Naisten Pankki auttaa kestävästi

Mira Ekbom on yksi Varsinais-Suomen Naisten Pankin kolmesta puheenjohtajasta. Mira Ekbom on yksi Varsinais-Suomen Naisten Pankin kolmesta puheenjohtajasta. Kuva: Tuula Istala

Lainoja myönnetty kehitysmaihin kymmenen vuotta

Suomalainen hyväntekeväisyyden innovaatio Naisten Pankki tulee tänä vuonna toimineeksi kymmenen vuotta. Varsinais-Suomessa se on toiminut kahdeksan vuotta, kertoo Varsinais-Suomen Naisten Pankin puheenjohtaja Mira Ekbom. Puheenjohtajia on kolme, jotka jakavat tehtävät.

– Päivätyön ohella tämä vie kuitenkin aikaa.

Toiminta sai alkunsa, kun joukko pääkaupunkiseudun vaikuttajanaisia vieraili Kirkon Ulkomaanavun kutsumana Liberiassa. Sieltä palattuaan he ryhtyivät miettimään luotettavaa, kestävään kehitykseen perustuvaa tapaa auttaa kehitysmaiden naisia kouluttautumaan ja hankkimaan ammatti.

Tällä hetkellä Naisten Pankki auttaa Kambodžassa, Myanmarissa, Nepalissa, Liberiassa, Sierra Leonessa ja Ugandassa. Elokuun tilanteen mukaan Suomessa toimintaa oli 40 paikkakunnalla. Kuukausilahjoittajia on 3 101 ja osakkeenomistajia 1 562.

– Viime elokuun alun päivityksen mukaan naisia on autettu kymmenessä vuodessa 11 585 650 eurolla. Meneillään olevissa hankkeissa on mukana 16 000 naista. Tähän päälle tulevat vielä kerrannaisvaikutukset perheeseen ja koko yhteisöön tai kylään. Kulujen osuus on vain 17 prosenttia, Ekbom esittelee tilastoja.

Naisten Pankki myöntää pienlainoja, yksi ammatti on 30 euroa. Naisilla on myös omaa pääomaa. Lainasta peritään pieni korko ja kun laina maksetaan takaisin rahaa vapautuu uusille ammattiin tai koulutukseen hakeutuville.

Rahastoa hallinnoi Kirkon Ulkomaanapu, Naisten Pankin solut keskittyvät varainhankintaan. Kirkon Ulkomaanapu valikoitui yhteistyökumppaniksi luotettavuutensa ja tunnettuudensa vuoksi, Ekbom sanoo. Kohdemaat mietitään yhdessä. Kun paikallinen pankki tai säästökassa on perustettu, sen toiminta jatkuu itsenäisesti paikallisin voimin. Tilintarkastus tehdään kansainvälisin voimin ja vielä kertaalleen Suomessa.

– Näin varmistamme, että avulla saadaan aikaan se mikä on asetettu tavoitteeksikin ja että rahat kohdennetaan oikein. Naiset perustavat pieniä yrityksiä, ammattien ja pienyritysten kirjo on laaja.

– Rahaa kerätään myös erilaisin tempauksin. Vuosi huipentuu ensi sunnuntaina vuotuisella Naisten Pankin valtakunnallisella kävelytapahtumalla otsikolla Kävele naiselle ammatti. Osallistujat voivat lahjoittaa haluamansa summan. Ohjattu kävelyreitti Turussa kulkee Forum Marinumista tuomiokirkolle ja takaisin, Ekbom kertoo.

– On tutkittua tietoa, että naisten auttaminen on tehokkain tapa kasvattaa kestävää hyvinvointia kehitysmaissa. Emme mene kriisialueille, vaan autamme siellä, missä olosuhteet ovat tasaantuneet.

Ekbom kertoo, kuinka vapaaehtoistyöstä saa iloa itsellekin ja samalla se on keino verkostoitua.

Tuula Istala

Suomessa todettu kolistiiniresistenssiä tuontikoirassa

Suomessa on todettu ensi kertaa siirtyvää kolistiiniresistenssiä eläimistä eristetyistä bakteereista. Näytteet oli otettu venäläisistä löytökoirista, jotka olivat tulossa Suomeen. Eristetyt bakteerit olivat vastustuskykyisiä eli resistenttejä myös monille muille antibiooteille. Jos tällaiset bakteerikannat yleistyvät Suomessa seuraeläinten tautien aiheuttajina, on mahdollista, että eläimille ei enää ole käytettävissä infektioiden hoitoon tehoavia antibiootteja. Resistenssi voi siirtyä myös eläimistä ihmisiin, joten seuraeläinten resistenssin torjunta on tärkeää myös ihmisten terveyden suojelemiseksi.

Kike Elomaa: Personal trainerien verotusta kevennettävä

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee hallituksen näkemystä liikuntapalvelujen alennetun arvonlisäverokannan soveltamista myös personal training tyyppiseen toimintaan. Monet sellaiset palvelut, joilla annetaan mahdollisuus liikkua kuuluvat alennetun kymmenen prosentin arvonlisäveron piiriin.

Näyttely Kevon arktisesta arjesta Vanhalinnassa

Vanhalinnassa avautuu 2. joulukuuta näyttely Kevo – arktista arkea . Näyttely esittelee Turun yliopiston Lapin tutkimusasema Kevon kuutta vuosikymmentä. Kevon tavaramerkkinä tunnetaan vuosikymmeniä jatkuneet subarktisen luonnon seurantatutkimukset. Kevolla kerättyjä aineistoja käytetään ilmastonmuutoksen vaikutusten arviointiin.

Rakennusalan työttömyys ennätyspientä ensi talvena

Rakennusalan työttömyys jää ensi talvena ennätyksellisen pieneksi, arvioi Rakennusliitto Rakennusalan työttömyyskassan tuoreen ennusteen mukaan työttömyys on talvikuukausina keskimäärin 14–15 prosenttia. Viime vuosina talvikauden työttömyysluvut ovat olleet selvästi suuremmat.

Tavio: Suomen kannustinloukut järjettömiä

Veronmaksajain keskusliiton Verkkouutisille tekemä laskelma osoittaa, että tuhat euroa kuussa ansaitsevan henkilön käteen jäävät tulot kasvavat 700 euron suuruisen palkankorotuksen myötä vain 103 euroa, koska tuet pienenevät. Laskelman esimerkkinä on Helsingissä yksin asuva ja työmarkkinatukea saava henkilö, jonka asunnon vuokra on 675 euroa kuukaudessa.

Maanantaina liputetaan lapsen oikeuksien puolesta

Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta. Sisäministeriö on myös määrännyt valtion virastot ja laitokset liputtamaan kyseisenä päivänä.

Kaupunki
Urheilu

Berger lainalle Sportiin

Martin Berger.

Puolustaja Martin Berger siirtyy kolmen ottelun lainalle Vaasan Sportiin.

Puukkokatsomo: Isoja kysymyksiä

Sami Haltia (oik.).

TPS:n naisten jalkapallojoukkuetta luotsaa tulevalla kaudella Porista Turkuun saapuva Tomi Ruuhikorpi . 32-vuotias Ruuhikorpi solmi TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Rallin SM-sarja palaa Varsinais-Suomeen ensi vuonna

Edellisen kerran SM-rallia ajettiin Turussa 2016.  Tuolloin SM1-luokan kaasutti yllätysvoittajana Joonas Soilu.

Rallin SM-sarja palaa Turun seudulle yhden välivuoden jälkeen syksyllä 2018. Perinteisesti Turun SM-rallin järjestämisestä on vastannut Turun Urheiluautoilijat. Ensi vuonna järjestämisestä vastaavat yhteistyössä Turun Urheiluautoilijat ja Salon Urheiluautoilijat. Samalla ralli laajenee Turun tutuilta äkkivääriltä teiltä myös Saloon.

Jälkipeli: Studio Dance Effect tanssittaa talkooperiaatteella

Tanssikoulu Studio Dance Effectin kilpatanssijoista näkyy tanssimisen ilo. Hymy irtoaa helposti. Vasemmalla on tanssikoulun kilpajoukkueiden päävalmentaja sekä lajivastaava Rosa Blom.

Tanssikoulu Studio Dance Effect, kavereiden kesken tuttavallisesti ”Effe”, on muutamassa vuodessa kasvanut liki parin sadan innokkaan jäsenen seuraksi. Eikä ihme, sillä tanssi on harrastuksena perin koukuttava. Effen nuorimmat toimintaan osallistuvat tanssijat ovat vasta kaksivuotiaita.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!