Urho Tulitukan viimeiset tanssit

Viimeisten keikkojen alla Tomi Tuominen on herännyt öisin miettimään, mitä soittaa. Viimeistä biisiä hän ei ole päättänyt. – En vielä tiedä, mikä on tarpeeksi iso biisi vihonviimeiseksi, Tuominen sanoo. Viimeisten keikkojen alla Tomi Tuominen on herännyt öisin miettimään, mitä soittaa. Viimeistä biisiä hän ei ole päättänyt. – En vielä tiedä, mikä on tarpeeksi iso biisi vihonviimeiseksi, Tuominen sanoo. Kuva: Ilkka Lappi

Yksi aikakausi turkulaisessa yöelämässä päättyy lokakuussa, kun DJ Urho Tulitukka, alias Tomi Tuominen, lopettaa dj-hommat.

– Parhaiten päätös tiivistyy siinä, että olen viettänyt 20 vuotta opiskelijaelämää. 43-vuotiaana äijänä en enää halua viettää opiskelijaelämää. Se juttu on monella tapaa tullut tiensä päähän, Tuominen sanoo.

Lopetuspäätös ei ole syntynyt yhdessä yössä.

– Kesällä pidin ensimmäistä kertaa lomaa dj-hommista, mutta se ei ollut jotenkin riittävä. Keväällä oli useita neljän keikan viikkoja putkeen. Se oli vähän liikaa, eikä homma ollut enää kivaa.

– Pohjimmiltaan kyse on varmaan myös siitä, että tykkään aika paljon vapaa-ajastani ja nykyään on aiempaa korkeammat standardit sille, millä hinnalla olen valmis luopumaan siitä.

Kahdessa vuosikymmenessä Tuomisesta on ehtinyt tulla yksi turkulaisen dj-kulttuurin suurista nimistä. Hänet yhdistetään myös Turun ulkopuolella ennen kaikkea Dynamoon, eikä syyttä. Levyjen soittamisen lisäksi Tuominen on toiminut vuosikausia Dynamon julisteidentekijänä. Liioittelematta voi sanoa, että Dynamon maine Suomen laajuisesti ei olisi lähellekään samanlainen ilman Tuomisen panosta.

– Alkuaikoina oltiin jo ennen aukeamista odottamassa oven takana, että päästään soittamaan. Nyt viimeistä keikkaa ennen on vähän sama fiilis. On hirveä määrä biisejä, jotka haluaisin soittaa, Tuominen nauraa.

Hän sanoo pitkään identifioineensa itsensä ennen kaikkea dj:ksi. Se on yksi syy, miksi soittohommat ovat jatkuneet vuodesta toiseen.

– Toinen syy on ehkä se, että pitkään näytti siltä, että ei ollut uutta dj-sukupolvea. Nyt sellainen on olemassa.

Lopettaminen tuo mukanaan uuden elämän. Levyjä hän aikoo jatkossakin ostaa aktiivisesti, mutta musiikinkuuntelutottumukset ovat muuttumassa.

– Jo nyt olen huomannut kuuntelevani musiikkia eri tavalla. 20 vuotta olen ajatellut musiikkia biisilähtöisenä palapelinä, että tämä menisi tosi hienosti tämän musiikin kanssa, mutta henkisesti olen enemmän albumikokonaisuuksien ystävä.

Lopettaminen antaa mahdollisuuden myös kuunnella, mitä muilla on tarjottavanaan.

– On ihan hullu ajatus, että voin mennä baariin vaan kuuntelemaan, mitä musaa dj soittaa, eikä tarvitse miettiä, että tunnin päästä pitää lähteä omalle keikalle.

Vaikka Dynamon ja Kukan pomo Jussi Lehtinen on jättänyt oven auki comebackille, vähään aikaan sitä on turha odottaa.

– Viimeisille keikoille on tulossa paljon kavereitani Helsingistä ja yksi kaveri varta vasten Belgiasta asti. Olisi huijausta, jos palaisin joulun jälkeen soittamaan joka viikonloppu.

DJ Urho Tulitukka Dynamossa 14. lokakuuta ja Bar Kukassa 28. lokakuuta.

Ilkka Lappi

118 miljoonaa EU-kansalaista köyhyys- tai syrjäytymisriskissä

23,5 prosenttia Euroopan unionin 28 jäsenmaan kansalaisista eli köyhyys- tai syrjäytymisuhan alla vuonna 2015. Suomessa köyhyys- tai syrjäytymisriskissä oli 16,6 prosenttia kotitalousväestöstä, noin 896 000 henkilöä. Tiedot ilmenevät EU:n tulo- ja elinolotilastosta, jossa Suomen tiedot perustuvat Tilastokeskuksen tulonjakotilaston aineistoon.

Naantalin Energia aloittaa ilmalämpöpumppujen myynnin

Naantalin Energia on aloittanut ilmalämpöpumppujen myynnin kotitalouksille ja yrityksille yhteistyössä naantalilaisen Varsinais-Suomen Vaihtolämpö Oy:n kanssa. Tavoitteena on tarjota asiakkaille uusia vaihtoehtoja energian säästämiseen ja lämmityskustannusten alentamiseen.

Maalämmön hyödyntäminen painottuu tulevaisuudessa aiempaa enemmän suuriin kiinteistöihin

Ville Lauttamäki.

Ville Lauttamäki tarkasteli tulevaisuudentutkimuksen alaan kuuluvassa väitöstutkimuksessaan maa- ja kalliolämmön eli geoenergian toteutunutta hyödyntämiskehitystä sekä tämän energiamuodon tulevaisuutta Suomessa. Tutkimuksessa todetaan energiamarkkinoiden olosuhteiden, geoenergian kustannustehokkuuden ja sen hyödyntämiseen liittyvän palvelutarjonnan vaikuttaneen ja vaikuttavan myös jatkossa geoenergian suosioon.

Terve Olo -messuista entistä laajemmat

Hyvinvointialan messutapahtuma Terve Olo näkyy ja kuuluu ensi syksynä entistä laajemmin. Turun Messukeskus Oy ja Turun Sanomat toteuttavat yhteisvoimin tämän vuoden Terve Olo -messutapahtuman. Turun Messukeskus tuottaa tapahtuman sisältöineen. Turun Sanomat tarjoaa näkyvyyttä muun muassa hyvinvointiliitteessä tapahtuman näytteilleasettajille.

Viisi vinkkiä parvekkeelle

Valitse kasvit parvekkeen valoisuuden mukaan.

Nyt on paras aika laittaa parvekkeet kesäkuntoon. Näiden Puutarhaliiton vinkkien avulla pääset nauttimaan kukoistavasta parvekkeesta myöhäiseen syksyyn asti.

Metsästysajat muuttuvat, muutokset voimaan kesäkuun alussa

Hirven, valkohäntäpeuran ja metsäkauriin metsästysaikoja pidennettiin.

Valtioneuvosto antoi torstaina asetuksen, jonka tavoitteena on vähentää riistaeläinten aiheuttamia vahinkoja ja tarvetta metsästykseen liittyviin poikkeuslupiin sekä parantaa saalistietoa erityisesti taantuvien vesilintujen osalta. Metsästysajat pitenevät kesäkuusta alkaen useiden riistalajien osalta.

Urheilu

Väinö Rahko ja Oskari keskinen uusina niminä Loimun mukaan

Väinö Rahko.

Viime kaudella lentopallon Mestaruusliigan runkosarjan seitsemänneksi sijoittunut ja puolivälierissä Pielaveden Sampoa vastaan kesälomalle joutunut Raision Loimu valmistautuu syksyllä alkavaan juhlakauteen. Loimu perustettiin syksyllä 1958, joten kesän jälkeen on edessä 60-vuotisjuhlakausi.

Puukkokatsomo: Amirkhanin ura puntarissa Liverpoolissa

Makwan Amirkhani.

Tulevana lauantaina, 26. toukokuuta, Liverpoolin UFC-illassa vapaaottelija Makwan Amirkhani on UFC-uransa kovimmassa paikassa. Amerikkalainen Jason Knight on nuorempi, mutta kokeneempi. Hän on voittanut 20 ottelua ja hävinnyt vain neljästi. Knightilla on takataskussa kovia päänahkoja, muun muassa turkulaisillekin tutun Chas Skellyn hän on voittanut. Mutta nyt alla on kaksi tappiota.

Aki Keinänen lajinsa viimeisenä eläkkeelle

Aki Keinänen (vas.) ehti pelata Tutossa 13 kauden ajan.

Tällä viikolla saatiin varmuus jo keväällä pyörineisiin huhuihin, kun Tuton ensi kauden joukkue julkaistiin. Matt Nickersonin saapuminen jätti varjoonsa muun muassa Lassi Kokkalan sopimuksen. Toisaalta nimilistasta puuttui muun muassa uransa lopettavan Anssi Virkin nimi.

Otteluanalyysi: TPS:lta kotikuparinen yhä rikkomatta

Vesa Vasara ja Mika Laurikainen onnistelivat toisiaan pisteestä.

Hyvällä pelillä ei pistettäkään, huonolla piste. Onko niin, ettei TPS:n kannata pelata hyvin, jotta pisteitä kertyisi plakkariin? TPS pelasi Hongan kanssa maalittoman tasapelin varsin keskinkertaisen esityksen jälkeen. Hyvää oli piste, sillä Honka hallitsi peliä pitkät tovit, vaikka ei sekään kovin lähellä maalintekoa ollut. Huonoa oli se, että kuparinen on yhä rikkomatta kotipeleissä.

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.