Sammal kannattaa poistaa nurmelta nyt

Kotipihan harmi vai kaunis koriste? Suhtautuminen sammaleen vaihtelee, mutta joskus sen korvaaminen nurmella ei ole olosuhteiden vuoksi edes mahdollista. Kotipihan harmi vai kaunis koriste? Suhtautuminen sammaleen vaihtelee, mutta joskus sen korvaaminen nurmella ei ole olosuhteiden vuoksi edes mahdollista. Kuva: Jarno Keskinen

Kotipuutarhurien suhtautuminen sammaleen vaihtelee. Toisille sammal on helppohoitoinen pihan koriste, toiset taistelevat sitä vastaan. Sammal katoaa nopeasti haravoimalla tai sammaleenpoistoaineella, mutta jos sammaleen haluaa pihalta pois pysyvämmin, on usein oltava valmis paneutumaan asiaan pintaa syvemmältä. Hankalimmissa paikoissa sammaleen poisto onnistuu vain maan vaihdolla ja puut tai pensaat hävittämällä.

– Kovin varjoisassa paikassa nurmikko ei menesty, vaikka maaperän parantaisikin. Silloin pitää päättää, arvostaako omalla pihalla enemmän nurmikkoa vai puita ja pensaita, kertoo ekologiseen puutarhanhoitoon keskittyvää Förmaaki ja puutarha -blogia pitävä Sussi Karlsson.

Sammal on yleensä merkki siitä, että maaperässä on nurmen näkökulmasta jotakin vialla, joten hävitetty sammal ei automaattisesti korvaudu nurmella. Siinä missä sammal viihtyy happamassa ja tiiviissä maassa, vaatii nurmikko menestyäkseen kuohkeamman maan, ravinteita, valoa ja hoitoa. Usein jo maan kalkitseminen ja kuohkeuttaminen talikolla vievät kotipuutarhurin pitkälle.

Maahan voi myös sekoittaa hiekkaa, jolloin maaperä kuohkeutuu pysyvämmin. Puiden alla tai läheisyydessä nurmikko ei välttämättä menesty, vaikka maaperä laitettaisiin kuntoon. Puut varjostavat ja vievät nurmelta veden ja ravinteet. Silloin paras vaihtoehto voi olla sammaleen tai huonosti menestyvän nurmen korvaaminen maanpeittokasveilla, kukkapenkillä tai koristesoralla.

Sammaleen voi poistaa milloin vain, mutta jos tilalle haluaa nurmen, on syksy parasta aikaa toimia. Nurmi tarvitsee itääkseen runsaasti tasaista kosteutta, jota on yleensä syksyllä hyvin tarjolla. Seuraavana keväänä nurmen kasvu pääsee ajoissa liikkeelle, eikä jo syksyllä kylvettyä nurmea tarvitse kastella ja varjella viikkoja kuten vasta keväällä kylvettyä.

– Syksyllä kylväessäkin pitää vältellä jatkuvaa kulkemista kylvetyllä nurmikolla, jotta maa ei tiivisty, Karlsson muistuttaa.

Nurmikkoa voi kylvää niin pitkään syksyllä kun päivälämpötila nousee noin kahdeksaan asteeseen. Viileämmät yöt eivät nurmen itämistä haittaa.

Joskus asenteen muuttaminen on helpompaa kuin sammaleen hävittäminen. Voisiko sammal sittenkin olla helppohoitoinen kotipihan kaunistus, ei kauhistus? Ainakin Japanissa ollaan sitä mieltä.

– Siellä pyritään kasvattamaan sammalta. Sammaleen suosija pääsee tietysti paljon helpommalla ja esimerkiksi piharakentamisessa käytettyihin turveharkkoihin syntyy nopeasti näyttävä rahkasammalkasvusto, Karlsson antaa ajattelemisen aihetta.

Joka paikkaan sammal ei sovi. Lapsiperheen pihan aktiivista käyttöä kuten pallopelejä sammal ei yleensä kestä. Sammal ei ole myöskään täysin huoltovapaa. Lehdet ja karike pitää haravoida pois, muuten sammal kuolee ja pinta muuttuu lopulta liejuksi.

– Haravoinnissa pitää olla varovainen, sammalkerros rikkoutuu haravoidessa herkästi.

Jarno Keskinen

Mielipide: Intervallihoito pois terveyskeskussairaalasta

Raision Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Raision kaupungin tulisi lisätä intervallihoitopaikkojen määrää ja intervallijakson järjestämispaikka tulisi vaihtaa nykyisestä sairaalajaksosta viihtyisämpään ympäristöön.

Onginnasta ja pilkinnästä ei enää makseta korvauksia vesien omistajille

Nykyisen kalastuslain mukaisesti vesialueiden omistajille ei makseta korvauksia maksuttomista yleiskalastusoikeuksista, eli onginnasta, pilkinnästä ja silakan litkauksesta. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä esitys kalastuslain muuttamiseksi, joka toteutuessaan nostaisi kalastonhoitomaksun hintaa noin 15 prosenttia vuodesta 2018 alkaen.

Reformaation vaikutukset näkyvät nyky-yhteiskunnassa

Missä kaikkialla luterilaisen kristinuskon tulkinnat tulevat esille? Teologia.fi ja Teologinen Aikauskirja tarkastelevat uudessa teemanumerossaan reformaatiota ajallisesti pitkänä ja laajana uskonnollisena, yhteiskunnallis-poliittisena ja kulttuurisena muutoksena.

Grail Questissa lanitetaan turkulaiskoneiden voimin

Suomen parhaimmat kilpapelaajat kokoontuvat ensi viikonvaihteessa Grail Quest -tapahtumaan Gatorade Centeriin Turkuun. Turnauksia pelataan kuuden ESM-kisan lisäksi useissa muissa lajeissa. Turnaukseen koneet järjestää turkulainen Jimm's PC-Store.

Viljelijöitä tuetaan vaikeassa sadonkorjuutilanteessa

Hallitus on päättänyt lisäbudjetissa tukea vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia viljelijöitä 25 miljoonana euron panostuksella. Uutta rahaa kohdennetaan 15 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Makeraan jo päätetyistä varoista kohdennetaan uudelleen kymmenen miljoonaa euroa akuutin kriisin helpottamiseksi. Varat on tarkoitus osoittaa viljelijöille energiaveron palautusjärjestelmän kautta EU-lainsäädännön puitteissa. Valtiovarainministeriö perustaa työryhmän selvittämään vakuutusmaksuveron huojennusta satovahinkovakuutusten osalta.

Puhemiesvaltuuskunta Tukholmaan Suomen 100-vuotisjuhlaseminaariin

Lähes kaksikymmentä kansanedustajaa osallistuu puhemies Maria Lohelan (sin.) johdolla 18. lokakuuta Ruotsin parlamentin järjestämään Suomen itsenäisyyden satavuotistapahtumaan. Riksdagen juhlistaa naapurimaan merkkivuotta seminaarilla, jossa pohditaan Suomen ja Ruotsin kahdenvälisiä sekä parlamenttienvälisiä suhteita.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.