Sähkölämmitteisen kylpytynnyrin talvikäyttö herättää kysymyksiä

Drop Design Pool valmistaa uudenlaisia kylpytynnyreitä, joiden erilaisuus perustuu laajoihin räätälöintimahdollisuuksiin. Lähtökohtana altaissa on peruspalju, johon voi valita mieleisiään lisäominaisuuksia. Drop Design Pool valmistaa uudenlaisia kylpytynnyreitä, joiden erilaisuus perustuu laajoihin räätälöintimahdollisuuksiin. Lähtökohtana altaissa on peruspalju, johon voi valita mieleisiään lisäominaisuuksia. Kuva: Linnea Lahtinen

Drop design pool -altaiden myyntipäällikkö Jesse Teleni kertoo, että hyvillä eristyksillä kustannukset saadaan alas, vaikka palju olisikin käyttövalmiina ympäri vuoden. Keskiarvokustannukset ovat euron per päivä, talvi mukaan lukien.

– Jos palju on poissa käytössä kaikkein kylmimmät kuukaudet, leikkautuvat kustannukset entisestään, Teleni sanoo.

Ylläpitolämmitteisessä sähköpaljussa veden voi pitää talvellakin jatkuvasti samalla tavalla kuin kesäaikana. Perinteinen puukamiinalla lämpiävä palju pitää puolestaan muistaa aina käytön jälkeen tyhjentää, jotta vesi ei jää altaaseen jäätymään. Ilmojen viiletessä eristykset toimittavat tärkeää virkaa. Paljun lämpötila laskee nopeammin, jos kylpytynnyriä ei ole eristetty kunnolla. Siten eristykset myös vähentävät sähkön kulutusta.

Puu mielletään sähköä halvemmaksi vaihtoehdoksi, vaikka se ei sitä aina ole. Teleni muistuttaa, että polttopuistakin voi kertyä yllättävän suuri kuluerä. Sähkökäyttöisen paljun valtteja ovat helppous ja altaan vaivattomampi ympärivuotinen käyttö.

Paljut ovat muodostuneet yhä helpommin saatavilla olevaksi arjen luksukseksi.

– Paljujen hankkiminen nimenomaan kotikäyttöön lisääntyy jatkuvasti. Markkinoilta löytyy sopiva vaihtoehto kaikille.

Paljuja hankitaan omakotitalo- ja mökkipihojen lisäksi myös rivitalojen patioille ja kerrostaloasuntojen kattoterasseille.

– Paljua varten ei tarvita rakennuslupaa, mutta taloyhtiöillä on asian suhteen usein omat käytäntönsä, Teleni huomauttaa.

Moderni palju toimii puukamiinan sijaan kokonaan tai osittain sähköllä. Veden lämpötila voidaan nostaa haluttuun 37–38 asteeseen puulla, jonka jälkeen sitä ylläpidetään sähköllä. Kokonaan sähköistetty kylpytynnyri on puolestaan aina lämmin. Perinteinen palju lämmitetään puukamiinalla. Jos kylpytynnyrissä ei ole suodatinta, vesi tulisi vaihtaa usein. Veden käyttöikää voi pidentää peseytymällä aina ennen paljuun menoa.

– Pienellä porukalla käytettynä paljun vesi pysyy puhtaana vaikka viikonlopun, mutta jos illanistujaisissa kahdeksan ihmistä pulahtaa veteen suoraan saunasta peseytymättä, se on kyllä aamulla likaista, Teleni toteaa.

Kytkemällä altaaseen suodatinjärjestelmän riittää, että veden vaihtaa muutaman kerran vuodessa. Suodatin hoitaa mekaanisen puhdistuksen, mutta paljun puhtaanapitoon vaaditaan myös kemiallisia puhdistusaineita. Perinteisen kloorin voi korvata aktiivihapella.

– Aktiivihappi tai bakteereja tappava ultraviolettipuhdistin ovat hyviä ratkaisuja, jos on allerginen kloorille tai jos pienet lapset käyttävät paljua paljon.

Linnea Lahtinen

Kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma toukokuussa Turussa

Turussa järjestetään toukokuussa ensimmäinen kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma SmartCHEM summit 2018. Puhujina tapahtumassa on bio- ja kiertotalouden edelläkävijäyrityksiä, startupeja sekä kansainvälisiä vieraita. Tapahtuma on osa Euroopan suurinta vuosittaista ympäristöalan tapahtumaa EU Green Weekiä, jonka teemana on Green Cities for Greener Future .

Ilmastomallit ennustavat muutoksia pohjoisten jokien virtaamiin ja eliöstöön

Suomen virtavesien lajien elinalueet siirtyvät pohjoista kohti lämpötilan kasvaessa ilmastonmuutoksen myötä. Jokien virtaamien vuodenaikaisvaihtelu muuttuu nykyistä epäsäännöllisemmäksi. Lajiston muutokset ovat suurempia pienissä latvapuroissa kuin suurissa joissa, selviää Suomen ympäristökeskuksen ja Oulun yliopiston tutkimuksesta.

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu auttaa työttömiä pois toimeentulotuelta

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu on alkanut kuudessa kunnassa. Kokeilukunnat ovat Kangasala, Kemijärvi, Kuopio, Raisio, Tampere ja Tornio. Tavoitteena on saada pitkään työttömänä olleita pois toimeentulotuelta. Moni heistä tarvitsee siihen nykyistä enemmän ja varhemmin apua.

Beethovenin messu pitkäperjantaina Tuomiokirkossa

Kaisa Ranta.

Turun filharmoninen orkesteri esittää Ludwig van Beethovenin C-duurimessun pitkäperjantaina 30. maaliskuuta kello 18 Turun tuomiokirkossa. Messun lisäksi konsertissa kuullaan Beethovenin kuorokantaatti Meerestille und glückliche Fahrt .

Työntekijämäärä jatkoi kasvua alkuvuonna

Työntekijämäärät Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä kasvoivat tammikuussa 6,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu henkilöstövuokrausalalla oli edelleen kovaa, ja viime vuoden lopulla alkanut nousu satama-alan työntekijämäärissä jatkui.

Kysely: Vain noin puolet suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä

Enefitin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä kuukaudessa. Lähes 70 prosenttia olisi valmis hillitsemään sähkönkulutustaan, jos sähköyhtiö tarjoaisi siihen välineitä. Joka kolmas suomalainen uskoo voivansa vähentää sähkönkulutustaan viidenneksellä.

Turussa järjestetään Japani-päivä

Turussa järjestetään Japani-päivä Turun työväenopistolla ja Turun yliopiston Publicumissa. Kaikkiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!