Mikä Turun seudun vedessä oikein maksaa?

Täällä juomavetemme syntyy. Turun Seudun Vesi Oy:n raakavedenottamon edustalla Kokemäenjoessa on ympäri vuoden öljysuojat estämässä öljyvuotojen pääsyn putkistoon. Täällä juomavetemme syntyy. Turun Seudun Vesi Oy:n raakavedenottamon edustalla Kokemäenjoessa on ympäri vuoden öljysuojat estämässä öljyvuotojen pääsyn putkistoon. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Veden hintaerot puhuttavat tuon tuosta etenkin Turun ympäristökunnissa, jossa vesimaksut ovat tuntuvasti korkeammat kuin Turussa. Monia asia hämmentää siksi, että niin turkulaiset kuin naapurikuntalaisetkin lorottavat hanasta tismalleen samaa Kokemäenjoen vettä, joka muuttuu Virttaankankaalla juomakelpoiseksi tekopohjavedeksi.

Edullisinta vesi on Turussa, jossa puhdasvesikuution ja jätevesikuution yhteenlaskettu hinta on 3,67 euroa. Tämän verran siis maksaa, kun käyttää tuhat litraa vettä ja laskee koko määrän viemäriin jätevedeksi. Turku perii lisäksi vesimittarin kokoon perustuvaa perusmaksua, joka on edullisimmillaan omakoti- ja pientaloissa 11,16 euroa kuukaudessa, siis muutaman vesikuution hinta.

Kalleinta vettä valutetaan Raisiossa, jossa puhtaan veden ja jäteveden yhteenlaskettu kuutiohinta on 6,14 euroa. Vesimittariperusteinen kuukausimaksu on Raisiossa halvimmillaan 16,12 euroa kuussa. Sama vesi on Raisiossa siis liki 1,7 kertaa kalliimpaa kuin Turussa.

Tekopohjaveden valmistuksesta ja myynnistä vastaa yhdeksän kunnan yhteisesti omistama vesitukkuyhtiö Turun Seudun Vesi Oy (TSV), joka myy vettä kaikille osakkailleen samaan hintaan. Tämä on kuitenkin pelkän veden osuus, sillä hinnan päälle tulevat tekopohjavesihankkeen pääomakustannukset sen perusteella, minkä verran kukin kunta vesiosuutta yhtiöstä omistaa. Joidenkin kuntien ostohintaa nostaa oma syöttölinjasto.

– Turku maksaa TSV:lle vedestä noin 80 senttiä kuutiometriltä. Tästä hinnasta veden osuus on enintään 25 senttiä kuutiolta ja se hinta on kaikille osakaskunnille sama. Loppu on pääomakuluja, eli yhtiön lainalyhennyksiä ja korkoja, joissa on suuria kuntakohtaisia eroja, selventää Turun vesihuolto Oy:n toimitusjohtaja Irina Nordman.

Kuntien ostohinnat ovat siis merkittävästikin eri suuruisia.

Turku myy vettä asukkailleen yli kaksinkertaisella hinnalla ostohintaansa nähden, mutta väliraha ei päädy suoraan viivan alle liikevoitoksi.

– Veden asiakashintaan vaikuttavat muun muassa jakeluverkoston rakentamis- ja ylläpitokustannukset.

Jäteveden käsittelylle on omat verkostonsa ja kulunsa, jotka ovat Turussa kirjanpidollisesti samaa suuruusluokkaa vedenjakelun kanssa. Lisäksi kunnan vesihuollon kontolla ovat hulevedet, eli luonnolliset sade- ja valumavedet. Koska Turussa ei kerätä erillistä hulevesimaksua, koituu hulevesistä Turulle vuosittain yli miljoonan euron kirjanpidolliset kulut (1 308 379 euroa vuonna 2016).

Tappio katetaan puhtaan veden ja jäteveden myynnin ja käsittelyn tuotoilla. Turun vesihuolto Oy:ssä puhtaan veden tilikauden ylijäämä oli viime vuonna 880 525 euroa, jäteveden ylijäämän ollessa 3 776 031 euroa. Siten Turun vesihuolto Oy:n viime tilikauden lopullinen ylijäämä, eli laskennallinen tuotto, oli 3 348 177 euroa.

– Joillakin naapurikunnilla on omia vedenottamoita ja puhdistamoita, jotka vaikuttavat kustannuksiin. Verkostokustannus on kaikille iso kuluerä. Meillä Turussa on asutustiheydestä johtuen paras tehokkuus, mikä selittänee meidän alhaisimman veden hintamme, sanoo Nordman.

Juttua korjattu: Myös Raisiossa on käytössä vesimittariperusteinen kuukausimaksu.

Teemu P. Peltola

Mielipide: Intervallihoito pois terveyskeskussairaalasta

Raision Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Raision kaupungin tulisi lisätä intervallihoitopaikkojen määrää ja intervallijakson järjestämispaikka tulisi vaihtaa nykyisestä sairaalajaksosta viihtyisämpään ympäristöön.

Onginnasta ja pilkinnästä ei enää makseta korvauksia vesien omistajille

Nykyisen kalastuslain mukaisesti vesialueiden omistajille ei makseta korvauksia maksuttomista yleiskalastusoikeuksista, eli onginnasta, pilkinnästä ja silakan litkauksesta. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä esitys kalastuslain muuttamiseksi, joka toteutuessaan nostaisi kalastonhoitomaksun hintaa noin 15 prosenttia vuodesta 2018 alkaen.

Reformaation vaikutukset näkyvät nyky-yhteiskunnassa

Missä kaikkialla luterilaisen kristinuskon tulkinnat tulevat esille? Teologia.fi ja Teologinen Aikauskirja tarkastelevat uudessa teemanumerossaan reformaatiota ajallisesti pitkänä ja laajana uskonnollisena, yhteiskunnallis-poliittisena ja kulttuurisena muutoksena.

Grail Questissa lanitetaan turkulaiskoneiden voimin

Suomen parhaimmat kilpapelaajat kokoontuvat ensi viikonvaihteessa Grail Quest -tapahtumaan Gatorade Centeriin Turkuun. Turnauksia pelataan kuuden ESM-kisan lisäksi useissa muissa lajeissa. Turnaukseen koneet järjestää turkulainen Jimm's PC-Store.

Viljelijöitä tuetaan vaikeassa sadonkorjuutilanteessa

Hallitus on päättänyt lisäbudjetissa tukea vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia viljelijöitä 25 miljoonana euron panostuksella. Uutta rahaa kohdennetaan 15 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Makeraan jo päätetyistä varoista kohdennetaan uudelleen kymmenen miljoonaa euroa akuutin kriisin helpottamiseksi. Varat on tarkoitus osoittaa viljelijöille energiaveron palautusjärjestelmän kautta EU-lainsäädännön puitteissa. Valtiovarainministeriö perustaa työryhmän selvittämään vakuutusmaksuveron huojennusta satovahinkovakuutusten osalta.

Puhemiesvaltuuskunta Tukholmaan Suomen 100-vuotisjuhlaseminaariin

Lähes kaksikymmentä kansanedustajaa osallistuu puhemies Maria Lohelan (sin.) johdolla 18. lokakuuta Ruotsin parlamentin järjestämään Suomen itsenäisyyden satavuotistapahtumaan. Riksdagen juhlistaa naapurimaan merkkivuotta seminaarilla, jossa pohditaan Suomen ja Ruotsin kahdenvälisiä sekä parlamenttienvälisiä suhteita.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.