Nivelrikkoa sairastaa yli miljoona suomalaista

Virpi Ukkonen Virpi Ukkonen Kuva: Elämäsi liitto ry

Elämäsi liitto ry järjestää Naantalissa Nivelet kuntoon -luennon keskiviikkona 11. lokakuuta kello 18–20.30 Kristoffer-salissa Opintiellä. Yleinen luulo on, että nivelsairauksista ei voi parantua, mutta se ei pidä paikkaansa.

Nivelrikkoa sairastaa yli miljoona suomalaista. Se on todellinen kansantauti, joka vie väkeä pitkille sairauslomille ja lopulta ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle.

Yleisesti uskotaan, että nivelrikko on etenevä sairaus ja menetettyjä nivelien rustoja ja selän välilevyjä ei saada enää toimintakykyiseksi eikä kivuttomiksi. Luullaan, että siitä ei voi parantua pysyvästi.

– Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, olen siitä elävä esimerkki sanoo Virpi Ukkonen Elämäsi liitto ry:n puheenjohtaja.

Ukkonen sai masentavia diagnooseja vuosina 1986–2010. Hän sai kuulla sairastavansa perinnöllistä nopeasti etenevää nivelrikkoa, joka oli jo useassa nivelessä. Sen lisäksi hänellä oli välilevyn pullistuma, selkäydinkanavan ahtauma, nikamansiirtymä ja postlaminektomia-oireyhtymä. Hänelle tehtiin 14 niveliin ja selkään kohdistettua leikkausta. Hän käveli kahdella kyynärkepillä vaivalloisesti ja luuli päätyvänsä lopulta pyörätuoliin. Toisin kävi, vaikka hänet oli luokiteltu jo invalidiksi.

Ukkonen meni fysioterapeutti, funktionaalisen lääketieteen asiantuntija Bengt Kevinin vastaanotolle Medilifeen Kotkaan, koska oli päättänyt kuntoutua keinolla millä hyvänsä. Nimittäin häät unelmien miehen kanssa olivat tulossa puolen vuoden päästä, eikä hän halunnut köpötellä kyynärkepeillä vihille

– Motivaationi kuntoutua oli todella suuri. Sanoin, Bengtille, että haluan itseni kävelykuntoon puolen vuoden sisällä, muistelee Ukkonen.

Vastaanotolla Ukkoselle selvisi, että paranemisprosessi tulisi olemaan nelivaiheinen, jossa ensimmäiseksi hoidettaisiin elimistön tulehdus pois. Tämä siitä syystä, että tulehdustilassa elimistö ei pysty parantumaan. Tulehdusta ryhdyttiin poistamaan elimistöstä ja otettiin myös huomioon vatsan ja suoliston kunto, koska suoliston hyvä kunto on kaiken paranemisen edellytys. Asian voi sanoa myös toisin päin. Huonosti voiva suolisto on kaikkien sairauksien äiti. Tulehduksen poistoon käytettiin muun muassa boswelliahappoa ja serratiopeptidaasientsyymiä.

Seuraavaksi ryhdyttiin kasvattamaan rustokudosta muun muassa kakkostyypin kollageenin avulla sekä kondroitiinisulfaatilla, mangaanilla ja C-vitamiinilla, D-vitamiinia unohtamatta.

Sitten keskityttiin kuormitusvirheiden korjaamiseen ja harjoitteisiin eli virheasennot korjattiin fysioterapian ja tukipohjallisten avulla. Ukkoselle laadittiin myös yksilöllinen liikunta-ohjelma.

Koko hoidon aikana Ukkonen nautti ravintotehosteita, jotka poistivat elimistöstä tulehdusta ja kasvattivat uutta rustoa ja välilevyjä.

Neljäs vaihe oli varmistaa, että ravinteet pääsevät kehossa sinne, missä parannusta tarvittiin. Siihen oli apuna magneettiterapia sekä D-vitamiini valmiste, joka sisälsi ubikonia ja rannikkomännynkuoriuutetta.

Ukkonen noudatti fysioterapeutti Kevinin ohjeita tunnontarkasti ja sai kuin saikin itsensä hääkuntoon. Kevin oli häntä varoitellut, että jos ihminen on sairastanut kymmeniä vuosia, niin ei hetkessä ihmeitä tapahdu. Tosin keho pystyy parantamaan itse itsensä yllättävän lyhyessä ajassa, jos sille antaa paranemisen edellytykset.

– Lupasin Bengtille, että jos näillä ohjeilla olen kahden vuoden jälkeen paranemisestani vielä kunnossa, minusta tulee tämän asian matkasaarnaaja. Haluan kertoa tarinani myös muille.

– Nyt voin paremmin kuin koskaan. Vastoin lääkäreiden ennusteita olen saanut niveleni ja selkäni kuntoon. Rustokudos on vahvistunut, tekonivelleikkaus peruuntui, eikä selän luudutusleikkauksia ole tarvinnut enää tehdä. Siinä ohessa sain suolistoni myös kuntoon. Kyseessä ei ollut mikään ihmeparantuminen, ainoastaan sitouduin hoito-ohjelmaan, selvittää hersyvä Ukkonen.

Nykyisin hänellä ei ole mitään pysyvää lääkitystä, ainoastaan ravintotehosteet. Panacodit ja sirdaludit ovat vaihtuneet luonnonlääkkeisiin.

Jo eläkkeelle kertaalleen passitettu Ukkonen palasi työelämään. Nyt hän työskentelee osa-aikaisena toimitusjohtajana QMedillä, joka valmistaa ravintotehosteita muun muassa nivelsairauksista kärsiville sekä järjestää luentoja perustamassaan yhdistyksessä Elämäsi liitto ry:ssä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Miten oma talous pysyy hallinnassa?

Varsinais-Suomen Kuluttajat järjestää Kuluttajaliiton kanssa koulutus- ja keskustelutilaisuuden keskiviikkona 18. lokakuuta kello 18 Turun keskustassa Puolalanmäen lukiossa. Illan teemana on Arjen talousvinkkejä – säästöä järkevillä kulutusvalinnoilla . Alustajana on kuluttajaekonomisti Paula Pessi Kuluttajaliitosta.

Vuosisadan Kulttuurigaala palkitsee suomalaista luovuutta

Kultalilja.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden huipennuksiin kuuluu Vuosisadan Kulttuurigaala, joka kokoaa yhteen satavuotiaan Suomen kulttuurin tekijät, ystävät ja tukijat Turun Logomoon keskiviikkona. Gaalassa kunnioitetaan suomalaista luovuutta palkitsemalla poikkeuksellisen merkittäviä kulttuurin tekijöitä ja tekoja.

Liikenneturva: Muista turvaväli ja kevennä kaasujalkaa

Liukkaus voi yllättää liikenteessä syksyllä.

Vääjäämättä lähestyvien yöpakkasten mukanaan tuoma liukkaus voi yllättää liikenteessä. Erityisesti musta jää on paitsi poikkeuksellisen liukasta myös vaikea havaita. Liikenneturva muistuttaa, että oikealla nopeudella ja muulla ennakoinnilla voi varautua haastaviksi muuttuviin olosuhteisiin.

Legendaarinen Aarne Ankka vierailee Turussa uudessa albumissa

Ruotsalaisen sarjakuvan supertähti Charlie Christensen vieraili Turun Sarjakuvakerhon kutsumana Turussa kaksi vuotta sitten Necrocomicon-sarjakuvapäivän kunniavieraana. Vierailun innoittamana Christensen sijoitti uudessa albumissaan Aarne Ankan käymään Turussa, kantta myöten, Aarne Ankka – Mielipuolen kuvakirja -albumissa. Turun tuomiokirkko päätyi albumin kanteen myös Ruotsissa.

Mielipide: Intervallihoito pois terveyskeskussairaalasta

Raision Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Raision kaupungin tulisi lisätä intervallihoitopaikkojen määrää ja intervallijakson järjestämispaikka tulisi vaihtaa nykyisestä sairaalajaksosta viihtyisämpään ympäristöön.

Onginnasta ja pilkinnästä ei enää makseta korvauksia vesien omistajille

Nykyisen kalastuslain mukaisesti vesialueiden omistajille ei makseta korvauksia maksuttomista yleiskalastusoikeuksista, eli onginnasta, pilkinnästä ja silakan litkauksesta. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä esitys kalastuslain muuttamiseksi, joka toteutuessaan nostaisi kalastonhoitomaksun hintaa noin 15 prosenttia vuodesta 2018 alkaen.

Reformaation vaikutukset näkyvät nyky-yhteiskunnassa

Missä kaikkialla luterilaisen kristinuskon tulkinnat tulevat esille? Teologia.fi ja Teologinen Aikauskirja tarkastelevat uudessa teemanumerossaan reformaatiota ajallisesti pitkänä ja laajana uskonnollisena, yhteiskunnallis-poliittisena ja kulttuurisena muutoksena.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.