Verhoilla valoisuutta tai suojaa syksyyn

Stailaaja Anne Örling Sisustus Annesta kertoo sametti-, satiini- ja printtikuosiverhojen olevan nyt suosittuja. Stailaaja Anne Örling Sisustus Annesta kertoo sametti-, satiini- ja printtikuosiverhojen olevan nyt suosittuja. Kuva: Marianne Rovio

Verhot luovat ilmettä ja tyyliä kotiin. Verhojen avulla voi tuoda lisää valoisuuden tunnetta tai peittää näkyvyyttä. Syksyn tullessa moni pesee ikkunat ja vaihtaa verhot talven varalle. Verhot on hyvä sovittaa muun sisustuksen kanssa yhteen, jotta kokonaisuus olisi miellyttävä silmään. Tämän vuoden verhotrendejä ovat muun muassa arvokkaan ilmeen aikaansaavat sametti- ja satiiniverhot sekä printtikuvioiset verhot. Läpinäkyvillä valoverhoilla puolestaan voi antaa valolle tilaa myös syksyn pimeimpinä hetkinä.

– Verhot tulisi valita aina rakennuksen hengen mukaan. Jos kyseessä on esimerkiksi vanha jugend-talo, niin siihen sopisi erinomaisesti esimerkiksi luksusmaiset sametti- tai satiiniverhot, jotka laskeutuvat arvokkaasti ja ovat muutenkin näyttävät. Satiini- ja samettiverhot luovat aina ylellisyyttä erilaisissa kodeissa, ja niistä on tarjolla hyvin erilaisia värisävyjä, kertoo stailaaja Anne Örling Sisustus Annesta.

Verhojen väreissä Örlingin mukaan tummanvihreä on tällä hetkellä se ykkönen. Myös luumu sekä isot kukkakuosit ovat kysyttyä verhokankaissa. Lisäksi pastellinsävyt ovat yhä pinnalla.

– Vihreän sävyistä löytyy esimerkiksi kultapainatteisia kuvioita. Printtikuoseissa suosittuja ovat olleet muun Marilyn Monroe sekä Vogue-aiheiset printtikankaat.

Jos verhoilla haluaa lisää valoisuutta kotiin, niin Örling suosittelee käyttämään ohuita valkoisia tai taitetun valkoisia valoverhoja, joilla voi peittää koko ikkunan ja valo kulkee sisälle. Valoverhoilla ja valaistuksella saa aikaan kivan valoisuuden tunnelman pimeänä aikakautena.

– Itse olen kotonani ripustanut LED-valoja verhotankoon, ja ne valaisevat mukavasti valoverhojen läpi. Nykyisin LEDeillä saa riittävän paljon valoa kotiin eli niiden ei tarvitse olla välttämättä edes kovin himmeitä. Valaistus on muutenkin todella tärkeä tekijä kodin sisustuksessa. Pelkästään yksi kattolamppu ei riitä luomaan valoisuutta talvella. Ja esimerkiksi juuri valoverhojen taakse piilotetut lamput toimivat todella hyvin, jotta kotiin tulee lisää valoa.

Kevyempien valoa läpäisevien verhojen sijasta moni kuitenkin sisustaa kotinsa syksyksi ja talveksi tummien ja paksujen verhojen kanssa.

– Ehkä suomalainen käpertyy syksyn pimeyden saapuessa mielellään jonnekin karhunpesäänsä, ja laittaa mieluiten ne paksut verhot ikkunan eteen. Vaikka ihmiset kärsivät pimeydestä, niin voi olla, että sitä hakee ikään kuin turvaa tummien verhojen uumenista, Örling pohtii.

Marianne Rovio

Perusopetuksen innovaatio- ja kokeiluhaku avattu

Opetushallitus on avannut kuuden miljoonan euron avustushaun perusopetuksen innovatiivisiin kehittämishankkeisiin ja kokeiluihin. Haku mahdollistaa uusien tapojen tuomisen koulutuksen kehittämiseen, oppimisen uudistumiseen sekä yhteisölliseen kehittämiseen. Kokeilu- ja innovaatiotoiminnan edistäminen on osa peruskoulun uudistamisen kärkihanketta ja Uusi peruskoulu -ohjelman toimeenpanoa.

Turku valittu mukaan maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun

Janika Takatalo.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on keskiviikkona päättänyt maksuttoman varhaiskasvatuksen valtionavustuksista. Kokeilu koskee viisivuotiaita ja sen laajuus on 20 viikkotuntia. Kokeiluun otettiin hakemusten perusteella 20 kuntaa, ja Varsinais-Suomesta mukana ovat Turku, Salo, Somero ja Taivassalo. Kokeilu alkaa ensi syksynä ja kestää vuoden.

Loimaan 90 miljoonan Eurojackpot tehtiin omilla numeroilla

Loimaan voittoisa Eurojackpot-peli tehtiin pelaajan omilla numeroilla. Veikkauksella ei ole vieläkään tietoa voittajista. Voiton lunastusaikaa on jäljellä vielä lähes 11 kuukautta. Viimeinen mahdollinen lunastuspäivä on 11.2.2019.

Noin 80 prosenttia suomalaisista haluaisi liikkua enemmän

Yli puolet (60 %) suomalaisista ei ulkoile päivittäin, ja joka viides (22 %) ei edes viikoittain. Tuoreen tutkimuksen mukaan suurin hidaste liikkumiselle on saamattomuus. Neljä viidestä vastaajasta haluaisi liikkua nykyistä enemmän.

Narsissit koristavat jälleen Teatterisiltaa

Teatterisilta saa jälleen koristeekseen narsisseja.

Turku toivottaa kevään tervetulleeksi aurinkoisin narsissi-istutuksin. Teatterisillan kaiteet koristellaan Tête-à-Tête-narsisseilla keskiviikkona 21. maaliskuuta ja samaa lajiketta tuodaan Yliopistonkadun kävelykadulle torstaina 30. maaliskuuta.

Puolustusvoimien ja poliisin yhteistyötä kehitetään

Puolustusvoimien poliisille antamaa virka-apua koskevien säännösten toimivuutta arvioidaan. Sisäministeriön asettaman hankkeen tavoitteena on ajantasaistaa säännöksiä niin, että ne turvaavat poliisin toimintaedellytykset tietyissä terrorismirikoksiin liittyvissä tilanteissa, joissa puolustusvoimat voi antaa voimankäyttöä sisältävää virka-apua poliisille.

Konkurssien määrä kasvoi tammi–helmikuussa peräti 82 prosenttia

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–helmikuussa pantiin vireille 515 konkurssia, mikä on 232 konkurssia (82,0 prosenttia) enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 2 485, mikä on 1 157 henkilöä (87,1 prosenttia) enemmän kuin edellisvuonna. Vuonna 2017 tammi–helmikuussa vireille pantujen konkurssien määrä oli poikkeuksellisen matala, mikä johtui tuolloin verohallinnon tekemien konkurssihakemusten poikkeuksellisen pienestä määrästä.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!