Gelateria Nuvole ohjaa italialaiseen jäätelömaailmaan

Aito italialainen jäätelö poikkeaa kotimaisesta jo ulkonäöltään. Aito italialainen jäätelö poikkeaa kotimaisesta jo ulkonäöltään. Kuva: Heikki Möttönen

Gelateria Nuvole on tuonut italialaisen jäätelön sekä sorbetit ympärivuotisesti osaksi turkulaista makumaailmaa. Nuvole on toiminut Hansakorttelissa kohta jo kunniakkaat kymmenen vuotta. Italialainen gelato tunnetaan yksinkertaisesti maailman parhaimpana jäätelönä. Ja kun siihen kylkeen saa vielä tuoretta italialaista kahvia, niin ollaan todellisten makuelämysten maailmassa.

Nuvolen takaa löytyy italialaislähtöinen turkulaistunut kaksikko, Stefano Morosi ja Angelo Tursi. He perustivat paikan vuonna 2008 ja pyörittävät sitä menestyksellä edelleen.

– Jäätelömme on käsityötä, puhutaan siis artesaanituotteesta. Se on aina varmasti tuoretta, tehty puhtaista raaka-aineesta ja pysyy pehmeänä. Tämä on täysin erilaista kuin teollinen jäätelö. Kaiken lisäksi jäätelö on todella kevyttä. Teollisuusjäätelössä kuusi kertaa enemmän kaloreita, Tursi väittää.

Nuvolen reseptilistalla on suunnilleen 80 eri makua, mutta jäätelömestarit tekevät jatkuvasti esimerkiksi ravintoloiden kanssa tuotekehitystyötä. Pistetään mielikuvitus laukalle, ja taas syntyy uusia erikoismakuja.

– Jäätelön tekeminen makujen suhteen on käytännössä rajaton juttu. Mistä vaan voi tehdä jäätelöä. Suunnittelimme juuri oman koivumahlasorbetin Saariselälle. Myös turkulaiset ravintolat ostavat meiltä tilaustuotteita paljon, Tursi painottaa.

Kuten arvata saattaa, 80:een makuun mahtuu todella paljon. On pähkinöitä, suklaita, monenlaista kahvia sekä esimerkiksi jogurttia. Tiramisu, pannacotta ja crema limoncello ovat sitä aitoa Italiaa. Lapsille löytyy Smurffi-nimistä eksoottisen sinistä vaahtokarkkijäätelöä.

Sorbetteina löytyy eteläeurooppalaisia tyypillisiä makuja, kuten sitruunaa, appelsiinia, aprikoosia tai persikkaa. Myös Pohjolan marjamaut ovat vahvasti edustettuina.

– Käytämme suomalaisia marjoja ja paljon suomalaisia raaka-aineita muutenkin. Jos teemme vaikka mansikkasorbettia, on tuotteesta puolet pelkkää mansikkaa. Vitriiniimme mahtuu kerralla enintään 20 makua, joten valikoimamme vaihtelee päivittäin. Meiltä saa jäätelöä myös kotiin vietäväksi, Tursi muistuttaa.

– Suomalainen jälkiruokakulttuuri on hyvässä mallissa, koska täällä arvostetaan korkeaa laatua, Tursi vielä kiittelee.

Jäätelön isänä pidetään sisilialaista kokkia, Francesco Procopio dei Coltellia, joka jalosti vuonna 1686 ihmekoneen, joka valmisti ensimmäisen kerran meidän tuntemaamme jäätelöä.

Heikki Möttönen

Käsiase laukesi ravintola Venuksessa

Asiakkaan hallussa ollut käsiase laukesi lauantaina aamuyöstä Turussa ravintola Venuksessa, kertoo Lounais-Suomen poliisi Twitter-tilillään.

Parpolle esitetään jatkoa muutosjohtajana

Antti Parpo.

Kaupunginhallitus muutti marraskuussa Turun kaupungin konsernihallinnon johdon vastuualueen muutosjohtajan viran pysyväksi. Viran kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, hyvä kokemus sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä hyvä johtamiskokemus. Viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi on määritelty 8 935 euroa kuukaudessa.

Konenäkö tehostaa lajien kartoittamista ja suojelua

Konenäkö eli automaattinen kuvatulkinta tarjoaa uusia mahdollisuuksia lajien ja elinympäristöjen kartoittamiseen sekä luonnonsuojeluun. Automatisoidun lajintunnistuksen avulla voidaan myös säästää luonnonhoidon kustannuksia.

Lukiolaiset: Äidinkielen ylioppilaskokeen uudistus lupaava

Ylioppilastutkintolautakunta päätti perjantaina äidinkielen ylioppilaskokeen uusista määräyksistä ja arviointikriteereistä. Äidinkielen koe järjestetään syksystä 2018 lähtien digitaalisena. Digitaaliseen äidinkielen kokeeseen kuuluu kaksi koetta, joista toinen mittaa ensisijaisesti kirjoitustaitoa ja toinen ensisijaisesti lukutaitoa. Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) mielestä uudistus on lupaava.

Mieskuoro Naskalit valmistautuu perinteisiin joulukonsertteihin

Erik Rousi ja Naskaleita Tuomiokirkossa 21.12.2016.

Mieskuoro Naskaleiden perinteiset Tuli kirkkoon miehet ja joulu -konsertit kuullaan Turun tuomiokirkossa torstaina 21. joulukuuta kello 18 ja 20. Tänä vuonna kuoron jouluohjelmassa on aiempaa enemmän tuttuja joululauluja. Uusia sovituksia Naskaleille niihin ovat kirjoittaneet Kari Jantunen , Juuso Vanonen ja Teemu Mustonen .

Kaupunki
Urheilu

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!