Läähättävä sienitutka löytää aina saalista

Kuva: Merja Kajala

Koirasta voi saada kaverin sienimetsään. Tarkan hajuaistinsa avulla koira löytää sienet tehokkaasti – kunhan sen saa kiinnostumaan niistä. Koiraharrastaja Elisa Reunanen kertoo, että koiralle sienen hajun oppiminen on yleensä helppoa. Vaikeus on siinä, että metsässä on paljon muuta, mikä kiinnostaa koiraa enemmän.

– Koiran näkökulmasta metsä on täynnä muita ihania hajuja. Esimerkiksi eläinten jätökset ja ihmisten jättämät roskat kiehtovat sitä enemmän kuin sienet. Koira pitää saada niin motivoituneeksi, että se unohtaa muut kiinnostavat asiat. Rakennetaan mielikuva, että sienten löytämisellä koira saavuttaa jotain mitä se haluaa, kuten herkkuja tai leikkihetken.

Harjoittelu on parasta aloittaa sisätiloissa, sillä ulkona on enemmän häiriötekijöitä. Sienikoiran koulutus alkaa sienen ja palkkion yhdistämisellä. Kun koira löytää vaikkapa kantarellin tai suppilovahveron hajun, siitä seuraa jotain mukavaa.

– Koira opetetaan löytämään toivottu haju erilaisten hajujen joukosta. Sisälle voi tuoda muita metsän hajuja purkeissa. Jo harjoitteluvaiheessa kannattaa ottaa mukaan roskasieniä, jotta koira oppii, että vain tietyt sienet ovat tärkeitä, Reunanen neuvoo.

Koiralle opetetaan myös sopiva tapa ilmaista sienten löytyminen. Jos koira saa itse valita, se näyttää sienet mielellään esimerkiksi tassulla kuopimalla. Siinä käy helposti niin, että saaliista tulee muhennosta. Koira saattaa alussa myös syödä löytämänsä sienet. Kun koulutus etenee, koiran kanssa siirrytään vähitellen ulos. Harjoittelu kannattaa aloittaa paikoista, joissa on varmasti sieniä, sillä koira ei jaksa aluksi etsiä pitkään ilman tuloksia.

Jos toiveena on päästä syksyllä sienimetsälle koiran kanssa, Reunanen suosittelee aloittamaan harjoittelun huhti-toukokuussa. Koirien hajumuisti on hyvä, joten niille voi opettaa useita ruokasieniä. Järkevintä on aloittaa niistä sienistä, joita on kohtuullisen helppo löytää maastosta. Silloin koulutus etenee hyvin. Sienet opetetaan yksi kerrallaan. Kun koira on oppinut löytämään yhden sienen, seuraavan lajin opettaminen on helpompaa, kun idea on koiralle entuudestaan tuttu.

Sienestys on yleensä koiran mielestä hauskaa puuhaa.

– Metsä on koiralle tosi kiva ympäristö. Etsiminen on sille luontaista, ja useimmat koirat ilahtuvat löytämisestä. Jos koira motivoituu sienten etsintään, se saattaa näyttää sienipaikkoja lenkillä pyytämättäkin, Reunanen kertoo.

Merja Kajala

Taidetestaajat tuo 5 600 kahdeksasluokkalaista konserttitaloon

Taidetestaajat on Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin rahoittama suurhanke, joka mahdollistaa kolmen vuoden ajan jokaiselle kahdeksasluokkalaiselle nuorelle kaksi taidelaitosvierailua kulttuurikohteissa. Taidetestaajat-hankkeessa tavoitteena on saada suomalaiset nuoret kokemaan taidetta, myös sellaista johon moni ei muuten saa kosketusta. Hanketta koordinoi Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto.

Nuori Prince valkokankaalla

Prince

Finnkinon Event Cineman musiikkitaltiointien sarja saa jatkoa 23. marraskuuta kello 20 alkaen. Tuolloin esitetään Turun Finnkinossa musiikkilegenda Princen konserttielokuva Sign o’ the Times .

Raisiolaisessa Tahvion koulussa breikataan kiusaamista vastaan

Raision Tahvion koulussa järjestetään tällä viikolla Break the Fight! -breakdance-työpajoja. Pääkaupunkiseudulta liikkeelle lähtenyt hanke pyrkii ehkäisemään koulukiusaamista ja syrjäytymistä katukulttuurin ja break-tanssin keinoin. Break the Fight! -breikkityöpajat tarjoavat nuorille mahdollisuuden tehdä, onnistua ja liikkua yhdessä.

Teollisuusrakennuksessa tulipalo Itäharjulla

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Paljepolun ja Teollisuuskadun kulmassa olevan vanhan teollisuusrakennuksen toisessa kerroksessa palaa kevytrakenteinen väliseinä Itäharjulla.

Villasukkien suosio kiistaton

Käsin värjätyt langat ovat tällä hetkellä alati kasvavan käsityöharrastajajoukon suuressa suosiossa. Perinteinen kestosuosikki villasukka on noussut miltei muoti-ilmiöksi. Sukkataituri Niina Laitisen neulesuunnittelua seuraa sosiaalisessa mediassa yli 15 000 harrastajan aktiivinen yhteisö.

Kaupunki
Urheilu

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Berger lainalle Sportiin

Martin Berger.

Puolustaja Martin Berger siirtyy kolmen ottelun lainalle Vaasan Sportiin.

Puukkokatsomo: Isoja kysymyksiä

Sami Haltia (oik.).

TPS:n naisten jalkapallojoukkuetta luotsaa tulevalla kaudella Porista Turkuun saapuva Tomi Ruuhikorpi . 32-vuotias Ruuhikorpi solmi TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!