeuksellinen, eikä sellaisia ehkä enää nähdä. Henri "Pänä" Lehtonen , 37, edusti sinimustia eli Interiä kaudesta 1998 ja pelasi ensimmäinen liigaottelunsa lokakuussa 2000, 17 vuotta sitten. Pänä ehti olla kymmenen kautta joukkueen kapteeni ja voittaa muun muassa Suomen mestaruuden vuonna 2008.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Benjamin Källman, isänsä näköinen pelimies

Isä Mikael Källmanilta perityt geenit ovat tehneet pojasta Benjamin Källmanista (oik.) ikäisekseen vahvan jässikän. Moni puolustaja joutuu käyttämään kovia otteita Källmanin pysäyttämiseksi.

Kaverihan vaikuttaa ikäistään vanhemmalta ja kypsemmältä. Leukaperään ilmestynyt parransänki korostaa äijämäistä olemusta. Benjamin Källmanille on ikää kertynyt vasta yhdeksäntoista vuotta, mutta FC Interin hyökkääjä on jo vakiinnuttanut paikkansa aloituskokoonpanossa.

Pänän komea Inter-ura päätökseen juhlivan kotiyleisön edessä

Henri Lehtonen on pelannut viimeisen pelinsä Kupittaalla Interin paidassa.

Ura on poikkeuksellinen, eikä sellaisia ehkä enää nähdä. Henri "Pänä" Lehtonen , 37, edusti sinimustia eli Interiä kaudesta 1998 ja pelasi ensimmäinen liigaottelunsa lokakuussa 2000, 17 vuotta sitten. Pänä ehti olla kymmenen kautta joukkueen kapteeni ja voittaa muun muassa Suomen mestaruuden vuonna 2008.

Otteluanalyysi: Klubi näytti mestarin elkeet

16-vuotias Elias Mastokangas kuului Interin parhaimmistoon.

Interin kauden viimeinen kotiottelu näytti samalta kuin koko kausi: mollivoittoiselta. Kausi alkoi komealla kotivoitolla, mutta se päättyi selvääkin selvempään kotitappioon mestari-HJK:lle. Klubi ratkaisi pelin ensimmäisellä puoliajalla ja voitti maalein 1-3 (0-3).

Ryhdin Heino MM-jahtiin

Saksan Kölnissä tänä viikonloppuna käytäviin kehitysvammaisten judon MM-kilpailuihin lähti kuuden hengen vahvuinen joukkue. Mukana joukkueessa on Raision Ryhdin Matti Heino , joka on menestynyt muun muassa sovelletun judon kansainvälisissä kisoissa.

Puukkokatsomo: Seuraava päävalmentaja?

Juha Malinen.

Kun Juha Malinen 1990-luvun puolivälissä valmensi TPS:aa alle 40-vuotiaana melko tuoreena valmentajana, harvan korteissa tuskin oli, että Malinen olisi yli 20 vuotta myöhemmin valtakunnan kuumin jalkapallovalmentajanimi.

Joni Piirainen kirjoitti urheilijoiden kokemista vaikeuksista

Tällä viikolla julkaistava Urheilun selviytyjät on Joni Piiraisen ensimmäinen tietokirja.

– Minulla oli halu tehdä erilainen urheilukirja. Halusin tehdä sellaisen urheilukirjan, joka jättää lukijaan muistijäljen. Halusin muistuttaa myös, että myyttisten urheilusankareiden elämä on todellisuudessa pahimmillaan kaikkea muuta kuin julkisuudessa näkyvä kuva, toteaa turkulainen urheilutoimittaja Joni Piirainen .

Täysosuma
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.