Itse asiassa saat maksaa

Maksasta on tullu perjantain klassikkoannos ravintola Mamissa. Maksasta on tullu perjantain klassikkoannos ravintola Mamissa. Kuva: Heikki Möttönen

Aurajoen rannalla kymmenen vuotta toiminut Ravintola Mami luokitellaan suomalaisten ruokaravintoloiden kärkikastiin. Eikä syyttä. Sen mutkaton tyyli ja yksinkertaisen maukkaat ruoka-annokset jaksavat yllättää positiivisesti vuodesta toiseen. Mamin hengessä on myös jotain sopivan kodikasta. Ja palvelu, se todellakin pelaa.

Mami on tehnyt kaiken muun laadukkaan ruokatarjonnan lisäksi yhden yksittäisen todellisen ruokakulttuuriteon, eli tarjoamalla aina perjantaisin lounaaksi maksaa. Maksa itse -annoksesta onkin tullut todellinen perjantaiklassikko.

– Maksa-annos on ollut Mamin olemassaolon alusta asti joka perjantaina listallamme. Halusimme silloin jotain vähän erilaista lounaslistalle ja päätimme kokeilla maksaa. Emme todellakaan olleet varmoja sen vielä menekistä, mutta hyvinhän tuota tuntuu menevän, Mamin alkuperäisiin omistajiin kuuluva Sari Espola myöntää.

Monille ihmisille on jäänyt kouluajoilta jonkinasteinen trauma ruskeassa kastikkeessa lilluvista sitkeistä maksankimpaleista. Pikku hiljaa maksa onkin poistunut lähes kokonaan koulujen ruokalistoilta. Mamissa tämä maksakammo kannattaa käydä poistamassa. Niin se maailma muuttuu, nyt maksasta ollaan valmiita oikein maksamaan, ja joka perjantai.

– Monella asiakkaalla on ollut tosiaan mielessä se koulun maksakastike, mutta rohkeimmat ovat uskaltautuneet kokeilemaan, monet ovat ottaneet sitä toistekin. Toisethan rakastavat maksaa jo lähtökohtaisesti ja he tulevat tänne säännöllisesti perjantaisin sitä tänne nauttimaan, Espola kiittelee.

Kaiken kukkuraksi Mamin herkullista maksa-annosta tuunataan sopivin väliajoin, klassikon historiaa kuitenkin kunnioittaen.

– Pyrimme siihen, että maksa-annos on joka perjantai aina hieman erilainen. Puolukka ja persilja ovat ne ainoat pysyvät lisukkeet, Espola yllättää.

Espolan kehottaa kokeilemaan maksaa myös kotioloissa. Se on tunnetusti edullinen ja terveellinen raaka-aine.

– Maksa on erittäin maukas raaka-aine ja hyvä vetäytyminen pitää sen mehukkaana, Espola vinkkaa.

Espolan mukaan maksa taipuu moneksi, eikä sitä tarvitse valmistaa orjallisesti aina saman kaavan mukaan. Yleisesti ottaen sen parhaaksi kaveriksi mielletään perunamuusi, pekoni ja sipuli. Sekä tietysti ne puolukat.

– Jokaisella on varmasti ne omat suosikit maksan parhaaksi kaveriksi. Juomista olut ja punaviini toimivat aina maksan kanssa, hän vielä muistuttaa.

Heikki Möttönen

Kassi mukaan ostoksille

Keskivertoihminen käyttää melkein 200 muovikassia vuodessa. Yhtä muovikassia käytetään keskimäärin vain 30 minuuttia.

Helmikuun alussa lanseeratun One Bag Habit -aloitteen tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä.

Kasvojentunnistus työmaiden turvallisuuden parantajaksi

Uusi kotimainen kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa muovisista henkilökorteista luopumisen työmaille kirjautumisessa. Se hyödyntää rakennustyömailla standardiksi muodostunutta, Suomen Tilaajavastuu Oy:n tuottamaa Valttikortti-palvelua, johon kuuluu 400 000 ammattilaista. Etuja ovat turvallisuuden lisääntyminen ja väärinkäytösten poistuminen – toisen henkilön kortilla ei enää ole mahdollista kirjautua työmaalle. Syntynyt kokonaisuus on maailmanlaajuisesti uniikki innovaatio.

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan keskiviikkona julkaisemasta tutkimuksesta.

Rautatielainsäädäntöä aiotaan uudistaa

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen rautatielainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudella raideliikennelailla säädettäisiin rautatieturvallisuudesta, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta, rautatiemarkkinoista ja kaupunkiraideliikenteen hallinnasta.

Tunteiden ilta Kari Tapion ja Topi Sorsakosken sävelin

Olli-Pekka Ketonen ja Matti Mäntylä.

Kaksi pitkän linjan laulusolistia lyö yhteen suosikkiartistiensa suosikkikappaleet konserttikokonaisuudessa Aikaan täysikuun. Se tekee kunniaa edesmenneille Kari Tapiolle (1945–2010) ja Topi Sorsakoskelle (1952–2011).

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Maaliskuussa uidaan kesäksi kuntoon

Ulpukassa voi osallistua Ui keäksi kuntoon -kampanjaan.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja houkuttelee liikkujia keväthangilta myös uimahalliin. Mukaan odotetaan liki 20 000 kunnonkohottajaa.

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.