Kuivahtaneet croissantit syntyvät uudelleen köyhinä ritarittarina

Kuva: Henriikka Fingerborg

Köyhällä ritarilla on monta nimeä. Leipävanukasta kutsutaan ruotsissa fattiga riddareksi ja ranskaksi se on pain perdu. Tämä jälkiruoka on monelle etenkin lapsuudesta tuttu herkku, joka valmistetaan paistamalla maidossa, munassa, vehnäjauhoissa ja sokerissa liotettuja vehnäleivän viipaleita. Jotkut tekevät rikkaita ritareja, jotka taas ovat pullaviipaleista tehtyjä. Kummatkin koristellaan yleensä kermavaahtokruunulla, sekä hillolla.

Köyhät ritarit on aina yhtä herkullinen jälkiruokaklassikko, johon saa hyödynnettyä hieman kuivahtaneet leipä- tai pullapalat. Croissantteja voi hyödyntää myös samaan tapaan, kun haluaa kokeilla jotain hieman erilaista. Köyhät ritarittaret syntyvät muffinssivuoissa nopeasti ja helposti, eikä niidenkään tarvitse olla niin tuoreita. Rapeat croissantit revitään pieniksi paloiksi. Sen jälkeen sekoitetaan muna-maitoseos, johon lisätään sokeria ja kanelia.

Ainekset ladataan muffinssivuokiin ja annetaan paistua uunissa kullanrapeiksi. Köyhät ritarittaret voidaan tarjoilla kermavaahdon ja marjojen kera.

Köyhät ritarittaret

6 croissanttia

2 munaa

2,5 dl maitoa

2 rkl sokeria

ripaus kanelia

voita

marjoja

kermavaahtoa

Lämmitä uuni 170 asteeseen. Revi croissantit pieniksi paloiksi. Vatkaa keskenään kunnolla maito ja munat. Lisää seokseen sokeri ja kaneli. Voitele muffinssivuoka. Asettele croissantinpaloja muffinssivuokiin ja kaada päälle munamaitoseosta. Koristele marjoilla, tai halutessasi koristele marjoilla vasta paiston jälkeen. Paista uunissa noin 20-25 minuuttia. Tarjoile kermavaahdon kera.

Henriikka Fingerborg

Heinäsirkat loikkivat ruokabisnekseen

Jussi Heikkinen on mukana menestyvässä start-up -yrityksessä.

– Hyönteisruoka on vielä tutkimatonta ja tuntematonta, mutta siihen liittyy valtava potentiaali tulevaisuudessa, uskoo turkulaisen hyönteisruokayritys Entiksen myyntivastaava Jussi Heikkinen .

Suomessa todettu kolistiiniresistenssiä tuontikoirassa

Suomessa on todettu ensi kertaa siirtyvää kolistiiniresistenssiä eläimistä eristetyistä bakteereista. Näytteet oli otettu venäläisistä löytökoirista, jotka olivat tulossa Suomeen. Eristetyt bakteerit olivat vastustuskykyisiä eli resistenttejä myös monille muille antibiooteille. Jos tällaiset bakteerikannat yleistyvät Suomessa seuraeläinten tautien aiheuttajina, on mahdollista, että eläimille ei enää ole käytettävissä infektioiden hoitoon tehoavia antibiootteja. Resistenssi voi siirtyä myös eläimistä ihmisiin, joten seuraeläinten resistenssin torjunta on tärkeää myös ihmisten terveyden suojelemiseksi.

Kike Elomaa: Personal trainerien verotusta kevennettävä

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee hallituksen näkemystä liikuntapalvelujen alennetun arvonlisäverokannan soveltamista myös personal training tyyppiseen toimintaan. Monet sellaiset palvelut, joilla annetaan mahdollisuus liikkua kuuluvat alennetun kymmenen prosentin arvonlisäveron piiriin.

Näyttely Kevon arktisesta arjesta Vanhalinnassa

Vanhalinnassa avautuu 2. joulukuuta näyttely Kevo – arktista arkea . Näyttely esittelee Turun yliopiston Lapin tutkimusasema Kevon kuutta vuosikymmentä. Kevon tavaramerkkinä tunnetaan vuosikymmeniä jatkuneet subarktisen luonnon seurantatutkimukset. Kevolla kerättyjä aineistoja käytetään ilmastonmuutoksen vaikutusten arviointiin.

Rakennusalan työttömyys ennätyspientä ensi talvena

Rakennusalan työttömyys jää ensi talvena ennätyksellisen pieneksi, arvioi Rakennusliitto Rakennusalan työttömyyskassan tuoreen ennusteen mukaan työttömyys on talvikuukausina keskimäärin 14–15 prosenttia. Viime vuosina talvikauden työttömyysluvut ovat olleet selvästi suuremmat.

Tavio: Suomen kannustinloukut järjettömiä

Veronmaksajain keskusliiton Verkkouutisille tekemä laskelma osoittaa, että tuhat euroa kuussa ansaitsevan henkilön käteen jäävät tulot kasvavat 700 euron suuruisen palkankorotuksen myötä vain 103 euroa, koska tuet pienenevät. Laskelman esimerkkinä on Helsingissä yksin asuva ja työmarkkinatukea saava henkilö, jonka asunnon vuokra on 675 euroa kuukaudessa.

Maanantaina liputetaan lapsen oikeuksien puolesta

Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta. Sisäministeriö on myös määrännyt valtion virastot ja laitokset liputtamaan kyseisenä päivänä.

Pekka Lainio jatkaa Turun Luonnonystävien puheenjohtajana

Turun Luonnonystävät ry:n puheenjohtajaksi valittiin jatkokaudelle Pekka Lainio ja varapuheenjohtajaksi Sirkka-Liisa Kavén sekä muiksi johtokunnan jäseniksi Leo Haltsonen , Anne Kuparinen , Ulla Lehto (uusi), Teppo Lunnas (uusi), Aulis Suominen , Jukka Tappola (uusi) ja Eero Vainio .

Kaupunki
Urheilu

Berger lainalle Sportiin

Martin Berger.

Puolustaja Martin Berger siirtyy kolmen ottelun lainalle Vaasan Sportiin.

Puukkokatsomo: Isoja kysymyksiä

Sami Haltia (oik.).

TPS:n naisten jalkapallojoukkuetta luotsaa tulevalla kaudella Porista Turkuun saapuva Tomi Ruuhikorpi . 32-vuotias Ruuhikorpi solmi TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Rallin SM-sarja palaa Varsinais-Suomeen ensi vuonna

Edellisen kerran SM-rallia ajettiin Turussa 2016.  Tuolloin SM1-luokan kaasutti yllätysvoittajana Joonas Soilu.

Rallin SM-sarja palaa Turun seudulle yhden välivuoden jälkeen syksyllä 2018. Perinteisesti Turun SM-rallin järjestämisestä on vastannut Turun Urheiluautoilijat. Ensi vuonna järjestämisestä vastaavat yhteistyössä Turun Urheiluautoilijat ja Salon Urheiluautoilijat. Samalla ralli laajenee Turun tutuilta äkkivääriltä teiltä myös Saloon.

Jälkipeli: Studio Dance Effect tanssittaa talkooperiaatteella

Tanssikoulu Studio Dance Effectin kilpatanssijoista näkyy tanssimisen ilo. Hymy irtoaa helposti. Vasemmalla on tanssikoulun kilpajoukkueiden päävalmentaja sekä lajivastaava Rosa Blom.

Tanssikoulu Studio Dance Effect, kavereiden kesken tuttavallisesti ”Effe”, on muutamassa vuodessa kasvanut liki parin sadan innokkaan jäsenen seuraksi. Eikä ihme, sillä tanssi on harrastuksena perin koukuttava. Effen nuorimmat toimintaan osallistuvat tanssijat ovat vasta kaksivuotiaita.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!