Nuoret siivoavat vanhempia polvia useammin

Nuoret aikuiset siivoavat tutkimuksen mukaan mieluummin kuin heidän vanhempansa. Moni kruunaakin siivouspäivän herkutteluillalla. Nuoret aikuiset siivoavat tutkimuksen mukaan mieluummin kuin heidän vanhempansa. Moni kruunaakin siivouspäivän herkutteluillalla. Kuva: Thinkstock

Alle 24-vuotiaat pitävät siivouksesta vanhempia ikäluokkia enemmän ja myös siivoavat muita useammin, selviää Serlan kesäkuussa 2017 teettämästä siivoustutkimuksesta. Suurimmalle osalle suomalaisista siivoaminen on kuitenkin pakkopullaa, jota tehdään kerran tai pari viikossa.

Nepalla teetetty siivoustutkimus täsmentää, että mitä vanhemmalta kysytään, sitä vähemmän siivouksesta pidetään. Alle 34-vuotiaista vastaajista yli puolet joko piti siivouksesta tai piti sitä kelpo hommana, kun palkintona odottaa puhdas koti. Alle 24-vuotiaista kolmasosa siivoaa pari kertaa viikossa, mikä on selkeästi suomalaista keskivertoa enemmän.

– Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että nykynuoret ovat siistiä kansaa, jotka siivoavat mielellään, Serlan Brand Manager Hanna Hirvonen pohtii.

Melkein puolessa kotitalouksista siivous aiheuttaa kinastelua. Naiset ovat hieman miehiä tyytymättömämpiä kotinsa siisteyteen. Ruuhkavuosia elävät ovat hieman muita tyytymättömimpiä kotinsa siivoustiheyteen. Kaikkein tyytyväisimpiä kotinsa siivoustiheyteen ovat eläkeläiset.

– Miehet ovat tyytyväisempiä kodin siisteyteen kuin naiset, mistä syystä yleensä naiset päättävät, milloin on aika siivota, ja yleensä sitten myös siivoavat itse, Hirvonen sanoo.

Suomalaiset haluavat siivota itse, vaikka siitä ei pidetä tai vaikka sille ei olisi hektisen arjen keskellä aikaa. Tutkimuksen vastaajista vain yksi tuhannesta kertoi maksavansa siivoojalle kotinsa siivoamisesta.

Hirvonen suosittelee siivouspäiväksi torstaita. Silloin koti on siisti viikonloppua varten eikä itse viikonloppua tarvitse käyttää siivoamiseen.

Nuoremmat vastaajat yrittävät tehdä siivouksesta kivaa esimerkiksi kuuntelemalla musiikkia samalla. Vastaavaa ei tullut esille vanhemman väestön vastauksissa.

– Nuoret tykkäävät siivouksesta ja myös palkitsevat itsensä siitä; kotiin ostetaan kukkia tai sytytetään kynttilöitä. Moni myös kokkailee maistuvaa ruokaa tai pitää leffaillan siivouksen päätteeksi. Koska siivota täytyy, miksei siitä voisi myös yrittää nauttia, Hirvonen vinkkaa.

Suuri osa siivoaa yhä vanhemmiltaan tai kotitalousoppitunneilta saaduilla opeilla.

– Vanhat, perinteiset tavat tuntuvat olevan hyvin juurtuneita suomalaisperheissä. Nuorena omaksutut siivoustavat ovat käytössä vuosikausia, eikä niitä sen enempää kyseenalaisteta.

Tärkeimmiksi siivousvälineiksi nousivat imuri, rätti ja mikrokuituliina. Pikasiivouksessa puolestaan käytetään paljon talouspaperia. Hirvonen muistuttaa, että siivous on piirun verran miellyttävämpää ja helpompaa, kun välineet ovat oikeanlaiset.

Linnea Lahtinen

Reformaation vaikutukset näkyvät nyky-yhteiskunnassa

Missä kaikkialla luterilaisen kristinuskon tulkinnat tulevat esille? Teologia.fi ja Teologinen Aikauskirja tarkastelevat uudessa teemanumerossaan reformaatiota ajallisesti pitkänä ja laajana uskonnollisena, yhteiskunnallis-poliittisena ja kulttuurisena muutoksena.

Pelimiehen valinta: Riistan perässä hampaat irvessä

Jyhkeä euroopanbiisoni on helppo maali. Kaatoa on kuitenkin turha koittaa ilman järeää asetta.

Metsästäminen (siis erilaisten eläinten) on avoimen maailman peleissä enemmän sääntö kuin poikkeus. Far Cryssa se on paikoin puuduttavaa pakkopullaa erilaisten varusteiden parantelemiseksi, kun taas Red Dead Redemptionin tapaisessa klassikossa saattoi vierähtää eläinjahdissa tunti poikineen. Varsinaisia metsästyspelejä on ollut tarjolla melkoisen vähän, siinä missä kalastussimulaattoreita on lukemattomia.

Grail Questissa lanitetaan turkulaiskoneiden voimin

Suomen parhaimmat kilpapelaajat kokoontuvat ensi viikonvaihteessa Grail Quest -tapahtumaan Gatorade Centeriin Turkuun. Turnauksia pelataan kuuden ESM-kisan lisäksi useissa muissa lajeissa. Turnaukseen koneet järjestää turkulainen Jimm's PC-Store.

Viljelijöitä tuetaan vaikeassa sadonkorjuutilanteessa

Hallitus on päättänyt lisäbudjetissa tukea vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia viljelijöitä 25 miljoonana euron panostuksella. Uutta rahaa kohdennetaan 15 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Makeraan jo päätetyistä varoista kohdennetaan uudelleen kymmenen miljoonaa euroa akuutin kriisin helpottamiseksi. Varat on tarkoitus osoittaa viljelijöille energiaveron palautusjärjestelmän kautta EU-lainsäädännön puitteissa. Valtiovarainministeriö perustaa työryhmän selvittämään vakuutusmaksuveron huojennusta satovahinkovakuutusten osalta.

Puhemiesvaltuuskunta Tukholmaan Suomen 100-vuotisjuhlaseminaariin

Lähes kaksikymmentä kansanedustajaa osallistuu puhemies Maria Lohelan (sin.) johdolla 18. lokakuuta Ruotsin parlamentin järjestämään Suomen itsenäisyyden satavuotistapahtumaan. Riksdagen juhlistaa naapurimaan merkkivuotta seminaarilla, jossa pohditaan Suomen ja Ruotsin kahdenvälisiä sekä parlamenttienvälisiä suhteita.

Tiina Rinne-Kylänpää on vuoden positiivisin naantalilainen

Tiina Rinne-Kylänpää.

Vuoden positiivisimmaksi naantalilaiseksi tänään tiistaina valittu Tiina Rinne-Kylänpää saa palkintonsa lisämaininnalla ”Naantalin kaupungintalon aurinkoinen”. Lisäksi mainitaan Rinne-Kylänpään saariston kehittäjänä tekemä pitkäjänteinen työ, jonka hän on hoitanut positiivisella ja yhteistyöorientoituneella otteella monenlaisissa rooleissa, virkamiehenä ja erilaisissa hankkeissa. Positiivinen ote elämään näkyy raadin mukaan yhtä hyvin työ- kuin siviilielämässäkin.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.