Pienten asuntojen määrä kasvussa keskustassa

Pienet keskusta-asunnot ovat entistäkin halutumpia Turussa. Pienet keskusta-asunnot ovat entistäkin halutumpia Turussa. Kuva: Mikael Rydenfelt

Turun keskustaan rakennetaan tällä hetkellä erityisen paljon pieniä asuntoja. Ilmiö ei ole tuore, sillä pienten asuntojen määrä suhteessa muihin on koko ajan kasvanut, mutta juuri tällä hetkellä rakennettavat asunnot ovat erityisen pieniä.

Ilmiön taustalla on monia syitä. Yksin elävien määrän jatkuva kasvu ja kaupunkiasumisen kasvu ylipäätään, sellaisen elämäntavan muutos, jossa kotona oleskelun merkitys on pienempi sekä kotitalouksien asuntosijoittamisen yleistyminen ovat muutamia syitä ilmiölle. Jossain määrin asiaan on vaikuttanut, myös se että Turun kaupunki on muutamien muiden suurten kaupunkien tapaan päättänyt olla määräämättä rakennuksien asuntojen keskikoolle minimiä, arvioi Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

– Pienten asuntojen ilmiö on kestänyt jo muutaman vuoden, ja olemme koettaneet sitä analysoida, muttemme suhtaudu siihen enää niin kriittisesti kuin aiemmin, Hintsanen kertoo.

Kaupunki suhtautui pienten asuntojen ilmiöön kriittisesti vuosituhannen alussa, koska vaarana oli, että keskustan asunnot yksipuolistuvat pieniin asuntoihin.

– Tätä rajoitettiin muun muassa jopa erilaisilla määräyksillä, joilla pyrittiin suojelemaan isompia asuntoja. Esimerkiksi asemakaavoihin laitettiin määräyksiä asuntojen keskikoosta rakennuskohtaisesti kerrostalojen noustessa keskustaan, mutta sitä ei tehdä enää. Kaupunki ei ole halunnut rajoittaa markkinaehtoisen rakentamistavan tai asuntojakauman tapahtumista eikä siten vaikeuttaa hankkeiden liikkeelle lähtöä.

Yksi esimerkki määräyksien ongelmallisuudesta löytyy 10 vuoden takaa. Hintsasen mukaan kaupunki koetti silloin lisätä perheasuntojen tarjontaa. Lapsiperheiden valinnat olivat kuitenkin toisenlaisia kuin määräykset antoivat odottaa. Lapsiperheet pystyivät rakentamaan kerrostalokolmion hinnalla omakotitalon lähikuntaan ja tämä vaihtoehto oli monille lapsiperheille tuolloin mieluisampi.

Asuntovälittäjien mukaan uusien asuntojen vertailussa asuntojen keskikoko on hieman alle 50 neliötä. Vanhojen asuntojen keskikoko puolestaan olisi hieman yli 70 neliötä. Hintsasen mukaan keskikokoa olennaisempaa on olla hereillä sen suhteen, että erilaisten asuntovaihtoehtojen määrä kasvaa ja riittää.

– Asuntojen yksipuolistuminen on asia, jota pitää välttää. Siksi kaupungin pitää olla hereillä omassa asuntopolitiikassaan, Hintsanen sanoo.

Turun taloustilanne on tällä hetkellä nousujohteinen ja siksi myös rakentamisessa on Hintsasen mukaan käynnissä tietynlainen ”buumi”. Keskustan pienet asunnot ovat hyviä sijoituskohteita, sillä niiden suosion ei uskota tippuvan. Huonommin pienyksiöt kuitenkin vastaavat asumistoiveisiin: yksin asuvatkin preferoivat yhä kaksioita.

Vaikka pienten keskusta-asuntojen määrä kasvaa Hintsanen uskoo, että esimerkiksi perheasuntoja löytyy keskustasta myös jatkossa.

– Vanhemmassa rakennuskannassa on runsaasti isompia asuntoja ja vanhempia asukkaita. Niiden vapautuessa markkinoille isompien asuntojen tarjonta kasvaa, Hintsanen muistuttaa.

Jere Sanaksenaho

Keskustan Turun kunnallisjärjestön puheenjohtajana jatkaa Jenna Ekman

Keskustan Turun kunnallisjärjestö kokoontui syyskokoukseen maanantai-iltana valitsemaan uudet luottamushenkilöt tulevalle kaudelle sekä puimaan ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä. Kokousväkeä puhuttivat erityisesti Turun ensi vuoden talousarvio sekä tammikuun presidentinvaalit.

Itsenäisyyspäivänä kunniavartio Turun sankarihaudoilla

Suomen sadantena itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta halutaan muistaa ja kunnioittaa erityisesti heitä, jotka vaikeina aikoina turvasivat maamme itsenäisyyden. Suomen hautausmaille muodostetaan itsenäisyyspäivänä kunniavartioita, Turussa kunniavartio seisoo Turun hautausmaan sankarihaudoilla.

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Ulkomaille muutosta ilmoitettava aina Kelaan

Lyhytkin oleskelu ulkomailla voi vaikuttaa siihen, kuuluuko Suomen sosiaaliturvaan. Ulkomaille alle vuodeksi muuttava kuuluu yleensä ulkomailla oleskelunsa ajan Suomen sosiaaliturvaan. Muutosta on kuitenkin ilmoitettava, koska jo yli kolmen kuukauden kestävä ulkomailla oleskelu saattaa vaikuttaa oikeuteen saada Kelan maksamia etuuksia. Tällaisia etuuksia ovat esimerkiksi yleinen asumistuki ja kotihoidon tuki. Oikeus sosiaaliturvaan päättyy, jos oleskelu muuttuu vakinaiseksi.

Joulun valot tuikkimaan Hirvensalossa

Hirvensalon jouluvalot sytytetään Ravintola Pannun edustalla perjantaina 24. marraskuuta kello 18. Ohjelmassa on joulupukki, musiikkia sekä glögi- ja piparitarjoilu. Avaussanat lausuu Hirvensalo-seuran puheenjohtaja Niko Aaltonen ja valtiovallan tervehdyksen tuo hirvensalolainen kansanedustaja Saara-Sofia Siren . Seura haastaa muutkin turkulaiset sytyttämään jouluvalonsa samaan aikaan.

Dekkaristeiksi haluaville kurssi keväällä

Turussa alkaa dekkaristien ja rikoskirjailijoiden täsmäkoulutus helmikuussa 2018. Rikostelu-kurssilla opitaan rakentelemaan rikosjuonia, syvennytään rikollisten ja rikoksia selvittävien hahmojen luonteisiin sekä hiotaan tarinankerronnan taitoja. Kurssi on suunnattu kirjoittajille, joilla on unelma oman dekkarin kirjoittamisesta tai tarve parantaa jo olemassa olevaa käsikirjoitusversiota.

Kaupunki
Urheilu

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!