Resepti on sinapintekijän suurin salaisuus

Turkulaiset Elon nakit uiskentelevat tyytyväisinä Martinsillan Grillin sinapissa. Turkulaiset Elon nakit uiskentelevat tyytyväisinä Martinsillan Grillin sinapissa. Kuva: Heikki Möttönen

Turku on aina tunnettu Suomen sinappipääkaupunkina. Kaupungilla on pitkä historia sillä sektorilla teollisuuden puolella, mutta ihan oma lukunsa ovat eri leipomoiden ja grillien itse sekoittamat sinapit. Oma salainen ja tarkoin varjeltu resepti onkin kunnia-asia monelle yrittäjälle. Grillit tekevät toki itse myös maanmainioita majoneeseja, mutta ne ovat 1970-luvun koulukunnan kasvatille liian moderneja hömpötyksiä.

Mantun ja Martinsillan Grillit sekä Naantalin Aurinkoisen ja Nurmi & Sulosen leipomot ovat eläviä esimerkkejä sinappiperinteen vaalijoista. Monen harmituksesksi Kauppatorin Grillin oman sinapin tuotanto on lopetettu. Sen salaisuus piili ripauksessa kahvia.

Ella Metsälä ja pullollinen keltaista kultaa, eli Nurmi & Sulosen sinappia. Ella Metsälä ja pullollinen keltaista kultaa, eli Nurmi & Sulosen sinappia. Kuva: Heikki Möttönen

Mantun ja Martinsillan Grillit pitävät onneksi vanhan liiton nostalgisista snagariperinteistä tiukasti kiinni. Niiden tuotevalikoimiin kuuluu toki myös uudempia trendituotteita, mutta omatekoinen sinappi on silti edelleen yksi laatugrillin kivijaloista. Martinsillan Grillin omistajan, Mikko Nohkolan, tapauksessa grilliyrittäjyys on positiivinen sukuvika. Mikon isoäiti piti aikanaan kuuluisaa ”Nohkolan mamman grilliä” ja sinappiperinne on sieltä kotoisin.

Kun turkulaisen Viktor Elon valmistamia höyrynakkeja uittaa paikan omassa kullankeltaisessa sinapissa, ollaan perimmäisten asioiden äärellä. Mantun Grilli on myös mutkaton ja rehellinen grilli, josta löytyy vaikkapa porilaisen tai lihiksen väliin jytyä itsetehtyä laatutavaraa.

– Eiväthän ne sinapin ainesosat niin ihmeellisiä ole, mutta sinappijauheen pitää olla laadukasta ja tietysti oikeat sekoitussuhteet. Itse kun tekee, niin tietää laadun, sanoo Mantun Grillin Mika Viljanen.

Leipomo Nurmi & Sulonen on ollut Turun katukuvassa vuodesta 1947 lähtien. Heidän sopivasti rasvaa tihkuvat lihapiirakkansa ovat jo sellaisenaan lyömättömän hyviä, mutta parhaan makuelämyksen saa, kun pursottaa väliin talon omaa sinappia.

– Kahta en vaihda, lihistä, ja sinappia. Kahden euron maittava lounas, murjaisee leipomon Kauppahallin myyntipisteen tiskillä asioiva Olli Kuvaja.

Lihis nautiskelee sinappia hetken ennen syödyksi tulemistaan. Lihis nautiskelee sinappia hetken ennen syödyksi tulemistaan. Kuva: Heikki Möttönen

Naantalin Aurinkoinen on vuonna 1989 perustettu kahvilaketju, joka on laajentunut Turun seudulla todella vauhdikkaasti. Vuonna 2011 Kolehmaisen perhe osti ketjun ja kaupan mukana tuli myös Leipurin sinappi, jota ostetaan paljon myös koteihin.

– Leipurin sinapin juuret ulottuvat yrityksen alkuvuosiin ja perinteestä pidetään myös jatkossa kiinni, toimitusjohtaja Petri Kolehmainen lupaa.

– Tarkka resepti on tietysti salaisuus. Kerran eräs Citymarket-kauppias soitti minulle ja sanoi asiakseen, että te teette kyllä parhaat sinapit. Ja kun anoppikin sanoo, että tämä on parasta sinappia, niin pakkohan se on uskoa, Kolehmainen naurahtaa.

Molempien leipomoiden liikeidea perustuu siihen, että heidän omia tuotteitaan saa vain heidän omista myymälöistään.

Sini Ahtee ja Naantalin Aurinkoisen ylpeys Leipurin sinappi. Sini Ahtee ja Naantalin Aurinkoisen ylpeys Leipurin sinappi. Kuva: Heikki Möttönen

Heikki Möttönen

RNK jäi tasapeliin, VG-62 hävisi

Lauantain pelikierroksella Blue Rings, Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese ja Nokian Urheilijat saalistivat voiton ringeten SM-sarjassa. Sarjataulukon korkeimmilla sijoilla olevat joukkueet olivat tälläkin kertaa vahvoilla.

Turun poliisia työllistivät useat rattijuopumustapaukset

Poliisi pysäytti sunnuntaina kello 3.40 Turussa Kalevantiellä henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1991 syntynyt mies. Mies puhalsi tapahtumapaikalla poliisin alkometriin tuloksen 0,61 milligrammaa litrassa ja myöhemmin poliisiasemalla tarkkuusalkometriin lukemat 0,44 milligrammaa litrassa.

Anna tontun kolkuttaa, omaan pikku oveen

Saara Karvosen salaperäinen tonttuovi.

Salaperäisen oven takana asuu huushollin ikioma joulutonttu, sillä kukapa ei tahtoisi lisäripausta taikaa joulunaikaansa. Lapset saattavat jopa nähdä hiippalakin vilahduksen tai kuulla kulkusen kilahduksen. Tontun kotikolo on helppo askarrella kaappien kätköistä löytyvillä tarvikkeilla. Muutama jouluihminen kertoo, miten heille muutti tonttu.

Rattijuoppo törmäsi toiseen autoon Mäkikadulla, puhalsi 1,31 promillea

Sunnuntaina viiden aikaan aamulla Turun Mäkikadulla tavattiin liikenteestä vuonna 1998 syntynyt mies, joka oli liikkeellä henkilöautolla. Poliisipartio tavoitti autoilijan, kun tämä oli lähdössä liikenteeseen. Tässä yhteydessä autoilija törmäsi toiseen autoon.

Lintulaudan paikalla on väliä

Älä sijoita lintulautaa aivan lähelle seinää. Varisevat siemenet keräävät myös tuholaisia kuten myyriä ja hiiriä. Pihapuuhunkin ripustetun lintujen ruokintapisteen alunen kannattaa siivota pudonneista siemenistä säännöllisesti tuholaisten estämiseksi.

Kaupunki
Urheilu

RNK jäi tasapeliin, VG-62 hävisi

Lauantain pelikierroksella Blue Rings, Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese ja Nokian Urheilijat saalistivat voiton ringeten SM-sarjassa. Sarjataulukon korkeimmilla sijoilla olevat joukkueet olivat tälläkin kertaa vahvoilla.

TPS:n jalkapallonaisilla uudelleenrakennuksen aika

Jutta Rantala on yksi nimekäs lähtijä TPS:n naisten liigaryhmästä.

Kun Sami Haltian aikakausi TPS:n jalkapallonaisten peräsimessä päättyi, ilmassa oli vaara, että joukkue hajoaa. Vähitellen uhkakuvat ovat myös muuttuneet realismiksi.

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijoihin

Aleksi Ojala.

Kilpakävelijä Aleksi Ojala vaihtaa Turun Weikkojen edustusasun ensi kaudeksi Urjalan Urheilijoiden paitaan. Ojalalle kyseessä on paluu juurille, sillä hän on aloittanut Urjalassa. Ojala on viime vuosina noussut Suomen kärkikävelijöiden kaartiin.

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!