Mikä Turun seudun vedessä oikein maksaa?

Täällä juomavetemme syntyy. Turun Seudun Vesi Oy:n raakavedenottamon edustalla Kokemäenjoessa on ympäri vuoden öljysuojat estämässä öljyvuotojen pääsyn putkistoon. Täällä juomavetemme syntyy. Turun Seudun Vesi Oy:n raakavedenottamon edustalla Kokemäenjoessa on ympäri vuoden öljysuojat estämässä öljyvuotojen pääsyn putkistoon. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Veden hintaerot puhuttavat tuon tuosta etenkin Turun ympäristökunnissa, jossa vesimaksut ovat tuntuvasti korkeammat kuin Turussa. Monia asia hämmentää siksi, että niin turkulaiset kuin naapurikuntalaisetkin lorottavat hanasta tismalleen samaa Kokemäenjoen vettä, joka muuttuu Virttaankankaalla juomakelpoiseksi tekopohjavedeksi.

Edullisinta vesi on Turussa, jossa puhdasvesikuution ja jätevesikuution yhteenlaskettu hinta on 3,67 euroa. Tämän verran siis maksaa, kun käyttää tuhat litraa vettä ja laskee koko määrän viemäriin jätevedeksi. Turku perii lisäksi vesimittarin kokoon perustuvaa perusmaksua, joka on edullisimmillaan omakoti- ja pientaloissa 11,16 euroa kuukaudessa, siis muutaman vesikuution hinta.

Kalleinta vettä valutetaan Raisiossa, jossa puhtaan veden ja jäteveden yhteenlaskettu kuutiohinta on 6,14 euroa. Vesimittariperusteinen kuukausimaksu on Raisiossa halvimmillaan 16,12 euroa kuussa. Sama vesi on Raisiossa siis liki 1,7 kertaa kalliimpaa kuin Turussa.

Tekopohjaveden valmistuksesta ja myynnistä vastaa yhdeksän kunnan yhteisesti omistama vesitukkuyhtiö Turun Seudun Vesi Oy (TSV), joka myy vettä kaikille osakkailleen samaan hintaan. Tämä on kuitenkin pelkän veden osuus, sillä hinnan päälle tulevat tekopohjavesihankkeen pääomakustannukset sen perusteella, minkä verran kukin kunta vesiosuutta yhtiöstä omistaa. Joidenkin kuntien ostohintaa nostaa oma syöttölinjasto.

– Turku maksaa TSV:lle vedestä noin 80 senttiä kuutiometriltä. Tästä hinnasta veden osuus on enintään 25 senttiä kuutiolta ja se hinta on kaikille osakaskunnille sama. Loppu on pääomakuluja, eli yhtiön lainalyhennyksiä ja korkoja, joissa on suuria kuntakohtaisia eroja, selventää Turun vesihuolto Oy:n toimitusjohtaja Irina Nordman.

Kuntien ostohinnat ovat siis merkittävästikin eri suuruisia.

Turku myy vettä asukkailleen yli kaksinkertaisella hinnalla ostohintaansa nähden, mutta väliraha ei päädy suoraan viivan alle liikevoitoksi.

– Veden asiakashintaan vaikuttavat muun muassa jakeluverkoston rakentamis- ja ylläpitokustannukset.

Jäteveden käsittelylle on omat verkostonsa ja kulunsa, jotka ovat Turussa kirjanpidollisesti samaa suuruusluokkaa vedenjakelun kanssa. Lisäksi kunnan vesihuollon kontolla ovat hulevedet, eli luonnolliset sade- ja valumavedet. Koska Turussa ei kerätä erillistä hulevesimaksua, koituu hulevesistä Turulle vuosittain yli miljoonan euron kirjanpidolliset kulut (1 308 379 euroa vuonna 2016).

Tappio katetaan puhtaan veden ja jäteveden myynnin ja käsittelyn tuotoilla. Turun vesihuolto Oy:ssä puhtaan veden tilikauden ylijäämä oli viime vuonna 880 525 euroa, jäteveden ylijäämän ollessa 3 776 031 euroa. Siten Turun vesihuolto Oy:n viime tilikauden lopullinen ylijäämä, eli laskennallinen tuotto, oli 3 348 177 euroa.

– Joillakin naapurikunnilla on omia vedenottamoita ja puhdistamoita, jotka vaikuttavat kustannuksiin. Verkostokustannus on kaikille iso kuluerä. Meillä Turussa on asutustiheydestä johtuen paras tehokkuus, mikä selittänee meidän alhaisimman veden hintamme, sanoo Nordman.

Juttua korjattu: Myös Raisiossa on käytössä vesimittariperusteinen kuukausimaksu.

Teemu P. Peltola

Uutta Ritarikuntaa vinyylille

DJ Chuck Mainin (vas.) liittyminen Ritarikuntaan tukevoitti hip hop -yhtyeen soundia. MC Chydeone on ollut Ritarikunnan riveissä alusta saakka.

Turkulainen rap-retkue Ritarikunta on pian 20-vuotias kokoonpano, mutta bändin musiikkia on harvakseltaan julkaistu vinyylimuodossa. Bändin uusi levy Ei oo valmis julkaistaan 25. toukokuuta juuri vinyylinä. Ei oo valmis pitää sisällään bändin aikaisemmin vinyylillä julkaisemattomia biisejä sekä muutaman biisin verran täysin uutta materiaalia.

Runoset pelmahtavat Raision kirjaston Runonurkkaan

Raision kaupunginkirjaston Runonurkan tähtihetkessä esiintyy maanantaina 23. huhtikuuta kello 18 neljän naantalilaisen naisen ryhmä Runoset. He ovat yhdessä julkaisseet antologian Kuuntele tarkasti .

Mies pahoinpiteli kahta naista Aurakadulla

Vuonna 1991 syntynyttä miestä epäillään pahoinpidelleen kahta naista Aurakadulla Turun keskustassa lauantaina kello 2. Mies oli riepotellut ja kaatanut naiset maahan.

Urheilu

Otteluanalyysi: TPS vei derbyn ensi kertaa viiteen vuoteen

TPS:n Mika Laurikainen (vas.) oli tyytyväinen peliin ja tulokseen, Interin Fabrizio Piccareta vähemmän tyytyväinen.

Turkulaisten jalkapalloihmisten pitkä odotus päättyi. TPS:n paluu jalkapalloilun Veikkausliigaan tarkoitti, että pitkästä aikaa pelataan myös derbyjä, paikallispelejä. Odotus ei ollut turhaa, sillä Inter ja TPS tarjoilivat värikkään ja tapahtumarikkaan ottelun, jonka vierailija TPS vei nimiinsä 1-2 (0-2).

Jälkipeli: Tom Rajalin kulkee esikuvansa Aulis Virtasen jalanjälkiä

Turkulaisille tutuksi tulleen kuuluttaja Tom Rajalinin esikuva ja oppi-isä oli Aulis Virtanen. Kupittaalla kuultu kuulutus on yhä nykyäänkin Auliksen oppien mukainen.

"Missä Aulis on?", ihmetteli moni huolissaan, kun tuttu ääni puuttui jäähallista. Kuuluttajauran loppuvaiheessa sairauden haitatessa kuulutushommia Aulis Virtanen joutui jättämään joitakin otteluita väliin. Silloin varamies Tom Rajalin kutsuttiin hätiin.

TPS lähtee haastajana derbyyn

Turussa nähdään pitkästä aikaa Historian saatossa Inter ja TPS ovat kohdanneet Veikkausliigassa 26 kertaa. Voittoja molemmilla on kahdeksan ja kymmenen kertaa pisteet on jaettu.

Kolme vuotta jouduttiin Turussa kärvistelemään ilman jalkapallon paikallispelejä Veikkausliigassa. Ensi lauantaina Inter ja TPS kohtaavat ensimmäisen kerran sitten syyskuun 2014 Veikkausliigaottelussa.

Naisten Suomen cup uudistuu

Naisten Suomen cupia uudistetaan.

Jalkapallon naisten Suomen cup uudistuu kaudeksi 2018–19. Naisten Suomen Cup käynnistyy elokuussa 2018 ja päättyy kesällä 2019. Naisten cup seuraa miesten cupin mallia, jossa pelataan syksy–kevät -rytmillä. Uudistettuun cupiin on ilmoittautunut yhteensä 33 joukkuetta.

Make Lentonen sävelsi FC Interille kannatuslaulun

Make Lentonen.

Vuosikymmeniä musiikkia työstänyt turkulainen Make Lentonen vastaanotti alkuvuodesta mielenkiintoisen haasteen. Vuoden 1994 Suomen euroviisusävelmän Bye Bye Babyn luoja suuntasi luomisvoimansa jalkapallomaailmaan. Yli neljännesvuosisadan Veikkausliigaa pelannut FC Inter tilasi mieheltä historiansa ensimmäisen virallisen kannatuslaulun.

Puukkokatsomo: Hienot finaalit

KeuPa vei mestiksen mestaruuden.

Tuto joutui taipumaan KeuPalle Mestiksen finaalisarjassa otteluvoitoin 4–2. KeuPa juhli historiansa ensimmäistä mestaruutta maanantaina Kupittaan jäällä, kun jatkoerässä kiekko löysi tiensä Julius Pohjanoksan vartioimaan maaliin.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.