Nivelrikkoa sairastaa yli miljoona suomalaista

Virpi Ukkonen Virpi Ukkonen Kuva: Elämäsi liitto ry

Elämäsi liitto ry järjestää Naantalissa Nivelet kuntoon -luennon keskiviikkona 11. lokakuuta kello 18–20.30 Kristoffer-salissa Opintiellä. Yleinen luulo on, että nivelsairauksista ei voi parantua, mutta se ei pidä paikkaansa.

Nivelrikkoa sairastaa yli miljoona suomalaista. Se on todellinen kansantauti, joka vie väkeä pitkille sairauslomille ja lopulta ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle.

Yleisesti uskotaan, että nivelrikko on etenevä sairaus ja menetettyjä nivelien rustoja ja selän välilevyjä ei saada enää toimintakykyiseksi eikä kivuttomiksi. Luullaan, että siitä ei voi parantua pysyvästi.

– Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, olen siitä elävä esimerkki sanoo Virpi Ukkonen Elämäsi liitto ry:n puheenjohtaja.

Ukkonen sai masentavia diagnooseja vuosina 1986–2010. Hän sai kuulla sairastavansa perinnöllistä nopeasti etenevää nivelrikkoa, joka oli jo useassa nivelessä. Sen lisäksi hänellä oli välilevyn pullistuma, selkäydinkanavan ahtauma, nikamansiirtymä ja postlaminektomia-oireyhtymä. Hänelle tehtiin 14 niveliin ja selkään kohdistettua leikkausta. Hän käveli kahdella kyynärkepillä vaivalloisesti ja luuli päätyvänsä lopulta pyörätuoliin. Toisin kävi, vaikka hänet oli luokiteltu jo invalidiksi.

Ukkonen meni fysioterapeutti, funktionaalisen lääketieteen asiantuntija Bengt Kevinin vastaanotolle Medilifeen Kotkaan, koska oli päättänyt kuntoutua keinolla millä hyvänsä. Nimittäin häät unelmien miehen kanssa olivat tulossa puolen vuoden päästä, eikä hän halunnut köpötellä kyynärkepeillä vihille

– Motivaationi kuntoutua oli todella suuri. Sanoin, Bengtille, että haluan itseni kävelykuntoon puolen vuoden sisällä, muistelee Ukkonen.

Vastaanotolla Ukkoselle selvisi, että paranemisprosessi tulisi olemaan nelivaiheinen, jossa ensimmäiseksi hoidettaisiin elimistön tulehdus pois. Tämä siitä syystä, että tulehdustilassa elimistö ei pysty parantumaan. Tulehdusta ryhdyttiin poistamaan elimistöstä ja otettiin myös huomioon vatsan ja suoliston kunto, koska suoliston hyvä kunto on kaiken paranemisen edellytys. Asian voi sanoa myös toisin päin. Huonosti voiva suolisto on kaikkien sairauksien äiti. Tulehduksen poistoon käytettiin muun muassa boswelliahappoa ja serratiopeptidaasientsyymiä.

Seuraavaksi ryhdyttiin kasvattamaan rustokudosta muun muassa kakkostyypin kollageenin avulla sekä kondroitiinisulfaatilla, mangaanilla ja C-vitamiinilla, D-vitamiinia unohtamatta.

Sitten keskityttiin kuormitusvirheiden korjaamiseen ja harjoitteisiin eli virheasennot korjattiin fysioterapian ja tukipohjallisten avulla. Ukkoselle laadittiin myös yksilöllinen liikunta-ohjelma.

Koko hoidon aikana Ukkonen nautti ravintotehosteita, jotka poistivat elimistöstä tulehdusta ja kasvattivat uutta rustoa ja välilevyjä.

Neljäs vaihe oli varmistaa, että ravinteet pääsevät kehossa sinne, missä parannusta tarvittiin. Siihen oli apuna magneettiterapia sekä D-vitamiini valmiste, joka sisälsi ubikonia ja rannikkomännynkuoriuutetta.

Ukkonen noudatti fysioterapeutti Kevinin ohjeita tunnontarkasti ja sai kuin saikin itsensä hääkuntoon. Kevin oli häntä varoitellut, että jos ihminen on sairastanut kymmeniä vuosia, niin ei hetkessä ihmeitä tapahdu. Tosin keho pystyy parantamaan itse itsensä yllättävän lyhyessä ajassa, jos sille antaa paranemisen edellytykset.

– Lupasin Bengtille, että jos näillä ohjeilla olen kahden vuoden jälkeen paranemisestani vielä kunnossa, minusta tulee tämän asian matkasaarnaaja. Haluan kertoa tarinani myös muille.

– Nyt voin paremmin kuin koskaan. Vastoin lääkäreiden ennusteita olen saanut niveleni ja selkäni kuntoon. Rustokudos on vahvistunut, tekonivelleikkaus peruuntui, eikä selän luudutusleikkauksia ole tarvinnut enää tehdä. Siinä ohessa sain suolistoni myös kuntoon. Kyseessä ei ollut mikään ihmeparantuminen, ainoastaan sitouduin hoito-ohjelmaan, selvittää hersyvä Ukkonen.

Nykyisin hänellä ei ole mitään pysyvää lääkitystä, ainoastaan ravintotehosteet. Panacodit ja sirdaludit ovat vaihtuneet luonnonlääkkeisiin.

Jo eläkkeelle kertaalleen passitettu Ukkonen palasi työelämään. Nyt hän työskentelee osa-aikaisena toimitusjohtajana QMedillä, joka valmistaa ravintotehosteita muun muassa nivelsairauksista kärsiville sekä järjestää luentoja perustamassaan yhdistyksessä Elämäsi liitto ry:ssä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kysely: Vain noin puolet suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä

Enefitin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä kuukaudessa. Lähes 70 prosenttia olisi valmis hillitsemään sähkönkulutustaan, jos sähköyhtiö tarjoaisi siihen välineitä. Joka kolmas suomalainen uskoo voivansa vähentää sähkönkulutustaan viidenneksellä.

Turussa järjestetään Japani-päivä

Turussa järjestetään Japani-päivä Turun työväenopistolla ja Turun yliopiston Publicumissa. Kaikkiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Etla: Julkinen talous tasapainossa viimeistään ensi vuonna

Suomen talouskasvu jatkuu vahvana. Julkinen talous tasapainottuu viimeistään ensi vuonna ja hallitus on pääsemässä hyvin lähelle työllisyystavoitettaan. Etlan tiistaina julkaistun suhdanne-ennusteen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia, mikä tarkoittaa vuoden 2008 tuotannon tason ylittymistä. Ensi vuoden talouskasvuksi Etla arvioi 2,4 prosenttia. Kasvun taustalla on voimistunut kansainvälinen kysyntä ja Suomen kohentunut kilpailukyky.

Vasemmistoliiton Oksanen: Pyörätie Itäiselle Pitkällekadulle

Riikka Oksanen.

Kaupunginvaltuutettu Riikka Oksanen (vas.) arvioi, että Turussa on jo melko kattava pyöräväyläverkosto, mutta joillakin alueilla verkostossa on vielä merkittäviä puutteita ja katkoksia, jotka heikentävät pyöräilyn sujuvuutta, turvallisuutta ja mukavuutta.

Vain joka kolmas käy säännöllisesti suuhygienistillä

Vain joka kolmas suomalainen käy säännöllisesti suuhygienistillä, vaikka suuhygienistillä tulisi käydä kerran–pari vuodessa. Kaikkein vähiten suuhygienistillä käyvät nuoret aikuiset. Oral Hammaslääkäreiden teettämän selvityksen mukaan vain 20 prosenttia 18–29-vuotiaista nuorista aikuisista käy säännöllisesti suuhygienistillä.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!