Trendikkäästi vihreää ruokaa

Kasvisruoka tekee kauppansa Turussa, tietää Marjaana Pohjola. Kasvisruoka tekee kauppansa Turussa, tietää Marjaana Pohjola. Kuva: Jori Liimatainen

Kasvissyönti on irtautunut stereotypioistaan ja kasvattaa suosiotaan

Kasvisruoalle löytyy nyt kysyntää Turussa. Ravintoloiden määrä on kasvussa ja täysin kasvisruokaan keskittyviä vaihtoehtoja nousee Turun katukuvaan hyvällä tahdilla. Kasvissyönnin tabut on suuremmilta osin karistettu pois, ja siitä on tullut jopa trendikästä.

– Huomattavaa on se, että kävijäkuntamme ei koostu pelkästään kasvissyöjistä tai vegaaneista, vaan myös sekasyöjät ovat löytäneet palvelumme hyvin. Kasvisruokaa ei pidetä mauttomana, hajuttomana tai värittömänä, vaan sen monipuolisuus viehättää, kertoo Ravintola Kuoren perustajajäsen Marjaana Pohjola.

– Ihmisiä on selvästi alkanut kiinnostaa ruoan alkuperä. Sosiaalinen media on ollut siinä isossa roolissa. Jokaisella on oma syynsä kasvisruokakiinnostukseensa, on kyse sitten eettisestä kysymyksestä tai puhtaasti mieltymyksestä. Tietoa on saatavilla paljon ja ihmiset ovat valveutuneita.

Kasvis-ravintolaa ylläpitävän Turun Etra ry:n toiminnanjohtajan Tarja Tervamäen mukaan suosion kasvu on ollut huomattavaa. Ainoastaan kasvisruokaa tarjoava Kasvis on ollut toiminnassa pian 13 vuoden ajan ja tänä aikana kilpailijoiden määrä on kasvanut. Vanhat ruokalistan suosikit ovat edelleen kovassa kysynnässä. Tarjonnan tuoreus varmistetaan jokaisen kokkien innovatiivisuuden kautta.

– Keittiössämme on tällä hetkellä kokki, joka hallitsee gluteenijauhosta valmistetun lihan korvikkeen, eli seitanin. Olemme siis järjestämään päiviä, jolloin panostamme seitaniin. Kasvislasagne ja kasvispihvit ovat silti säilyttäneet suosionsa. Nyhtökauran ja härkiksen kaltaiset tulokkaat tarjoavat raikkaan tuulahduksen tarvittaessa, Tervamäki sanoo.

– Tarjosimme vegaanivaihtoehtoja jo 13 vuotta sitten, mutta emme ole profiloituneet puhtaasti vegaaniravintolaksi. Olemme alusta asti käyttäneet jonkin verran maitotuotteita annoksissamme.

Myöskään Kuori ei ole halunnut profiloitua ainoastaan vegaaniravintolaksi. Pohjolan mukaan noin 70 prosenttia Kuoren annoksista on vegaanisia. Muissa annoksissa käytetään juustoa tai maitoa. Kun ideologiaa ei tuputeta vahvasti kuluttajalle, niin kohderyhmä on helppo pitää laajana ja monipuolisena.

– Kasvissyönti tai tietynlainen vegebuumi ei ole ainoastaan nuoria koskeva ilmiö, vaan asiakaskuntamme vaihtelee suuresti. Suuri osa asiakkaista on silti naisia, mutta myös miehet ovat löytäneet kasvisruoan antimet, toteaa Pohjola.

Jere Sanaksenaho

Rengasalan tekninen foorumi: Nastarenkaat pitäisi sallia jo lokakuussa

Talvirengaspakko on voimassa joulu-, tammi- ja helmikuussa. Nastarenkaita saa käyttää 1. marraskuuta alkaen sekä aina silloin, kun keli sitä edellyttää. Kitkarenkaiden käytölle ei ole rajoituksia, joten ne voi laittaa alle jo ennen sesonkiruuhkia.

Muuttuva saaristolinnusto -iltamat juhlistaa 25-vuotiasta Arkipelagia-seuraa

Haahkakannat taantuvat ulkosaaristossa, merikotkalla sen sijaan menee mukavasti. Saaristolinnuston muutoksia ja niiden syitä esitellään 24. lokakuuta Muuttuva saaristolinnusto -iltamissa, jotka samalla juhlistavat 25-vuotiaan Saaristomeren suojeluyhdistyksen, Arkipelagia-seuran, toimintaa.

Eväitä ihmisten ymmärtämiseen

Tutkija Thomas Erikson on perehtynyt ihmisten vuorovaikutukseen erilaisissa yhteisöissä. Hänen teoksensa Idiootit ympärilläni – kuinka ymmärtää muita ja itseäni (Atena) esittelee neljä erilaista käyttäytymismallia.

Tukiperheitä tarvitaan taas lisää

Turun kaupungilla on yli sadan tukea tarvitsevan lapsen jono tukiperheisiin. Tukea kaipaavan perheen lapsi käy tukiperheessä yhtenä viikonloppuna kuukaudessa. Tukiperheenä voi toimia niin pariskunta kuin yksinasuva tai perhe, jossa on jo lapsia.

Turun Vasemmistoliiton kunnallistoimikunta: Kunnallisen varhaiskasvatuksen akuutti pula paikattava

Turun Vasemmistoliitto vaatii, että Turku tekee koko kaupungin kattavan selvityksen varhaiskasvatuksen nykytilasta. Selvityksessä on osoitettava ne alueet, joilla varhaiskasvatuspaikkojen lisätarve on kiireellisin. Lisäksi on valmistauduttava palvelutarpeen kasvuun arvioimalla, millä Turun alueilla varhaiskasvatuksen kysyntä kasvaa eniten lähivuosina.

Satelliittiseuranta auttaa metsälain valvonnassa

Suomen metsäkeskus on mukana hankkeessa, jossa seurataan metsien hakkuita satelliittiteknologian avulla. Metsäkeskus on verrannut satelliittikuvausaineistoa metsänkäyttöilmoituksiin ja tarkastanut niissä havaittuja eroavaisuuksia maastossa. Pilotin tulokset ovat lupaavia. Satelliittikuvien avulla voidaan parantaa metsälain valvontaa ja kohdentaa maastotarkastuksia vaikuttavimpiin kohteisiin.

Kaupunki
Urheilu

Joni Piirainen kirjoitti urheilijoiden kokemista vaikeuksista

Tällä viikolla julkaistava Urheilun selviytyjät on Joni Piiraisen ensimmäinen tietokirja.

– Minulla oli halu tehdä erilainen urheilukirja. Halusin tehdä sellaisen urheilukirjan, joka jättää lukijaan muistijäljen. Halusin muistuttaa myös, että myyttisten urheilusankareiden elämä on todellisuudessa pahimmillaan kaikkea muuta kuin julkisuudessa näkyvä kuva, toteaa turkulainen urheilutoimittaja Joni Piirainen .

TPS Ykkösen yleisöennätykseen

TPS kiinnostaa Turussa Ykkösessäkin.

TPS:n yleisökeskiarvo jalkapallon Ykkösessä oli tänä vuonna komeasti 2 274 katsojaa ottelua kohden. Lisäys viime kauden keskiarvoon oli yli 600 katsojaa. TPS:n kauden yleisökeskiarvo on myös Ykkösen kaikkien aikojen ennätys.

Tuto Hockey teki tappiota, mutta konserniyhtiö Kupittaan Palvelu voittoa

Tuton katsojakeskiarvo on Mestiksen korkein.

Tuto Hockey Oy teki viime tilikaudella (1.5.2016–30.4.2017) 844 000 euron liikevaihdolla 54 000 euron tappiollisen liiketuloksen. Tuton liikevaihto laski 10,1 prosenttia (-94 500 euroa) edellisestä tilikaudesta. Tytäryhtiö Kupittaan Palvelun liikevaihto sen sijaan kasvoi +28,6 prosenttia (+74 100 euroa) ja oli 333 000 euroa, ja sillä ravintolayhtiö teki 26 500 euroa voittoa.

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Täysosuma
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.