Roosa nauha -päivä muistuttaa, miten tukea, jos läheinen sairastuu syöpään

Vaikka syöpä koskettaa jollain tavoin lähes jokaista suomalaista, moni ei tiedä, mitä sanoa syöpädiagnoosin saaneelle läheiselle. Roosa nauha -päivän yhteydessä 13. lokakuuta Syöpäsäätiö haluaa antaa yksinkertaisia neuvoja sairastuneen tukemiseksi. Joka päivä Suomessa keskimäärin 14 naista saa tietää sairastavansa rintasyöpää.

Syöpäjärjestöjen valtakunnallisen neuvontapalvelun vastaava hoitaja Taina Häkkinen kertoo, miten voit tukea syöpään sairastunutta ja hänen läheisiään. Jos ystävä tai työtoveri kertoo sairastuneensa syöpään.

Kysy, miltä hänestä tuntuu tai miten hän jaksaa. Ole läsnä omana itsenäsi ja tue sinulle luonteenomaisella tavalla. Vältä lohduttamasta liian nopeasti, jotta et vähättelisi toisen kokemaa tunnetta.

Vältä puhumasta itsestäsi tai jonkun tuttusi tilanteesta. Neuvo vain, jos sairastunut sitä pyytää, mutta auta hakemaan apua ja tukea. Voit varmistaa, että hän on tietoinen Syöpäjärjestöjen neuvontapalveluista, jossa ammattilainen vastaa monipuolisesti sairastuneen ja läheisen kysymyksiin sairaudesta, hoidoista ja elämästä. Ole käytettävissä ja kerro se myös sairastuneelle.

Myös sairastuneen läheinen voi tarvita tukea. Sairastuneen tukeminen on helpompaa, kun käsittelet omia pelkojasi esimerkiksi keskustelemalla niistä ulkopuolisen kanssa.

Lupaa vain sen verran kuin pystyt ja jaksat. Jos sairastunut vetäytyy kuoreensa eikä halua puhua, ole läsnä ja auta häntä hakemaan apua ja tukea.

Muista, että sairaus ja hoidot väsyttävät: jos sairastunut ei jaksa tänään lähteä mukaan, ehkä huomenna.

Tuoreen Suomen Syöpärekisterin tilaston mukaan uudet rintasyöpätapaukset kasvavat tasaista tahtia. Vuonna 2015 rintasyöpään sairastui yli 5 100 naista.

– Syövän varhaisen toteamisen ja rintasyöpähoitojen kehittymisen ansiosta yhdeksän kymmenestä sairastuneesta naisesta on elossa viiden vuoden kuluttua sairastumisestaan, muistuttaa Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Liisa Pylkkänen.

– Liitännäishoidot ovat syöpätutkimuksen ansiosta tehostuneet; ne vähentävät uusiutumiseen vaaraa ja pidentävät sairastaneiden elossaolon ennustetta. Esimerkiksi täsmälääkkeet, kuten anti-HER2-lääkkeet aggressiivisessa HER2-positiivisessa rintasyövässä vähentävät syövän uusiutumisen riskiä ja pidentävät sairastuneiden elinikää. Vartijaimusolmuketutkimus puolestaan estää turhat kainalotyhjennykset ja parantaa sairastuneiden elämänlaatua.

Roosa nauha -keräyksellä kerätään varoja rintasyöpätutkimukseen ja sairastuneiden ja läheisten tukemiseen. Lahjoitusvarat siirtyvät nopeasti jokasyksyisinä apurahoina syöpätutkijoille.

Roosa nauha -päivää vietetään ympäri Suomea. Tapahtumat on lueteltu osoitteessa https://roosanauha.syopasaatio.fi/tiedotteet/roosa-nauha-tapahtumia-ympari-suomen-2/.

Kansainvälinen rintasyöpätietoisuuden kuukausi on lokakuu. Roosaa silkkinauhaa käytetään tuolloin rintasyövän vastaisen taistelun symbolina ympäri maailmaa. Suomessa käytetty Roosa nauha -tunnus on Syöpäsäätiön rekisteröimä tavaramerkki ja tae siitä, että varat ohjataan luotettavasti korkeatasoiseen kotimaiseen syöpätutkimukseen ja maksuttoman neuvontapalvelun ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

Roosa nauha -keräyksen tavoitteena on edistää syöpätutkimusta, vaikuttaa siihen että yhä useampi syöpä voidaan ehkäistä tai hoitaa, sekä varmistaa että jokainen syöpään sairastunut saa tarvittavan tuen sairauden eri vaiheissa. Keräyksellä tuetaan ensisijaisesti rintasyövän vastaista työtä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Keskosille syntyy muita vähemmän sisaruksia

Keskosina eli alle 37-viikkoisina syntyneet lapset saavat täysiaikaisina syntyneitä lapsia vähemmän nuorempia sisaruksia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL) tehty väestötutkimus. Mitä aikaisemmin keskonen on syntynyt, sitä todennäköisemmin hän jää vanhempiensa viimeiseksi lapseksi.

Työttömillä ja vähävaraisilla taas joulujuhla Logomossa

Vähävaraisten joulujuhlaan Logomossa osallistuu tänäkin vuonna noin tuhat henkeä.

Työttömien ja vähävaraisten joulujuhlaa vietetään tänä vuonna Logomossa lauantaina 23. joulukuuta kello 17–20. Paikalle odotetaan noin tuhatta juhlavierasta. Vapaaehtoisia juhlassa ahertaa noin 250 ihmistä eri tehtävissä. Juhlan mahdollistavat lukuisat lahjoittajayritykset ja Operaatio Ruokakassin jäsenyhteisöt vapaaehtoistyöntekijöineen.

KiVa Koulu jakanut ala- ja yläkoululaisille tsempparistipendejä

KiVa Koulu järjesti positiivisiin tekoihin keskittyvän tsempparistipendi-kampanjan. Kampanjassa haettiin ala- tai yläkoululaista tsempparioppilasta, joka on luokassa ystävällinen, arvostaa ja rohkaisee muita tai toimii kouluyhteisössä kaikkien hyväksi. Ehdokkaaksi sai myös asettaa oppilaan, joka on toiminut hyvällä tavalla tukena kiusaamisen uhrille tai muuten heikommassa asemassa olevalle.

Paketteja voi noutaa läpi viikonlopun

Useimmat postin palvelupisteet ovat avoinna tänä viikonloppuna. Posti toimittaa paketteja noudettaviksi myös lauantaina, ja suosituimpia pakettiautomaatteja täytetään lauantain lisäksi sunnuntaina. Tekstiviestisaapumisilmoitukset lähetetään vastaanottajille heti, kun paketti on noudettavissa.

Kaupunki
Urheilu

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!