Trendikkäästi vihreää ruokaa

Kasvisruoka tekee kauppansa Turussa, tietää Marjaana Pohjola. Kasvisruoka tekee kauppansa Turussa, tietää Marjaana Pohjola. Kuva: Jori Liimatainen

Kasvissyönti on irtautunut stereotypioistaan ja kasvattaa suosiotaan

Kasvisruoalle löytyy nyt kysyntää Turussa. Ravintoloiden määrä on kasvussa ja täysin kasvisruokaan keskittyviä vaihtoehtoja nousee Turun katukuvaan hyvällä tahdilla. Kasvissyönnin tabut on suuremmilta osin karistettu pois, ja siitä on tullut jopa trendikästä.

– Huomattavaa on se, että kävijäkuntamme ei koostu pelkästään kasvissyöjistä tai vegaaneista, vaan myös sekasyöjät ovat löytäneet palvelumme hyvin. Kasvisruokaa ei pidetä mauttomana, hajuttomana tai värittömänä, vaan sen monipuolisuus viehättää, kertoo Ravintola Kuoren perustajajäsen Marjaana Pohjola.

– Ihmisiä on selvästi alkanut kiinnostaa ruoan alkuperä. Sosiaalinen media on ollut siinä isossa roolissa. Jokaisella on oma syynsä kasvisruokakiinnostukseensa, on kyse sitten eettisestä kysymyksestä tai puhtaasti mieltymyksestä. Tietoa on saatavilla paljon ja ihmiset ovat valveutuneita.

Kasvis-ravintolaa ylläpitävän Turun Etra ry:n toiminnanjohtajan Tarja Tervamäen mukaan suosion kasvu on ollut huomattavaa. Ainoastaan kasvisruokaa tarjoava Kasvis on ollut toiminnassa pian 13 vuoden ajan ja tänä aikana kilpailijoiden määrä on kasvanut. Vanhat ruokalistan suosikit ovat edelleen kovassa kysynnässä. Tarjonnan tuoreus varmistetaan jokaisen kokkien innovatiivisuuden kautta.

– Keittiössämme on tällä hetkellä kokki, joka hallitsee gluteenijauhosta valmistetun lihan korvikkeen, eli seitanin. Olemme siis järjestämään päiviä, jolloin panostamme seitaniin. Kasvislasagne ja kasvispihvit ovat silti säilyttäneet suosionsa. Nyhtökauran ja härkiksen kaltaiset tulokkaat tarjoavat raikkaan tuulahduksen tarvittaessa, Tervamäki sanoo.

– Tarjosimme vegaanivaihtoehtoja jo 13 vuotta sitten, mutta emme ole profiloituneet puhtaasti vegaaniravintolaksi. Olemme alusta asti käyttäneet jonkin verran maitotuotteita annoksissamme.

Myöskään Kuori ei ole halunnut profiloitua ainoastaan vegaaniravintolaksi. Pohjolan mukaan noin 70 prosenttia Kuoren annoksista on vegaanisia. Muissa annoksissa käytetään juustoa tai maitoa. Kun ideologiaa ei tuputeta vahvasti kuluttajalle, niin kohderyhmä on helppo pitää laajana ja monipuolisena.

– Kasvissyönti tai tietynlainen vegebuumi ei ole ainoastaan nuoria koskeva ilmiö, vaan asiakaskuntamme vaihtelee suuresti. Suuri osa asiakkaista on silti naisia, mutta myös miehet ovat löytäneet kasvisruoan antimet, toteaa Pohjola.

Jere Sanaksenaho

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

B-influenssa hiipuu, mutta A-influenssa runsastunut

Kuluva influenssakausi on ollut poikkeuksellinen verrattuna edellisiin talviin. Influenssa-B-virus hallitsi epidemiaa koko talven ajan aina maaliskuun alkupuolelle, mutta nyt sen tapausmäärät ovat vihdoin kääntyneet laskuun. Samalla kuitenkin Influenssa-A-virusta on alkanut esiintyä enemmän kuin edeltävinä viikkoina. H3N2-tyypin A-influenssavirus on ollut vallitseva A-influenssavirustyyppi. Tänä talvena on ollut merkittävä RS-virusepidemia.

Musiikkia Jobin kirjaan Martinkirkossa

Tuomo Norvasuo toimii esityksen tekstinlukijana.

Martinkirkossa kuullaan 27. maaliskuuta kello 18 harvoin Suomessa kuultua ruotsalaissäveltäjä Oskar Lindbergin (1887-1955) musiikkia Raamatun Jobin kirjan ympärille rakentuvassa esityksessä.

Metsäpuutarha toteutetaan luonnon ehdoilla

Metsän luonnollisuuden ja puutarhan näyttävyyden voi yhdistää metsäpuutarhaksi.

Suomi on metsäinen maa ja metsän luonto on meille tuttua. Puutarha ja metsä mielletään erilaisiksi ympäristöiksi. Hyvin suunnittelemalla metsän luonnollisuuden ja puutarhan näyttävyyden voi yhdistää metsäpuutarhaksi. Metsäpuutarhasta syntyy aktiivinen tila, joka lisää luonnon monimuotoisuutta enemmän kuin hoidettu piha tai yksipuolinen metsä. Etenemällä kolmessa vaiheessa tutkimisen, raivaamisen ja monipuolistamisen kautta, pääsee parhaiten toimivaan lopputulokseen.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!