Opiskelijavalinnat asuntotulppana

Ylioppilaskyläsäätiö vastaanotti tänä vuonna 3 576 asuntohakemusta eli noin 600 enemmän kuin viime vuonna. Ylioppilaskyläsäätiö vastaanotti tänä vuonna 3 576 asuntohakemusta eli noin 600 enemmän kuin viime vuonna. Kuva: Timo Jakonen

Opiskelija voi joutua odottamaan asuntoa marraskuulle asti

Alkusyksystä tapahtuvat opiskelijavalinnat vaikuttavat vuosittain Turun asuntotilanteeseen, eikä tämä vuosi ollut poikkeus. Elo–heinäkuussa tapahtuvat valinnat ruuhkauttavat muun muassa Turun Ylioppilaskyläsäätiön asuntotarjontaa, ja vapaata asuntoa saattaa joutua odottamaan marraskuulle asti.

Muutaman kuukauden odotus on ajanut opiskelijoita vaihtoehtoisten asumismuotojen pariin. Yksi tällainen on Omena-hotellin kolmatta kertaa opiskelijoille tarjoama mahdollisuus huoneen vuokraamiseksi, kunnes sopiva opiskelija-asunto on löytynyt.

Omena-hotellin tarjoama huone on mahdollista vuokrata kuukaudeksi kerrallaan aina maaliskuulle asti. Turku oli kampanjan suosituin kaupunki, vastaanottaen noin 40 majoitushakemusta. Kampanja on ollut hyvä vaihtoehto erityisesti ulkopaikkakunnalta Turkuun muuttaneille opintoja aloitteleville opiskelijoille, joille ei ole vielä löytynyt asuntoa.

Yksi tällaiseen vaihtoehtoon tarttunut opiskelija on luonnontieteen opintoja Turun yliopistolla aloitteleva Mikael Tiula. Tiula muutti elokuussa Helsingistä Turkuun ja ajankohdasta johtuen päätyi asumaan Humalistonkadun Omena-hotelliin.

– Sain tiedon opiskelupaikastani elokuussa, eikä siinä vaiheessa ollut enää aikaa asuntonäytöille. Tuttavani oli ollut samassa tilanteessa vuosi sitten, ja hän suositteli minulle tätä vaihtoehtoa, Tiula kertoo.

– Tämä siirtymäaika on hyvä viettää tällä tavalla, sillä tämä on järjestelyiltään aika helppoa ja pystyn tutustumaan kaupunkiin.

TYS:n asuntotoimenjohtaja Pirjo Lipponen-Vaitomaan mukaan Ylioppilaskyläsäätiö vastaanotti tänä vuonna enemmän hakemuksia kuin aiempina vuosina, mutta siitä huolimatta paniikkia ei ole syntynyt.

– Tänä syksynä on ollut aika vähän sellaista paniikinomaista yhteydenottoa meihin päin. Hakemuksia tuli noin 600 enemmän kuin aiempina vuosina. Yleensä niitä tulee noin 3 000 elo–syyskuun alkuun, kun tänä vuonna niitä tuli 3 576. Sellainen 500 uutta opiskelijaa jäi ilman asuntoa tässä syyslukukauden alussa. Jono on sulanut samalla tavalla kuin aiempina vuosina. Yleensä se purkautuu niin, että jo marraskuun alussa muutama asuntopaikka jää yleensä jopa tyhjilleen, Lipponen-Vaitomaa sanoo.

Lipponen-Vaitomaan mielestä Omena-hotellin tarjoama majoitus on hyvä lisä ja tuki opiskelijoiden asuntotilanteseen.

– Meidän näkökulmastamme Omena-hotelli täydentää hyvällä tavalla asuntojen tarjontaa, sillä tähän aikaan vuodesta asuntoihin muodostuu jonoja. Tavallaan se, että jos uusi opiskelija pystyy jollain tavalla ensimmäisten kuukausien asumisensa järjestämään, niin viimeistään marraskuussa se opiskelija-asuntopaikka yleensä löytyy.

Tähän arvioon luottaa myös Tiula.

– En aio viipyä hotellissa kovinkaan kauaa, vaan minulla on jo hakemus vireillä TYS:lle. Asumistukimuutoksen vuoksi tämä ei ole taloudellisesti kestävä ratkaisu, toteaa Tiula.

Jere Sanaksenaho

Ipanadebatti: Tunteita ja juoksuja

5-vuotias Alexandra Lehto ja 6-vuotias Noa Lehtomaa keskustelevat kiinnostuksen kohteistaan ja rakastumisesta. Toisella tytöistä on jälkimmäisestä omakohtaista kokemusta.

Energiatehokas ensi vuosi

Vuonna 2018 voimaan tulee uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi, joka korostaa rakennusautomaation merkitystä energiatehokkuuden parantamisessa. Suomessa keskeisessä roolissa ovat nollaenergiarakentamista säätelevät asetukset, muistuttaa Suomen LVI-liitto.

Hyönteisruokaa saa pian lautaselle

Argentiinan torakoita, parsaa ja kotisirkkoja. Sämpylässä on sirkkajauhetta.

Hyönteisiä voidaan kasvattaa ja myydä elintarvikkeena sekä tarjoilla hyönteisruokana pian myös Suomessa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira laatii parhaillaan alaa koskevaa ohjeistusta, jolla varmistetaan tuotteiden turvallisuus kuluttajille. Ohjeistuksen valmistuttua niiden tuottajien, jotka haluavat tuottaa hyönteisiä elintarvikkeeksi, tulee rekisteröityä elintarvikealan toimijoiksi.

Turun Uimareiden naiset PM-kisoihin

Turun Uimareiden naisvesipalloilijoiden syksyn päätavoite lähestyy. Uimarit matkaavat lokakuun 6.–8. päivä Kööpenhaminassa pelattaviin seurajoukkueiden Pohjoismaiden mestaruuskisoihin.

Menoviikko: Pikku Kakkosen historiaa

Itäsaksalainen Nukkumatti-animaatio oli yli 30 vuotta yksi Pikku Kakkosen vakioelementeistä

Tasavuosia viettävän lastenohjelmien instituution Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlanäyttely on ollut syyskuussa esillä Seikkailupuiston Seikkailutalon Ihmehuoneessa. Viimeinen mahdollinen näyttelyyn tutustumispäivä on 28. syyskuuta.

JetSet
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän     saumaan iskee Aalto Yökerho.  Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa.  Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän saumaan iskee Aalto Yökerho. Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa. Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi…  Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi… Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Urheilu

Turun Uimareiden naiset PM-kisoihin

Turun Uimareiden naisvesipalloilijoiden syksyn päätavoite lähestyy. Uimarit matkaavat lokakuun 6.–8. päivä Kööpenhaminassa pelattaviin seurajoukkueiden Pohjoismaiden mestaruuskisoihin.

Åboraakkeli: Menestyksen pelastus?

Hjallis Harkimo.

Lokakuun puolivälissä Turkuhallissa järjestetään e-urheilutapahtuma Grail Quest, jonka taustalla häärii muun muassa Harry ” Hjallis ” Harkimo . Mies kävi promoamassa tapahtumaa tällä viikolla Turussa ja tuli lausuneeksi suuren viisauden.

Jälkipeli: Yleisökato riivaa syksyn lätkämatseja

Mikä on, kun Liigalätkä ei kiinnosta turkulaisia? Syksyllä kiekkoyleisö jää vuodesta toiseen kotiin. Pelkästään runkosarjassa pelataan joukkuetta kohti 60 ottelua. Kukaan ei putoa ja suurin osa joukkueista pääsee pudotuspeleihin. Ei ihme, jos yleisön into hiipuu.

Ilmiö ei ole mitenkään uusi. Syksyisin kauden alettua on totuttu näkemään tyhjyyttä kumisevia jäähalleja. Vaikka lätkä on Suomen suosituin yleisölaji, ovat syyskuun yleisömäärät, ei pelkästään Turussa, vaan myös muuallakin Suomessa huolestuttavan alhaisia.

Otteluanalyysi: TPS varmisti ainakin karsijan paikan

Onni Valakari oli jälleen TPS:n ratkaisupelaajia.

Jalkapallon Ykkösessä on enää kolme kierrosta jäljellä ja jännitys tiivistyy. Yksi asia selvisi jo Kupittaalla perjantaina illalla. TPS löi Jaron 3-0 ja kun KPV kärsi samaan aikaan tappion Oulussa, TPS varmisti paikan sarjan kahden parhaan joukossa eli vähintään karsijan paikka on jo varma.

Ossi Rumpunen palaa Loimun paitaan

Ossi Rumpunen aloittaa kautensa Loimun paidassa.

Raision Loimun viimeisen vuosikymmenen suurin seuralegenda Ossi Rumpunen , 28, avaa kautensa sunnuntaina kasvattajaseuransa tutussa peliasussa. Viime kaudella Saksan Bundesliigan pronssia SWD Powervolleys Dürenin riveissä voittaneen yleispelaajan tähtäin on ollut keväästä asti ulkomaan pelikentillä, mutta viritykset ja neuvottelut eivät ole vielä johtaneet sopimukseen.

Laurikaisen TPS kipuaa ylös askel kerrallaan

– Minulle jatkosopimusta tehdessä oli tärkeää, että seura pystyi vakuuttamaan minut siitä, että seuralla on suunta ja resurssit seuraavan askeleen ottamiseen muutaman raskaan vuoden jälkeen, summasi Mika Laurikainen tällä viikolla jatkosopimuksen taustoja.

TPS:n jalkapallomiehistön päävalmentaja Mika Laurikainen aloitti raitapaitojen valmentamisen jo vuonna 1993 D-junioreiden peräsimessä. 54-vuotias luotsi on ehtinyt valmentaa TPS:n edustusjoukkuetta myös 2001–03 ennen nykyistä pestiään.

Täysosuma
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.