Älykkäät lamput on helppo asentaa

Kuva: PhonlamaiPhoto

Energiatehokkailla älylampuilla saa kotiin uutta ilmettä ilman remonttia tai sähkömiehen apua. Älylampuista löytyy erilaisia vaihtoehtoja, ja niissä voidaan ohjata valon määrää tai valon värilämpötilaa. Yksinkertaisimmat vaihtoehdot toimivat räpsäyttämällä valokatkaisijaa, mutta niihin sisältyy tavallisesti vain yksi toiminto. Monitoimisempia älylamppuja voi puolestaan ohjata etänä mobiilisovelluksen avulla.

– Älylamppujen asentaminen on todella helppoa. Ostat vain lampun, ruuvaat sen kiinni ja asennat kännykkään etäohjattavan sovelluksen. Tai jos hankit yksinkertaisemman älylapun, riittää että säädät sitä valokatkaisijalla. Eikä valokatkaisijaa tarvitsee vaihtaa, vaan se toimii ihan sellaisenaan. Älylamput ovat todella helppo vaihtoehto luoda kotiin uutta tunnelmaa, kertoo asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Älylampuissa on perinteiset lamppukannat, joten ne soveltuvat tavallisiin kodin valaisimiin. Älylamput toimivat LED-valoilla, joten ne ovat samalla myös energiaa säästävä vaihtoehto. Kodin energiatehokkuus parantaa kokonaisuudessaan, jos vaihtaa vanhat lamput ledeiksi.

Älylamppujen erikoisominaisuus on kuitenkin se, että niillä voi luoda hyvin erilaisia valaistusmahdollisuuksia kotiin.

– Älylamppujen ansiosta samalla valaisimella on mahdollista luoda tunnelmia ja tarpeellista työvalaistusta yksinkertaisimmillaan perinteisen valokatkaisimen avulla. Yhdellä valaisimella voi helposti toteuttaa erilaisia valaistusolosuhteita tilanteen ja tarpeen mukaan. Riittävä valaistus on tärkeää etenkin ikääntyville arkiaskareiden sujuvuuden ja turvallisuudenkin varmistamiseksi

Lisäksi niitä voi etäohjata. Jos esimerkiksi aamulla herätessään haluaa valoa, voi lampun ajastaa syttymään tiettynä kellonaikana. Mobiilisovellukseen voi kytkeä useampia lamppuja, ja niitä voi ohjailla kännykällä mistä tahansa.

– Kodissa tarvitaan valoa erilaisiin tarkoituksiin. Monipuolisempia ominaisuuksia haluavan kannattaa satsata älylamppuihin, joita ohjataan kännykän sovelluksella tai kaukosäätimellä. Niillä voi säätää ja ohjata valaistuksen kirkkautta ja värisävyjä tai ajastaa oman tarpeen mukaan. Niitä voi sytyttää etänä myös vaikka lomalla ollessa.

Suur-Uskin mukaan valaistuksenohjausjärjestelmiä asennetaan tavallisesti uudiskohteisiin, mutta älylampuilla saadaan ohjattua valaistusta helpolla asennuksella sekä uudiskohteisiin sekä vanhempiin rakennuksiin.

– Älylamput ovat kuitenkin yllättävän helppoa asentaa, jotta niitä olisi helppoa laittaa yhtä lailla muihin kuin uudiskohteisiin. Uusilla älylampuilla valaistuksen ohjaus onnistuu ilman rakenteisiin asennettavaa kotiautomaattijärjestelmää.

Marianne Rovio

Mielipide: Intervallihoito pois terveyskeskussairaalasta

Raision Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Raision kaupungin tulisi lisätä intervallihoitopaikkojen määrää ja intervallijakson järjestämispaikka tulisi vaihtaa nykyisestä sairaalajaksosta viihtyisämpään ympäristöön.

Onginnasta ja pilkinnästä ei enää makseta korvauksia vesien omistajille

Nykyisen kalastuslain mukaisesti vesialueiden omistajille ei makseta korvauksia maksuttomista yleiskalastusoikeuksista, eli onginnasta, pilkinnästä ja silakan litkauksesta. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä esitys kalastuslain muuttamiseksi, joka toteutuessaan nostaisi kalastonhoitomaksun hintaa noin 15 prosenttia vuodesta 2018 alkaen.

Reformaation vaikutukset näkyvät nyky-yhteiskunnassa

Missä kaikkialla luterilaisen kristinuskon tulkinnat tulevat esille? Teologia.fi ja Teologinen Aikauskirja tarkastelevat uudessa teemanumerossaan reformaatiota ajallisesti pitkänä ja laajana uskonnollisena, yhteiskunnallis-poliittisena ja kulttuurisena muutoksena.

Grail Questissa lanitetaan turkulaiskoneiden voimin

Suomen parhaimmat kilpapelaajat kokoontuvat ensi viikonvaihteessa Grail Quest -tapahtumaan Gatorade Centeriin Turkuun. Turnauksia pelataan kuuden ESM-kisan lisäksi useissa muissa lajeissa. Turnaukseen koneet järjestää turkulainen Jimm's PC-Store.

Viljelijöitä tuetaan vaikeassa sadonkorjuutilanteessa

Hallitus on päättänyt lisäbudjetissa tukea vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia viljelijöitä 25 miljoonana euron panostuksella. Uutta rahaa kohdennetaan 15 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Makeraan jo päätetyistä varoista kohdennetaan uudelleen kymmenen miljoonaa euroa akuutin kriisin helpottamiseksi. Varat on tarkoitus osoittaa viljelijöille energiaveron palautusjärjestelmän kautta EU-lainsäädännön puitteissa. Valtiovarainministeriö perustaa työryhmän selvittämään vakuutusmaksuveron huojennusta satovahinkovakuutusten osalta.

Puhemiesvaltuuskunta Tukholmaan Suomen 100-vuotisjuhlaseminaariin

Lähes kaksikymmentä kansanedustajaa osallistuu puhemies Maria Lohelan (sin.) johdolla 18. lokakuuta Ruotsin parlamentin järjestämään Suomen itsenäisyyden satavuotistapahtumaan. Riksdagen juhlistaa naapurimaan merkkivuotta seminaarilla, jossa pohditaan Suomen ja Ruotsin kahdenvälisiä sekä parlamenttienvälisiä suhteita.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.