Itse asiassa saat maksaa

Maksasta on tullu perjantain klassikkoannos ravintola Mamissa. Maksasta on tullu perjantain klassikkoannos ravintola Mamissa. Kuva: Heikki Möttönen

Aurajoen rannalla kymmenen vuotta toiminut Ravintola Mami luokitellaan suomalaisten ruokaravintoloiden kärkikastiin. Eikä syyttä. Sen mutkaton tyyli ja yksinkertaisen maukkaat ruoka-annokset jaksavat yllättää positiivisesti vuodesta toiseen. Mamin hengessä on myös jotain sopivan kodikasta. Ja palvelu, se todellakin pelaa.

Mami on tehnyt kaiken muun laadukkaan ruokatarjonnan lisäksi yhden yksittäisen todellisen ruokakulttuuriteon, eli tarjoamalla aina perjantaisin lounaaksi maksaa. Maksa itse -annoksesta onkin tullut todellinen perjantaiklassikko.

– Maksa-annos on ollut Mamin olemassaolon alusta asti joka perjantaina listallamme. Halusimme silloin jotain vähän erilaista lounaslistalle ja päätimme kokeilla maksaa. Emme todellakaan olleet varmoja sen vielä menekistä, mutta hyvinhän tuota tuntuu menevän, Mamin alkuperäisiin omistajiin kuuluva Sari Espola myöntää.

Monille ihmisille on jäänyt kouluajoilta jonkinasteinen trauma ruskeassa kastikkeessa lilluvista sitkeistä maksankimpaleista. Pikku hiljaa maksa onkin poistunut lähes kokonaan koulujen ruokalistoilta. Mamissa tämä maksakammo kannattaa käydä poistamassa. Niin se maailma muuttuu, nyt maksasta ollaan valmiita oikein maksamaan, ja joka perjantai.

– Monella asiakkaalla on ollut tosiaan mielessä se koulun maksakastike, mutta rohkeimmat ovat uskaltautuneet kokeilemaan, monet ovat ottaneet sitä toistekin. Toisethan rakastavat maksaa jo lähtökohtaisesti ja he tulevat tänne säännöllisesti perjantaisin sitä tänne nauttimaan, Espola kiittelee.

Kaiken kukkuraksi Mamin herkullista maksa-annosta tuunataan sopivin väliajoin, klassikon historiaa kuitenkin kunnioittaen.

– Pyrimme siihen, että maksa-annos on joka perjantai aina hieman erilainen. Puolukka ja persilja ovat ne ainoat pysyvät lisukkeet, Espola yllättää.

Espolan kehottaa kokeilemaan maksaa myös kotioloissa. Se on tunnetusti edullinen ja terveellinen raaka-aine.

– Maksa on erittäin maukas raaka-aine ja hyvä vetäytyminen pitää sen mehukkaana, Espola vinkkaa.

Espolan mukaan maksa taipuu moneksi, eikä sitä tarvitse valmistaa orjallisesti aina saman kaavan mukaan. Yleisesti ottaen sen parhaaksi kaveriksi mielletään perunamuusi, pekoni ja sipuli. Sekä tietysti ne puolukat.

– Jokaisella on varmasti ne omat suosikit maksan parhaaksi kaveriksi. Juomista olut ja punaviini toimivat aina maksan kanssa, hän vielä muistuttaa.

Heikki Möttönen

Mielipide: Intervallihoito pois terveyskeskussairaalasta

Raision Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Raision kaupungin tulisi lisätä intervallihoitopaikkojen määrää ja intervallijakson järjestämispaikka tulisi vaihtaa nykyisestä sairaalajaksosta viihtyisämpään ympäristöön.

Onginnasta ja pilkinnästä ei enää makseta korvauksia vesien omistajille

Nykyisen kalastuslain mukaisesti vesialueiden omistajille ei makseta korvauksia maksuttomista yleiskalastusoikeuksista, eli onginnasta, pilkinnästä ja silakan litkauksesta. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä esitys kalastuslain muuttamiseksi, joka toteutuessaan nostaisi kalastonhoitomaksun hintaa noin 15 prosenttia vuodesta 2018 alkaen.

Reformaation vaikutukset näkyvät nyky-yhteiskunnassa

Missä kaikkialla luterilaisen kristinuskon tulkinnat tulevat esille? Teologia.fi ja Teologinen Aikauskirja tarkastelevat uudessa teemanumerossaan reformaatiota ajallisesti pitkänä ja laajana uskonnollisena, yhteiskunnallis-poliittisena ja kulttuurisena muutoksena.

Grail Questissa lanitetaan turkulaiskoneiden voimin

Suomen parhaimmat kilpapelaajat kokoontuvat ensi viikonvaihteessa Grail Quest -tapahtumaan Gatorade Centeriin Turkuun. Turnauksia pelataan kuuden ESM-kisan lisäksi useissa muissa lajeissa. Turnaukseen koneet järjestää turkulainen Jimm's PC-Store.

Viljelijöitä tuetaan vaikeassa sadonkorjuutilanteessa

Hallitus on päättänyt lisäbudjetissa tukea vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia viljelijöitä 25 miljoonana euron panostuksella. Uutta rahaa kohdennetaan 15 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Makeraan jo päätetyistä varoista kohdennetaan uudelleen kymmenen miljoonaa euroa akuutin kriisin helpottamiseksi. Varat on tarkoitus osoittaa viljelijöille energiaveron palautusjärjestelmän kautta EU-lainsäädännön puitteissa. Valtiovarainministeriö perustaa työryhmän selvittämään vakuutusmaksuveron huojennusta satovahinkovakuutusten osalta.

Puhemiesvaltuuskunta Tukholmaan Suomen 100-vuotisjuhlaseminaariin

Lähes kaksikymmentä kansanedustajaa osallistuu puhemies Maria Lohelan (sin.) johdolla 18. lokakuuta Ruotsin parlamentin järjestämään Suomen itsenäisyyden satavuotistapahtumaan. Riksdagen juhlistaa naapurimaan merkkivuotta seminaarilla, jossa pohditaan Suomen ja Ruotsin kahdenvälisiä sekä parlamenttienvälisiä suhteita.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.