Sammal kannattaa poistaa nurmelta nyt

Kotipihan harmi vai kaunis koriste? Suhtautuminen sammaleen vaihtelee, mutta joskus sen korvaaminen nurmella ei ole olosuhteiden vuoksi edes mahdollista. Kotipihan harmi vai kaunis koriste? Suhtautuminen sammaleen vaihtelee, mutta joskus sen korvaaminen nurmella ei ole olosuhteiden vuoksi edes mahdollista. Kuva: Jarno Keskinen

Kotipuutarhurien suhtautuminen sammaleen vaihtelee. Toisille sammal on helppohoitoinen pihan koriste, toiset taistelevat sitä vastaan. Sammal katoaa nopeasti haravoimalla tai sammaleenpoistoaineella, mutta jos sammaleen haluaa pihalta pois pysyvämmin, on usein oltava valmis paneutumaan asiaan pintaa syvemmältä. Hankalimmissa paikoissa sammaleen poisto onnistuu vain maan vaihdolla ja puut tai pensaat hävittämällä.

– Kovin varjoisassa paikassa nurmikko ei menesty, vaikka maaperän parantaisikin. Silloin pitää päättää, arvostaako omalla pihalla enemmän nurmikkoa vai puita ja pensaita, kertoo ekologiseen puutarhanhoitoon keskittyvää Förmaaki ja puutarha -blogia pitävä Sussi Karlsson.

Sammal on yleensä merkki siitä, että maaperässä on nurmen näkökulmasta jotakin vialla, joten hävitetty sammal ei automaattisesti korvaudu nurmella. Siinä missä sammal viihtyy happamassa ja tiiviissä maassa, vaatii nurmikko menestyäkseen kuohkeamman maan, ravinteita, valoa ja hoitoa. Usein jo maan kalkitseminen ja kuohkeuttaminen talikolla vievät kotipuutarhurin pitkälle.

Maahan voi myös sekoittaa hiekkaa, jolloin maaperä kuohkeutuu pysyvämmin. Puiden alla tai läheisyydessä nurmikko ei välttämättä menesty, vaikka maaperä laitettaisiin kuntoon. Puut varjostavat ja vievät nurmelta veden ja ravinteet. Silloin paras vaihtoehto voi olla sammaleen tai huonosti menestyvän nurmen korvaaminen maanpeittokasveilla, kukkapenkillä tai koristesoralla.

Sammaleen voi poistaa milloin vain, mutta jos tilalle haluaa nurmen, on syksy parasta aikaa toimia. Nurmi tarvitsee itääkseen runsaasti tasaista kosteutta, jota on yleensä syksyllä hyvin tarjolla. Seuraavana keväänä nurmen kasvu pääsee ajoissa liikkeelle, eikä jo syksyllä kylvettyä nurmea tarvitse kastella ja varjella viikkoja kuten vasta keväällä kylvettyä.

– Syksyllä kylväessäkin pitää vältellä jatkuvaa kulkemista kylvetyllä nurmikolla, jotta maa ei tiivisty, Karlsson muistuttaa.

Nurmikkoa voi kylvää niin pitkään syksyllä kun päivälämpötila nousee noin kahdeksaan asteeseen. Viileämmät yöt eivät nurmen itämistä haittaa.

Joskus asenteen muuttaminen on helpompaa kuin sammaleen hävittäminen. Voisiko sammal sittenkin olla helppohoitoinen kotipihan kaunistus, ei kauhistus? Ainakin Japanissa ollaan sitä mieltä.

– Siellä pyritään kasvattamaan sammalta. Sammaleen suosija pääsee tietysti paljon helpommalla ja esimerkiksi piharakentamisessa käytettyihin turveharkkoihin syntyy nopeasti näyttävä rahkasammalkasvusto, Karlsson antaa ajattelemisen aihetta.

Joka paikkaan sammal ei sovi. Lapsiperheen pihan aktiivista käyttöä kuten pallopelejä sammal ei yleensä kestä. Sammal ei ole myöskään täysin huoltovapaa. Lehdet ja karike pitää haravoida pois, muuten sammal kuolee ja pinta muuttuu lopulta liejuksi.

– Haravoinnissa pitää olla varovainen, sammalkerros rikkoutuu haravoidessa herkästi.

Jarno Keskinen

Luovaa liikuntaa ja runokierros WAMissa

Wäinö Aaltosen museossa eli WAMissa on tarjolla luovaa liikuntaa lauantaina 24. maaliskuuta kello 10.30. Luovan liikunnan tunnilla rentoudutaan ja virkistytään taiteen äärellä. Kierroksen ohjaa tanssitaiteilija ja tanssinopettaja Satu Tuittila . Ota mukaan joustavat vaatteet. Aiempaa tanssikokemusta ei tarvita. Ilmoittautumiset osoitteessa wam.fi. Hinta on sisäänpääsymaksu ja kolme euroa.

TPS:n naisilla ensi-ilta edessä

Vaiherikkaan talven eläneen TPS:n naisten jalkapallojoukkue avaa kautensa Naisten Liigassa lauantaina 24. maaliskuuta. Tuolloin TPS kohtaa vieraskentällä Ilveksen. Joukkueen kenraaliharjoitus uuden valmentajatrion alaisuudessa oli viikko sitten juuri Ilvestä vastaan.

Näin ostamme tulevaisuudessa

Verkosta tilatut ruokaostokset, jotka asiakas saa mihin vuorokauden aikaan tahansa, ravintolatasoista ruokaa ja ravitsemusneuvontaa sekä jokaisen asiakkaiden tarpeisiin räätälöity elämyksellinen ostosreissu. Muun muassa nämä asiat nousivat esiin K-ryhmän monivaiheisessa selvityksessä, jossa yli 60 päivittäistavarakaupan asiantuntijaa visioi tulevaisuuden ruokakauppaa.

TurkuART Afterwork tarjoilee taide-elämyksiä kevääseen

TurkuART Afterwork kutsuu kaikki kaupunkilaiset viettämään iltapäivää ja iltaa taiteen pariin. Torstaina 5. huhtikuussa gallerioissa ja museoissa voi taiteen katsomisen lisäksi muun muassa runoilla, kuunnella taiteilijan ja taidehistorioitsijan keskustelua sekä osallistua 15 minuutin pikaopastuksiin.

Mikael-teatterin pääsiäisnäytelmä antaa äänen Jeesuksen tuomitsijoille ja ystäville

Ismo Seivästö.

Mikael-teatteri esittää hiljaisella viikolla näytelmän Ristin jälkeen , joka vie aikaan Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen välillä. Tapahtumia käsitellään niin Jeesuksen ystävien kuin tuomitsijoiden ja surmaajien näkökulmista. Näytelmässä matkataan Golgatalta palaavan surusaattueen mukana, vieraillaan maaherra Pontius Pilatuksen ja ylipappi Kaifaan palatseissa ja Betaniassa Maria Magdalan kodissa.

Kevään vieraat saapuneet Saaren kartanon residenssiin

Kevään vieraat saapuneet Saaren kartanon residenssiin Mynämäelle. Kahden kuukauden residenssijaksonsa aloittivat runoilija, performanssitaiteilija Merima Dizdarević , kuvataiteilija Marianne Holm Hansen , taiteilija Hou Chien Cheng , tutkija Maria Laakso ja sirkustaiteilija Kalle Lehto .

Maarakennusalan kustannukset nousivat helmikuussa prosentin

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 1,0 prosenttia vuoden 2017 helmikuusta vuoden 2018 helmikuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin maarakenteiden -0,1 prosentista pohjarakenteiden 2,1 prosenttiin.

Tutkimus: Ulkomaalaisilla huippuosaajilla vaikeuksia työllistyä vaikka osaajapula vaivaa

Tekniikan akateemiset TEKin kyselytutkimus osoittaa, että tekniikan alan korkeakoulutuksen saaneet ovat tyytyväisiä koulutukseensa ja työllisyys nousee kohisten. Ulkomailla syntyneiden työllistymisessä on edelleen selvä ero suomalaisiin verrattuna. Kaksi kolmesta suomalaisesta tekniikan alan korkeakoulutetusta on valmistumishetkellä työsuhteessa, ulkomaan kansalaisista vain 38 prosenttia.

Kaupunki
Urheilu

TPS:n naisilla ensi-ilta edessä

Vaiherikkaan talven eläneen TPS:n naisten jalkapallojoukkue avaa kautensa Naisten Liigassa lauantaina 24. maaliskuuta. Tuolloin TPS kohtaa vieraskentällä Ilveksen. Joukkueen kenraaliharjoitus uuden valmentajatrion alaisuudessa oli viikko sitten juuri Ilvestä vastaan.

Jälkipeli: Perttu Kytöhongasta FBC Turun uusi päävalmentaja

Nimi tuohon, oheistaa FBC Turun toiminnanjohtaja Ville Lintunen (oik.). Seuran edustusjoukkue sai Perttu Kytöhongasta (kesk.) valmentajan, joka manageri Antti Väärin (vas.) mukaan sopii hyvin edustusjoukkueen uudistuneeseen nykytilanteeseen.

Perttu Kytöhonka on juuri kirjoittanut nimensä sopimuspaperiin. FBC Turun miesten edustusjoukkueen manageri Antti Vääri ja seuran toiminnanjohtaja Ville Lintunen myhäilevät vieressä tyytyväisenä. FBC Turku on kiinnittänyt organisaatioonsa valmentajan, joka ei ole pelkästään meritoitunut, vaan on tullut myös tunnetuksi värikkäistä ajatuksistaan.

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Täysosuma
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!