Hiustenlähtöön ei ole vain yhtä syytä

Hiustenlähtö ei ole vain esteettinen haitta. Tiputtamalla hiuksia keho kertoo puutostilasta.

- Hiustenlähtöön ei ole vain yhtä syytä, vaan se on monen asian summa, joka pitää selvittää, sanoo HiusAkatemian toimitusjohtaja Annikki Hagros-Koski.

Hagros-Koski oli nuori nainen, kun hänen hiuksen alkoivat lähteä. Suru oli suuri, koska runsashiuksen neidon kutrit vähenivät päivä päivältä.

- Matkustin maailman ympäri saadakseen apua hiustenlähtöönsä. Apua ei löytynyt, joten oli pakko ryhtyä itse tutkimaan hiustenlähdön syitä, muistelee Hagros-Koski.

Tutkimisen aloitus oli hänelle luontaista, sillä mikroskooppi oli tuttu työkalu luonnontieteiden opiskelun ajoilta Helsingin yliopistolta. Hiustenlähdön syyt alkoivat selvitä pikku hiljaa sinnikkään työn tuloksena. Tutkimusaineiston karttuessa Hagros-Koski aloitti hiustutkimukset vuonna 1985.

- Hiustenlähdön taustalla on aina useamman tekijän yhteisvaikutus. On hyvä tietää, että hiustenlähtö ei ole vain esteettinen asia vaan kysymys on koko kehon terveydestä. Keho viestii tilastaan ja puutteistaan hiusten kautta, tietää Hagros-Koski.

Koulutettu hiustutkija pystyy näkemään yhdellä mikroskoopin silmäyksellä suuntaa antavasti kehon puutostilat, hiusten kunnon ja paljon muita terveyteen liittyviä asioita.

Monelle on yllätys, kun hoitoon hakeudutaan päälaen tähden, niin päädytäänkin aivan toiseen päähän eli suolistoon. Hiustutkimuksessa näkyy vääjäämättömästi suoliston tila, josta hiusongelmat usein johtuvat.

- Pystymme auttamaan asiakkaitamme hiusongelmissa noin 90 prosenttisesti, mikäli hän noudattaa antamiamme ohjeita, lupaa Hagros-Koski.

Tarvittaessa hiushoitaja ohjaa asiakkaan lääkärille tai ravintoneuvojalle.

Hius kasvaa sykleissä 2-6 vuotta. Päivässä kuolee keskimäärin 50-100 hiusta ja tilalle syntyy saman verran uusia, silloin kun kaikki on hyvin.

Hiustenlähtö tarkoittaa aina sitä, että hius siirtyy liian aikaiseen lepotilaan ja putoaa pois kesken kasvun. Liiallisesta hiustenlähdöstä on kyse silloin, kun päivässä kuolee enemmän hiuksia kuin niitä syntyy. Se johtaa siihen, että päälaki harvenee.

Uusi hius syntyy samaan hiustuppeen ihmisen iästä riippumatta niin kauan kuin hiuksen nysty eli emo on elossa. Tämä tapahtuu kuitenkin vasta kasvusyklin loputtua.

- Toisin sanoen, kun hius ei elä elinkaartaan loppuun, se tippuu ennen aikojaan. Silloin hiukset harvenevat. Ja ennen kuin saadaan tukka takaisin, se tapahtuu hiuksen elinkaaren kasvuajan puitteissa. Tippunut hius ei kasva ennen aikojaan, vaan se jää odottamaan kasvun aikaa. Uusi hius tulee tilalle kasvusyklin mukaisesti, joka jokaisella on yksilöllinen, tämän kun asiakkaat jaksaisivat muistaa huokaisee hiuksien kasvun asiantuntija.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kassi mukaan ostoksille

Keskivertoihminen käyttää melkein 200 muovikassia vuodessa. Yhtä muovikassia käytetään keskimäärin vain 30 minuuttia.

Helmikuun alussa lanseeratun One Bag Habit -aloitteen tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä.

Kasvojentunnistus työmaiden turvallisuuden parantajaksi

Uusi kotimainen kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa muovisista henkilökorteista luopumisen työmaille kirjautumisessa. Se hyödyntää rakennustyömailla standardiksi muodostunutta, Suomen Tilaajavastuu Oy:n tuottamaa Valttikortti-palvelua, johon kuuluu 400 000 ammattilaista. Etuja ovat turvallisuuden lisääntyminen ja väärinkäytösten poistuminen – toisen henkilön kortilla ei enää ole mahdollista kirjautua työmaalle. Syntynyt kokonaisuus on maailmanlaajuisesti uniikki innovaatio.

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan keskiviikkona julkaisemasta tutkimuksesta.

Rautatielainsäädäntöä aiotaan uudistaa

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen rautatielainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudella raideliikennelailla säädettäisiin rautatieturvallisuudesta, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta, rautatiemarkkinoista ja kaupunkiraideliikenteen hallinnasta.

Tunteiden ilta Kari Tapion ja Topi Sorsakosken sävelin

Olli-Pekka Ketonen ja Matti Mäntylä.

Kaksi pitkän linjan laulusolistia lyö yhteen suosikkiartistiensa suosikkikappaleet konserttikokonaisuudessa Aikaan täysikuun. Se tekee kunniaa edesmenneille Kari Tapiolle (1945–2010) ja Topi Sorsakoskelle (1952–2011).

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Maaliskuussa uidaan kesäksi kuntoon

Ulpukassa voi osallistua Ui keäksi kuntoon -kampanjaan.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja houkuttelee liikkujia keväthangilta myös uimahalliin. Mukaan odotetaan liki 20 000 kunnonkohottajaa.

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.