Syysflunssa vai sittenkin allerginen nuha?

Moni tukkoinen, nuhainen ja köhäinen potilas sairastaa flunssan sijaan tietämättään jatkuvaa allergista nuhaa. Allergiaoireita osataan hoitaa siitepölyaikaan keväisin ja kesäisin, mutta moni potilas tai lääkärikään ei ymmärrä yhteyttä allergiseen nuhaan oireiden jatkuessa vielä syksylläkin. Vähäpätöisiltä kuulostavien hengitystieoireiden seurauksena potilas voi kärsiä kuitenkin esimerkiksi unettomuudesta, keskittymiskyvyn puutteesta ja jopa masennuksesta.

Jatkuvaa allergista nuhaa sairastava on usein tukkoinen ja allerginen nuha on vetistä. Jatkuvasta allergisesta nuhasta puhutaan silloin, kun oireita esiintyy vähintään neljänä päivänä viikossa vähintään kuukauden ajan. Allergista nuhaa esiintyy ainakin joka neljännellä, kaupungeissa asuvista jopa joka kolmannella. Kaikista allergista nuhaa sairastavista 62 prosenttia kärsii jatkuvasta allergisesta nuhasta.

Pelkästään EU:n alueella 44–76 miljoonaa työikäistä sairastaa allergista nuhaa, mutta 90 prosenttia heistä on riittämättömästi hoidettuja tai heidän sairauttaan ei ole hoidettu lainkaan.

– Monet potilaat tarvitsisivat hoitoa ympäri vuoden, eivätkä vain kausiluonteisten allergisen nuhan aikana, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad.

– Potilaiden haasteita eivät ole vain aivastelu ja nuha, vaan heillä voi olla oireiden vuoksi hankaluuksia esimerkiksi nukkumisessa, sosiaalisessa elämässä, työnteossa tai koulunkäynnissä.

Jatkuvan allergisen nuhan taustalla ovat erilaiset sisä- ja ulkotiloissa esiintyvät allergeenit, kuten eläinpöly, home tai huonepölypunkit. Myös jotkut ruoka-aineet ja mausteet voivat aiheuttaa allergista nuhaa.

Allergista nuhaa sairastavien eurooppalaisten potilaiden elämänlaatua selvittäneestä tutkimuksesta kävi ilmi, että sairaudella oli merkittävä vaikutus potilaiden mielentilaan. Yli kolmella neljästä (77 %) jatkuvaa nuhaa sairastavasta potilaasta oli kohtalaisia tai vakavia vaikutuksia potilaiden mielialaan.

90 prosenttia potilaista kertoo, että allerginen nuha häiritsee työntekoa, ja myös koululaisten suorituskyky voi heikentyä. Työn tuottavuus voi laskea 11−40 prosenttia, kun allergista nuhaa sairastava ei pysty keskittymään oireiden vuoksi työhönsä.

Allergisen nuhan on jopa todettu lisäävän liikenneonnettomuusriskiä. Riski on vastaava kuin silloin, kun veren alkoholipitoisuus on 0,5 promillea, mikä on monissa maissa rattijuopumuksen raja.

Allergiseen nuhaan liitetään yleensä kolme tai neljä pääoiretta: vetinen nuha, nenän tukkoisuus, nenän kutina ja aivastelu. Muitakin, etenkin silmiin liittyviä oireita esiintyy, kuten kutinaa ja punoitusta.

Niillä henkilöillä, joilla allerginen nuha oireilee aktiivisesti, esiintyy todennäköisemmin myös liitännäissairauksia, joita voivat olla astma, korvatulehdus ja sivuontelotulehdus. Astma kehittyy kolme kertaa todennäköisemmin allergista nuhaa sairastaville kuin terveille henkilöille.

Lindblad patistaa potilaita lääkärin puheille varmistamaan, että oireet saadaan hallintaan ja vältytään hankalilta liitännäissairauksilta.

– Potilaat saattavat kokea jatkuvan allergisen nuhan oireiden hoitamisen hankalaksi, jos käytössä on useita eri allergiavalmisteita: antihistamiinitabletit, nenäsumute ja silmätipat, Lindblad sanoo.

– Hoitoon riittää usein ainoastaan nenäsumute, joka sisältää antihistamiinia ja kortikosteroidia. Sillä hoidetaan hengitystieoireiden lisäksi myös silmäoireita.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kadun tyyli: Tyylivirran aallonharjalla

Kasper Heimolehto.

– Yritän olla aika urbaani. Haen inspiraatiota muiden pukeutumisesta. Seuraan kadulla, että miten muut pukeutuvat ja seuraan tyylivirtaa muun muassa Instagramissa, sanoo Kasper Heimolehto , 21.

Menoviikko: Rajattoman perinteinen joulu

Lauluyhtye Rajattoman joulukonsertit ovat Turussakin jo pitkään jatkunut perinne.

Yksi jo perinteinen joulun lähestymisen merkki on lauluyhtye Rajattoman joulukiertue, jolla kuullaan rakastetuimpia joululauluja laidasta laitaan. Tänä vuonna Rajaton konsertoi Turun Logomossa keskiviikkona 20. joulukuuta.

Saaristo-Naantalin opas ilmestynyt

Tuore Saaristo-Naantalin luonto-opas esittelee alueen vähemmän tunnettuja luontokohteita ja tarjoaa vinkkejä retkeilijälle kaikkina vuodenaikoina. Kirjan tekijät ovat merimaskulaiset Reima Orvasto ja Anne Pentti.

RNK jäi tasapeliin, VG-62 hävisi

Lauantain pelikierroksella Blue Rings, Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese ja Nokian Urheilijat saalistivat voiton ringeten SM-sarjassa. Sarjataulukon korkeimmilla sijoilla olevat joukkueet olivat tälläkin kertaa vahvoilla.

Turun poliisia työllistivät useat rattijuopumustapaukset

Poliisi pysäytti sunnuntaina kello 3.40 Turussa Kalevantiellä henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1991 syntynyt mies. Mies puhalsi tapahtumapaikalla poliisin alkometriin tuloksen 0,61 milligrammaa litrassa ja myöhemmin poliisiasemalla tarkkuusalkometriin lukemat 0,44 milligrammaa litrassa.

Rattijuoppo törmäsi toiseen autoon Mäkikadulla, puhalsi 1,31 promillea

Sunnuntaina viiden aikaan aamulla Turun Mäkikadulla tavattiin liikenteestä vuonna 1998 syntynyt mies, joka oli liikkeellä henkilöautolla. Poliisipartio tavoitti autoilijan, kun tämä oli lähdössä liikenteeseen. Tässä yhteydessä autoilija törmäsi toiseen autoon.

Urheilu

RNK jäi tasapeliin, VG-62 hävisi

Lauantain pelikierroksella Blue Rings, Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese ja Nokian Urheilijat saalistivat voiton ringeten SM-sarjassa. Sarjataulukon korkeimmilla sijoilla olevat joukkueet olivat tälläkin kertaa vahvoilla.

TPS:n jalkapallonaisilla uudelleenrakennuksen aika

Jutta Rantala on yksi nimekäs lähtijä TPS:n naisten liigaryhmästä.

Kun Sami Haltian aikakausi TPS:n jalkapallonaisten peräsimessä päättyi, ilmassa oli vaara, että joukkue hajoaa. Vähitellen uhkakuvat ovat myös muuttuneet realismiksi.

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijoihin

Aleksi Ojala.

Kilpakävelijä Aleksi Ojala vaihtaa Turun Weikkojen edustusasun ensi kaudeksi Urjalan Urheilijoiden paitaan. Ojalalle kyseessä on paluu juurille, sillä hän on aloittanut Urjalassa. Ojala on viime vuosina noussut Suomen kärkikävelijöiden kaartiin.

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!