Pita gyros palasi kaupunkiin

Kokki Georgios Giakoumogiannakis leikkaa gyros-lihaa. Kokki Georgios Giakoumogiannakis leikkaa gyros-lihaa. Kuva: Heikki Möttönen

Kreikkalainen Eleni Panagopoulou saapui Turkuun ravintola-alan töihin, kun hänen enonsa pyöritti Athene-ravintolaa suomalaisen vaimonsa kanssa Itäisellä Pitkälläkadulla. Panagopoulou tottui pohjoiseen elämänmenoon ja kouluttautuikin Suomessa kokiksi. Hän houkutteli myöhemmin Suomeen myös kreetalaisen ystävänsä, Georgios Giakoumogiannakiksen ja he perustivat kreikkalaistyylisen kahvilan Eerikinkadulla.

Turkulaisilla alkoi olla kuitenkin kova ikävä myös lämpimiä kreikkalaisia ruokia ja niinpä Humalistonkadun Taverna Kalimera sai alkunsa. Kauan ei kestänyt, kun Taverna Kalimera sai sisarravintolan Hansakortteliin. Suomalaiset ovat matkustelleet paljon Kreikan saarissa ja välimerellinen paikallinen lempeä keittiö on tullut näin monille tutuksi. Turun kokoisessa paikassa pitääkin ehdottomasti olla myös kreikkalaista ruokakulttuuria kaikkien ulottuvilla.

– Yritys sai alkunsa kahden ystävän unelman pohjalta. Meillä molemmilla on alan koulutus ja Turusta puuttui taas kreikkalainen ravintola. Taverna Kalimera on muuten ainoa paikka Suomessa, josta saa aitoa kreikkalaista pita gyrosta. Monet ovat jo huomanneet, että pita gyros on aika hyvä vaihtoehto esimerkiksi kebabille, Panagopoulou vinkkaa.

Giakoumogiannakis esittelee samalla herkullisen näköistä gyros-varrasta, joka sisältää yleensä kanaa tai possua. Gyros-liha tarjoillaan pitaleivän sisällä vihannesten kera. Vihannekset koostuvat yleensä sipulista, tomaatista, kurkusta ja salaatista. Jogurttipohjainen tzatsiki-kastike viimeistelee todella herkullisen kokonaisuuden.

Kreikkalaiseen keittiöön kuuluvat olennaisesti monessa muodossa muun muassa pinaatti, munakoiso, oliiviöljy, oliivit sekä feta- ja saganaki-juustot. Taverna Kalimera on tuonut valikoimiinsa myös erilaisia juomia Kreikasta. Eli paikallisia puna- ja valkoviinejä, olutta, ouzoa, Epsa-limonadeja, Suroti-kivennäisvettä sekä mehuja.

– Tuomme aitoja raaka-aineita Kreikasta. Ruokalistaltamme löytyy myös kreikkalaisia mezejä, moussakaa, salaatteja, tyypillisiä kreikkalaisia liharuokia, kuten vartaita sekä paikallisia jälkiruokia. Lounasta tarjoamme joka arkipäivä klo 11-15, Panagopoulou muistuttaa.

Kuten nimi Taverna Kalimera kertoo, kyseessä on rento kreikkalaishenkinen taverna.

– Taverna on sellainen paikka, jonne tullaan rennosti seurustelemaan ja nauttimaan hyvistä ruoista ja juomista hyvien ystävien kanssa, Panagopoulou painottaa.

Heikki Möttönen

Kysely: Vain noin puolet suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä

Enefitin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä kuukaudessa. Lähes 70 prosenttia olisi valmis hillitsemään sähkönkulutustaan, jos sähköyhtiö tarjoaisi siihen välineitä. Joka kolmas suomalainen uskoo voivansa vähentää sähkönkulutustaan viidenneksellä.

Turussa järjestetään Japani-päivä

Turussa järjestetään Japani-päivä Turun työväenopistolla ja Turun yliopiston Publicumissa. Kaikkiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Etla: Julkinen talous tasapainossa viimeistään ensi vuonna

Suomen talouskasvu jatkuu vahvana. Julkinen talous tasapainottuu viimeistään ensi vuonna ja hallitus on pääsemässä hyvin lähelle työllisyystavoitettaan. Etlan tiistaina julkaistun suhdanne-ennusteen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia, mikä tarkoittaa vuoden 2008 tuotannon tason ylittymistä. Ensi vuoden talouskasvuksi Etla arvioi 2,4 prosenttia. Kasvun taustalla on voimistunut kansainvälinen kysyntä ja Suomen kohentunut kilpailukyky.

Vasemmistoliiton Oksanen: Pyörätie Itäiselle Pitkällekadulle

Riikka Oksanen.

Kaupunginvaltuutettu Riikka Oksanen (vas.) arvioi, että Turussa on jo melko kattava pyöräväyläverkosto, mutta joillakin alueilla verkostossa on vielä merkittäviä puutteita ja katkoksia, jotka heikentävät pyöräilyn sujuvuutta, turvallisuutta ja mukavuutta.

Vain joka kolmas käy säännöllisesti suuhygienistillä

Vain joka kolmas suomalainen käy säännöllisesti suuhygienistillä, vaikka suuhygienistillä tulisi käydä kerran–pari vuodessa. Kaikkein vähiten suuhygienistillä käyvät nuoret aikuiset. Oral Hammaslääkäreiden teettämän selvityksen mukaan vain 20 prosenttia 18–29-vuotiaista nuorista aikuisista käy säännöllisesti suuhygienistillä.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!