Opiskelijavalinnat asuntotulppana

Ylioppilaskyläsäätiö vastaanotti tänä vuonna 3 576 asuntohakemusta eli noin 600 enemmän kuin viime vuonna. Ylioppilaskyläsäätiö vastaanotti tänä vuonna 3 576 asuntohakemusta eli noin 600 enemmän kuin viime vuonna. Kuva: Timo Jakonen

Opiskelija voi joutua odottamaan asuntoa marraskuulle asti

Alkusyksystä tapahtuvat opiskelijavalinnat vaikuttavat vuosittain Turun asuntotilanteeseen, eikä tämä vuosi ollut poikkeus. Elo–heinäkuussa tapahtuvat valinnat ruuhkauttavat muun muassa Turun Ylioppilaskyläsäätiön asuntotarjontaa, ja vapaata asuntoa saattaa joutua odottamaan marraskuulle asti.

Muutaman kuukauden odotus on ajanut opiskelijoita vaihtoehtoisten asumismuotojen pariin. Yksi tällainen on Omena-hotellin kolmatta kertaa opiskelijoille tarjoama mahdollisuus huoneen vuokraamiseksi, kunnes sopiva opiskelija-asunto on löytynyt.

Omena-hotellin tarjoama huone on mahdollista vuokrata kuukaudeksi kerrallaan aina maaliskuulle asti. Turku oli kampanjan suosituin kaupunki, vastaanottaen noin 40 majoitushakemusta. Kampanja on ollut hyvä vaihtoehto erityisesti ulkopaikkakunnalta Turkuun muuttaneille opintoja aloitteleville opiskelijoille, joille ei ole vielä löytynyt asuntoa.

Yksi tällaiseen vaihtoehtoon tarttunut opiskelija on luonnontieteen opintoja Turun yliopistolla aloitteleva Mikael Tiula. Tiula muutti elokuussa Helsingistä Turkuun ja ajankohdasta johtuen päätyi asumaan Humalistonkadun Omena-hotelliin.

– Sain tiedon opiskelupaikastani elokuussa, eikä siinä vaiheessa ollut enää aikaa asuntonäytöille. Tuttavani oli ollut samassa tilanteessa vuosi sitten, ja hän suositteli minulle tätä vaihtoehtoa, Tiula kertoo.

– Tämä siirtymäaika on hyvä viettää tällä tavalla, sillä tämä on järjestelyiltään aika helppoa ja pystyn tutustumaan kaupunkiin.

TYS:n asuntotoimenjohtaja Pirjo Lipponen-Vaitomaan mukaan Ylioppilaskyläsäätiö vastaanotti tänä vuonna enemmän hakemuksia kuin aiempina vuosina, mutta siitä huolimatta paniikkia ei ole syntynyt.

– Tänä syksynä on ollut aika vähän sellaista paniikinomaista yhteydenottoa meihin päin. Hakemuksia tuli noin 600 enemmän kuin aiempina vuosina. Yleensä niitä tulee noin 3 000 elo–syyskuun alkuun, kun tänä vuonna niitä tuli 3 576. Sellainen 500 uutta opiskelijaa jäi ilman asuntoa tässä syyslukukauden alussa. Jono on sulanut samalla tavalla kuin aiempina vuosina. Yleensä se purkautuu niin, että jo marraskuun alussa muutama asuntopaikka jää yleensä jopa tyhjilleen, Lipponen-Vaitomaa sanoo.

Lipponen-Vaitomaan mielestä Omena-hotellin tarjoama majoitus on hyvä lisä ja tuki opiskelijoiden asuntotilanteseen.

– Meidän näkökulmastamme Omena-hotelli täydentää hyvällä tavalla asuntojen tarjontaa, sillä tähän aikaan vuodesta asuntoihin muodostuu jonoja. Tavallaan se, että jos uusi opiskelija pystyy jollain tavalla ensimmäisten kuukausien asumisensa järjestämään, niin viimeistään marraskuussa se opiskelija-asuntopaikka yleensä löytyy.

Tähän arvioon luottaa myös Tiula.

– En aio viipyä hotellissa kovinkaan kauaa, vaan minulla on jo hakemus vireillä TYS:lle. Asumistukimuutoksen vuoksi tämä ei ole taloudellisesti kestävä ratkaisu, toteaa Tiula.

Jere Sanaksenaho

Autovaras verekseltään kiinni Naantalissa

Vuonna 1982 syntynyt autovarkautta yrittänyt mies jäi rysän päältä kiinni Naantalin Orkonkadulla keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Ruokahävikistä sinilevälauttoja Saaristomerelle?

SaaRa-hankkeen keskeisenä tavoitteena on ruokahävikin vähentäminen kolmanneksella Saaristomeren pilottikohteissa, joista yksi on Seilin saari.

Mikä yhteys on Saaristomeren rehevöitymisellä ja ruokahävikillä? Miten yksittäinen matkailija voi vaikuttaa sinilevälauttojen ehkäisyyn ja vesistöjen tilaan? Näihin kysymyksiin tartutaan käytännön toimenpitein hallituksen kärkihankkeen pilottikohteissa Örö, Seili, Nauvo ja Jurmo.

Valintakoeuudistus lisää paineita onnistua

Noin 65 prosenttia alle 20-vuotiaista ei pidä yliopistojen opiskelijavalinnan painottumista todistuksen arvosanoihin hyvänä asiana. Tämä selviää Studentum.fi-koulutussivuston kyselystä, joka suunnattiin koulutuksen etsijöille.

Uudella maantielailla halutaan parantaa valvontaa

Maanteitä koskeva lainsäädäntö uudistetaan. Maantielain muutoksella varmistettaisiin tienpidon laatu ja parannettaisiin sen valvontaa sekä jaettaisiin vastuut tienpidon järjestämisestä. Lisäksi lailla luotaisiin puitteet valtakunnalliselle ja maakunnalliselle, kaikki liikennemuodot kattavalle liikennejärjestelmäsuunnittelulle. Samalla maantielain nimi muuttuisi laiksi liikennejärjestelmästä ja maanteistä.

VTV: Valtion takausten ja muiden ehdollisten vastuiden riskejä ei huomioida riittävästi

Valtion ehdollisten vastuiden riskit pitäisi tunnistaa paremmin finanssipolitiikan valmistelussa ja ohjauksessa. Ehdollisia vastuita ovat muun muassa valtion takaukset, joista voi aiheutua menoja valtiolle. VTV:n tarkastuksen perusteella raportointi vastuista on viime vuosina kehittynyt kattavammaksi muttei siitä huolimatta ole vielä riittävää.

TS: TOK uudistaa Wiklundin

Turun Osuuskauppa suunnittelee Wilundin uudistamista, kun toriparkin rakentaminen alkaa.

Turun Osuuskauppa (TOK) aikoo tehdä suuria muutoksia Sokos Wiklundiin liittyvissä tiloissaan, kertoo Turun Sanomat . Ensimmäisenä muutosten tieltä lähtee huonekaluliike Vepsäläinen. Muutoksia vauhdittaa se, että Kauppatorilla alkaa toriparkin rakentaminen.

Järvileasing avaa toimipisteen Turkuun

Leasingratkaisuja tarjoava Järvileasing on avannut uusimman palvelupisteensä Turkuun. Uuden palvelupisteen yhteyspäällikkö on Tomi Lehtinen .

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.