Resepti on sinapintekijän suurin salaisuus

Turkulaiset Elon nakit uiskentelevat tyytyväisinä Martinsillan Grillin sinapissa. Turkulaiset Elon nakit uiskentelevat tyytyväisinä Martinsillan Grillin sinapissa. Kuva: Heikki Möttönen

Turku on aina tunnettu Suomen sinappipääkaupunkina. Kaupungilla on pitkä historia sillä sektorilla teollisuuden puolella, mutta ihan oma lukunsa ovat eri leipomoiden ja grillien itse sekoittamat sinapit. Oma salainen ja tarkoin varjeltu resepti onkin kunnia-asia monelle yrittäjälle. Grillit tekevät toki itse myös maanmainioita majoneeseja, mutta ne ovat 1970-luvun koulukunnan kasvatille liian moderneja hömpötyksiä.

Mantun ja Martinsillan Grillit sekä Naantalin Aurinkoisen ja Nurmi & Sulosen leipomot ovat eläviä esimerkkejä sinappiperinteen vaalijoista. Monen harmituksesksi Kauppatorin Grillin oman sinapin tuotanto on lopetettu. Sen salaisuus piili ripauksessa kahvia.

Ella Metsälä ja pullollinen keltaista kultaa, eli Nurmi & Sulosen sinappia. Ella Metsälä ja pullollinen keltaista kultaa, eli Nurmi & Sulosen sinappia. Kuva: Heikki Möttönen

Mantun ja Martinsillan Grillit pitävät onneksi vanhan liiton nostalgisista snagariperinteistä tiukasti kiinni. Niiden tuotevalikoimiin kuuluu toki myös uudempia trendituotteita, mutta omatekoinen sinappi on silti edelleen yksi laatugrillin kivijaloista. Martinsillan Grillin omistajan, Mikko Nohkolan, tapauksessa grilliyrittäjyys on positiivinen sukuvika. Mikon isoäiti piti aikanaan kuuluisaa ”Nohkolan mamman grilliä” ja sinappiperinne on sieltä kotoisin.

Kun turkulaisen Viktor Elon valmistamia höyrynakkeja uittaa paikan omassa kullankeltaisessa sinapissa, ollaan perimmäisten asioiden äärellä. Mantun Grilli on myös mutkaton ja rehellinen grilli, josta löytyy vaikkapa porilaisen tai lihiksen väliin jytyä itsetehtyä laatutavaraa.

– Eiväthän ne sinapin ainesosat niin ihmeellisiä ole, mutta sinappijauheen pitää olla laadukasta ja tietysti oikeat sekoitussuhteet. Itse kun tekee, niin tietää laadun, sanoo Mantun Grillin Mika Viljanen.

Leipomo Nurmi & Sulonen on ollut Turun katukuvassa vuodesta 1947 lähtien. Heidän sopivasti rasvaa tihkuvat lihapiirakkansa ovat jo sellaisenaan lyömättömän hyviä, mutta parhaan makuelämyksen saa, kun pursottaa väliin talon omaa sinappia.

– Kahta en vaihda, lihistä, ja sinappia. Kahden euron maittava lounas, murjaisee leipomon Kauppahallin myyntipisteen tiskillä asioiva Olli Kuvaja.

Lihis nautiskelee sinappia hetken ennen syödyksi tulemistaan. Lihis nautiskelee sinappia hetken ennen syödyksi tulemistaan. Kuva: Heikki Möttönen

Naantalin Aurinkoinen on vuonna 1989 perustettu kahvilaketju, joka on laajentunut Turun seudulla todella vauhdikkaasti. Vuonna 2011 Kolehmaisen perhe osti ketjun ja kaupan mukana tuli myös Leipurin sinappi, jota ostetaan paljon myös koteihin.

– Leipurin sinapin juuret ulottuvat yrityksen alkuvuosiin ja perinteestä pidetään myös jatkossa kiinni, toimitusjohtaja Petri Kolehmainen lupaa.

– Tarkka resepti on tietysti salaisuus. Kerran eräs Citymarket-kauppias soitti minulle ja sanoi asiakseen, että te teette kyllä parhaat sinapit. Ja kun anoppikin sanoo, että tämä on parasta sinappia, niin pakkohan se on uskoa, Kolehmainen naurahtaa.

Molempien leipomoiden liikeidea perustuu siihen, että heidän omia tuotteitaan saa vain heidän omista myymälöistään.

Sini Ahtee ja Naantalin Aurinkoisen ylpeys Leipurin sinappi. Sini Ahtee ja Naantalin Aurinkoisen ylpeys Leipurin sinappi. Kuva: Heikki Möttönen

Heikki Möttönen

Mielipide: Intervallihoito pois terveyskeskussairaalasta

Raision Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Raision kaupungin tulisi lisätä intervallihoitopaikkojen määrää ja intervallijakson järjestämispaikka tulisi vaihtaa nykyisestä sairaalajaksosta viihtyisämpään ympäristöön.

Onginnasta ja pilkinnästä ei enää makseta korvauksia vesien omistajille

Nykyisen kalastuslain mukaisesti vesialueiden omistajille ei makseta korvauksia maksuttomista yleiskalastusoikeuksista, eli onginnasta, pilkinnästä ja silakan litkauksesta. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä esitys kalastuslain muuttamiseksi, joka toteutuessaan nostaisi kalastonhoitomaksun hintaa noin 15 prosenttia vuodesta 2018 alkaen.

Reformaation vaikutukset näkyvät nyky-yhteiskunnassa

Missä kaikkialla luterilaisen kristinuskon tulkinnat tulevat esille? Teologia.fi ja Teologinen Aikauskirja tarkastelevat uudessa teemanumerossaan reformaatiota ajallisesti pitkänä ja laajana uskonnollisena, yhteiskunnallis-poliittisena ja kulttuurisena muutoksena.

Grail Questissa lanitetaan turkulaiskoneiden voimin

Suomen parhaimmat kilpapelaajat kokoontuvat ensi viikonvaihteessa Grail Quest -tapahtumaan Gatorade Centeriin Turkuun. Turnauksia pelataan kuuden ESM-kisan lisäksi useissa muissa lajeissa. Turnaukseen koneet järjestää turkulainen Jimm's PC-Store.

Viljelijöitä tuetaan vaikeassa sadonkorjuutilanteessa

Hallitus on päättänyt lisäbudjetissa tukea vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia viljelijöitä 25 miljoonana euron panostuksella. Uutta rahaa kohdennetaan 15 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Makeraan jo päätetyistä varoista kohdennetaan uudelleen kymmenen miljoonaa euroa akuutin kriisin helpottamiseksi. Varat on tarkoitus osoittaa viljelijöille energiaveron palautusjärjestelmän kautta EU-lainsäädännön puitteissa. Valtiovarainministeriö perustaa työryhmän selvittämään vakuutusmaksuveron huojennusta satovahinkovakuutusten osalta.

Puhemiesvaltuuskunta Tukholmaan Suomen 100-vuotisjuhlaseminaariin

Lähes kaksikymmentä kansanedustajaa osallistuu puhemies Maria Lohelan (sin.) johdolla 18. lokakuuta Ruotsin parlamentin järjestämään Suomen itsenäisyyden satavuotistapahtumaan. Riksdagen juhlistaa naapurimaan merkkivuotta seminaarilla, jossa pohditaan Suomen ja Ruotsin kahdenvälisiä sekä parlamenttienvälisiä suhteita.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.