Kannettavalla kaasuhaistelijalla olisi kysyntää maailmallakin

Fysiikan tohtori Ismo Kauppinen keskittyy toimitusjohtajana Gaseran taloushallintoon ja markkinointiin. Fysiikan tohtori Ismo Kauppinen keskittyy toimitusjohtajana Gaseran taloushallintoon ja markkinointiin. Kuva: Gasera Oy

Turussa päämajaansa pitävä Gasera Oy on tehnyt innovaationsa eteen yli kymmenen vuotta jatkunutta kehitystyötä ja on lähtenyt patentoimallaan mittausmenetelmällä maailmanmarkkinoiden valloitukseen. Yhtiössä kehitetty Gasera One on hyvin herkkään sensoriin perustuva laite erilaisten terveydelle vaarallisten kaasujen mittaamiseen.

Turussa tuotekehitetty laite lanseerattiin markkinoille 2016. Päämarkkina-alueet ovat Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa, Suomeen laitteita menee alle prosentin verran tuotannosta. Yhtiö työllistää 35 henkilöä Turussa,Tamperella ja Helsingissä. Liikevaihto oli viime vuonna 2,7 miljoonaa euroa.

– Mittausperiaatteen ansiosta laite mullistaa ilmastonmuutoksen torjuntaa, rajavaritointia ja työturvallisuutta, luonnehtii toimitusjohtaja Ismo Kauppinen.

Laitteen ja menetelmän kehittäminen alkoi Turun yliopiston fysiikan laitoksella 2001, missä Kauppisen isä Jyrki Kauppinen, nykyinen fysiikan emeritusprofessori, aloitti tuotekehityksen. Yritys perustettiin 2004. Työtä on tehty pitkäjänteisesti ja matkan varrella kotimaisia patentteja on myönnetty kymmeniä ja eri keskintöjä tehty kuusi.

Aiemmin oman tuotteen sijaan Gasera valmisti tuotteita partnereille.

– Tämä on Turun yliopiston oma innovaatio, Ismo Kauppinen sanoo.

Hän on itsekin yliopiston fysiikan laitoksen kasvatti ja siellä väitellyt, mutta keskittyy nykyisin täysin liiketalous- ja markkinointiasioihin. Yrityksen suurin kilpailija on amerikkalaisomistuksessa ja toimii Tanskassa. Sen laitteet ovat kestäneet markkinoilla parikymmnetä vuotta ja pitkää elinkaarta turkulaistulokas odottaa omaltakin innovaatioltaan.

Parhaillaan tuotekehityksen alla on tavalliselle kuluttajalle soveltuva kevyt, kädessä kannettava laite. Kauppisen mukaan sen hinta tulee olemaan arviolta kolmen hintavan älypuhelimen luokkaa.

– Näin tavallinen kuluttajakin pääsee mittaamaan hengitysilmansa laatua kattavasti. Laite havaitsee haihtuvia yhdisteitä herkästi.

Suurin markkkina ja kasvupotentiaali on juuri tällä hetkellä puolijohdeteollisuudessa, jossa monitoroidaan puhdastilojen kaasusaasteita.

– Herkälle laitteelle on todella kova kysyntä, Kauppinen kertoo.Tarjoamme muun muassa tutkijoille työkaluja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Gasera ONE mittaa muun muassa haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, epäorgaanisia yhdisteitä, hiilivetyjä, fluoriyhdisteitä, anestesiakaasuja ja syövyttäviä yhdisteitä äärimmäisen pienissä pitoisuuksissa, kerrotaan laitteen lanseerauksen lehdistötiedotteessa.

Tuula Istala

Kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma toukokuussa Turussa

Turussa järjestetään toukokuussa ensimmäinen kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma SmartCHEM summit 2018. Puhujina tapahtumassa on bio- ja kiertotalouden edelläkävijäyrityksiä, startupeja sekä kansainvälisiä vieraita. Tapahtuma on osa Euroopan suurinta vuosittaista ympäristöalan tapahtumaa EU Green Weekiä, jonka teemana on Green Cities for Greener Future .

Ilmastomallit ennustavat muutoksia pohjoisten jokien virtaamiin ja eliöstöön

Suomen virtavesien lajien elinalueet siirtyvät pohjoista kohti lämpötilan kasvaessa ilmastonmuutoksen myötä. Jokien virtaamien vuodenaikaisvaihtelu muuttuu nykyistä epäsäännöllisemmäksi. Lajiston muutokset ovat suurempia pienissä latvapuroissa kuin suurissa joissa, selviää Suomen ympäristökeskuksen ja Oulun yliopiston tutkimuksesta.

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu auttaa työttömiä pois toimeentulotuelta

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu on alkanut kuudessa kunnassa. Kokeilukunnat ovat Kangasala, Kemijärvi, Kuopio, Raisio, Tampere ja Tornio. Tavoitteena on saada pitkään työttömänä olleita pois toimeentulotuelta. Moni heistä tarvitsee siihen nykyistä enemmän ja varhemmin apua.

Beethovenin messu pitkäperjantaina Tuomiokirkossa

Kaisa Ranta.

Turun filharmoninen orkesteri esittää Ludwig van Beethovenin C-duurimessun pitkäperjantaina 30. maaliskuuta kello 18 Turun tuomiokirkossa. Messun lisäksi konsertissa kuullaan Beethovenin kuorokantaatti Meerestille und glückliche Fahrt .

Työntekijämäärä jatkoi kasvua alkuvuonna

Työntekijämäärät Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä kasvoivat tammikuussa 6,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu henkilöstövuokrausalalla oli edelleen kovaa, ja viime vuoden lopulla alkanut nousu satama-alan työntekijämäärissä jatkui.

Kysely: Vain noin puolet suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä

Enefitin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä kuukaudessa. Lähes 70 prosenttia olisi valmis hillitsemään sähkönkulutustaan, jos sähköyhtiö tarjoaisi siihen välineitä. Joka kolmas suomalainen uskoo voivansa vähentää sähkönkulutustaan viidenneksellä.

Turussa järjestetään Japani-päivä

Turussa järjestetään Japani-päivä Turun työväenopistolla ja Turun yliopiston Publicumissa. Kaikkiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!