Gelateria Nuvole ohjaa italialaiseen jäätelömaailmaan

Aito italialainen jäätelö poikkeaa kotimaisesta jo ulkonäöltään. Aito italialainen jäätelö poikkeaa kotimaisesta jo ulkonäöltään. Kuva: Heikki Möttönen

Gelateria Nuvole on tuonut italialaisen jäätelön sekä sorbetit ympärivuotisesti osaksi turkulaista makumaailmaa. Nuvole on toiminut Hansakorttelissa kohta jo kunniakkaat kymmenen vuotta. Italialainen gelato tunnetaan yksinkertaisesti maailman parhaimpana jäätelönä. Ja kun siihen kylkeen saa vielä tuoretta italialaista kahvia, niin ollaan todellisten makuelämysten maailmassa.

Nuvolen takaa löytyy italialaislähtöinen turkulaistunut kaksikko, Stefano Morosi ja Angelo Tursi. He perustivat paikan vuonna 2008 ja pyörittävät sitä menestyksellä edelleen.

– Jäätelömme on käsityötä, puhutaan siis artesaanituotteesta. Se on aina varmasti tuoretta, tehty puhtaista raaka-aineesta ja pysyy pehmeänä. Tämä on täysin erilaista kuin teollinen jäätelö. Kaiken lisäksi jäätelö on todella kevyttä. Teollisuusjäätelössä kuusi kertaa enemmän kaloreita, Tursi väittää.

Nuvolen reseptilistalla on suunnilleen 80 eri makua, mutta jäätelömestarit tekevät jatkuvasti esimerkiksi ravintoloiden kanssa tuotekehitystyötä. Pistetään mielikuvitus laukalle, ja taas syntyy uusia erikoismakuja.

– Jäätelön tekeminen makujen suhteen on käytännössä rajaton juttu. Mistä vaan voi tehdä jäätelöä. Suunnittelimme juuri oman koivumahlasorbetin Saariselälle. Myös turkulaiset ravintolat ostavat meiltä tilaustuotteita paljon, Tursi painottaa.

Kuten arvata saattaa, 80:een makuun mahtuu todella paljon. On pähkinöitä, suklaita, monenlaista kahvia sekä esimerkiksi jogurttia. Tiramisu, pannacotta ja crema limoncello ovat sitä aitoa Italiaa. Lapsille löytyy Smurffi-nimistä eksoottisen sinistä vaahtokarkkijäätelöä.

Sorbetteina löytyy eteläeurooppalaisia tyypillisiä makuja, kuten sitruunaa, appelsiinia, aprikoosia tai persikkaa. Myös Pohjolan marjamaut ovat vahvasti edustettuina.

– Käytämme suomalaisia marjoja ja paljon suomalaisia raaka-aineita muutenkin. Jos teemme vaikka mansikkasorbettia, on tuotteesta puolet pelkkää mansikkaa. Vitriiniimme mahtuu kerralla enintään 20 makua, joten valikoimamme vaihtelee päivittäin. Meiltä saa jäätelöä myös kotiin vietäväksi, Tursi muistuttaa.

– Suomalainen jälkiruokakulttuuri on hyvässä mallissa, koska täällä arvostetaan korkeaa laatua, Tursi vielä kiittelee.

Jäätelön isänä pidetään sisilialaista kokkia, Francesco Procopio dei Coltellia, joka jalosti vuonna 1686 ihmekoneen, joka valmisti ensimmäisen kerran meidän tuntemaamme jäätelöä.

Heikki Möttönen

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!