Tekoäly laskee Kyydin tehokkaimmat reitit

Joonas Jalo kertoo, että tekoäly etsii  sopivat reiit sekunneissa. Kyyti tilataan ja maksetaan kännykällä. Joonas Jalo kertoo, että tekoäly etsii sopivat reiit sekunneissa. Kyyti tilataan ja maksetaan kännykällä. Kuva: Tuula Istala

Kimppataksiyhtiö Kyyti aloitti Turussa kesäkuun alussa ja laajensi viime viikolla palvelualuetta Kaarinaan, Naantaliin ja Ruissaloon.

– Palvelun suosio on yllättänyt meidät, kertoo Jalobus Oy:n toimitusjohtaja Joonas Jalo.

Taksipalvelu Kyydin idea on laatia matkareittejä, joilla asiakas pääsee lähtöpisteestä päämääräänsä joustavasti.

– Malli perustuu tehokkuuteen. Sen ytimessä on tekoäly, joka laskee kunkin matkustajan ihanteellisimman matkaketjun ja reitin. Se toimii Tuup-sovelluksella. Kaikki tiedot reiteistä tulevat suoraan kuljettajalle iPadin näytölle. Kun taksissa on useampi asiakas, kone laskee ja kertoo minne ja missä järjestyksessä ajetaan.

– Kyyti toimii reittiliikenneluvalla ja kaikilla kuljettajilla on linja-autokortti. Kyyti-palvelun autot ovat minibusseja ja kaikkien kuljettajien työaikaa ja taukoja seurataan tarkoin.

Palvelu toimii 24/7 periaatteella. Tilausmaksua tai läntömaksua ei ole. Palvelu on saman hintaista kaikkina päivinä, Jalo kertoo. Hän ampuu alas kuulopuheet siitä, että matkustajan eteen voi tulla tilanne, että yksin matkustaja joutuu maksamaan enemmän, jos muita matkustajia ei ole.

– Esimerkiksi matkalla Raisiosta Runosmäkeen pitäisi julkisilla kiertää torin kautta, kun Kyydillä pääsee suorinta ja nopeinta mahdollista reittiä.

Kyytipalvelut on aiemmin jaettu kolmeen luokkaan, nyt niitä on kaksi.

– Express-kyyti toimii kuten tavanomainen taksi, mutta on silti edullisempi eikä lähtömaksua ole. Toisessa vaihtoehdossa asiakas saattaa joutua odottamaan ja istumaan autossa vähän kauemmin riippuen muiden matkustajien reitistä. Tämä malli sopii vähemmän kiireisille.

Matka tilataan ja maksetaan etukäteen kännykällä. Tähän tarvitaan netissä ladattava maksuton Tuup-sovellus. Hinta ei muutu matkan aikana.

– Uusi asiakas on meille haaste. Meidät on otettu myönteisesti vastaan. Yhtiö on tutkinut, tuleeko kerran Kyydillä matkustanut uudelleen ja tulos hyvä. Vakituisia käyttäjiä on ehtinyt jo kertyä.

Jalo pohtii, että haja-asutusalueella jossa julkinen liikenne on vähäistä palvelu voisi toimia syöttöliikenteenä.

Tuup valittiin vuoden 2017 parhaaksi mobiilisovellukseksi hyöty- ja infopalvelut -luokassa. Tuup-sovelluksesta ollaan kiinnostuneita muuallakin maailmassa. Viimeksi sitä esiteltiin messuilla Singaporessa.

Tuula Istala

Luovaa liikuntaa ja runokierros WAMissa

Wäinö Aaltosen museossa eli WAMissa on tarjolla luovaa liikuntaa lauantaina 24. maaliskuuta kello 10.30. Luovan liikunnan tunnilla rentoudutaan ja virkistytään taiteen äärellä. Kierroksen ohjaa tanssitaiteilija ja tanssinopettaja Satu Tuittila . Ota mukaan joustavat vaatteet. Aiempaa tanssikokemusta ei tarvita. Ilmoittautumiset osoitteessa wam.fi. Hinta on sisäänpääsymaksu ja kolme euroa.

TPS:n naisilla ensi-ilta edessä

Vaiherikkaan talven eläneen TPS:n naisten jalkapallojoukkue avaa kautensa Naisten Liigassa lauantaina 24. maaliskuuta. Tuolloin TPS kohtaa vieraskentällä Ilveksen. Joukkueen kenraaliharjoitus uuden valmentajatrion alaisuudessa oli viikko sitten juuri Ilvestä vastaan.

Näin ostamme tulevaisuudessa

Verkosta tilatut ruokaostokset, jotka asiakas saa mihin vuorokauden aikaan tahansa, ravintolatasoista ruokaa ja ravitsemusneuvontaa sekä jokaisen asiakkaiden tarpeisiin räätälöity elämyksellinen ostosreissu. Muun muassa nämä asiat nousivat esiin K-ryhmän monivaiheisessa selvityksessä, jossa yli 60 päivittäistavarakaupan asiantuntijaa visioi tulevaisuuden ruokakauppaa.

TurkuART Afterwork tarjoilee taide-elämyksiä kevääseen

TurkuART Afterwork kutsuu kaikki kaupunkilaiset viettämään iltapäivää ja iltaa taiteen pariin. Torstaina 5. huhtikuussa gallerioissa ja museoissa voi taiteen katsomisen lisäksi muun muassa runoilla, kuunnella taiteilijan ja taidehistorioitsijan keskustelua sekä osallistua 15 minuutin pikaopastuksiin.

Mikael-teatterin pääsiäisnäytelmä antaa äänen Jeesuksen tuomitsijoille ja ystäville

Ismo Seivästö.

Mikael-teatteri esittää hiljaisella viikolla näytelmän Ristin jälkeen , joka vie aikaan Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen välillä. Tapahtumia käsitellään niin Jeesuksen ystävien kuin tuomitsijoiden ja surmaajien näkökulmista. Näytelmässä matkataan Golgatalta palaavan surusaattueen mukana, vieraillaan maaherra Pontius Pilatuksen ja ylipappi Kaifaan palatseissa ja Betaniassa Maria Magdalan kodissa.

Kevään vieraat saapuneet Saaren kartanon residenssiin

Kevään vieraat saapuneet Saaren kartanon residenssiin Mynämäelle. Kahden kuukauden residenssijaksonsa aloittivat runoilija, performanssitaiteilija Merima Dizdarević , kuvataiteilija Marianne Holm Hansen , taiteilija Hou Chien Cheng , tutkija Maria Laakso ja sirkustaiteilija Kalle Lehto .

Maarakennusalan kustannukset nousivat helmikuussa prosentin

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 1,0 prosenttia vuoden 2017 helmikuusta vuoden 2018 helmikuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin maarakenteiden -0,1 prosentista pohjarakenteiden 2,1 prosenttiin.

Tutkimus: Ulkomaalaisilla huippuosaajilla vaikeuksia työllistyä vaikka osaajapula vaivaa

Tekniikan akateemiset TEKin kyselytutkimus osoittaa, että tekniikan alan korkeakoulutuksen saaneet ovat tyytyväisiä koulutukseensa ja työllisyys nousee kohisten. Ulkomailla syntyneiden työllistymisessä on edelleen selvä ero suomalaisiin verrattuna. Kaksi kolmesta suomalaisesta tekniikan alan korkeakoulutetusta on valmistumishetkellä työsuhteessa, ulkomaan kansalaisista vain 38 prosenttia.

Kaupunki
Urheilu

TPS:n naisilla ensi-ilta edessä

Vaiherikkaan talven eläneen TPS:n naisten jalkapallojoukkue avaa kautensa Naisten Liigassa lauantaina 24. maaliskuuta. Tuolloin TPS kohtaa vieraskentällä Ilveksen. Joukkueen kenraaliharjoitus uuden valmentajatrion alaisuudessa oli viikko sitten juuri Ilvestä vastaan.

Jälkipeli: Perttu Kytöhongasta FBC Turun uusi päävalmentaja

Nimi tuohon, oheistaa FBC Turun toiminnanjohtaja Ville Lintunen (oik.). Seuran edustusjoukkue sai Perttu Kytöhongasta (kesk.) valmentajan, joka manageri Antti Väärin (vas.) mukaan sopii hyvin edustusjoukkueen uudistuneeseen nykytilanteeseen.

Perttu Kytöhonka on juuri kirjoittanut nimensä sopimuspaperiin. FBC Turun miesten edustusjoukkueen manageri Antti Vääri ja seuran toiminnanjohtaja Ville Lintunen myhäilevät vieressä tyytyväisenä. FBC Turku on kiinnittänyt organisaatioonsa valmentajan, joka ei ole pelkästään meritoitunut, vaan on tullut myös tunnetuksi värikkäistä ajatuksistaan.

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Täysosuma
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!