Syysflunssa vai sittenkin allerginen nuha?

Moni tukkoinen, nuhainen ja köhäinen potilas sairastaa flunssan sijaan tietämättään jatkuvaa allergista nuhaa. Allergiaoireita osataan hoitaa siitepölyaikaan keväisin ja kesäisin, mutta moni potilas tai lääkärikään ei ymmärrä yhteyttä allergiseen nuhaan oireiden jatkuessa vielä syksylläkin. Vähäpätöisiltä kuulostavien hengitystieoireiden seurauksena potilas voi kärsiä kuitenkin esimerkiksi unettomuudesta, keskittymiskyvyn puutteesta ja jopa masennuksesta.

Jatkuvaa allergista nuhaa sairastava on usein tukkoinen ja allerginen nuha on vetistä. Jatkuvasta allergisesta nuhasta puhutaan silloin, kun oireita esiintyy vähintään neljänä päivänä viikossa vähintään kuukauden ajan. Allergista nuhaa esiintyy ainakin joka neljännellä, kaupungeissa asuvista jopa joka kolmannella. Kaikista allergista nuhaa sairastavista 62 prosenttia kärsii jatkuvasta allergisesta nuhasta.

Pelkästään EU:n alueella 44–76 miljoonaa työikäistä sairastaa allergista nuhaa, mutta 90 prosenttia heistä on riittämättömästi hoidettuja tai heidän sairauttaan ei ole hoidettu lainkaan.

– Monet potilaat tarvitsisivat hoitoa ympäri vuoden, eivätkä vain kausiluonteisten allergisen nuhan aikana, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad.

– Potilaiden haasteita eivät ole vain aivastelu ja nuha, vaan heillä voi olla oireiden vuoksi hankaluuksia esimerkiksi nukkumisessa, sosiaalisessa elämässä, työnteossa tai koulunkäynnissä.

Jatkuvan allergisen nuhan taustalla ovat erilaiset sisä- ja ulkotiloissa esiintyvät allergeenit, kuten eläinpöly, home tai huonepölypunkit. Myös jotkut ruoka-aineet ja mausteet voivat aiheuttaa allergista nuhaa.

Allergista nuhaa sairastavien eurooppalaisten potilaiden elämänlaatua selvittäneestä tutkimuksesta kävi ilmi, että sairaudella oli merkittävä vaikutus potilaiden mielentilaan. Yli kolmella neljästä (77 %) jatkuvaa nuhaa sairastavasta potilaasta oli kohtalaisia tai vakavia vaikutuksia potilaiden mielialaan.

90 prosenttia potilaista kertoo, että allerginen nuha häiritsee työntekoa, ja myös koululaisten suorituskyky voi heikentyä. Työn tuottavuus voi laskea 11−40 prosenttia, kun allergista nuhaa sairastava ei pysty keskittymään oireiden vuoksi työhönsä.

Allergisen nuhan on jopa todettu lisäävän liikenneonnettomuusriskiä. Riski on vastaava kuin silloin, kun veren alkoholipitoisuus on 0,5 promillea, mikä on monissa maissa rattijuopumuksen raja.

Allergiseen nuhaan liitetään yleensä kolme tai neljä pääoiretta: vetinen nuha, nenän tukkoisuus, nenän kutina ja aivastelu. Muitakin, etenkin silmiin liittyviä oireita esiintyy, kuten kutinaa ja punoitusta.

Niillä henkilöillä, joilla allerginen nuha oireilee aktiivisesti, esiintyy todennäköisemmin myös liitännäissairauksia, joita voivat olla astma, korvatulehdus ja sivuontelotulehdus. Astma kehittyy kolme kertaa todennäköisemmin allergista nuhaa sairastaville kuin terveille henkilöille.

Lindblad patistaa potilaita lääkärin puheille varmistamaan, että oireet saadaan hallintaan ja vältytään hankalilta liitännäissairauksilta.

– Potilaat saattavat kokea jatkuvan allergisen nuhan oireiden hoitamisen hankalaksi, jos käytössä on useita eri allergiavalmisteita: antihistamiinitabletit, nenäsumute ja silmätipat, Lindblad sanoo.

– Hoitoon riittää usein ainoastaan nenäsumute, joka sisältää antihistamiinia ja kortikosteroidia. Sillä hoidetaan hengitystieoireiden lisäksi myös silmäoireita.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Mielipide: Intervallihoito pois terveyskeskussairaalasta

Raision Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Raision kaupungin tulisi lisätä intervallihoitopaikkojen määrää ja intervallijakson järjestämispaikka tulisi vaihtaa nykyisestä sairaalajaksosta viihtyisämpään ympäristöön.

Onginnasta ja pilkinnästä ei enää makseta korvauksia vesien omistajille

Nykyisen kalastuslain mukaisesti vesialueiden omistajille ei makseta korvauksia maksuttomista yleiskalastusoikeuksista, eli onginnasta, pilkinnästä ja silakan litkauksesta. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä esitys kalastuslain muuttamiseksi, joka toteutuessaan nostaisi kalastonhoitomaksun hintaa noin 15 prosenttia vuodesta 2018 alkaen.

Reformaation vaikutukset näkyvät nyky-yhteiskunnassa

Missä kaikkialla luterilaisen kristinuskon tulkinnat tulevat esille? Teologia.fi ja Teologinen Aikauskirja tarkastelevat uudessa teemanumerossaan reformaatiota ajallisesti pitkänä ja laajana uskonnollisena, yhteiskunnallis-poliittisena ja kulttuurisena muutoksena.

Grail Questissa lanitetaan turkulaiskoneiden voimin

Suomen parhaimmat kilpapelaajat kokoontuvat ensi viikonvaihteessa Grail Quest -tapahtumaan Gatorade Centeriin Turkuun. Turnauksia pelataan kuuden ESM-kisan lisäksi useissa muissa lajeissa. Turnaukseen koneet järjestää turkulainen Jimm's PC-Store.

Viljelijöitä tuetaan vaikeassa sadonkorjuutilanteessa

Hallitus on päättänyt lisäbudjetissa tukea vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia viljelijöitä 25 miljoonana euron panostuksella. Uutta rahaa kohdennetaan 15 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Makeraan jo päätetyistä varoista kohdennetaan uudelleen kymmenen miljoonaa euroa akuutin kriisin helpottamiseksi. Varat on tarkoitus osoittaa viljelijöille energiaveron palautusjärjestelmän kautta EU-lainsäädännön puitteissa. Valtiovarainministeriö perustaa työryhmän selvittämään vakuutusmaksuveron huojennusta satovahinkovakuutusten osalta.

Puhemiesvaltuuskunta Tukholmaan Suomen 100-vuotisjuhlaseminaariin

Lähes kaksikymmentä kansanedustajaa osallistuu puhemies Maria Lohelan (sin.) johdolla 18. lokakuuta Ruotsin parlamentin järjestämään Suomen itsenäisyyden satavuotistapahtumaan. Riksdagen juhlistaa naapurimaan merkkivuotta seminaarilla, jossa pohditaan Suomen ja Ruotsin kahdenvälisiä sekä parlamenttienvälisiä suhteita.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.