Roosa nauha -päivä muistuttaa, miten tukea, jos läheinen sairastuu syöpään

Vaikka syöpä koskettaa jollain tavoin lähes jokaista suomalaista, moni ei tiedä, mitä sanoa syöpädiagnoosin saaneelle läheiselle. Roosa nauha -päivän yhteydessä 13. lokakuuta Syöpäsäätiö haluaa antaa yksinkertaisia neuvoja sairastuneen tukemiseksi. Joka päivä Suomessa keskimäärin 14 naista saa tietää sairastavansa rintasyöpää.

Syöpäjärjestöjen valtakunnallisen neuvontapalvelun vastaava hoitaja Taina Häkkinen kertoo, miten voit tukea syöpään sairastunutta ja hänen läheisiään. Jos ystävä tai työtoveri kertoo sairastuneensa syöpään.

Kysy, miltä hänestä tuntuu tai miten hän jaksaa. Ole läsnä omana itsenäsi ja tue sinulle luonteenomaisella tavalla. Vältä lohduttamasta liian nopeasti, jotta et vähättelisi toisen kokemaa tunnetta.

Vältä puhumasta itsestäsi tai jonkun tuttusi tilanteesta. Neuvo vain, jos sairastunut sitä pyytää, mutta auta hakemaan apua ja tukea. Voit varmistaa, että hän on tietoinen Syöpäjärjestöjen neuvontapalveluista, jossa ammattilainen vastaa monipuolisesti sairastuneen ja läheisen kysymyksiin sairaudesta, hoidoista ja elämästä. Ole käytettävissä ja kerro se myös sairastuneelle.

Myös sairastuneen läheinen voi tarvita tukea. Sairastuneen tukeminen on helpompaa, kun käsittelet omia pelkojasi esimerkiksi keskustelemalla niistä ulkopuolisen kanssa.

Lupaa vain sen verran kuin pystyt ja jaksat. Jos sairastunut vetäytyy kuoreensa eikä halua puhua, ole läsnä ja auta häntä hakemaan apua ja tukea.

Muista, että sairaus ja hoidot väsyttävät: jos sairastunut ei jaksa tänään lähteä mukaan, ehkä huomenna.

Tuoreen Suomen Syöpärekisterin tilaston mukaan uudet rintasyöpätapaukset kasvavat tasaista tahtia. Vuonna 2015 rintasyöpään sairastui yli 5 100 naista.

– Syövän varhaisen toteamisen ja rintasyöpähoitojen kehittymisen ansiosta yhdeksän kymmenestä sairastuneesta naisesta on elossa viiden vuoden kuluttua sairastumisestaan, muistuttaa Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Liisa Pylkkänen.

– Liitännäishoidot ovat syöpätutkimuksen ansiosta tehostuneet; ne vähentävät uusiutumiseen vaaraa ja pidentävät sairastaneiden elossaolon ennustetta. Esimerkiksi täsmälääkkeet, kuten anti-HER2-lääkkeet aggressiivisessa HER2-positiivisessa rintasyövässä vähentävät syövän uusiutumisen riskiä ja pidentävät sairastuneiden elinikää. Vartijaimusolmuketutkimus puolestaan estää turhat kainalotyhjennykset ja parantaa sairastuneiden elämänlaatua.

Roosa nauha -keräyksellä kerätään varoja rintasyöpätutkimukseen ja sairastuneiden ja läheisten tukemiseen. Lahjoitusvarat siirtyvät nopeasti jokasyksyisinä apurahoina syöpätutkijoille.

Roosa nauha -päivää vietetään ympäri Suomea. Tapahtumat on lueteltu osoitteessa https://roosanauha.syopasaatio.fi/tiedotteet/roosa-nauha-tapahtumia-ympari-suomen-2/.

Kansainvälinen rintasyöpätietoisuuden kuukausi on lokakuu. Roosaa silkkinauhaa käytetään tuolloin rintasyövän vastaisen taistelun symbolina ympäri maailmaa. Suomessa käytetty Roosa nauha -tunnus on Syöpäsäätiön rekisteröimä tavaramerkki ja tae siitä, että varat ohjataan luotettavasti korkeatasoiseen kotimaiseen syöpätutkimukseen ja maksuttoman neuvontapalvelun ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

Roosa nauha -keräyksen tavoitteena on edistää syöpätutkimusta, vaikuttaa siihen että yhä useampi syöpä voidaan ehkäistä tai hoitaa, sekä varmistaa että jokainen syöpään sairastunut saa tarvittavan tuen sairauden eri vaiheissa. Keräyksellä tuetaan ensisijaisesti rintasyövän vastaista työtä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

B-influenssa hiipuu, mutta A-influenssa runsastunut

Kuluva influenssakausi on ollut poikkeuksellinen verrattuna edellisiin talviin. Influenssa-B-virus hallitsi epidemiaa koko talven ajan aina maaliskuun alkupuolelle, mutta nyt sen tapausmäärät ovat vihdoin kääntyneet laskuun. Samalla kuitenkin Influenssa-A-virusta on alkanut esiintyä enemmän kuin edeltävinä viikkoina. H3N2-tyypin A-influenssavirus on ollut vallitseva A-influenssavirustyyppi. Tänä talvena on ollut merkittävä RS-virusepidemia.

Musiikkia Jobin kirjaan Martinkirkossa

Tuomo Norvasuo toimii esityksen tekstinlukijana.

Martinkirkossa kuullaan 27. maaliskuuta kello 18 harvoin Suomessa kuultua ruotsalaissäveltäjä Oskar Lindbergin (1887-1955) musiikkia Raamatun Jobin kirjan ympärille rakentuvassa esityksessä.

Metsäpuutarha toteutetaan luonnon ehdoilla

Metsän luonnollisuuden ja puutarhan näyttävyyden voi yhdistää metsäpuutarhaksi.

Suomi on metsäinen maa ja metsän luonto on meille tuttua. Puutarha ja metsä mielletään erilaisiksi ympäristöiksi. Hyvin suunnittelemalla metsän luonnollisuuden ja puutarhan näyttävyyden voi yhdistää metsäpuutarhaksi. Metsäpuutarhasta syntyy aktiivinen tila, joka lisää luonnon monimuotoisuutta enemmän kuin hoidettu piha tai yksipuolinen metsä. Etenemällä kolmessa vaiheessa tutkimisen, raivaamisen ja monipuolistamisen kautta, pääsee parhaiten toimivaan lopputulokseen.

Maatilojen lukumäärä jatkanut laskuaan

Aktiivisten maatilojen lukumäärä on pienentynyt yhtäjaksoisesti koko tilaston seurantajakson ajan vuodesta 2004 lähtien. Kokonaisuudessaan aktiivisten maatilojen lukumäärä on laskenut 31 prosenttia vuosien 2004–16 välillä. Suurin pudotus tilojen lukumäärässä on tapahtunut sikataloutta harjoittavien tilojen osalla, noin 65 prosenttia.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!