Tekoäly laskee Kyydin tehokkaimmat reitit

Joonas Jalo kertoo, että tekoäly etsii  sopivat reiit sekunneissa. Kyyti tilataan ja maksetaan kännykällä. Joonas Jalo kertoo, että tekoäly etsii sopivat reiit sekunneissa. Kyyti tilataan ja maksetaan kännykällä. Kuva: Tuula Istala

Kimppataksiyhtiö Kyyti aloitti Turussa kesäkuun alussa ja laajensi viime viikolla palvelualuetta Kaarinaan, Naantaliin ja Ruissaloon.

– Palvelun suosio on yllättänyt meidät, kertoo Jalobus Oy:n toimitusjohtaja Joonas Jalo.

Taksipalvelu Kyydin idea on laatia matkareittejä, joilla asiakas pääsee lähtöpisteestä päämääräänsä joustavasti.

– Malli perustuu tehokkuuteen. Sen ytimessä on tekoäly, joka laskee kunkin matkustajan ihanteellisimman matkaketjun ja reitin. Se toimii Tuup-sovelluksella. Kaikki tiedot reiteistä tulevat suoraan kuljettajalle iPadin näytölle. Kun taksissa on useampi asiakas, kone laskee ja kertoo minne ja missä järjestyksessä ajetaan.

– Kyyti toimii reittiliikenneluvalla ja kaikilla kuljettajilla on linja-autokortti. Kyyti-palvelun autot ovat minibusseja ja kaikkien kuljettajien työaikaa ja taukoja seurataan tarkoin.

Palvelu toimii 24/7 periaatteella. Tilausmaksua tai läntömaksua ei ole. Palvelu on saman hintaista kaikkina päivinä, Jalo kertoo. Hän ampuu alas kuulopuheet siitä, että matkustajan eteen voi tulla tilanne, että yksin matkustaja joutuu maksamaan enemmän, jos muita matkustajia ei ole.

– Esimerkiksi matkalla Raisiosta Runosmäkeen pitäisi julkisilla kiertää torin kautta, kun Kyydillä pääsee suorinta ja nopeinta mahdollista reittiä.

Kyytipalvelut on aiemmin jaettu kolmeen luokkaan, nyt niitä on kaksi.

– Express-kyyti toimii kuten tavanomainen taksi, mutta on silti edullisempi eikä lähtömaksua ole. Toisessa vaihtoehdossa asiakas saattaa joutua odottamaan ja istumaan autossa vähän kauemmin riippuen muiden matkustajien reitistä. Tämä malli sopii vähemmän kiireisille.

Matka tilataan ja maksetaan etukäteen kännykällä. Tähän tarvitaan netissä ladattava maksuton Tuup-sovellus. Hinta ei muutu matkan aikana.

– Uusi asiakas on meille haaste. Meidät on otettu myönteisesti vastaan. Yhtiö on tutkinut, tuleeko kerran Kyydillä matkustanut uudelleen ja tulos hyvä. Vakituisia käyttäjiä on ehtinyt jo kertyä.

Jalo pohtii, että haja-asutusalueella jossa julkinen liikenne on vähäistä palvelu voisi toimia syöttöliikenteenä.

Tuup valittiin vuoden 2017 parhaaksi mobiilisovellukseksi hyöty- ja infopalvelut -luokassa. Tuup-sovelluksesta ollaan kiinnostuneita muuallakin maailmassa. Viimeksi sitä esiteltiin messuilla Singaporessa.

Tuula Istala

Vuosisadan Kulttuurigaala palkitsee suomalaista luovuutta

Kultalilja.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden huipennuksiin kuuluu Vuosisadan Kulttuurigaala, joka kokoaa yhteen satavuotiaan Suomen kulttuurin tekijät, ystävät ja tukijat Turun Logomoon keskiviikkona. Gaalassa kunnioitetaan suomalaista luovuutta palkitsemalla poikkeuksellisen merkittäviä kulttuurin tekijöitä ja tekoja.

Liikenneturva: Muista turvaväli ja kevennä kaasujalkaa

Liukkaus voi yllättää liikenteessä syksyllä.

Vääjäämättä lähestyvien yöpakkasten mukanaan tuoma liukkaus voi yllättää liikenteessä. Erityisesti musta jää on paitsi poikkeuksellisen liukasta myös vaikea havaita. Liikenneturva muistuttaa, että oikealla nopeudella ja muulla ennakoinnilla voi varautua haastaviksi muuttuviin olosuhteisiin.

Legendaarinen Aarne Ankka vierailee Turussa uudessa albumissa

Ruotsalaisen sarjakuvan supertähti Charlie Christensen vieraili Turun Sarjakuvakerhon kutsumana Turussa kaksi vuotta sitten Necrocomicon-sarjakuvapäivän kunniavieraana. Vierailun innoittamana Christensen sijoitti uudessa albumissaan Aarne Ankan käymään Turussa, kantta myöten, Aarne Ankka – Mielipuolen kuvakirja -albumissa. Turun tuomiokirkko päätyi albumin kanteen myös Ruotsissa.

Mielipide: Intervallihoito pois terveyskeskussairaalasta

Raision Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Raision kaupungin tulisi lisätä intervallihoitopaikkojen määrää ja intervallijakson järjestämispaikka tulisi vaihtaa nykyisestä sairaalajaksosta viihtyisämpään ympäristöön.

Onginnasta ja pilkinnästä ei enää makseta korvauksia vesien omistajille

Nykyisen kalastuslain mukaisesti vesialueiden omistajille ei makseta korvauksia maksuttomista yleiskalastusoikeuksista, eli onginnasta, pilkinnästä ja silakan litkauksesta. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä esitys kalastuslain muuttamiseksi, joka toteutuessaan nostaisi kalastonhoitomaksun hintaa noin 15 prosenttia vuodesta 2018 alkaen.

Reformaation vaikutukset näkyvät nyky-yhteiskunnassa

Missä kaikkialla luterilaisen kristinuskon tulkinnat tulevat esille? Teologia.fi ja Teologinen Aikauskirja tarkastelevat uudessa teemanumerossaan reformaatiota ajallisesti pitkänä ja laajana uskonnollisena, yhteiskunnallis-poliittisena ja kulttuurisena muutoksena.

Grail Questissa lanitetaan turkulaiskoneiden voimin

Suomen parhaimmat kilpapelaajat kokoontuvat ensi viikonvaihteessa Grail Quest -tapahtumaan Gatorade Centeriin Turkuun. Turnauksia pelataan kuuden ESM-kisan lisäksi useissa muissa lajeissa. Turnaukseen koneet järjestää turkulainen Jimm's PC-Store.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.