Verhoilla valoisuutta tai suojaa syksyyn

Stailaaja Anne Örling Sisustus Annesta kertoo sametti-, satiini- ja printtikuosiverhojen olevan nyt suosittuja. Stailaaja Anne Örling Sisustus Annesta kertoo sametti-, satiini- ja printtikuosiverhojen olevan nyt suosittuja. Kuva: Marianne Rovio

Verhot luovat ilmettä ja tyyliä kotiin. Verhojen avulla voi tuoda lisää valoisuuden tunnetta tai peittää näkyvyyttä. Syksyn tullessa moni pesee ikkunat ja vaihtaa verhot talven varalle. Verhot on hyvä sovittaa muun sisustuksen kanssa yhteen, jotta kokonaisuus olisi miellyttävä silmään. Tämän vuoden verhotrendejä ovat muun muassa arvokkaan ilmeen aikaansaavat sametti- ja satiiniverhot sekä printtikuvioiset verhot. Läpinäkyvillä valoverhoilla puolestaan voi antaa valolle tilaa myös syksyn pimeimpinä hetkinä.

– Verhot tulisi valita aina rakennuksen hengen mukaan. Jos kyseessä on esimerkiksi vanha jugend-talo, niin siihen sopisi erinomaisesti esimerkiksi luksusmaiset sametti- tai satiiniverhot, jotka laskeutuvat arvokkaasti ja ovat muutenkin näyttävät. Satiini- ja samettiverhot luovat aina ylellisyyttä erilaisissa kodeissa, ja niistä on tarjolla hyvin erilaisia värisävyjä, kertoo stailaaja Anne Örling Sisustus Annesta.

Verhojen väreissä Örlingin mukaan tummanvihreä on tällä hetkellä se ykkönen. Myös luumu sekä isot kukkakuosit ovat kysyttyä verhokankaissa. Lisäksi pastellinsävyt ovat yhä pinnalla.

– Vihreän sävyistä löytyy esimerkiksi kultapainatteisia kuvioita. Printtikuoseissa suosittuja ovat olleet muun Marilyn Monroe sekä Vogue-aiheiset printtikankaat.

Jos verhoilla haluaa lisää valoisuutta kotiin, niin Örling suosittelee käyttämään ohuita valkoisia tai taitetun valkoisia valoverhoja, joilla voi peittää koko ikkunan ja valo kulkee sisälle. Valoverhoilla ja valaistuksella saa aikaan kivan valoisuuden tunnelman pimeänä aikakautena.

– Itse olen kotonani ripustanut LED-valoja verhotankoon, ja ne valaisevat mukavasti valoverhojen läpi. Nykyisin LEDeillä saa riittävän paljon valoa kotiin eli niiden ei tarvitse olla välttämättä edes kovin himmeitä. Valaistus on muutenkin todella tärkeä tekijä kodin sisustuksessa. Pelkästään yksi kattolamppu ei riitä luomaan valoisuutta talvella. Ja esimerkiksi juuri valoverhojen taakse piilotetut lamput toimivat todella hyvin, jotta kotiin tulee lisää valoa.

Kevyempien valoa läpäisevien verhojen sijasta moni kuitenkin sisustaa kotinsa syksyksi ja talveksi tummien ja paksujen verhojen kanssa.

– Ehkä suomalainen käpertyy syksyn pimeyden saapuessa mielellään jonnekin karhunpesäänsä, ja laittaa mieluiten ne paksut verhot ikkunan eteen. Vaikka ihmiset kärsivät pimeydestä, niin voi olla, että sitä hakee ikään kuin turvaa tummien verhojen uumenista, Örling pohtii.

Marianne Rovio

Suomen suot kansainvälisesti merkittävä arkeologinen kulttuurivaranto

Suomen kosteikkoihin kätkeytyy rikasta ja monipuolista arkeologista tutkimusaineistoa menneiden väestöjen asutuksesta, elinkeinoista ja ympäristöstä. Monia kohteita ei kuitenkaan ole vielä löydetty. Kartoittamisella on kiire, sillä arkeologisesti kiinnostavia kohteita uhkaavat niin ilmastonmuutos kuin ojittaminenkin.

Äitienpäivän kunniamerkkiesitykset tehtävä 3. marraskuuta mennessä

Aluehallintovirastot pyytävät esityksiä virastojensa toimialueilta vuoden 2018 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi. Lasten lukumäärällä ei ole ratkaisevaa vaikutusta palkitsemiseen. Omien lasten tekemissä kunniamerkkiesityksissä tulee olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä.

Lastensuojelun Keskusliitto: Suomalainen lapsuus hyvä, mutta ei kaikille

Suurin osa lapsista elää Suomessa hyvää elämää, jossa elintaso, elämänlaatu ja elämäntavat ovat kohdallaan ja palvelut ja tulonsiirrot toimivat asianmukaisesti. Kaikki perheet eivät ole kuitenkaan päässeet mukaan tähän kehitykseen, jolloin kuilu hyvinvoivien ja huono-osaisten välillä kasvaa. Näin arvioi Lastensuojelun Keskusliitto.

Taittovirheleikkaukset johtavat harvoin potilasvahinkoihin

Suomessa tehdään vuosittain tuhansia silmien laserleikkauksia. Taittovirheleikkauksilla tai laserleikkauksilla tarkoitetaan kirurgiaa, jossa silmän taittovoimaa korjataan halutun suuruiseksi. Menetelmiä on useita, joista tunnetuimmat ovat PRK, LASIK, Femto Lasik ja SMILE.

Nuoret eivät usko yhdenvertaisiin mahdollisuuksiin Suomessa

Danske Bankin Elä nyt -nuorisotutkimusraportista selviää, että vanhempien tulotaso vaikuttaa suomalaisten nuorten unelmointiin ja näkemyksiin mahdollisuuksistaan toteuttaa unelmiaan. Nuoret ovat taustastaan riippumatta pessimistisiä yhdenvertaisten mahdollisuuksien suhteen, ja näkevät, että myös Suomen taloudellinen tilanne on heikentänyt mahdollisuuksia toteuttaa unelmia.

Laulu Suomen soi sunnuntaina pitkin Varsinais-Suomea

Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto järjestää Laulu Suomen Soi -yhteislaulutapahtuman tämän viikon sunnuntaina 1. lokakuuta kello 15 eri puolilla Varsinais-Suomea. Tapahtuma järjestetään samaan aikaan 14 paikkakunnalla. Yhteislaulua johtaa paikallinen kuoro, ja tapahtuman yhtenä tavoitteena on nostaa kuorolaulun arvostusta. Paikalle odotetaan useita satoja laulajia.

JetSet
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän     saumaan iskee Aalto Yökerho.  Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa.  Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän saumaan iskee Aalto Yökerho. Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa. Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi…  Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi… Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Kaupunki
Urheilu

Moisander palaa Huuhkajien riveihin

Niklas Moisander kuuluu ryhmään, jonka Markku Kanerva nimesi Turkki-otteluun Turkuun.

Miesten A-maajoukkue kohtaa MM-karsintojen päätösotteluissaan lokakuun alussa vieraskentällä Kroatian ja kotikentällä Turkin.

Turun Uimareiden naiset PM-kisoihin

Turun Uimareiden naisvesipalloilijoiden syksyn päätavoite lähestyy. Uimarit matkaavat lokakuun 6.–8. päivä Kööpenhaminassa pelattaviin seurajoukkueiden Pohjoismaiden mestaruuskisoihin.

Åboraakkeli: Menestyksen pelastus?

Hjallis Harkimo.

Lokakuun puolivälissä Turkuhallissa järjestetään e-urheilutapahtuma Grail Quest, jonka taustalla häärii muun muassa Harry ” Hjallis ” Harkimo . Mies kävi promoamassa tapahtumaa tällä viikolla Turussa ja tuli lausuneeksi suuren viisauden.

Jälkipeli: Yleisökato riivaa syksyn lätkämatseja

Mikä on, kun Liigalätkä ei kiinnosta turkulaisia? Syksyllä kiekkoyleisö jää vuodesta toiseen kotiin. Pelkästään runkosarjassa pelataan joukkuetta kohti 60 ottelua. Kukaan ei putoa ja suurin osa joukkueista pääsee pudotuspeleihin. Ei ihme, jos yleisön into hiipuu.

Ilmiö ei ole mitenkään uusi. Syksyisin kauden alettua on totuttu näkemään tyhjyyttä kumisevia jäähalleja. Vaikka lätkä on Suomen suosituin yleisölaji, ovat syyskuun yleisömäärät, ei pelkästään Turussa, vaan myös muuallakin Suomessa huolestuttavan alhaisia.

Täysosuma
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.