Verhoilla valoisuutta tai suojaa syksyyn

Stailaaja Anne Örling Sisustus Annesta kertoo sametti-, satiini- ja printtikuosiverhojen olevan nyt suosittuja. Stailaaja Anne Örling Sisustus Annesta kertoo sametti-, satiini- ja printtikuosiverhojen olevan nyt suosittuja. Kuva: Marianne Rovio

Verhot luovat ilmettä ja tyyliä kotiin. Verhojen avulla voi tuoda lisää valoisuuden tunnetta tai peittää näkyvyyttä. Syksyn tullessa moni pesee ikkunat ja vaihtaa verhot talven varalle. Verhot on hyvä sovittaa muun sisustuksen kanssa yhteen, jotta kokonaisuus olisi miellyttävä silmään. Tämän vuoden verhotrendejä ovat muun muassa arvokkaan ilmeen aikaansaavat sametti- ja satiiniverhot sekä printtikuvioiset verhot. Läpinäkyvillä valoverhoilla puolestaan voi antaa valolle tilaa myös syksyn pimeimpinä hetkinä.

– Verhot tulisi valita aina rakennuksen hengen mukaan. Jos kyseessä on esimerkiksi vanha jugend-talo, niin siihen sopisi erinomaisesti esimerkiksi luksusmaiset sametti- tai satiiniverhot, jotka laskeutuvat arvokkaasti ja ovat muutenkin näyttävät. Satiini- ja samettiverhot luovat aina ylellisyyttä erilaisissa kodeissa, ja niistä on tarjolla hyvin erilaisia värisävyjä, kertoo stailaaja Anne Örling Sisustus Annesta.

Verhojen väreissä Örlingin mukaan tummanvihreä on tällä hetkellä se ykkönen. Myös luumu sekä isot kukkakuosit ovat kysyttyä verhokankaissa. Lisäksi pastellinsävyt ovat yhä pinnalla.

– Vihreän sävyistä löytyy esimerkiksi kultapainatteisia kuvioita. Printtikuoseissa suosittuja ovat olleet muun Marilyn Monroe sekä Vogue-aiheiset printtikankaat.

Jos verhoilla haluaa lisää valoisuutta kotiin, niin Örling suosittelee käyttämään ohuita valkoisia tai taitetun valkoisia valoverhoja, joilla voi peittää koko ikkunan ja valo kulkee sisälle. Valoverhoilla ja valaistuksella saa aikaan kivan valoisuuden tunnelman pimeänä aikakautena.

– Itse olen kotonani ripustanut LED-valoja verhotankoon, ja ne valaisevat mukavasti valoverhojen läpi. Nykyisin LEDeillä saa riittävän paljon valoa kotiin eli niiden ei tarvitse olla välttämättä edes kovin himmeitä. Valaistus on muutenkin todella tärkeä tekijä kodin sisustuksessa. Pelkästään yksi kattolamppu ei riitä luomaan valoisuutta talvella. Ja esimerkiksi juuri valoverhojen taakse piilotetut lamput toimivat todella hyvin, jotta kotiin tulee lisää valoa.

Kevyempien valoa läpäisevien verhojen sijasta moni kuitenkin sisustaa kotinsa syksyksi ja talveksi tummien ja paksujen verhojen kanssa.

– Ehkä suomalainen käpertyy syksyn pimeyden saapuessa mielellään jonnekin karhunpesäänsä, ja laittaa mieluiten ne paksut verhot ikkunan eteen. Vaikka ihmiset kärsivät pimeydestä, niin voi olla, että sitä hakee ikään kuin turvaa tummien verhojen uumenista, Örling pohtii.

Marianne Rovio

Yritysten varastojen arvo kasvoi

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 2,1 prosenttia vuoden kolmannella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 3,9 prosenttia vuoden 2016 kolmanteen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo laski 0,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Vakuutusyhtiöiden maksutulot pienenivät ja maksetut korvaukset kasvoivat viime vuonna

Vahinko-, henki- ja työeläkevakuutusyhtiöiden yhteenlasketut vakuutusmaksutulot pienenivät viime vuonna 5,7 prosentilla 22,4 miljardiin euroon. Maksetut korvaukset ja eläkkeet puolestaan kasvoivat 4,8 prosenttia 21,6 miljardiin euroon. Vuoden 2016 lopussa sijoitusten tasearvo oli 156,9 miljardia euroa, kun mukaan lasketaan myös henkivakuutusyhtiöiden sijoitussidonnaisten tuotteiden katteena olevat sijoitukset.

Suomessa todettu kolistiiniresistenssiä tuontikoirassa

Suomessa on todettu ensi kertaa siirtyvää kolistiiniresistenssiä eläimistä eristetyistä bakteereista. Näytteet oli otettu venäläisistä löytökoirista, jotka olivat tulossa Suomeen. Eristetyt bakteerit olivat vastustuskykyisiä eli resistenttejä myös monille muille antibiooteille. Jos tällaiset bakteerikannat yleistyvät Suomessa seuraeläinten tautien aiheuttajina, on mahdollista, että eläimille ei enää ole käytettävissä infektioiden hoitoon tehoavia antibiootteja. Resistenssi voi siirtyä myös eläimistä ihmisiin, joten seuraeläinten resistenssin torjunta on tärkeää myös ihmisten terveyden suojelemiseksi.

Kike Elomaa: Personal trainerien verotusta kevennettävä

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee hallituksen näkemystä liikuntapalvelujen alennetun arvonlisäverokannan soveltamista myös personal training tyyppiseen toimintaan. Monet sellaiset palvelut, joilla annetaan mahdollisuus liikkua kuuluvat alennetun kymmenen prosentin arvonlisäveron piiriin.

Näyttely Kevon arktisesta arjesta Vanhalinnassa

Vanhalinnassa avautuu 2. joulukuuta näyttely Kevo – arktista arkea . Näyttely esittelee Turun yliopiston Lapin tutkimusasema Kevon kuutta vuosikymmentä. Kevon tavaramerkkinä tunnetaan vuosikymmeniä jatkuneet subarktisen luonnon seurantatutkimukset. Kevolla kerättyjä aineistoja käytetään ilmastonmuutoksen vaikutusten arviointiin.

Rakennusalan työttömyys ennätyspientä ensi talvena

Rakennusalan työttömyys jää ensi talvena ennätyksellisen pieneksi, arvioi Rakennusliitto Rakennusalan työttömyyskassan tuoreen ennusteen mukaan työttömyys on talvikuukausina keskimäärin 14–15 prosenttia. Viime vuosina talvikauden työttömyysluvut ovat olleet selvästi suuremmat.

Kaupunki
Urheilu

Berger lainalle Sportiin

Martin Berger.

Puolustaja Martin Berger siirtyy kolmen ottelun lainalle Vaasan Sportiin.

Puukkokatsomo: Isoja kysymyksiä

Sami Haltia (oik.).

TPS:n naisten jalkapallojoukkuetta luotsaa tulevalla kaudella Porista Turkuun saapuva Tomi Ruuhikorpi . 32-vuotias Ruuhikorpi solmi TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Rallin SM-sarja palaa Varsinais-Suomeen ensi vuonna

Edellisen kerran SM-rallia ajettiin Turussa 2016.  Tuolloin SM1-luokan kaasutti yllätysvoittajana Joonas Soilu.

Rallin SM-sarja palaa Turun seudulle yhden välivuoden jälkeen syksyllä 2018. Perinteisesti Turun SM-rallin järjestämisestä on vastannut Turun Urheiluautoilijat. Ensi vuonna järjestämisestä vastaavat yhteistyössä Turun Urheiluautoilijat ja Salon Urheiluautoilijat. Samalla ralli laajenee Turun tutuilta äkkivääriltä teiltä myös Saloon.

Jälkipeli: Studio Dance Effect tanssittaa talkooperiaatteella

Tanssikoulu Studio Dance Effectin kilpatanssijoista näkyy tanssimisen ilo. Hymy irtoaa helposti. Vasemmalla on tanssikoulun kilpajoukkueiden päävalmentaja sekä lajivastaava Rosa Blom.

Tanssikoulu Studio Dance Effect, kavereiden kesken tuttavallisesti ”Effe”, on muutamassa vuodessa kasvanut liki parin sadan innokkaan jäsenen seuraksi. Eikä ihme, sillä tanssi on harrastuksena perin koukuttava. Effen nuorimmat toimintaan osallistuvat tanssijat ovat vasta kaksivuotiaita.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!