Kun pastasta tuli ammatti

Marika Mulari valmistamaa tuorepastansa Italiasta tuodulla pastakoneella. Marika Mulari valmistamaa tuorepastansa Italiasta tuodulla pastakoneella.

Paimiolainen Marika Mulari on aina pitänyt italialaisesta ruoasta. Hän viihtyy keittiössä kokeilemassa erilaisia reseptejä ja valmistaa mielellään pastaruokia. Muutama vuosi sitten hän hankki itselleen pienen käsikäyttöisen pastakoneen, jolla alkoi valmistaa itse pastaa. Siitä syntyi idea oman pastan valmistamisesta kaupalliseen tarkoitukseen.

– Valmistaessani itse kotona pastaa vehnäjauhoista ja kananmunista huomasin, kuinka herkullista se on. Toivoisin, että Suomessa opitaan syömään pastaa italialaiseen tapaan, sillä Italiassa valmistetaan hyvää pastaa lisäämällä vaikka vain valkosipulia ja oliiviöljyä. Pasta ei välttämättä tarvitse aina raskasta jauhelihakastiketta seurakseen, sanoo Mulari valmistaessaan tuorepastasta-annosta, joka on höystetty tomaatilla, basilikalla, valkosipulilla ja buffalomozzarellalla.

Nyt Mulari valmistaa ja pakkaa tuorepastaa myyntiin omassa Egget Pastaamossaan, joka on rakentunut hänen kotinsa autotalliin. Yritystoiminta alkoi toukokuussa.

– Ruoanlaitto on ollut minulle aina rakasta, joten nyt elämänmuutoksen myötä tällainen oma yritys tuntui todella hyvältä vaihtoehdolta. Valmistan tuorepastaa eri muoteilla. Minulla on parhaillaan myynnissä muun muassa fusillia, campanellia, tagliatellea ja pyöreää nauhamaista pastaa. Myös pastalevyjä on mahdollisuus valmistaa.

Tuorepasta on nopeata valmistaa ja siitä saa helposti maukkaan aterian myös kiireisempikin.

– Tuorepasta lisätään kiehuvaan veteen, ja noin kahdessa ja puolessa minuutissa se on valmista. Tärkeätä on antaa sille makua pienin lisäyksin, kuten vaikka yrteillä, öljyllä tai kermalla.

Mularille tärkeätä on eettisyys. Mulari haluaa valmistaa pastaa kotimaisista raaka-aineista, joita hän myy parhaillaan lähinnä lähiruokapiireissä ja sadonkorjuumarkkinoilla.

– Tuorepasta on mennyt hyvin kaupaksi ja lähiruoan suosio on todella suurta. Käytän raaka-aineina kotimaisia, lähellä tuotettuja aineksia. Vehnäjauhot tulevat lähimyllystä ja munat kanalasta, jossa kanat saavat liikkua ulkona vapaana.

Mularilla on kotona myös omia vapaita kanoja, mutta niiden munia hän ei voi vielä käyttää, koska kanala tulisi rekisteröidä munapakkaamoksi.

Mulari miettii myös pakkausmateriaalin käyttöä myymässään pastassa.

– Pasta tuodaan Italiasta muoviin pakattuna, lähiruokapastan haluan myydä ekologisemmin pakattuna. Tällä hetkellä käytän leivosaterioita.

Marianne Rovio

Mielipide: Intervallihoito pois terveyskeskussairaalasta

Raision Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Raision kaupungin tulisi lisätä intervallihoitopaikkojen määrää ja intervallijakson järjestämispaikka tulisi vaihtaa nykyisestä sairaalajaksosta viihtyisämpään ympäristöön.

Onginnasta ja pilkinnästä ei enää makseta korvauksia vesien omistajille

Nykyisen kalastuslain mukaisesti vesialueiden omistajille ei makseta korvauksia maksuttomista yleiskalastusoikeuksista, eli onginnasta, pilkinnästä ja silakan litkauksesta. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä esitys kalastuslain muuttamiseksi, joka toteutuessaan nostaisi kalastonhoitomaksun hintaa noin 15 prosenttia vuodesta 2018 alkaen.

Reformaation vaikutukset näkyvät nyky-yhteiskunnassa

Missä kaikkialla luterilaisen kristinuskon tulkinnat tulevat esille? Teologia.fi ja Teologinen Aikauskirja tarkastelevat uudessa teemanumerossaan reformaatiota ajallisesti pitkänä ja laajana uskonnollisena, yhteiskunnallis-poliittisena ja kulttuurisena muutoksena.

Grail Questissa lanitetaan turkulaiskoneiden voimin

Suomen parhaimmat kilpapelaajat kokoontuvat ensi viikonvaihteessa Grail Quest -tapahtumaan Gatorade Centeriin Turkuun. Turnauksia pelataan kuuden ESM-kisan lisäksi useissa muissa lajeissa. Turnaukseen koneet järjestää turkulainen Jimm's PC-Store.

Viljelijöitä tuetaan vaikeassa sadonkorjuutilanteessa

Hallitus on päättänyt lisäbudjetissa tukea vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia viljelijöitä 25 miljoonana euron panostuksella. Uutta rahaa kohdennetaan 15 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Makeraan jo päätetyistä varoista kohdennetaan uudelleen kymmenen miljoonaa euroa akuutin kriisin helpottamiseksi. Varat on tarkoitus osoittaa viljelijöille energiaveron palautusjärjestelmän kautta EU-lainsäädännön puitteissa. Valtiovarainministeriö perustaa työryhmän selvittämään vakuutusmaksuveron huojennusta satovahinkovakuutusten osalta.

Puhemiesvaltuuskunta Tukholmaan Suomen 100-vuotisjuhlaseminaariin

Lähes kaksikymmentä kansanedustajaa osallistuu puhemies Maria Lohelan (sin.) johdolla 18. lokakuuta Ruotsin parlamentin järjestämään Suomen itsenäisyyden satavuotistapahtumaan. Riksdagen juhlistaa naapurimaan merkkivuotta seminaarilla, jossa pohditaan Suomen ja Ruotsin kahdenvälisiä sekä parlamenttienvälisiä suhteita.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.