Kirjamessuilla yli 21 500 kävijää

Kirjamessujen suosio kestää. Kirjamessujen suosio kestää. Kuva: Lennart Holmberg

Messukeskuksessa 6.-–8. lokakuuta järjestetyt messut kokosivat yhteen 787 esiintyjää ja 490 ohjelmanumeroa. Näytteilleasettajia Kirjamessuilla oli noin 140. Kävijöitä tämän vuoden tapahtumassa oli yli 21 500. Samaan aikaan Kirjamessujen kanssa järjestettiin Turun Ruoka- ja Viinimessut.

Suomen juhlavuoden kunniaksi Kirjamessut nosti valokeilaan kotimaisen kirjallisuuden. Messulavoilla haastateltiin kirjasyksyn nimiä Alexander Stubbista Esko Valtaojaan. Messuilla esiintyi myös ruotsalainen mediapersoona ja sarjakuvataiteilija Liv Strömquist. Ensi vuoden Kirjamessujen teemana on naapurimaamme Viro.

Ohjelmapäälliköinä toimivat tänä vuonna kirjailijat Salla Simukka, Tommi Kinnunen ja Siri Kolu.

– Messuilla kierrellessä on huomannut tämän vuoden teemamme Yksi maa, monta ääntä on selvästi toteutuneen. Mukana on ollut todella monipuolisia puheenvuoroja kotimaisen kirjallisuuden kentältä, Kinnunen toteaa.

– Erityisesti on ilahduttanut se, että runous veti auditoriosalin täyteen väkeä, kun ohjelmassamme oli runouskeskustelu, jossa Anna Kortesalmi haastatteli Jenni Haukiota, Tapani Kinnusta ja Anja Salokannelta, Simukka kertoo.

Kirjamessujen uutuuksiin kuului tänä vuonna muun muassa uudistunut lasten alue.

– Lasten alueesta olen ollut suorastaan lapsellisen ylpeä. Yleisö on todella löytänyt lasten alueen, ja siitä on tullut paljon hyvää palautetta. Alueella on pyörinyt ohjelmaa ja mukana on myös sanataideparkki, jonne on voinut jättää lapsen hoitoon, Simukka sanoo.

Päätöspäivä sunnuntai toi Kirjamessuille aivan uusiakin kävijöitä kun messuilla vietettiin cosplay-teemaa. Messuilla muun muassa järjestettiin muun muassa parhaan cosplay-asun kisa. Loppukilpailuun osallistui 30 cossaajaa.

– Meillä myynti nousi selvästi viime vuonna, ja tänä vuonna määrä kohosi samoihin lukuihin. Tapahtuman jälkeen meille ei jää montaakaan kirjaa vietäväksi takaisin kotiin, kertoo Bonnier Kirjat Suomi Oy:n toimitusjohtaja Timo Julkunen.

Vuosittain suurta yleisösuosiota nauttii Turun Seudun Äidinkielenopettajien osasto, jossa oppilaat haastattelevat kirjailijoita. Turun klassillisen lukion toisen vuoden oppilas Vilma Meriö haastatteli jääkiekkoilijaa ja juuri kirjansa julkaissutta Jere Karalahtea.

– Se oli jännittävä hetki. Kuulin vasta aamulla, että haastattelen Karalahtea, koska alkuperäinen haastattelija oli sairastunut. Karalahti oli kuitenkin mukava, ja muutenkin olen messuilla päässyt haastattelemaan aivan mahtavia ihmisiä, Meriö hehkuttaa.

Kirjamessuilla nähtiin myös monia palkintojenjakoja sekä muita kirja-alan kohokohtia. Päätöspäivänä sunnuntaina Suomen Kirjailijaliitto jakoi Turun Kirjamessuilla palkintonsa, 10 000 euroa. Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto myönnettiin kirjailija Kaiho Niemiselle ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Tirlittan-palkinto puolestaan kirjailija Esko-Pekka Tiitiselle.

Ruoka- ja Viinimessujen kävijätutkimuksen mukaan ruokamessuilla eniten kiinnostuvat näytteilleasettajien osastot. Tänä vuonna osastojen erityisesti visuaalinen ilme ja sisällöllinen monipuolisuus keräsivät kiitosta.

− Osallistuminen on selvästikin nouseva trendi. Messukävijät haluavat itse kokeilla, maistaa, kokeilla ja kysellä, luonnehtii projektijohtaja Päivi Järvelä alan messujen kehittymistä.

Suurten yritysten, kuten Atrian ja Lidlin lisäksi paikalla olivat myös lukuisat pienemmät tuottajat lähiruokateemalla. Messuilla päästiin esimerkiksi sirkkojen ja lupiinin makuun. Viinialueella saatiin tietoa ja maistatusta uusimmista viineistä.

Messujen kokkikouluissa opeteltiin tänä vuonna paistamaan oikeaoppisesti pihvejä, tekemään smoothie ja valmistamaan sushia. Kokkikouluihin osallistui noin 200 messukävijää. Tastingit eli maistelutilaisuudet ovat yksi suosituimmista sisällöistä. Atrian Meet Meat -maisteluun osallistui viikonlopun aikana tuhansia vieraita.

Lounais-Suomen ruokakulttuuriyhdistys Kaffeli ry palkitsi ruokakulttuurin edistämisestä Kotipellon puutarhan ja Ruoka- ja Viinimessujen pitkäaikaisen ja tänä vuonna eläkkeelle siirtyvän projektijohtaja Päivi Järvelän.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lintulaudan paikalla on väliä

Älä sijoita lintulautaa aivan lähelle seinää. Varisevat siemenet keräävät myös tuholaisia kuten myyriä ja hiiriä. Pihapuuhunkin ripustetun lintujen ruokintapisteen alunen kannattaa siivota pudonneista siemenistä säännöllisesti tuholaisten estämiseksi.

Freesi liveklubi Liedossa

Juuso Vuorinen (vas.).

Nelihenkinen poprock-bändi Freesi isännöi tammikuusta lähtien Freesi & Frendit -liveklubia Liedon Old Smugglerissa. Noin kerran kuussa järjestettävien soittoiltojen tarkoituksena on jakaa musiikin ilosanomaa vaihtuvien musiikkivieraiden kanssa.

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijoihin

Aleksi Ojala.

Kilpakävelijä Aleksi Ojala vaihtaa Turun Weikkojen edustusasun ensi kaudeksi Urjalan Urheilijoiden paitaan. Ojalalle kyseessä on paluu juurille, sillä hän on aloittanut Urjalassa. Ojala on viime vuosina noussut Suomen kärkikävelijöiden kaartiin.

Kaupunki
Urheilu

TPS:n jalkapallonaisilla uudelleenrakennuksen aika

Jutta Rantala on yksi nimekäs lähtijä TPS:n naisten liigaryhmästä.

Kun Sami Haltian aikakausi TPS:n jalkapallonaisten peräsimessä päättyi, ilmassa oli vaara, että joukkue hajoaa. Vähitellen uhkakuvat ovat myös muuttuneet realismiksi.

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijoihin

Aleksi Ojala.

Kilpakävelijä Aleksi Ojala vaihtaa Turun Weikkojen edustusasun ensi kaudeksi Urjalan Urheilijoiden paitaan. Ojalalle kyseessä on paluu juurille, sillä hän on aloittanut Urjalassa. Ojala on viime vuosina noussut Suomen kärkikävelijöiden kaartiin.

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!