Kannettavalla kaasuhaistelijalla olisi kysyntää maailmallakin

Fysiikan tohtori Ismo Kauppinen keskittyy toimitusjohtajana Gaseran taloushallintoon ja markkinointiin. Fysiikan tohtori Ismo Kauppinen keskittyy toimitusjohtajana Gaseran taloushallintoon ja markkinointiin. Kuva: Gasera Oy

Turussa päämajaansa pitävä Gasera Oy on tehnyt innovaationsa eteen yli kymmenen vuotta jatkunutta kehitystyötä ja on lähtenyt patentoimallaan mittausmenetelmällä maailmanmarkkinoiden valloitukseen. Yhtiössä kehitetty Gasera One on hyvin herkkään sensoriin perustuva laite erilaisten terveydelle vaarallisten kaasujen mittaamiseen.

Turussa tuotekehitetty laite lanseerattiin markkinoille 2016. Päämarkkina-alueet ovat Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa, Suomeen laitteita menee alle prosentin verran tuotannosta. Yhtiö työllistää 35 henkilöä Turussa,Tamperella ja Helsingissä. Liikevaihto oli viime vuonna 2,7 miljoonaa euroa.

– Mittausperiaatteen ansiosta laite mullistaa ilmastonmuutoksen torjuntaa, rajavaritointia ja työturvallisuutta, luonnehtii toimitusjohtaja Ismo Kauppinen.

Laitteen ja menetelmän kehittäminen alkoi Turun yliopiston fysiikan laitoksella 2001, missä Kauppisen isä Jyrki Kauppinen, nykyinen fysiikan emeritusprofessori, aloitti tuotekehityksen. Yritys perustettiin 2004. Työtä on tehty pitkäjänteisesti ja matkan varrella kotimaisia patentteja on myönnetty kymmeniä ja eri keskintöjä tehty kuusi.

Aiemmin oman tuotteen sijaan Gasera valmisti tuotteita partnereille.

– Tämä on Turun yliopiston oma innovaatio, Ismo Kauppinen sanoo.

Hän on itsekin yliopiston fysiikan laitoksen kasvatti ja siellä väitellyt, mutta keskittyy nykyisin täysin liiketalous- ja markkinointiasioihin. Yrityksen suurin kilpailija on amerikkalaisomistuksessa ja toimii Tanskassa. Sen laitteet ovat kestäneet markkinoilla parikymmnetä vuotta ja pitkää elinkaarta turkulaistulokas odottaa omaltakin innovaatioltaan.

Parhaillaan tuotekehityksen alla on tavalliselle kuluttajalle soveltuva kevyt, kädessä kannettava laite. Kauppisen mukaan sen hinta tulee olemaan arviolta kolmen hintavan älypuhelimen luokkaa.

– Näin tavallinen kuluttajakin pääsee mittaamaan hengitysilmansa laatua kattavasti. Laite havaitsee haihtuvia yhdisteitä herkästi.

Suurin markkkina ja kasvupotentiaali on juuri tällä hetkellä puolijohdeteollisuudessa, jossa monitoroidaan puhdastilojen kaasusaasteita.

– Herkälle laitteelle on todella kova kysyntä, Kauppinen kertoo.Tarjoamme muun muassa tutkijoille työkaluja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Gasera ONE mittaa muun muassa haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, epäorgaanisia yhdisteitä, hiilivetyjä, fluoriyhdisteitä, anestesiakaasuja ja syövyttäviä yhdisteitä äärimmäisen pienissä pitoisuuksissa, kerrotaan laitteen lanseerauksen lehdistötiedotteessa.

Tuula Istala

Rengasalan tekninen foorumi: Nastarenkaat pitäisi sallia jo lokakuussa

Talvirengaspakko on voimassa joulu-, tammi- ja helmikuussa. Nastarenkaita saa käyttää 1. marraskuuta alkaen sekä aina silloin, kun keli sitä edellyttää. Kitkarenkaiden käytölle ei ole rajoituksia, joten ne voi laittaa alle jo ennen sesonkiruuhkia.

Muuttuva saaristolinnusto -iltamat juhlistaa 25-vuotiasta Arkipelagia-seuraa

Haahkakannat taantuvat ulkosaaristossa, merikotkalla sen sijaan menee mukavasti. Saaristolinnuston muutoksia ja niiden syitä esitellään 24. lokakuuta Muuttuva saaristolinnusto -iltamissa, jotka samalla juhlistavat 25-vuotiaan Saaristomeren suojeluyhdistyksen, Arkipelagia-seuran, toimintaa.

Eväitä ihmisten ymmärtämiseen

Tutkija Thomas Erikson on perehtynyt ihmisten vuorovaikutukseen erilaisissa yhteisöissä. Hänen teoksensa Idiootit ympärilläni – kuinka ymmärtää muita ja itseäni (Atena) esittelee neljä erilaista käyttäytymismallia.

Tukiperheitä tarvitaan taas lisää

Turun kaupungilla on yli sadan tukea tarvitsevan lapsen jono tukiperheisiin. Tukea kaipaavan perheen lapsi käy tukiperheessä yhtenä viikonloppuna kuukaudessa. Tukiperheenä voi toimia niin pariskunta kuin yksinasuva tai perhe, jossa on jo lapsia.

Turun Vasemmistoliiton kunnallistoimikunta: Kunnallisen varhaiskasvatuksen akuutti pula paikattava

Turun Vasemmistoliitto vaatii, että Turku tekee koko kaupungin kattavan selvityksen varhaiskasvatuksen nykytilasta. Selvityksessä on osoitettava ne alueet, joilla varhaiskasvatuspaikkojen lisätarve on kiireellisin. Lisäksi on valmistauduttava palvelutarpeen kasvuun arvioimalla, millä Turun alueilla varhaiskasvatuksen kysyntä kasvaa eniten lähivuosina.

Satelliittiseuranta auttaa metsälain valvonnassa

Suomen metsäkeskus on mukana hankkeessa, jossa seurataan metsien hakkuita satelliittiteknologian avulla. Metsäkeskus on verrannut satelliittikuvausaineistoa metsänkäyttöilmoituksiin ja tarkastanut niissä havaittuja eroavaisuuksia maastossa. Pilotin tulokset ovat lupaavia. Satelliittikuvien avulla voidaan parantaa metsälain valvontaa ja kohdentaa maastotarkastuksia vaikuttavimpiin kohteisiin.

Kaupunki
Urheilu

Joni Piirainen kirjoitti urheilijoiden kokemista vaikeuksista

Tällä viikolla julkaistava Urheilun selviytyjät on Joni Piiraisen ensimmäinen tietokirja.

– Minulla oli halu tehdä erilainen urheilukirja. Halusin tehdä sellaisen urheilukirjan, joka jättää lukijaan muistijäljen. Halusin muistuttaa myös, että myyttisten urheilusankareiden elämä on todellisuudessa pahimmillaan kaikkea muuta kuin julkisuudessa näkyvä kuva, toteaa turkulainen urheilutoimittaja Joni Piirainen .

TPS Ykkösen yleisöennätykseen

TPS kiinnostaa Turussa Ykkösessäkin.

TPS:n yleisökeskiarvo jalkapallon Ykkösessä oli tänä vuonna komeasti 2 274 katsojaa ottelua kohden. Lisäys viime kauden keskiarvoon oli yli 600 katsojaa. TPS:n kauden yleisökeskiarvo on myös Ykkösen kaikkien aikojen ennätys.

Tuto Hockey teki tappiota, mutta konserniyhtiö Kupittaan Palvelu voittoa

Tuton katsojakeskiarvo on Mestiksen korkein.

Tuto Hockey Oy teki viime tilikaudella (1.5.2016–30.4.2017) 844 000 euron liikevaihdolla 54 000 euron tappiollisen liiketuloksen. Tuton liikevaihto laski 10,1 prosenttia (-94 500 euroa) edellisestä tilikaudesta. Tytäryhtiö Kupittaan Palvelun liikevaihto sen sijaan kasvoi +28,6 prosenttia (+74 100 euroa) ja oli 333 000 euroa, ja sillä ravintolayhtiö teki 26 500 euroa voittoa.

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Täysosuma
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.