Turkulaisyritys haluaa tuoda eläkeläiset takaisin osa-aikatöihin ja projekteihin

Turussa on perustettu yritys, Suomen Senioriammattilaiset Oy, jonka tavoitteena on yhdistää eläkkeelle jääneet osaajat yrityselämän tarpeisiin.

Suomen työssäkäyvästä väestöstä isohko osa on jo siirtynyt ja siirtyy tulevien vuosien aikana vanhuuseläkkeelle. Työpaikoilta katoaa vuosikymmenien mittainen työkokemus ja ammattitaito. Samalla eläkkeelle jäävä väestö on yhä työkykyisempää kuin aiemmin. Nykyään 65-vuotias ei ole vielä vanhus, vaan usein terveydestään huolta pitävä, urheileva, sivistynyt, matkustellut ja ammatillisesti erittäin osaava ja kokenut henkilö.

Senioritason osaajille on käyttöä, vaikka he nauttisivatkin jo ansaittua vanhuuseläkettä. Eläkkeellä olevia ammattilaisia voidaan yhä työllistää julkiselle ja yksityiselle sektorille. Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n Huomisen kynnyksellä 2016 -tutkimus osoittaa, että 43 prosenttia kyselyyn vastanneista 55–84-vuotiaasta voisi harkita osa-aikaista ansiotyössä käymistä myös vanhuuseläkkeellä ollessaan. Koko työikäisen väestön työpanoksessa eläkeläisten työnteko ei vielä ole kovin suuri tekijä ja eläkeläisten työpanos voisi olla selvästi nykyistä suurempi.

Suomen Senioriammattilaiset Oy:n liikeideana on tuoda vanhuuseläkkeellä olevat takaisin työelämään osa-aikaisiin ja projektiluontoisiin työtehtäviin. Osaamista hyödyntämällä olisi mahdollista auttaa myös nuoria yrityksiä menestymään ja kansainvälistymään. Samalla pehmennettäisiin vanhuuseläkkeelle siirtymiseen liittyvää muutosta ja tarjottaisiin mahdollisuus vapaaehtoiseen työn tekemiseen eläkeläisen omat toiveet huomioiden.

Vanhuuseläkkeen saaminen ei estä työskentelyä, eivätkä eläkeaikaiset ansiotulot vaikuta eläkkeen maksamiseen. Vanhuuseläkkeen rinnalla tehdyn työn perusteella karttunut eläke myönnetään aikaisintaan 68-vuotiaana.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Hellaksen entiseen makeistehtaaseen saa tehdä parvekkeet

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Hellaksen entisen makeistehtaan kaavamuutoksen.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina Kärsämäessä sijaitsevan Hellaksen vanhan makeistehtaan asemakaavanmuutoksen. Päätös mahdollistaa parvekkeiden rakentamisen rakennuksen julkisivuun ja autopaikkojen tekemisen.

Työttömyysaste alle kymmenen prosentin Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli helmikuun lopussa 22 500 työtöntä työnhakijaa. Helmikuun aikana työttömien määrä yleensä vähenee – nyt 1 100 henkilöllä. Viime vuoden helmikuusta määrä väheni 19 prosentilla (5 300 henkilöllä) eli hieman ripeämpään tahtiin kuin koko maassa.

Earth Hour sammuttaa valoja kirkoista Turussa ja Kaarinassa

Earth Hour samuttaa valoja tunniksi lauantaina 24. maaliskuuta kello 20.30-21.30.

Kansainvälinen Earth Hour kiinnittää huomion ympäristön tilaan ja ilmastokriisiin lauantaina 24. maaliskuuta kello 20.30–21.30. Earth Hourin aikana ihmiset ja yhteisöt eri puolilla maapalloa sammuttavat tarpeettomat valonsa tunnin ajaksi ilmaisten näin huolensa ympäristön tilasta.

Viime kesä aiheutti mittavia vahinkoja viljelijöille

Sateinen kesä 2017 aiheutti sadoille viljelijöille mittavia vahinkoja. Luonnonvarakeskuksen satotilaston mukaan korjaamatta jäi noin 80 000 hehtaarin suuruinen ala. Pitkään jatkuneella sateella tarkoitetaan vakuutuksen vastuuaikana elo- tai syyskuussa kertynyttä sademäärää, joka ylittää pitkäaikaisen tilastoidun sademäärän 160 prosentilla tai yli sen.

Vasemmistoliiton Lundén: Turun kaupungin kartoitettava aktiivimallin piiriin joutuneiden turkulaisten työttömien tilanne

Merja Lundén.

Niin sanottu työttömyysturvan aktiivimalli tuli käyttöön vuoden alusta. Työttömän pitää tehdä 65 päivän tarkastelujakson aikana vähintään 18 tuntia työehtosopimuksen mukaan palkattua työtä, ansaittava yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta eli tänä vuonna 241 euroa tai oltava viisi päivää TE-toimiston työllisyyttä edistävissä palveluissa.

Julkisyhteisöjen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen 61,4 prosenttia viime vuoden lopussa

Julkisyhteisöjen EDP-velka eli nimellishintainen sulautettu bruttovelka oli vuoden 2017 lopussa 137,3 miljardia euroa. Alustavien ennakkotietojen mukaan velan määrä oli 61,4 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Julkisyhteisöjen velka kasvoi 1,2 miljardia euroa vuoden takaisesta. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen julkisyhteisöjen velan neljännesvuositilastosta.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!