Nivelrikkoa sairastaa yli miljoona suomalaista

Virpi Ukkonen Virpi Ukkonen Kuva: Elämäsi liitto ry

Elämäsi liitto ry järjestää Naantalissa Nivelet kuntoon -luennon keskiviikkona 11. lokakuuta kello 18–20.30 Kristoffer-salissa Opintiellä. Yleinen luulo on, että nivelsairauksista ei voi parantua, mutta se ei pidä paikkaansa.

Nivelrikkoa sairastaa yli miljoona suomalaista. Se on todellinen kansantauti, joka vie väkeä pitkille sairauslomille ja lopulta ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle.

Yleisesti uskotaan, että nivelrikko on etenevä sairaus ja menetettyjä nivelien rustoja ja selän välilevyjä ei saada enää toimintakykyiseksi eikä kivuttomiksi. Luullaan, että siitä ei voi parantua pysyvästi.

– Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, olen siitä elävä esimerkki sanoo Virpi Ukkonen Elämäsi liitto ry:n puheenjohtaja.

Ukkonen sai masentavia diagnooseja vuosina 1986–2010. Hän sai kuulla sairastavansa perinnöllistä nopeasti etenevää nivelrikkoa, joka oli jo useassa nivelessä. Sen lisäksi hänellä oli välilevyn pullistuma, selkäydinkanavan ahtauma, nikamansiirtymä ja postlaminektomia-oireyhtymä. Hänelle tehtiin 14 niveliin ja selkään kohdistettua leikkausta. Hän käveli kahdella kyynärkepillä vaivalloisesti ja luuli päätyvänsä lopulta pyörätuoliin. Toisin kävi, vaikka hänet oli luokiteltu jo invalidiksi.

Ukkonen meni fysioterapeutti, funktionaalisen lääketieteen asiantuntija Bengt Kevinin vastaanotolle Medilifeen Kotkaan, koska oli päättänyt kuntoutua keinolla millä hyvänsä. Nimittäin häät unelmien miehen kanssa olivat tulossa puolen vuoden päästä, eikä hän halunnut köpötellä kyynärkepeillä vihille

– Motivaationi kuntoutua oli todella suuri. Sanoin, Bengtille, että haluan itseni kävelykuntoon puolen vuoden sisällä, muistelee Ukkonen.

Vastaanotolla Ukkoselle selvisi, että paranemisprosessi tulisi olemaan nelivaiheinen, jossa ensimmäiseksi hoidettaisiin elimistön tulehdus pois. Tämä siitä syystä, että tulehdustilassa elimistö ei pysty parantumaan. Tulehdusta ryhdyttiin poistamaan elimistöstä ja otettiin myös huomioon vatsan ja suoliston kunto, koska suoliston hyvä kunto on kaiken paranemisen edellytys. Asian voi sanoa myös toisin päin. Huonosti voiva suolisto on kaikkien sairauksien äiti. Tulehduksen poistoon käytettiin muun muassa boswelliahappoa ja serratiopeptidaasientsyymiä.

Seuraavaksi ryhdyttiin kasvattamaan rustokudosta muun muassa kakkostyypin kollageenin avulla sekä kondroitiinisulfaatilla, mangaanilla ja C-vitamiinilla, D-vitamiinia unohtamatta.

Sitten keskityttiin kuormitusvirheiden korjaamiseen ja harjoitteisiin eli virheasennot korjattiin fysioterapian ja tukipohjallisten avulla. Ukkoselle laadittiin myös yksilöllinen liikunta-ohjelma.

Koko hoidon aikana Ukkonen nautti ravintotehosteita, jotka poistivat elimistöstä tulehdusta ja kasvattivat uutta rustoa ja välilevyjä.

Neljäs vaihe oli varmistaa, että ravinteet pääsevät kehossa sinne, missä parannusta tarvittiin. Siihen oli apuna magneettiterapia sekä D-vitamiini valmiste, joka sisälsi ubikonia ja rannikkomännynkuoriuutetta.

Ukkonen noudatti fysioterapeutti Kevinin ohjeita tunnontarkasti ja sai kuin saikin itsensä hääkuntoon. Kevin oli häntä varoitellut, että jos ihminen on sairastanut kymmeniä vuosia, niin ei hetkessä ihmeitä tapahdu. Tosin keho pystyy parantamaan itse itsensä yllättävän lyhyessä ajassa, jos sille antaa paranemisen edellytykset.

– Lupasin Bengtille, että jos näillä ohjeilla olen kahden vuoden jälkeen paranemisestani vielä kunnossa, minusta tulee tämän asian matkasaarnaaja. Haluan kertoa tarinani myös muille.

– Nyt voin paremmin kuin koskaan. Vastoin lääkäreiden ennusteita olen saanut niveleni ja selkäni kuntoon. Rustokudos on vahvistunut, tekonivelleikkaus peruuntui, eikä selän luudutusleikkauksia ole tarvinnut enää tehdä. Siinä ohessa sain suolistoni myös kuntoon. Kyseessä ei ollut mikään ihmeparantuminen, ainoastaan sitouduin hoito-ohjelmaan, selvittää hersyvä Ukkonen.

Nykyisin hänellä ei ole mitään pysyvää lääkitystä, ainoastaan ravintotehosteet. Panacodit ja sirdaludit ovat vaihtuneet luonnonlääkkeisiin.

Jo eläkkeelle kertaalleen passitettu Ukkonen palasi työelämään. Nyt hän työskentelee osa-aikaisena toimitusjohtajana QMedillä, joka valmistaa ravintotehosteita muun muassa nivelsairauksista kärsiville sekä järjestää luentoja perustamassaan yhdistyksessä Elämäsi liitto ry:ssä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kadun tyyli: Tyylivirran aallonharjalla

Kasper Heimolehto.

– Yritän olla aika urbaani. Haen inspiraatiota muiden pukeutumisesta. Seuraan kadulla, että miten muut pukeutuvat ja seuraan tyylivirtaa muun muassa Instagramissa, sanoo Kasper Heimolehto , 21.

Menoviikko: Rajattoman perinteinen joulu

Lauluyhtye Rajattoman joulukonsertit ovat Turussakin jo pitkään jatkunut perinne.

Yksi jo perinteinen joulun lähestymisen merkki on lauluyhtye Rajattoman joulukiertue, jolla kuullaan rakastetuimpia joululauluja laidasta laitaan. Tänä vuonna Rajaton konsertoi Turun Logomossa keskiviikkona 20. joulukuuta.

Saaristo-Naantalin opas ilmestynyt

Tuore Saaristo-Naantalin luonto-opas esittelee alueen vähemmän tunnettuja luontokohteita ja tarjoaa vinkkejä retkeilijälle kaikkina vuodenaikoina. Kirjan tekijät ovat merimaskulaiset Reima Orvasto ja Anne Pentti.

RNK jäi tasapeliin, VG-62 hävisi

Lauantain pelikierroksella Blue Rings, Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese ja Nokian Urheilijat saalistivat voiton ringeten SM-sarjassa. Sarjataulukon korkeimmilla sijoilla olevat joukkueet olivat tälläkin kertaa vahvoilla.

Turun poliisia työllistivät useat rattijuopumustapaukset

Poliisi pysäytti sunnuntaina kello 3.40 Turussa Kalevantiellä henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1991 syntynyt mies. Mies puhalsi tapahtumapaikalla poliisin alkometriin tuloksen 0,61 milligrammaa litrassa ja myöhemmin poliisiasemalla tarkkuusalkometriin lukemat 0,44 milligrammaa litrassa.

Rattijuoppo törmäsi toiseen autoon Mäkikadulla, puhalsi 1,31 promillea

Sunnuntaina viiden aikaan aamulla Turun Mäkikadulla tavattiin liikenteestä vuonna 1998 syntynyt mies, joka oli liikkeellä henkilöautolla. Poliisipartio tavoitti autoilijan, kun tämä oli lähdössä liikenteeseen. Tässä yhteydessä autoilija törmäsi toiseen autoon.

Urheilu

RNK jäi tasapeliin, VG-62 hävisi

Lauantain pelikierroksella Blue Rings, Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese ja Nokian Urheilijat saalistivat voiton ringeten SM-sarjassa. Sarjataulukon korkeimmilla sijoilla olevat joukkueet olivat tälläkin kertaa vahvoilla.

TPS:n jalkapallonaisilla uudelleenrakennuksen aika

Jutta Rantala on yksi nimekäs lähtijä TPS:n naisten liigaryhmästä.

Kun Sami Haltian aikakausi TPS:n jalkapallonaisten peräsimessä päättyi, ilmassa oli vaara, että joukkue hajoaa. Vähitellen uhkakuvat ovat myös muuttuneet realismiksi.

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijoihin

Aleksi Ojala.

Kilpakävelijä Aleksi Ojala vaihtaa Turun Weikkojen edustusasun ensi kaudeksi Urjalan Urheilijoiden paitaan. Ojalalle kyseessä on paluu juurille, sillä hän on aloittanut Urjalassa. Ojala on viime vuosina noussut Suomen kärkikävelijöiden kaartiin.

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!