Trendikkäästi vihreää ruokaa

Kasvisruoka tekee kauppansa Turussa, tietää Marjaana Pohjola. Kasvisruoka tekee kauppansa Turussa, tietää Marjaana Pohjola. Kuva: Jori Liimatainen

Kasvissyönti on irtautunut stereotypioistaan ja kasvattaa suosiotaan

Kasvisruoalle löytyy nyt kysyntää Turussa. Ravintoloiden määrä on kasvussa ja täysin kasvisruokaan keskittyviä vaihtoehtoja nousee Turun katukuvaan hyvällä tahdilla. Kasvissyönnin tabut on suuremmilta osin karistettu pois, ja siitä on tullut jopa trendikästä.

– Huomattavaa on se, että kävijäkuntamme ei koostu pelkästään kasvissyöjistä tai vegaaneista, vaan myös sekasyöjät ovat löytäneet palvelumme hyvin. Kasvisruokaa ei pidetä mauttomana, hajuttomana tai värittömänä, vaan sen monipuolisuus viehättää, kertoo Ravintola Kuoren perustajajäsen Marjaana Pohjola.

– Ihmisiä on selvästi alkanut kiinnostaa ruoan alkuperä. Sosiaalinen media on ollut siinä isossa roolissa. Jokaisella on oma syynsä kasvisruokakiinnostukseensa, on kyse sitten eettisestä kysymyksestä tai puhtaasti mieltymyksestä. Tietoa on saatavilla paljon ja ihmiset ovat valveutuneita.

Kasvis-ravintolaa ylläpitävän Turun Etra ry:n toiminnanjohtajan Tarja Tervamäen mukaan suosion kasvu on ollut huomattavaa. Ainoastaan kasvisruokaa tarjoava Kasvis on ollut toiminnassa pian 13 vuoden ajan ja tänä aikana kilpailijoiden määrä on kasvanut. Vanhat ruokalistan suosikit ovat edelleen kovassa kysynnässä. Tarjonnan tuoreus varmistetaan jokaisen kokkien innovatiivisuuden kautta.

– Keittiössämme on tällä hetkellä kokki, joka hallitsee gluteenijauhosta valmistetun lihan korvikkeen, eli seitanin. Olemme siis järjestämään päiviä, jolloin panostamme seitaniin. Kasvislasagne ja kasvispihvit ovat silti säilyttäneet suosionsa. Nyhtökauran ja härkiksen kaltaiset tulokkaat tarjoavat raikkaan tuulahduksen tarvittaessa, Tervamäki sanoo.

– Tarjosimme vegaanivaihtoehtoja jo 13 vuotta sitten, mutta emme ole profiloituneet puhtaasti vegaaniravintolaksi. Olemme alusta asti käyttäneet jonkin verran maitotuotteita annoksissamme.

Myöskään Kuori ei ole halunnut profiloitua ainoastaan vegaaniravintolaksi. Pohjolan mukaan noin 70 prosenttia Kuoren annoksista on vegaanisia. Muissa annoksissa käytetään juustoa tai maitoa. Kun ideologiaa ei tuputeta vahvasti kuluttajalle, niin kohderyhmä on helppo pitää laajana ja monipuolisena.

– Kasvissyönti tai tietynlainen vegebuumi ei ole ainoastaan nuoria koskeva ilmiö, vaan asiakaskuntamme vaihtelee suuresti. Suuri osa asiakkaista on silti naisia, mutta myös miehet ovat löytäneet kasvisruoan antimet, toteaa Pohjola.

Jere Sanaksenaho

Työttömillä ja vähävaraisilla taas joulujuhla Logomossa

Vähävaraisten joulujuhlaan Logomossa osallistuu tänäkin vuonna noin tuhat henkeä.

Työttömien ja vähävaraisten joulujuhlaa vietetään tänä vuonna Logomossa lauantaina 23. joulukuuta kello 17–20. Paikalle odotetaan noin tuhatta juhlavierasta. Vapaaehtoisia juhlassa ahertaa noin 250 ihmistä eri tehtävissä. Juhlan mahdollistavat lukuisat lahjoittajayritykset ja Operaatio Ruokakassin jäsenyhteisöt vapaaehtoistyöntekijöineen.

KiVa Koulu jakanut ala- ja yläkoululaisille tsempparistipendejä

KiVa Koulu järjesti positiivisiin tekoihin keskittyvän tsempparistipendi-kampanjan. Kampanjassa haettiin ala- tai yläkoululaista tsempparioppilasta, joka on luokassa ystävällinen, arvostaa ja rohkaisee muita tai toimii kouluyhteisössä kaikkien hyväksi. Ehdokkaaksi sai myös asettaa oppilaan, joka on toiminut hyvällä tavalla tukena kiusaamisen uhrille tai muuten heikommassa asemassa olevalle.

Paketteja voi noutaa läpi viikonlopun

Useimmat postin palvelupisteet ovat avoinna tänä viikonloppuna. Posti toimittaa paketteja noudettaviksi myös lauantaina, ja suosituimpia pakettiautomaatteja täytetään lauantain lisäksi sunnuntaina. Tekstiviestisaapumisilmoitukset lähetetään vastaanottajille heti, kun paketti on noudettavissa.

Eloranta ja Hassi: Korjausavustukset ja neuvontavelvollisuus kotien sisäilmahaittojen korjaamiseksi palautettava

Valtion asunto- ja kehittämisrahaston korjausavustuksista oli aiemmin saatavissa tukea terveyshaitan poistamiseksi, mutta avustus lopetettiin 1.1.2017 lähtien. Samalla päättyi myös rakennusvalvontaviranomaisen lakiin perustuva opastus- ja neuvontavelvollisuus. Eduskunnan sisäilmaryhmän puheenjohtajisto, kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta (sd.) ja Satu Hassi (vihr.) ovat tehneet asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Viranomaisilta voi nyt saada postin sähköisenä

Väestörekisterikeskus on avannut 15. joulukuuta uuden, kansalaisten ja viranomaisten väliseen viestintään tarkoitetun palvelun, Suomi.fi-viestit. Palvelu on osa Suomi.fi-verkkopalvelua. Viranomaisviestinnän uusi aika on täällä!

MaRa ry: Laki purkaa anniskelun byrokratiaa, anniskelun määrä vähenee kuitenkin edelleen

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry arvioi, ettei uusittu alkoholilaki paranna anniskelun hintakilpailukykyä suhteessa muihin jakelukanaviin.

Eduskunta purki merkittävästi vanhentuneen alkoholilain anniskelubyrokratiaa ja helpotti ravintolayrittäjän arkipäivää monella tavalla. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry arvioi, ettei laki kuitenkaan paranna anniskelun hintakilpailukykyä suhteessa muihin jakelukanaviin. Alkoholin valmisteveron korotus nostaa MaRan mukaan alkoholiannosten hintoja ravintoloissa ja vähentää anniskelumyyntiä edelleen.

Kaupunki
Urheilu

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!