Sähkölämmitteisen kylpytynnyrin talvikäyttö herättää kysymyksiä

Drop Design Pool valmistaa uudenlaisia kylpytynnyreitä, joiden erilaisuus perustuu laajoihin räätälöintimahdollisuuksiin. Lähtökohtana altaissa on peruspalju, johon voi valita mieleisiään lisäominaisuuksia. Drop Design Pool valmistaa uudenlaisia kylpytynnyreitä, joiden erilaisuus perustuu laajoihin räätälöintimahdollisuuksiin. Lähtökohtana altaissa on peruspalju, johon voi valita mieleisiään lisäominaisuuksia. Kuva: Linnea Lahtinen

Drop design pool -altaiden myyntipäällikkö Jesse Teleni kertoo, että hyvillä eristyksillä kustannukset saadaan alas, vaikka palju olisikin käyttövalmiina ympäri vuoden. Keskiarvokustannukset ovat euron per päivä, talvi mukaan lukien.

– Jos palju on poissa käytössä kaikkein kylmimmät kuukaudet, leikkautuvat kustannukset entisestään, Teleni sanoo.

Ylläpitolämmitteisessä sähköpaljussa veden voi pitää talvellakin jatkuvasti samalla tavalla kuin kesäaikana. Perinteinen puukamiinalla lämpiävä palju pitää puolestaan muistaa aina käytön jälkeen tyhjentää, jotta vesi ei jää altaaseen jäätymään. Ilmojen viiletessä eristykset toimittavat tärkeää virkaa. Paljun lämpötila laskee nopeammin, jos kylpytynnyriä ei ole eristetty kunnolla. Siten eristykset myös vähentävät sähkön kulutusta.

Puu mielletään sähköä halvemmaksi vaihtoehdoksi, vaikka se ei sitä aina ole. Teleni muistuttaa, että polttopuistakin voi kertyä yllättävän suuri kuluerä. Sähkökäyttöisen paljun valtteja ovat helppous ja altaan vaivattomampi ympärivuotinen käyttö.

Paljut ovat muodostuneet yhä helpommin saatavilla olevaksi arjen luksukseksi.

– Paljujen hankkiminen nimenomaan kotikäyttöön lisääntyy jatkuvasti. Markkinoilta löytyy sopiva vaihtoehto kaikille.

Paljuja hankitaan omakotitalo- ja mökkipihojen lisäksi myös rivitalojen patioille ja kerrostaloasuntojen kattoterasseille.

– Paljua varten ei tarvita rakennuslupaa, mutta taloyhtiöillä on asian suhteen usein omat käytäntönsä, Teleni huomauttaa.

Moderni palju toimii puukamiinan sijaan kokonaan tai osittain sähköllä. Veden lämpötila voidaan nostaa haluttuun 37–38 asteeseen puulla, jonka jälkeen sitä ylläpidetään sähköllä. Kokonaan sähköistetty kylpytynnyri on puolestaan aina lämmin. Perinteinen palju lämmitetään puukamiinalla. Jos kylpytynnyrissä ei ole suodatinta, vesi tulisi vaihtaa usein. Veden käyttöikää voi pidentää peseytymällä aina ennen paljuun menoa.

– Pienellä porukalla käytettynä paljun vesi pysyy puhtaana vaikka viikonlopun, mutta jos illanistujaisissa kahdeksan ihmistä pulahtaa veteen suoraan saunasta peseytymättä, se on kyllä aamulla likaista, Teleni toteaa.

Kytkemällä altaaseen suodatinjärjestelmän riittää, että veden vaihtaa muutaman kerran vuodessa. Suodatin hoitaa mekaanisen puhdistuksen, mutta paljun puhtaanapitoon vaaditaan myös kemiallisia puhdistusaineita. Perinteisen kloorin voi korvata aktiivihapella.

– Aktiivihappi tai bakteereja tappava ultraviolettipuhdistin ovat hyviä ratkaisuja, jos on allerginen kloorille tai jos pienet lapset käyttävät paljua paljon.

Linnea Lahtinen

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Ympäristöosastolla avoimet ovet Paraisilla ja Korppoossa

Rakennusvalvonta-, kaavoitus-, ympäristönsuojelu- ja mittausyksikkö järjestävät avoimet ovet Paraisten kaupungintalon ala-aulassa Rantatiellä ja Saaristokonttorissa Korppoossa Kauppamiehentiellä torstaina 30. marraskuuta kello 14–17.

Kakolanmäen puhdistamoa aiotaan laajentaa

Turun kaupungin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta käsittelee tiistaina 21. marraskuuta maanalainen asemakaava Kakolanmäen puhdistamon laajennus.

RNA-molekyyleistä voi olla apua kasvainten lääkeherkkyyden ennustamisessa

Sofia Aakko

Syövän lääkehoidon vaikutus ei aina ole paras mahdollinen. Osalla potilaista hoitovaste on huono esimerkiksi siksi, että syöpäsolut kykenevät vastustamaan lääkkeen vaikutusta tai lääke aiheuttaa sivuvaikutuksia, jotka estävät hoidon jatkamisen. Tilanne voi pahimmillaan johtaa syövän etenemiseen ja potilaan kuolemaan. Potilaiden lääkevasteen ennustamiseen tarvitaankin nykyistä parempia työkaluja.

Valoisa keskiaika -kunniamaininta Ravattulan Ristimäki -hankkeelle

Suomen vanhimman kirkon jäänteitä on kaivettu esiin Ravattulan Ristimäellä.

Suomen keskiajan tutkimuksen seura Glossa ry on jakanut Valoisa keskiaika -kunniamainintaa vuodesta 2002, keskimäärin joka toinen vuosi. Kunniamaininnalla yhdistys haluaa kiittää yksilöä tai yhteisöä, joka on tieteellisellä toiminnallaan edistänyt keskiajan tuntemusta ja tutkimusta sekä esimerkillään innostanut uusia tahoja hakeutumaan keskiaikaa koskevan tiedon pariin. Samalla yhdistys haluaa kiinnittää huomiota siihen, että keskiaika ei ole ”pimeä” ajanjakso vaan aikakausi, jonka tuntemus on tärkeää myös oman aikamme poliittisten, yhteiskunnallisten ja kulttuuria määrittävien ilmiöiden ymmärtämiseksi.

T-talon kulmille nousemassa uusi kerrostaloalue

Turun kaupungin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta kokoontuu tiistaina 21. marraskuuta. Lautakunta käsittelee asemakaavanmuutosluonnosta Tammitien kulma.

Maata näkyvissä veti perjantaina Artukaisiin 6 000 kuulijaa

Näkymä viime vuoden Maata näkyvissä -festivaaleilta.

Maata Näkyvissä -festarit alkoivat perjantaina iltapäivällä Artukaisissa Jellonan ja Groovefemin tahdissa. Illalla lavalle kiipesi perjantai-illan pääesiintyjä, brittibändi LZ7, joka esiintyi Maata Näkyvissä -festareilla jo kuudetta kertaa.

Kaupunki
Urheilu

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Berger lainalle Sportiin

Martin Berger.

Puolustaja Martin Berger siirtyy kolmen ottelun lainalle Vaasan Sportiin.

Puukkokatsomo: Isoja kysymyksiä

Sami Haltia (oik.).

TPS:n naisten jalkapallojoukkuetta luotsaa tulevalla kaudella Porista Turkuun saapuva Tomi Ruuhikorpi . 32-vuotias Ruuhikorpi solmi TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Rallin SM-sarja palaa Varsinais-Suomeen ensi vuonna

Edellisen kerran SM-rallia ajettiin Turussa 2016.  Tuolloin SM1-luokan kaasutti yllätysvoittajana Joonas Soilu.

Rallin SM-sarja palaa Turun seudulle yhden välivuoden jälkeen syksyllä 2018. Perinteisesti Turun SM-rallin järjestämisestä on vastannut Turun Urheiluautoilijat. Ensi vuonna järjestämisestä vastaavat yhteistyössä Turun Urheiluautoilijat ja Salon Urheiluautoilijat. Samalla ralli laajenee Turun tutuilta äkkivääriltä teiltä myös Saloon.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!