Läähättävä sienitutka löytää aina saalista

Kuva: Merja Kajala

Koirasta voi saada kaverin sienimetsään. Tarkan hajuaistinsa avulla koira löytää sienet tehokkaasti – kunhan sen saa kiinnostumaan niistä. Koiraharrastaja Elisa Reunanen kertoo, että koiralle sienen hajun oppiminen on yleensä helppoa. Vaikeus on siinä, että metsässä on paljon muuta, mikä kiinnostaa koiraa enemmän.

– Koiran näkökulmasta metsä on täynnä muita ihania hajuja. Esimerkiksi eläinten jätökset ja ihmisten jättämät roskat kiehtovat sitä enemmän kuin sienet. Koira pitää saada niin motivoituneeksi, että se unohtaa muut kiinnostavat asiat. Rakennetaan mielikuva, että sienten löytämisellä koira saavuttaa jotain mitä se haluaa, kuten herkkuja tai leikkihetken.

Harjoittelu on parasta aloittaa sisätiloissa, sillä ulkona on enemmän häiriötekijöitä. Sienikoiran koulutus alkaa sienen ja palkkion yhdistämisellä. Kun koira löytää vaikkapa kantarellin tai suppilovahveron hajun, siitä seuraa jotain mukavaa.

– Koira opetetaan löytämään toivottu haju erilaisten hajujen joukosta. Sisälle voi tuoda muita metsän hajuja purkeissa. Jo harjoitteluvaiheessa kannattaa ottaa mukaan roskasieniä, jotta koira oppii, että vain tietyt sienet ovat tärkeitä, Reunanen neuvoo.

Koiralle opetetaan myös sopiva tapa ilmaista sienten löytyminen. Jos koira saa itse valita, se näyttää sienet mielellään esimerkiksi tassulla kuopimalla. Siinä käy helposti niin, että saaliista tulee muhennosta. Koira saattaa alussa myös syödä löytämänsä sienet. Kun koulutus etenee, koiran kanssa siirrytään vähitellen ulos. Harjoittelu kannattaa aloittaa paikoista, joissa on varmasti sieniä, sillä koira ei jaksa aluksi etsiä pitkään ilman tuloksia.

Jos toiveena on päästä syksyllä sienimetsälle koiran kanssa, Reunanen suosittelee aloittamaan harjoittelun huhti-toukokuussa. Koirien hajumuisti on hyvä, joten niille voi opettaa useita ruokasieniä. Järkevintä on aloittaa niistä sienistä, joita on kohtuullisen helppo löytää maastosta. Silloin koulutus etenee hyvin. Sienet opetetaan yksi kerrallaan. Kun koira on oppinut löytämään yhden sienen, seuraavan lajin opettaminen on helpompaa, kun idea on koiralle entuudestaan tuttu.

Sienestys on yleensä koiran mielestä hauskaa puuhaa.

– Metsä on koiralle tosi kiva ympäristö. Etsiminen on sille luontaista, ja useimmat koirat ilahtuvat löytämisestä. Jos koira motivoituu sienten etsintään, se saattaa näyttää sienipaikkoja lenkillä pyytämättäkin, Reunanen kertoo.

Merja Kajala

Kassi mukaan ostoksille

Keskivertoihminen käyttää melkein 200 muovikassia vuodessa. Yhtä muovikassia käytetään keskimäärin vain 30 minuuttia.

Helmikuun alussa lanseeratun One Bag Habit -aloitteen tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä.

Kasvojentunnistus työmaiden turvallisuuden parantajaksi

Uusi kotimainen kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa muovisista henkilökorteista luopumisen työmaille kirjautumisessa. Se hyödyntää rakennustyömailla standardiksi muodostunutta, Suomen Tilaajavastuu Oy:n tuottamaa Valttikortti-palvelua, johon kuuluu 400 000 ammattilaista. Etuja ovat turvallisuuden lisääntyminen ja väärinkäytösten poistuminen – toisen henkilön kortilla ei enää ole mahdollista kirjautua työmaalle. Syntynyt kokonaisuus on maailmanlaajuisesti uniikki innovaatio.

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan keskiviikkona julkaisemasta tutkimuksesta.

Rautatielainsäädäntöä aiotaan uudistaa

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen rautatielainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudella raideliikennelailla säädettäisiin rautatieturvallisuudesta, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta, rautatiemarkkinoista ja kaupunkiraideliikenteen hallinnasta.

Tunteiden ilta Kari Tapion ja Topi Sorsakosken sävelin

Olli-Pekka Ketonen ja Matti Mäntylä.

Kaksi pitkän linjan laulusolistia lyö yhteen suosikkiartistiensa suosikkikappaleet konserttikokonaisuudessa Aikaan täysikuun. Se tekee kunniaa edesmenneille Kari Tapiolle (1945–2010) ja Topi Sorsakoskelle (1952–2011).

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Maaliskuussa uidaan kesäksi kuntoon

Ulpukassa voi osallistua Ui keäksi kuntoon -kampanjaan.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja houkuttelee liikkujia keväthangilta myös uimahalliin. Mukaan odotetaan liki 20 000 kunnonkohottajaa.

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.