Gelateria Nuvole ohjaa italialaiseen jäätelömaailmaan

Aito italialainen jäätelö poikkeaa kotimaisesta jo ulkonäöltään. Aito italialainen jäätelö poikkeaa kotimaisesta jo ulkonäöltään. Kuva: Heikki Möttönen

Gelateria Nuvole on tuonut italialaisen jäätelön sekä sorbetit ympärivuotisesti osaksi turkulaista makumaailmaa. Nuvole on toiminut Hansakorttelissa kohta jo kunniakkaat kymmenen vuotta. Italialainen gelato tunnetaan yksinkertaisesti maailman parhaimpana jäätelönä. Ja kun siihen kylkeen saa vielä tuoretta italialaista kahvia, niin ollaan todellisten makuelämysten maailmassa.

Nuvolen takaa löytyy italialaislähtöinen turkulaistunut kaksikko, Stefano Morosi ja Angelo Tursi. He perustivat paikan vuonna 2008 ja pyörittävät sitä menestyksellä edelleen.

– Jäätelömme on käsityötä, puhutaan siis artesaanituotteesta. Se on aina varmasti tuoretta, tehty puhtaista raaka-aineesta ja pysyy pehmeänä. Tämä on täysin erilaista kuin teollinen jäätelö. Kaiken lisäksi jäätelö on todella kevyttä. Teollisuusjäätelössä kuusi kertaa enemmän kaloreita, Tursi väittää.

Nuvolen reseptilistalla on suunnilleen 80 eri makua, mutta jäätelömestarit tekevät jatkuvasti esimerkiksi ravintoloiden kanssa tuotekehitystyötä. Pistetään mielikuvitus laukalle, ja taas syntyy uusia erikoismakuja.

– Jäätelön tekeminen makujen suhteen on käytännössä rajaton juttu. Mistä vaan voi tehdä jäätelöä. Suunnittelimme juuri oman koivumahlasorbetin Saariselälle. Myös turkulaiset ravintolat ostavat meiltä tilaustuotteita paljon, Tursi painottaa.

Kuten arvata saattaa, 80:een makuun mahtuu todella paljon. On pähkinöitä, suklaita, monenlaista kahvia sekä esimerkiksi jogurttia. Tiramisu, pannacotta ja crema limoncello ovat sitä aitoa Italiaa. Lapsille löytyy Smurffi-nimistä eksoottisen sinistä vaahtokarkkijäätelöä.

Sorbetteina löytyy eteläeurooppalaisia tyypillisiä makuja, kuten sitruunaa, appelsiinia, aprikoosia tai persikkaa. Myös Pohjolan marjamaut ovat vahvasti edustettuina.

– Käytämme suomalaisia marjoja ja paljon suomalaisia raaka-aineita muutenkin. Jos teemme vaikka mansikkasorbettia, on tuotteesta puolet pelkkää mansikkaa. Vitriiniimme mahtuu kerralla enintään 20 makua, joten valikoimamme vaihtelee päivittäin. Meiltä saa jäätelöä myös kotiin vietäväksi, Tursi muistuttaa.

– Suomalainen jälkiruokakulttuuri on hyvässä mallissa, koska täällä arvostetaan korkeaa laatua, Tursi vielä kiittelee.

Jäätelön isänä pidetään sisilialaista kokkia, Francesco Procopio dei Coltellia, joka jalosti vuonna 1686 ihmekoneen, joka valmisti ensimmäisen kerran meidän tuntemaamme jäätelöä.

Heikki Möttönen

Pyöräilijä putosi Aurajokeen

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan polkupyöräilijä putosi Aurajokeen myöhään torstaina illalla Itäisellä Rantakadulla.

Rengasalan tekninen foorumi: Nastarenkaat pitäisi sallia jo lokakuussa

Talvirengaspakko on voimassa joulu-, tammi- ja helmikuussa. Nastarenkaita saa käyttää 1. marraskuuta alkaen sekä aina silloin, kun keli sitä edellyttää. Kitkarenkaiden käytölle ei ole rajoituksia, joten ne voi laittaa alle jo ennen sesonkiruuhkia.

Muuttuva saaristolinnusto -iltamat juhlistaa 25-vuotiasta Arkipelagia-seuraa

Haahkakannat taantuvat ulkosaaristossa, merikotkalla sen sijaan menee mukavasti. Saaristolinnuston muutoksia ja niiden syitä esitellään 24. lokakuuta Muuttuva saaristolinnusto -iltamissa, jotka samalla juhlistavat 25-vuotiaan Saaristomeren suojeluyhdistyksen, Arkipelagia-seuran, toimintaa.

Eväitä ihmisten ymmärtämiseen

Tutkija Thomas Erikson on perehtynyt ihmisten vuorovaikutukseen erilaisissa yhteisöissä. Hänen teoksensa Idiootit ympärilläni – kuinka ymmärtää muita ja itseäni (Atena) esittelee neljä erilaista käyttäytymismallia.

Tukiperheitä tarvitaan taas lisää

Turun kaupungilla on yli sadan tukea tarvitsevan lapsen jono tukiperheisiin. Tukea kaipaavan perheen lapsi käy tukiperheessä yhtenä viikonloppuna kuukaudessa. Tukiperheenä voi toimia niin pariskunta kuin yksinasuva tai perhe, jossa on jo lapsia.

Turun Vasemmistoliiton kunnallistoimikunta: Kunnallisen varhaiskasvatuksen akuutti pula paikattava

Turun Vasemmistoliitto vaatii, että Turku tekee koko kaupungin kattavan selvityksen varhaiskasvatuksen nykytilasta. Selvityksessä on osoitettava ne alueet, joilla varhaiskasvatuspaikkojen lisätarve on kiireellisin. Lisäksi on valmistauduttava palvelutarpeen kasvuun arvioimalla, millä Turun alueilla varhaiskasvatuksen kysyntä kasvaa eniten lähivuosina.

Satelliittiseuranta auttaa metsälain valvonnassa

Suomen metsäkeskus on mukana hankkeessa, jossa seurataan metsien hakkuita satelliittiteknologian avulla. Metsäkeskus on verrannut satelliittikuvausaineistoa metsänkäyttöilmoituksiin ja tarkastanut niissä havaittuja eroavaisuuksia maastossa. Pilotin tulokset ovat lupaavia. Satelliittikuvien avulla voidaan parantaa metsälain valvontaa ja kohdentaa maastotarkastuksia vaikuttavimpiin kohteisiin.

Urheilu

Joni Piirainen kirjoitti urheilijoiden kokemista vaikeuksista

Tällä viikolla julkaistava Urheilun selviytyjät on Joni Piiraisen ensimmäinen tietokirja.

– Minulla oli halu tehdä erilainen urheilukirja. Halusin tehdä sellaisen urheilukirjan, joka jättää lukijaan muistijäljen. Halusin muistuttaa myös, että myyttisten urheilusankareiden elämä on todellisuudessa pahimmillaan kaikkea muuta kuin julkisuudessa näkyvä kuva, toteaa turkulainen urheilutoimittaja Joni Piirainen .

TPS Ykkösen yleisöennätykseen

TPS kiinnostaa Turussa Ykkösessäkin.

TPS:n yleisökeskiarvo jalkapallon Ykkösessä oli tänä vuonna komeasti 2 274 katsojaa ottelua kohden. Lisäys viime kauden keskiarvoon oli yli 600 katsojaa. TPS:n kauden yleisökeskiarvo on myös Ykkösen kaikkien aikojen ennätys.

Tuto Hockey teki tappiota, mutta konserniyhtiö Kupittaan Palvelu voittoa

Tuton katsojakeskiarvo on Mestiksen korkein.

Tuto Hockey Oy teki viime tilikaudella (1.5.2016–30.4.2017) 844 000 euron liikevaihdolla 54 000 euron tappiollisen liiketuloksen. Tuton liikevaihto laski 10,1 prosenttia (-94 500 euroa) edellisestä tilikaudesta. Tytäryhtiö Kupittaan Palvelun liikevaihto sen sijaan kasvoi +28,6 prosenttia (+74 100 euroa) ja oli 333 000 euroa, ja sillä ravintolayhtiö teki 26 500 euroa voittoa.

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Täysosuma
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.