Kirjamessuilla yli 21 500 kävijää

Kirjamessujen suosio kestää. Kirjamessujen suosio kestää. Kuva: Lennart Holmberg

Messukeskuksessa 6.-–8. lokakuuta järjestetyt messut kokosivat yhteen 787 esiintyjää ja 490 ohjelmanumeroa. Näytteilleasettajia Kirjamessuilla oli noin 140. Kävijöitä tämän vuoden tapahtumassa oli yli 21 500. Samaan aikaan Kirjamessujen kanssa järjestettiin Turun Ruoka- ja Viinimessut.

Suomen juhlavuoden kunniaksi Kirjamessut nosti valokeilaan kotimaisen kirjallisuuden. Messulavoilla haastateltiin kirjasyksyn nimiä Alexander Stubbista Esko Valtaojaan. Messuilla esiintyi myös ruotsalainen mediapersoona ja sarjakuvataiteilija Liv Strömquist. Ensi vuoden Kirjamessujen teemana on naapurimaamme Viro.

Ohjelmapäälliköinä toimivat tänä vuonna kirjailijat Salla Simukka, Tommi Kinnunen ja Siri Kolu.

– Messuilla kierrellessä on huomannut tämän vuoden teemamme Yksi maa, monta ääntä on selvästi toteutuneen. Mukana on ollut todella monipuolisia puheenvuoroja kotimaisen kirjallisuuden kentältä, Kinnunen toteaa.

– Erityisesti on ilahduttanut se, että runous veti auditoriosalin täyteen väkeä, kun ohjelmassamme oli runouskeskustelu, jossa Anna Kortesalmi haastatteli Jenni Haukiota, Tapani Kinnusta ja Anja Salokannelta, Simukka kertoo.

Kirjamessujen uutuuksiin kuului tänä vuonna muun muassa uudistunut lasten alue.

– Lasten alueesta olen ollut suorastaan lapsellisen ylpeä. Yleisö on todella löytänyt lasten alueen, ja siitä on tullut paljon hyvää palautetta. Alueella on pyörinyt ohjelmaa ja mukana on myös sanataideparkki, jonne on voinut jättää lapsen hoitoon, Simukka sanoo.

Päätöspäivä sunnuntai toi Kirjamessuille aivan uusiakin kävijöitä kun messuilla vietettiin cosplay-teemaa. Messuilla muun muassa järjestettiin muun muassa parhaan cosplay-asun kisa. Loppukilpailuun osallistui 30 cossaajaa.

– Meillä myynti nousi selvästi viime vuonna, ja tänä vuonna määrä kohosi samoihin lukuihin. Tapahtuman jälkeen meille ei jää montaakaan kirjaa vietäväksi takaisin kotiin, kertoo Bonnier Kirjat Suomi Oy:n toimitusjohtaja Timo Julkunen.

Vuosittain suurta yleisösuosiota nauttii Turun Seudun Äidinkielenopettajien osasto, jossa oppilaat haastattelevat kirjailijoita. Turun klassillisen lukion toisen vuoden oppilas Vilma Meriö haastatteli jääkiekkoilijaa ja juuri kirjansa julkaissutta Jere Karalahtea.

– Se oli jännittävä hetki. Kuulin vasta aamulla, että haastattelen Karalahtea, koska alkuperäinen haastattelija oli sairastunut. Karalahti oli kuitenkin mukava, ja muutenkin olen messuilla päässyt haastattelemaan aivan mahtavia ihmisiä, Meriö hehkuttaa.

Kirjamessuilla nähtiin myös monia palkintojenjakoja sekä muita kirja-alan kohokohtia. Päätöspäivänä sunnuntaina Suomen Kirjailijaliitto jakoi Turun Kirjamessuilla palkintonsa, 10 000 euroa. Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto myönnettiin kirjailija Kaiho Niemiselle ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Tirlittan-palkinto puolestaan kirjailija Esko-Pekka Tiitiselle.

Ruoka- ja Viinimessujen kävijätutkimuksen mukaan ruokamessuilla eniten kiinnostuvat näytteilleasettajien osastot. Tänä vuonna osastojen erityisesti visuaalinen ilme ja sisällöllinen monipuolisuus keräsivät kiitosta.

− Osallistuminen on selvästikin nouseva trendi. Messukävijät haluavat itse kokeilla, maistaa, kokeilla ja kysellä, luonnehtii projektijohtaja Päivi Järvelä alan messujen kehittymistä.

Suurten yritysten, kuten Atrian ja Lidlin lisäksi paikalla olivat myös lukuisat pienemmät tuottajat lähiruokateemalla. Messuilla päästiin esimerkiksi sirkkojen ja lupiinin makuun. Viinialueella saatiin tietoa ja maistatusta uusimmista viineistä.

Messujen kokkikouluissa opeteltiin tänä vuonna paistamaan oikeaoppisesti pihvejä, tekemään smoothie ja valmistamaan sushia. Kokkikouluihin osallistui noin 200 messukävijää. Tastingit eli maistelutilaisuudet ovat yksi suosituimmista sisällöistä. Atrian Meet Meat -maisteluun osallistui viikonlopun aikana tuhansia vieraita.

Lounais-Suomen ruokakulttuuriyhdistys Kaffeli ry palkitsi ruokakulttuurin edistämisestä Kotipellon puutarhan ja Ruoka- ja Viinimessujen pitkäaikaisen ja tänä vuonna eläkkeelle siirtyvän projektijohtaja Päivi Järvelän.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turun Aikuiskoulutuskeskus purkaa Oili Jalonen Oy:ltä saatuja hybridiautoja

Toni Susilahti Oili Jaloselta (toinen vas.), Turun AKK:n koulutuspäällikkö Marko Salokannel ja opettaja Erno Hauhia seuraavat, kun Jari Koivuniemi tekee purkuautosta jännitteetöntä.

Sähkö- ja hybridiautojen yleistyessä lisääntyy myös niiden sähköturvallinen korjaaminen ja purkaminen. Työssä on tärkeää auton jännitteettömäksi tekeminen, sillä korkeajänniteakut ovat varomattoman käsissä hengenvaarallisia. Turun Aikuiskoulutuskeskus tarjoaa sähkö- ja hybridiajoneuvojen sähkötyöturvallisuus SFS 6002-koulutusta myös yrityksille. Autoalaa opiskeleville se on pakollinen osa opintoja.

TurkuART Afterwork piristää marraskuun alkua

Torstaina 2. marraskuuta museot ja galleriat kutsuvat kaupunkilaiset nauttimaan taiteesta vaikka työ- tai ystäväporukalla. Tällä kertaa on mahdollisuus esimerkiksi tutustua perinteiseen japanilaiseen teenvalmistusseremoniaan, tavata taiteilijoita sekä osallistua taidenäyttelyn avajaisiin.

Kuluttajien maksuhäiriömerkinnät yhä 16 prosentin kasvussa

Kuluttajille on tammi–syyskuussa kertynyt noin 1,3 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää eli noin 16 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Sen sijaan maksuhäiriöisten henkilöiden kokonaismäärän kasvu on tasaantunut. Suomen Asiakastieto Oy:n rekisterissä on nyt 374 200 henkilöä, joka on lähes tarkalleen sama määrä kuin vuosi sitten.

Luminos konsertoi Ruskon kirkossa

Ruskon kirkossa soivat Sinivalkoiset sävelet 5. marraskuuta kello 18. Ruskolainen lauluyhtye Luminos konsertoi yhdessä oopperalaulaja Jaakko Kortekankaan ja pianisti Ilmo Rannan kanssa Suomen satavuotista itsenäisyyttä juhlistavassa konsertissa.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.