Naisten Pankki auttaa kestävästi

Mira Ekbom on yksi Varsinais-Suomen Naisten Pankin kolmesta puheenjohtajasta. Mira Ekbom on yksi Varsinais-Suomen Naisten Pankin kolmesta puheenjohtajasta. Kuva: Tuula Istala

Lainoja myönnetty kehitysmaihin kymmenen vuotta

Suomalainen hyväntekeväisyyden innovaatio Naisten Pankki tulee tänä vuonna toimineeksi kymmenen vuotta. Varsinais-Suomessa se on toiminut kahdeksan vuotta, kertoo Varsinais-Suomen Naisten Pankin puheenjohtaja Mira Ekbom. Puheenjohtajia on kolme, jotka jakavat tehtävät.

– Päivätyön ohella tämä vie kuitenkin aikaa.

Toiminta sai alkunsa, kun joukko pääkaupunkiseudun vaikuttajanaisia vieraili Kirkon Ulkomaanavun kutsumana Liberiassa. Sieltä palattuaan he ryhtyivät miettimään luotettavaa, kestävään kehitykseen perustuvaa tapaa auttaa kehitysmaiden naisia kouluttautumaan ja hankkimaan ammatti.

Tällä hetkellä Naisten Pankki auttaa Kambodžassa, Myanmarissa, Nepalissa, Liberiassa, Sierra Leonessa ja Ugandassa. Elokuun tilanteen mukaan Suomessa toimintaa oli 40 paikkakunnalla. Kuukausilahjoittajia on 3 101 ja osakkeenomistajia 1 562.

– Viime elokuun alun päivityksen mukaan naisia on autettu kymmenessä vuodessa 11 585 650 eurolla. Meneillään olevissa hankkeissa on mukana 16 000 naista. Tähän päälle tulevat vielä kerrannaisvaikutukset perheeseen ja koko yhteisöön tai kylään. Kulujen osuus on vain 17 prosenttia, Ekbom esittelee tilastoja.

Naisten Pankki myöntää pienlainoja, yksi ammatti on 30 euroa. Naisilla on myös omaa pääomaa. Lainasta peritään pieni korko ja kun laina maksetaan takaisin rahaa vapautuu uusille ammattiin tai koulutukseen hakeutuville.

Rahastoa hallinnoi Kirkon Ulkomaanapu, Naisten Pankin solut keskittyvät varainhankintaan. Kirkon Ulkomaanapu valikoitui yhteistyökumppaniksi luotettavuutensa ja tunnettuudensa vuoksi, Ekbom sanoo. Kohdemaat mietitään yhdessä. Kun paikallinen pankki tai säästökassa on perustettu, sen toiminta jatkuu itsenäisesti paikallisin voimin. Tilintarkastus tehdään kansainvälisin voimin ja vielä kertaalleen Suomessa.

– Näin varmistamme, että avulla saadaan aikaan se mikä on asetettu tavoitteeksikin ja että rahat kohdennetaan oikein. Naiset perustavat pieniä yrityksiä, ammattien ja pienyritysten kirjo on laaja.

– Rahaa kerätään myös erilaisin tempauksin. Vuosi huipentuu ensi sunnuntaina vuotuisella Naisten Pankin valtakunnallisella kävelytapahtumalla otsikolla Kävele naiselle ammatti. Osallistujat voivat lahjoittaa haluamansa summan. Ohjattu kävelyreitti Turussa kulkee Forum Marinumista tuomiokirkolle ja takaisin, Ekbom kertoo.

– On tutkittua tietoa, että naisten auttaminen on tehokkain tapa kasvattaa kestävää hyvinvointia kehitysmaissa. Emme mene kriisialueille, vaan autamme siellä, missä olosuhteet ovat tasaantuneet.

Ekbom kertoo, kuinka vapaaehtoistyöstä saa iloa itsellekin ja samalla se on keino verkostoitua.

Tuula Istala

Työturvallisuuskortin ja Tulityökortin voi ladata kännykkään

Työturvallisuuskorttia ja Tulityökorttia voi kantaa mukana myös kännykässä. Työturvallisuuskeskus ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ovat kehittäneet yhteistyössä Korttitieto.fi-palvelun, jonka avulla molemmat kortit voi ladata älypuhelimeen.

Oriolan lääketoimituksissa apteekeille edelleen ongelmia

Puutteet Oriolan lääketoimituksissa haittaavat edelleen apteekkien toimintaa. Apteekkariliiton apteekeilta keräämien tietojen mukaan Oriolan lääketoimituksissa on edelleen puutteita, jonka vuoksi useimpien apteekkien varastot niin ihmis- kuin eläinlääkkeissä ovat nyt tavallista suppeammat.

THL vuotanut luottamuksellisia henkilötietoja verkkoon

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) on vuotanut luottamuksellisia henkilötietoja verkkoon. THL sai tiedon tapahtuneesta tietosuojavaltuutetun toimistolta. Kun asia havaittiin, tiedot poistettiin THL:n mukaan välittömästi verkkopalveluista.

Vähittäiskaupan myynti kasvoi elokuussa 2,8 prosenttia

Tilastokeskuksen tuottaman kaupan pikaennakon mukaan vähittäiskaupan myynti kasvoi elokuussa 2,8 prosenttia vuoden 2016 elokuusta. Vähittäiskaupan myynnin määrä, josta hintojen vaikutus on poistettu, lisääntyi samaan aikaan 2,9 prosenttia. Päivittäistavarakaupassa myynti kasvoi elokuussa 3,7 prosenttia ja myynnin määrä 3,3 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Tilastokeskus: Työttömyysaste kääntyi nousuun

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli elokuussa 202 000, mikä oli 7 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 7,5 prosenttia, kun se edellisvuoden elokuussa oli 7,2 prosenttia. Työllisiä oli 7 000 enemmän kuin edellisvuoden elokuussa. Työvoiman ulkopuolella olevia oli 5 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Turkulaisilta kysellään joukkoliikenteen liityntäpysäköinnistä

Turun seudulla käynnistyi liityntäpysäköinnin kehittämistyö, johon halutaan nyt asukkaiden näkemyksiä mukaan. Asukkailta kysytään, mihin he nykyään jättävät autonsa tai pyöränsä käyttäessään bussia tai junaa. Lisäksi asukkaat voivat kertoa, minne he toivoisivat lisää liityntäparkkipaikkoja.

Työttömyyden alenemistahti kiihtyy Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli elokuun lopussa 24 400 työtöntä työnhakijaa. Elokuun aikana työttömien määrä yleensä vähenee – nyt 3 900 henkilöllä. Viime vuoden elokuusta määrä väheni 18 prosentilla (5 200 henkilöllä), kun koko maassa työttömien määrä väheni hieman hitaammin eli 16 prosentilla.

Itämeren vedenalainen meriluonto yllättää monimuotoisuudellaan

Rannikkoamme myötäilevälle matkalle mahtuu monenkirjavia muodostumia, elinympäristöjä ja eliöitä. Uutuuskirja Meren aarteet pohjautuu yli kymmenen vuoden kartoitustyöhön, jossa on saatu runsaasti uutta tietoa vedenalaisesta meriluonnosta.

JetSet
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän     saumaan iskee Aalto Yökerho.  Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa.  Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän saumaan iskee Aalto Yökerho. Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa. Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi…  Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi… Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Kaupunki
Urheilu

Moisander palaa Huuhkajien riveihin

Niklas Moisander kuuluu ryhmään, jonka Markku Kanerva nimesi Turkki-otteluun Turkuun.

Miesten A-maajoukkue kohtaa MM-karsintojen päätösotteluissaan lokakuun alussa vieraskentällä Kroatian ja kotikentällä Turkin.

Turun Uimareiden naiset PM-kisoihin

Turun Uimareiden naisvesipalloilijoiden syksyn päätavoite lähestyy. Uimarit matkaavat lokakuun 6.–8. päivä Kööpenhaminassa pelattaviin seurajoukkueiden Pohjoismaiden mestaruuskisoihin.

Åboraakkeli: Menestyksen pelastus?

Hjallis Harkimo.

Lokakuun puolivälissä Turkuhallissa järjestetään e-urheilutapahtuma Grail Quest, jonka taustalla häärii muun muassa Harry ” Hjallis ” Harkimo . Mies kävi promoamassa tapahtumaa tällä viikolla Turussa ja tuli lausuneeksi suuren viisauden.

Jälkipeli: Yleisökato riivaa syksyn lätkämatseja

Mikä on, kun Liigalätkä ei kiinnosta turkulaisia? Syksyllä kiekkoyleisö jää vuodesta toiseen kotiin. Pelkästään runkosarjassa pelataan joukkuetta kohti 60 ottelua. Kukaan ei putoa ja suurin osa joukkueista pääsee pudotuspeleihin. Ei ihme, jos yleisön into hiipuu.

Ilmiö ei ole mitenkään uusi. Syksyisin kauden alettua on totuttu näkemään tyhjyyttä kumisevia jäähalleja. Vaikka lätkä on Suomen suosituin yleisölaji, ovat syyskuun yleisömäärät, ei pelkästään Turussa, vaan myös muuallakin Suomessa huolestuttavan alhaisia.

Täysosuma
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.