Pienten asuntojen määrä kasvussa keskustassa

Pienet keskusta-asunnot ovat entistäkin halutumpia Turussa. Pienet keskusta-asunnot ovat entistäkin halutumpia Turussa. Kuva: Mikael Rydenfelt

Turun keskustaan rakennetaan tällä hetkellä erityisen paljon pieniä asuntoja. Ilmiö ei ole tuore, sillä pienten asuntojen määrä suhteessa muihin on koko ajan kasvanut, mutta juuri tällä hetkellä rakennettavat asunnot ovat erityisen pieniä.

Ilmiön taustalla on monia syitä. Yksin elävien määrän jatkuva kasvu ja kaupunkiasumisen kasvu ylipäätään, sellaisen elämäntavan muutos, jossa kotona oleskelun merkitys on pienempi sekä kotitalouksien asuntosijoittamisen yleistyminen ovat muutamia syitä ilmiölle. Jossain määrin asiaan on vaikuttanut, myös se että Turun kaupunki on muutamien muiden suurten kaupunkien tapaan päättänyt olla määräämättä rakennuksien asuntojen keskikoolle minimiä, arvioi Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

– Pienten asuntojen ilmiö on kestänyt jo muutaman vuoden, ja olemme koettaneet sitä analysoida, muttemme suhtaudu siihen enää niin kriittisesti kuin aiemmin, Hintsanen kertoo.

Kaupunki suhtautui pienten asuntojen ilmiöön kriittisesti vuosituhannen alussa, koska vaarana oli, että keskustan asunnot yksipuolistuvat pieniin asuntoihin.

– Tätä rajoitettiin muun muassa jopa erilaisilla määräyksillä, joilla pyrittiin suojelemaan isompia asuntoja. Esimerkiksi asemakaavoihin laitettiin määräyksiä asuntojen keskikoosta rakennuskohtaisesti kerrostalojen noustessa keskustaan, mutta sitä ei tehdä enää. Kaupunki ei ole halunnut rajoittaa markkinaehtoisen rakentamistavan tai asuntojakauman tapahtumista eikä siten vaikeuttaa hankkeiden liikkeelle lähtöä.

Yksi esimerkki määräyksien ongelmallisuudesta löytyy 10 vuoden takaa. Hintsasen mukaan kaupunki koetti silloin lisätä perheasuntojen tarjontaa. Lapsiperheiden valinnat olivat kuitenkin toisenlaisia kuin määräykset antoivat odottaa. Lapsiperheet pystyivät rakentamaan kerrostalokolmion hinnalla omakotitalon lähikuntaan ja tämä vaihtoehto oli monille lapsiperheille tuolloin mieluisampi.

Asuntovälittäjien mukaan uusien asuntojen vertailussa asuntojen keskikoko on hieman alle 50 neliötä. Vanhojen asuntojen keskikoko puolestaan olisi hieman yli 70 neliötä. Hintsasen mukaan keskikokoa olennaisempaa on olla hereillä sen suhteen, että erilaisten asuntovaihtoehtojen määrä kasvaa ja riittää.

– Asuntojen yksipuolistuminen on asia, jota pitää välttää. Siksi kaupungin pitää olla hereillä omassa asuntopolitiikassaan, Hintsanen sanoo.

Turun taloustilanne on tällä hetkellä nousujohteinen ja siksi myös rakentamisessa on Hintsasen mukaan käynnissä tietynlainen ”buumi”. Keskustan pienet asunnot ovat hyviä sijoituskohteita, sillä niiden suosion ei uskota tippuvan. Huonommin pienyksiöt kuitenkin vastaavat asumistoiveisiin: yksin asuvatkin preferoivat yhä kaksioita.

Vaikka pienten keskusta-asuntojen määrä kasvaa Hintsanen uskoo, että esimerkiksi perheasuntoja löytyy keskustasta myös jatkossa.

– Vanhemmassa rakennuskannassa on runsaasti isompia asuntoja ja vanhempia asukkaita. Niiden vapautuessa markkinoille isompien asuntojen tarjonta kasvaa, Hintsanen muistuttaa.

Jere Sanaksenaho

Nopea laajakaista -tukiohjelman jatkaminen lausuntokierrokselle

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle ehdotuksen Nopea laajakaista -tukiohjelman jatkamisesta vuoden 2020 loppuun. Jatko vaatii muutoksen tukiohjelmaa koskevaan niin sanottuun laajakaistatukilakiin.

Kassi mukaan ostoksille

Keskivertoihminen käyttää melkein 200 muovikassia vuodessa. Yhtä muovikassia käytetään keskimäärin vain 30 minuuttia.

Helmikuun alussa lanseeratun One Bag Habit -aloitteen tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä.

Kasvojentunnistus työmaiden turvallisuuden parantajaksi

Uusi kotimainen kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa muovisista henkilökorteista luopumisen työmaille kirjautumisessa. Se hyödyntää rakennustyömailla standardiksi muodostunutta, Suomen Tilaajavastuu Oy:n tuottamaa Valttikortti-palvelua, johon kuuluu 400 000 ammattilaista. Etuja ovat turvallisuuden lisääntyminen ja väärinkäytösten poistuminen – toisen henkilön kortilla ei enää ole mahdollista kirjautua työmaalle. Syntynyt kokonaisuus on maailmanlaajuisesti uniikki innovaatio.

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan keskiviikkona julkaisemasta tutkimuksesta.

Rautatielainsäädäntöä aiotaan uudistaa

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen rautatielainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudella raideliikennelailla säädettäisiin rautatieturvallisuudesta, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta, rautatiemarkkinoista ja kaupunkiraideliikenteen hallinnasta.

Tunteiden ilta Kari Tapion ja Topi Sorsakosken sävelin

Olli-Pekka Ketonen ja Matti Mäntylä.

Kaksi pitkän linjan laulusolistia lyö yhteen suosikkiartistiensa suosikkikappaleet konserttikokonaisuudessa Aikaan täysikuun. Se tekee kunniaa edesmenneille Kari Tapiolle (1945–2010) ja Topi Sorsakoskelle (1952–2011).

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.