”Panostakaa myös välipaloihin!”

TV-kokki Kari Aihinen kannustaa käyttämään rohkeutta ja luovuutta välipalojen valmistamisessa. TV-kokki Kari Aihinen kannustaa käyttämään rohkeutta ja luovuutta välipalojen valmistamisessa. Kuva: Sami Repo

Tv-kokki Kari Aihinen kannustaa luovaan kokkaamiseen

Televisiostakin tuttu kokki Kari Aihinen kannustaa ihmisiä laittamaan rohkeasti ruokaa kotonaan ja syömään riittävästi. Välipalat ovat tärkeä osa päivän ruokailua ja ne antavat energiaa työpäivän keskellä.

– Tärkeintä on, että syötäisiin hyvin ja viisi kertaa päivässä. Meidän pitäisi Suomessa löytää ennemminkin intoa alkaa laittamaan ruokaa ja kokeilla erilaisia reseptejä. Ihmisten tulisi heittäytyä rohkeasti ruoanlaiton maailmaan. Ei se haittaa, jos ei heti onnistu ja kaikki menee pieleen. Olkaa silti ylpeitä, että yritätte. Tärkeätä on tehdä ja kokeilla, sitten joskus onnistuukin, sanoo Aihinen, joka on avannut synnyinkaupunkiinsa Turkuun tänä vuonna ravintolan Roster Turku.

Aihinen suosittelee myös välipaloina suosimaan terveellistä ruokaa.

– On tärkeätä syödä paljon rehellisesti itsetehtyjä välipaloja, ei siis mitään suklaapatukoita vaan aitoa ja terveellistä ruokaa. Esimerkiksi pähkinöitä voi syödä sellaisenaan. Nyt syksyn tullessa käyttäisin välipalojenkin valmistamisessa paljon värejä kuten paprikaa.

Aihinen suosittelee ihmisiä valmistamaan myös välipaloja käyttäen hyväksi luovuutta.

– Esimerkiksi smoothieiden valmistamisessa on vain taivas rajana. Smoothiet ovat innovatiivisia ja hauskoja. Inkivääri sopii hyvin syksyn märkiin ja pimeisiin maustamaan smoothieita. Myös minttu sopii hyvin maustamaan smoothieta. Fiilistelkää ja olkaa mielikuvituksellisia. Älkää aina tehkö samoja, vaan nähkää vaivaa ja olkaa rohkeita.

Tuorepuurot ovat Aihisen mukaan erinomaisia ja terveellisiä välipaloja, jotka on helppoa pakata mukaan. Tuorepuuroissa käytetään esimeriksi kaurahiutaleita, nestettä, jogurttia ja marjoja ja hedelmiä. Tuorepuuro jätetään yön yli tekeytymään jääkaappiin.

– Tuorepuuroja voi maustaa esimerkiksi passionhedelmällä tai tyrnimarjoilla. Niihin kannattaa laittaa aina paljon tuoreita marjoja mukaan. Kokeilkaa ihmeessä luovasti ja rohkeasti myös tuorepuurojen valmistamisessa ja käyttäkää sitä mielikuvitusta.

Myös erilaiset pastasalaatit ovat Aihisen mukaan erinomaisia välipaloja.

– Pasta tulee aina maustaa hyvin, sillä eihän pasta itsessään maistu miltään. Tuoreet yrtit sopivat hyvin pastaan mukaan. Pastaan voi laittaa oman maun ja mielen mukaan lisukkeita, jotka vielä antavat hyvää väriä ja hyvää makua. On kiva syödä, kun on kaunista.

Aihinen kannustaa ihmisiä myös syömään enemmän yhdessä ja laittamaan ruokaa yhdessä.

– Iloitkaa syömisestä ja nauttikaa yhdessä tekemisestä. Syöminen ja ruoanlaitto ovat iloisia asioita. Suomessa syödään aivan liian vähän yhdessä. Vähintään kerran viikossa suomalaisen perheen pitäisi syödä yhdessä.

Marianne Rovio

Kassi mukaan ostoksille

Keskivertoihminen käyttää melkein 200 muovikassia vuodessa. Yhtä muovikassia käytetään keskimäärin vain 30 minuuttia.

Helmikuun alussa lanseeratun One Bag Habit -aloitteen tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä.

Kasvojentunnistus työmaiden turvallisuuden parantajaksi

Uusi kotimainen kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa muovisista henkilökorteista luopumisen työmaille kirjautumisessa. Se hyödyntää rakennustyömailla standardiksi muodostunutta, Suomen Tilaajavastuu Oy:n tuottamaa Valttikortti-palvelua, johon kuuluu 400 000 ammattilaista. Etuja ovat turvallisuuden lisääntyminen ja väärinkäytösten poistuminen – toisen henkilön kortilla ei enää ole mahdollista kirjautua työmaalle. Syntynyt kokonaisuus on maailmanlaajuisesti uniikki innovaatio.

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan keskiviikkona julkaisemasta tutkimuksesta.

Rautatielainsäädäntöä aiotaan uudistaa

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen rautatielainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudella raideliikennelailla säädettäisiin rautatieturvallisuudesta, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta, rautatiemarkkinoista ja kaupunkiraideliikenteen hallinnasta.

Tunteiden ilta Kari Tapion ja Topi Sorsakosken sävelin

Olli-Pekka Ketonen ja Matti Mäntylä.

Kaksi pitkän linjan laulusolistia lyö yhteen suosikkiartistiensa suosikkikappaleet konserttikokonaisuudessa Aikaan täysikuun. Se tekee kunniaa edesmenneille Kari Tapiolle (1945–2010) ja Topi Sorsakoskelle (1952–2011).

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Maaliskuussa uidaan kesäksi kuntoon

Ulpukassa voi osallistua Ui keäksi kuntoon -kampanjaan.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja houkuttelee liikkujia keväthangilta myös uimahalliin. Mukaan odotetaan liki 20 000 kunnonkohottajaa.

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.