Pienten asuntojen määrä kasvussa keskustassa

Pienet keskusta-asunnot ovat entistäkin halutumpia Turussa. Pienet keskusta-asunnot ovat entistäkin halutumpia Turussa. Kuva: Mikael Rydenfelt

Turun keskustaan rakennetaan tällä hetkellä erityisen paljon pieniä asuntoja. Ilmiö ei ole tuore, sillä pienten asuntojen määrä suhteessa muihin on koko ajan kasvanut, mutta juuri tällä hetkellä rakennettavat asunnot ovat erityisen pieniä.

Ilmiön taustalla on monia syitä. Yksin elävien määrän jatkuva kasvu ja kaupunkiasumisen kasvu ylipäätään, sellaisen elämäntavan muutos, jossa kotona oleskelun merkitys on pienempi sekä kotitalouksien asuntosijoittamisen yleistyminen ovat muutamia syitä ilmiölle. Jossain määrin asiaan on vaikuttanut, myös se että Turun kaupunki on muutamien muiden suurten kaupunkien tapaan päättänyt olla määräämättä rakennuksien asuntojen keskikoolle minimiä, arvioi Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

– Pienten asuntojen ilmiö on kestänyt jo muutaman vuoden, ja olemme koettaneet sitä analysoida, muttemme suhtaudu siihen enää niin kriittisesti kuin aiemmin, Hintsanen kertoo.

Kaupunki suhtautui pienten asuntojen ilmiöön kriittisesti vuosituhannen alussa, koska vaarana oli, että keskustan asunnot yksipuolistuvat pieniin asuntoihin.

– Tätä rajoitettiin muun muassa jopa erilaisilla määräyksillä, joilla pyrittiin suojelemaan isompia asuntoja. Esimerkiksi asemakaavoihin laitettiin määräyksiä asuntojen keskikoosta rakennuskohtaisesti kerrostalojen noustessa keskustaan, mutta sitä ei tehdä enää. Kaupunki ei ole halunnut rajoittaa markkinaehtoisen rakentamistavan tai asuntojakauman tapahtumista eikä siten vaikeuttaa hankkeiden liikkeelle lähtöä.

Yksi esimerkki määräyksien ongelmallisuudesta löytyy 10 vuoden takaa. Hintsasen mukaan kaupunki koetti silloin lisätä perheasuntojen tarjontaa. Lapsiperheiden valinnat olivat kuitenkin toisenlaisia kuin määräykset antoivat odottaa. Lapsiperheet pystyivät rakentamaan kerrostalokolmion hinnalla omakotitalon lähikuntaan ja tämä vaihtoehto oli monille lapsiperheille tuolloin mieluisampi.

Asuntovälittäjien mukaan uusien asuntojen vertailussa asuntojen keskikoko on hieman alle 50 neliötä. Vanhojen asuntojen keskikoko puolestaan olisi hieman yli 70 neliötä. Hintsasen mukaan keskikokoa olennaisempaa on olla hereillä sen suhteen, että erilaisten asuntovaihtoehtojen määrä kasvaa ja riittää.

– Asuntojen yksipuolistuminen on asia, jota pitää välttää. Siksi kaupungin pitää olla hereillä omassa asuntopolitiikassaan, Hintsanen sanoo.

Turun taloustilanne on tällä hetkellä nousujohteinen ja siksi myös rakentamisessa on Hintsasen mukaan käynnissä tietynlainen ”buumi”. Keskustan pienet asunnot ovat hyviä sijoituskohteita, sillä niiden suosion ei uskota tippuvan. Huonommin pienyksiöt kuitenkin vastaavat asumistoiveisiin: yksin asuvatkin preferoivat yhä kaksioita.

Vaikka pienten keskusta-asuntojen määrä kasvaa Hintsanen uskoo, että esimerkiksi perheasuntoja löytyy keskustasta myös jatkossa.

– Vanhemmassa rakennuskannassa on runsaasti isompia asuntoja ja vanhempia asukkaita. Niiden vapautuessa markkinoille isompien asuntojen tarjonta kasvaa, Hintsanen muistuttaa.

Jere Sanaksenaho

Ipanadebatti: Tunteita ja juoksuja

5-vuotias Alexandra Lehto ja 6-vuotias Noa Lehtomaa keskustelevat kiinnostuksen kohteistaan ja rakastumisesta. Toisella tytöistä on jälkimmäisestä omakohtaista kokemusta.

Energiatehokas ensi vuosi

Vuonna 2018 voimaan tulee uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi, joka korostaa rakennusautomaation merkitystä energiatehokkuuden parantamisessa. Suomessa keskeisessä roolissa ovat nollaenergiarakentamista säätelevät asetukset, muistuttaa Suomen LVI-liitto.

Hyönteisruokaa saa pian lautaselle

Argentiinan torakoita, parsaa ja kotisirkkoja. Sämpylässä on sirkkajauhetta.

Hyönteisiä voidaan kasvattaa ja myydä elintarvikkeena sekä tarjoilla hyönteisruokana pian myös Suomessa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira laatii parhaillaan alaa koskevaa ohjeistusta, jolla varmistetaan tuotteiden turvallisuus kuluttajille. Ohjeistuksen valmistuttua niiden tuottajien, jotka haluavat tuottaa hyönteisiä elintarvikkeeksi, tulee rekisteröityä elintarvikealan toimijoiksi.

Turun Uimareiden naiset PM-kisoihin

Turun Uimareiden naisvesipalloilijoiden syksyn päätavoite lähestyy. Uimarit matkaavat lokakuun 6.–8. päivä Kööpenhaminassa pelattaviin seurajoukkueiden Pohjoismaiden mestaruuskisoihin.

Menoviikko: Pikku Kakkosen historiaa

Itäsaksalainen Nukkumatti-animaatio oli yli 30 vuotta yksi Pikku Kakkosen vakioelementeistä

Tasavuosia viettävän lastenohjelmien instituution Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlanäyttely on ollut syyskuussa esillä Seikkailupuiston Seikkailutalon Ihmehuoneessa. Viimeinen mahdollinen näyttelyyn tutustumispäivä on 28. syyskuuta.

JetSet
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän     saumaan iskee Aalto Yökerho.  Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa.  Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän saumaan iskee Aalto Yökerho. Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa. Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi…  Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi… Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Urheilu

Turun Uimareiden naiset PM-kisoihin

Turun Uimareiden naisvesipalloilijoiden syksyn päätavoite lähestyy. Uimarit matkaavat lokakuun 6.–8. päivä Kööpenhaminassa pelattaviin seurajoukkueiden Pohjoismaiden mestaruuskisoihin.

Åboraakkeli: Menestyksen pelastus?

Hjallis Harkimo.

Lokakuun puolivälissä Turkuhallissa järjestetään e-urheilutapahtuma Grail Quest, jonka taustalla häärii muun muassa Harry ” Hjallis ” Harkimo . Mies kävi promoamassa tapahtumaa tällä viikolla Turussa ja tuli lausuneeksi suuren viisauden.

Jälkipeli: Yleisökato riivaa syksyn lätkämatseja

Mikä on, kun Liigalätkä ei kiinnosta turkulaisia? Syksyllä kiekkoyleisö jää vuodesta toiseen kotiin. Pelkästään runkosarjassa pelataan joukkuetta kohti 60 ottelua. Kukaan ei putoa ja suurin osa joukkueista pääsee pudotuspeleihin. Ei ihme, jos yleisön into hiipuu.

Ilmiö ei ole mitenkään uusi. Syksyisin kauden alettua on totuttu näkemään tyhjyyttä kumisevia jäähalleja. Vaikka lätkä on Suomen suosituin yleisölaji, ovat syyskuun yleisömäärät, ei pelkästään Turussa, vaan myös muuallakin Suomessa huolestuttavan alhaisia.

Otteluanalyysi: TPS varmisti ainakin karsijan paikan

Onni Valakari oli jälleen TPS:n ratkaisupelaajia.

Jalkapallon Ykkösessä on enää kolme kierrosta jäljellä ja jännitys tiivistyy. Yksi asia selvisi jo Kupittaalla perjantaina illalla. TPS löi Jaron 3-0 ja kun KPV kärsi samaan aikaan tappion Oulussa, TPS varmisti paikan sarjan kahden parhaan joukossa eli vähintään karsijan paikka on jo varma.

Ossi Rumpunen palaa Loimun paitaan

Ossi Rumpunen aloittaa kautensa Loimun paidassa.

Raision Loimun viimeisen vuosikymmenen suurin seuralegenda Ossi Rumpunen , 28, avaa kautensa sunnuntaina kasvattajaseuransa tutussa peliasussa. Viime kaudella Saksan Bundesliigan pronssia SWD Powervolleys Dürenin riveissä voittaneen yleispelaajan tähtäin on ollut keväästä asti ulkomaan pelikentillä, mutta viritykset ja neuvottelut eivät ole vielä johtaneet sopimukseen.

Laurikaisen TPS kipuaa ylös askel kerrallaan

– Minulle jatkosopimusta tehdessä oli tärkeää, että seura pystyi vakuuttamaan minut siitä, että seuralla on suunta ja resurssit seuraavan askeleen ottamiseen muutaman raskaan vuoden jälkeen, summasi Mika Laurikainen tällä viikolla jatkosopimuksen taustoja.

TPS:n jalkapallomiehistön päävalmentaja Mika Laurikainen aloitti raitapaitojen valmentamisen jo vuonna 1993 D-junioreiden peräsimessä. 54-vuotias luotsi on ehtinyt valmentaa TPS:n edustusjoukkuetta myös 2001–03 ennen nykyistä pestiään.

Täysosuma
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.