Mikä Turun seudun vedessä oikein maksaa?

Täällä juomavetemme syntyy. Turun Seudun Vesi Oy:n raakavedenottamon edustalla Kokemäenjoessa on ympäri vuoden öljysuojat estämässä öljyvuotojen pääsyn putkistoon. Täällä juomavetemme syntyy. Turun Seudun Vesi Oy:n raakavedenottamon edustalla Kokemäenjoessa on ympäri vuoden öljysuojat estämässä öljyvuotojen pääsyn putkistoon. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Veden hintaerot puhuttavat tuon tuosta etenkin Turun ympäristökunnissa, jossa vesimaksut ovat tuntuvasti korkeammat kuin Turussa. Monia asia hämmentää siksi, että niin turkulaiset kuin naapurikuntalaisetkin lorottavat hanasta tismalleen samaa Kokemäenjoen vettä, joka muuttuu Virttaankankaalla juomakelpoiseksi tekopohjavedeksi.

Edullisinta vesi on Turussa, jossa puhdasvesikuution ja jätevesikuution yhteenlaskettu hinta on 3,67 euroa. Tämän verran siis maksaa, kun käyttää tuhat litraa vettä ja laskee koko määrän viemäriin jätevedeksi. Turku perii lisäksi vesimittarin kokoon perustuvaa perusmaksua, joka on edullisimmillaan omakoti- ja pientaloissa 11,16 euroa kuukaudessa, siis muutaman vesikuution hinta.

Kalleinta vettä valutetaan Raisiossa, jossa puhtaan veden ja jäteveden yhteenlaskettu kuutiohinta on 6,14 euroa. Vesimittariperusteinen kuukausimaksu on Raisiossa halvimmillaan 16,12 euroa kuussa. Sama vesi on Raisiossa siis liki 1,7 kertaa kalliimpaa kuin Turussa.

Tekopohjaveden valmistuksesta ja myynnistä vastaa yhdeksän kunnan yhteisesti omistama vesitukkuyhtiö Turun Seudun Vesi Oy (TSV), joka myy vettä kaikille osakkailleen samaan hintaan. Tämä on kuitenkin pelkän veden osuus, sillä hinnan päälle tulevat tekopohjavesihankkeen pääomakustannukset sen perusteella, minkä verran kukin kunta vesiosuutta yhtiöstä omistaa. Joidenkin kuntien ostohintaa nostaa oma syöttölinjasto.

– Turku maksaa TSV:lle vedestä noin 80 senttiä kuutiometriltä. Tästä hinnasta veden osuus on enintään 25 senttiä kuutiolta ja se hinta on kaikille osakaskunnille sama. Loppu on pääomakuluja, eli yhtiön lainalyhennyksiä ja korkoja, joissa on suuria kuntakohtaisia eroja, selventää Turun vesihuolto Oy:n toimitusjohtaja Irina Nordman.

Kuntien ostohinnat ovat siis merkittävästikin eri suuruisia.

Turku myy vettä asukkailleen yli kaksinkertaisella hinnalla ostohintaansa nähden, mutta väliraha ei päädy suoraan viivan alle liikevoitoksi.

– Veden asiakashintaan vaikuttavat muun muassa jakeluverkoston rakentamis- ja ylläpitokustannukset.

Jäteveden käsittelylle on omat verkostonsa ja kulunsa, jotka ovat Turussa kirjanpidollisesti samaa suuruusluokkaa vedenjakelun kanssa. Lisäksi kunnan vesihuollon kontolla ovat hulevedet, eli luonnolliset sade- ja valumavedet. Koska Turussa ei kerätä erillistä hulevesimaksua, koituu hulevesistä Turulle vuosittain yli miljoonan euron kirjanpidolliset kulut (1 308 379 euroa vuonna 2016).

Tappio katetaan puhtaan veden ja jäteveden myynnin ja käsittelyn tuotoilla. Turun vesihuolto Oy:ssä puhtaan veden tilikauden ylijäämä oli viime vuonna 880 525 euroa, jäteveden ylijäämän ollessa 3 776 031 euroa. Siten Turun vesihuolto Oy:n viime tilikauden lopullinen ylijäämä, eli laskennallinen tuotto, oli 3 348 177 euroa.

– Joillakin naapurikunnilla on omia vedenottamoita ja puhdistamoita, jotka vaikuttavat kustannuksiin. Verkostokustannus on kaikille iso kuluerä. Meillä Turussa on asutustiheydestä johtuen paras tehokkuus, mikä selittänee meidän alhaisimman veden hintamme, sanoo Nordman.

Juttua korjattu: Myös Raisiossa on käytössä vesimittariperusteinen kuukausimaksu.

Teemu P. Peltola

Finnlines liikennöi Turusta pidennetyillä laivoilla

Lauantaina 27. tammikuuta saapuvan MS Finnwave-aluksen myötä Turun sataman linjaliikenteessä siirrytään Finnlinesin osalta pidennettyihin laivoihin. Linjalla Finnwave-aluksen parina Turun linjalla liikennöivä MS Finntide on liikennöinyt pidennettynä jo viime vuoden lopulta lähtien. MS Finntide kävi ensimmäistä kertaa pidennyksen jälkeen Länsisatamassa joulukuun alkupuolella. Samassa yhteydessä Finnlinesin Turun liikenne siirtyi Pansiosta Länsisatamaan.

Ströömi virtaa vielä kerran Kakskerran kirkossa

Vuonna 2016 ensimmäistä kertaa järjestetty Kustavin pimeintä syysaikaa elävöittävä kulttuuritapahtuma Mörk Ö poiki vierailuesityksen turkulaisille. Kustavilaisen Pieniä kiviä-ryhmän Ströömi virtaa -runo- ja musiikkiesitys kuullaan Kakskerran kirkossa sunnuntaina 28. tammikuuta kello 15.

Lääkärit kaipaavat lisää keinoja tupakoinnin lopettamisen tukeen

Jo alle viisikymppisillä suomalaistupakoijilla nähdään varoitusmerkkejä vakavista sydän- ja verisuonitapahtumista. Lääkärin antama lopettamistuki on kustannusvaikuttava keino ehkäistä vakavien terveysriskien realisoitumista, mutta suomalaiset lääkärit kokevat, että aikapula ja puutteelliset hoitoketjut estävät heitä tarjoamasta riittävää tukea.

Mielipide: Ulkopolitiikka ratkaisee

Kansanedustajina meillä kaikilla on ollut mahdollisuus tehdä yhteistyötä kokeneen ja asiantuntevan presidenttiehdokas Matti Vanhasen kanssa vuosien ajan.

Mistä toi on? -sarjakuvanäyttely Turun Sarjakuvakaupalla

Turun Sarjakuvakaupan ja Turun Sarjakuvakerhon helmikuun ensimmäisenä näyttelynä nähdään sarjakuvatekijöiden Lappi & Lappi Mistä toi on? -strippioriginaaleja sekä otteita Mistä toi on? -sarjakuvanovelleista. Mistä toi on? on turkulaisen avioparin Katariina Lapin ja Ilkka Lapin käsikirjoittama ja piirtämä sarjakuva. Sarjakuvan käsikirjoittaminen hoituu yhteistyössä, mutta se lahjakkaampi (eli vaimo) piirtää.

Tomas Hradecky pitkälle sairaslomalle

 Tomas Hradecky.

Alkuviikosta FC TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen tehnyt Tomas Hradecky loukkasi torstaina ikävällä tavalla joukkueharjoituksissa jalkansa.

Kaupunki
Kulttuuri

Haku Konstrundan-tapahtumaan alkaa

Kuukauden ajan lähes 300 taiteilijaa, taidekäsityöläistä ja muotoilijaa hakee osallistujaksi Konstrundan-tapahtumaan. Hakuaika alkaa sunnuntaina 21. tammikuuta ja päättyy 22. helmikuuta. Eri aloja edustava nelihenkinen jury arvioi hakemukset. Jury kiinnittää huomiota visuaaliseen materiaaliin, ansioluetteloon, koulutukseen, jäsenyyteen killoissa ja yhdistyksissä sekä osallistujan kykyyn uusiutua mikäli on osallistunut Konstrundaniin aikaisemmin.
Urheilu

Tomas Hradecky pitkälle sairaslomalle

 Tomas Hradecky.

Alkuviikosta FC TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen tehnyt Tomas Hradecky loukkasi torstaina ikävällä tavalla joukkueharjoituksissa jalkansa.

Suomen Voimalajiliiton vahvin mies ja vahvin nainen SM-kilpailut Turussa elokuussa

Suomen Voimalajiliitto ja Turun Messukeskus Oy ovat solmineet yhteistyösopimuksen vuosien 2018 ja 2019 Hevay Events SM-kilpailujen (SVLL vahvin mies/nainen SM) järjestämisestä Turun Messukeskuksessa. Tämän vuoden kilpailu on lauantaina 18. elokuuta. Sen oheisohjelma julkaistaan helmikuun aikana.

Inter sopimukseen Ivan Sesarin ja Joona Järvistön kanssa

Ivan Sesar ja Joona Järvistö.

Perjantaina alkavaan Suomen Cupiin valmistautuva Inter on solminut sopimukset kahden pelaajan kanssa. Viimeksi Romanian pääsarjan Juventus Bukarestissa pelannut bosnialainen Ivan Sesar on tehnyt 1+1 -vuotisen sopimuksen ja Kaarinan Pojista siirtyvä Joona Järvistö yksivuotisen sopimuksen Interin kanssa.

Ria Öling suuntaa Tanskaan

Ria Öling.

TPS:n naisten jalkapallon edustus joutuu tulemaan ensi kaudella toimeen ilman Ria Ölingiä . 23-vuotiaan Ölingin ura jatkuu ensi kaudella Tanskassa Bröndby IF:n riveissä.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.