Maanantaina vietetään valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää

Maanantaina vietetään valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää eli Ilonan Päivää. Päivän tarkoituksena on herättää julkista keskustelua mielenterveysomaisten asemasta, toiveista ja tuen tarpeista. Mielenterveysomainen on henkilö, jonka läheinen on sairastunut psyykkisesti tai jolla on huoli läheisen psyykkisestä sairaudesta. Mielenterveysomaisten päivän teemana on tänä vuonna ikääntyneet mielenterveysomaiset.

Päivän aikana FinFamin alueelliset omaisyhdistykset ympäri Suomen järjestävät erilaisia tapahtumia, jakavat tietoa ja tekevät toimintaansa tutuksi. Seuraa päivän tapahtumia sosiaalisessa mediassa hashtagilla #ilonanpäivä.

Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry on valinnut jo vuodesta 2001 Varsinais-Suomen alueelta vuoden mielenterveystyöntekijän. Vuoden mielenterveystyöntekijä eli vuoden Ilona on työssään edistänyt mielenterveysomaisille tarjottavaa tukea ja toiminut mielenterveysomaisten hyväksi. Vuoden 2017 mielenterveystyöntekijäksi ja Ilona-tunnustuksen saajaksi yhdistys valitsi mielisairaanhoitaja Rauno Mäkisen.

Mäkinen on huolehtinut Turun psykiatrianlaitosten kerho ry:n ylläpitämästä Ruissalon Metsärannasta yli 30 vuotta vapaaehtoistyönä. Päivätyötään Mäkinen on tehnyt Turun psykiatrian Kupittaan puutyöverstaassa, joka on ollut monelle kuntoutujalle tärkeä etappi lähteä opiskelemaan tai ansiotyöhön. Valinnallaan Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry haluaa kiittää häntä tekemästään arvokkaasta ja ansiokkaasta pitkästä työstä potilaiden ja omaisten hyväksi.

Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry ja Turun pääkirjasto järjestävät maanantaina kello 12–16 Ilopisaroita-tapahtuman Turun pääkirjastossa. Päivän aikana kulttuurin ja taiteen osaajat jakavat vapaaehtoistyönä ”ilopisaroita” musiikin, runojen ja teatterin keinoin.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Rattijuoppo törmäsi toiseen autoon Mäkikadulla, puhalsi 1,31 promillea

Sunnuntaina viiden aikaan aamulla Turun Mäkikadulla tavattiin liikenteestä vuonna 1998 syntynyt mies, joka oli liikkeellä henkilöautolla. Poliisipartio tavoitti autoilijan, kun tämä oli lähdössä liikenteeseen. Tässä yhteydessä autoilija törmäsi toiseen autoon.

Lintulaudan paikalla on väliä

Älä sijoita lintulautaa aivan lähelle seinää. Varisevat siemenet keräävät myös tuholaisia kuten myyriä ja hiiriä. Pihapuuhunkin ripustetun lintujen ruokintapisteen alunen kannattaa siivota pudonneista siemenistä säännöllisesti tuholaisten estämiseksi.

Freesi liveklubi Liedossa

Juuso Vuorinen (vas.).

Nelihenkinen poprock-bändi Freesi isännöi tammikuusta lähtien Freesi & Frendit -liveklubia Liedon Old Smugglerissa. Noin kerran kuussa järjestettävien soittoiltojen tarkoituksena on jakaa musiikin ilosanomaa vaihtuvien musiikkivieraiden kanssa.

Urheilu

TPS:n jalkapallonaisilla uudelleenrakennuksen aika

Jutta Rantala on yksi nimekäs lähtijä TPS:n naisten liigaryhmästä.

Kun Sami Haltian aikakausi TPS:n jalkapallonaisten peräsimessä päättyi, ilmassa oli vaara, että joukkue hajoaa. Vähitellen uhkakuvat ovat myös muuttuneet realismiksi.

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijoihin

Aleksi Ojala.

Kilpakävelijä Aleksi Ojala vaihtaa Turun Weikkojen edustusasun ensi kaudeksi Urjalan Urheilijoiden paitaan. Ojalalle kyseessä on paluu juurille, sillä hän on aloittanut Urjalassa. Ojala on viime vuosina noussut Suomen kärkikävelijöiden kaartiin.

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!