Naisten Pankki auttaa kestävästi

Mira Ekbom on yksi Varsinais-Suomen Naisten Pankin kolmesta puheenjohtajasta. Mira Ekbom on yksi Varsinais-Suomen Naisten Pankin kolmesta puheenjohtajasta. Kuva: Tuula Istala

Lainoja myönnetty kehitysmaihin kymmenen vuotta

Suomalainen hyväntekeväisyyden innovaatio Naisten Pankki tulee tänä vuonna toimineeksi kymmenen vuotta. Varsinais-Suomessa se on toiminut kahdeksan vuotta, kertoo Varsinais-Suomen Naisten Pankin puheenjohtaja Mira Ekbom. Puheenjohtajia on kolme, jotka jakavat tehtävät.

– Päivätyön ohella tämä vie kuitenkin aikaa.

Toiminta sai alkunsa, kun joukko pääkaupunkiseudun vaikuttajanaisia vieraili Kirkon Ulkomaanavun kutsumana Liberiassa. Sieltä palattuaan he ryhtyivät miettimään luotettavaa, kestävään kehitykseen perustuvaa tapaa auttaa kehitysmaiden naisia kouluttautumaan ja hankkimaan ammatti.

Tällä hetkellä Naisten Pankki auttaa Kambodžassa, Myanmarissa, Nepalissa, Liberiassa, Sierra Leonessa ja Ugandassa. Elokuun tilanteen mukaan Suomessa toimintaa oli 40 paikkakunnalla. Kuukausilahjoittajia on 3 101 ja osakkeenomistajia 1 562.

– Viime elokuun alun päivityksen mukaan naisia on autettu kymmenessä vuodessa 11 585 650 eurolla. Meneillään olevissa hankkeissa on mukana 16 000 naista. Tähän päälle tulevat vielä kerrannaisvaikutukset perheeseen ja koko yhteisöön tai kylään. Kulujen osuus on vain 17 prosenttia, Ekbom esittelee tilastoja.

Naisten Pankki myöntää pienlainoja, yksi ammatti on 30 euroa. Naisilla on myös omaa pääomaa. Lainasta peritään pieni korko ja kun laina maksetaan takaisin rahaa vapautuu uusille ammattiin tai koulutukseen hakeutuville.

Rahastoa hallinnoi Kirkon Ulkomaanapu, Naisten Pankin solut keskittyvät varainhankintaan. Kirkon Ulkomaanapu valikoitui yhteistyökumppaniksi luotettavuutensa ja tunnettuudensa vuoksi, Ekbom sanoo. Kohdemaat mietitään yhdessä. Kun paikallinen pankki tai säästökassa on perustettu, sen toiminta jatkuu itsenäisesti paikallisin voimin. Tilintarkastus tehdään kansainvälisin voimin ja vielä kertaalleen Suomessa.

– Näin varmistamme, että avulla saadaan aikaan se mikä on asetettu tavoitteeksikin ja että rahat kohdennetaan oikein. Naiset perustavat pieniä yrityksiä, ammattien ja pienyritysten kirjo on laaja.

– Rahaa kerätään myös erilaisin tempauksin. Vuosi huipentuu ensi sunnuntaina vuotuisella Naisten Pankin valtakunnallisella kävelytapahtumalla otsikolla Kävele naiselle ammatti. Osallistujat voivat lahjoittaa haluamansa summan. Ohjattu kävelyreitti Turussa kulkee Forum Marinumista tuomiokirkolle ja takaisin, Ekbom kertoo.

– On tutkittua tietoa, että naisten auttaminen on tehokkain tapa kasvattaa kestävää hyvinvointia kehitysmaissa. Emme mene kriisialueille, vaan autamme siellä, missä olosuhteet ovat tasaantuneet.

Ekbom kertoo, kuinka vapaaehtoistyöstä saa iloa itsellekin ja samalla se on keino verkostoitua.

Tuula Istala

Menoviikko: Uusi dramatisointi testiin

Mikko Koukin ohjaa Tolkien-klassikon kaupunginteatterin päänäyttämölle. Suurteoksen rekvisiitan valmistaminen aloitettiin jo yli vuosi sitten.

Pitkään odotettu J.R.R. Tolkienin Taru Sormusten Herrasta teki paluun Turun kaupunginteatterin päänäyttämölle yli 30 vuoden tauon jälkeen. Nelituntinen fantasiaspektaakkeli on puitteiltaan iso satsaus kaupunginteatterilta lavasteita ja efektejä myöden.

Kortiton kuski kärähti Kohmontiellä törkeästä rattijuopumuksesta

Poliisi pysäytti lauantaina kello 9.20 Pernontiellä henkilöauton, jonka kuljettajana toimi vuonna 1962 syntynyt mies. Miestä epäillään rattijuopumuksesta, koska tarkkuusalkometrikokeen tulos oli 0,20 milligrammaa litrassa. Mies määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

Maanteiden talvihoitoluokkia nostetaan Varsinais-Suomessa 102 kilometrillä

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi torstaina kahden miljoonan lisärahoituksesta teiden talvihoitoon. Lisärahoituksella maanteiden talvihoitoluokkia nostetaan yhteensä lähes 1 300 kilometrillä, lisätään täsmähoitoa ja hiekoitusta. Myös hoidon laadunvalvontaa tehostetaan.

Seksiturismin eri puolet

Päivi ja Santeri Kanniston teos Kuuma loma kertoo seksiturismista. Kannistot valottavat, että seksiturismi ei ole pelkkää humalaisten miesten örvellystä Tallinnassa tai nuorten miesten bilereissuja punaisten lyhtyjen alueelle. He luokittelevat seksiturismiksi myös kiihkeät lomaromanssit tai hetken huumasta syntyneen pysyvämmän ihmissuhteen.

Poliisi nappasi Raisiontiellä kiinni kortittoman amfetamiinikuskin

Poliisit pysäyttivät lauantaina kello 10 Raisiossa Raisiontiellä henkilöautolla liikkeellä olleen vuonna 1975 syntyneen miehen. Miehelle tehty puhalluskoe näytti nolla promillea, mutta huumepikatesti oli positiivinen amfetamiinin osalta.

Musikaali ja sirkus lyövät kättä

Turun konservatorion ja Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden yhteistyön tuloksena syntynyt sirkusmusikaali Ei ole norsua korviin katsominen saa ensi-iltansa Sigyn-salissa 28. helmikuuta kello 19. Muut esitykset ovat 1. ja 2. maaliskuuta, kello 14 ja 19 kumpanakin päivänä.

Menoviikko: Muumit heräävät hiihtolomalla

Taikatalvea on vietetty Naantalin Muumimaailmassa vuodesta 2007 saakka. Kuva on vuodelta 2014.

Perinteiseen tapaan Naantalin Muumimaailman muumit heräävät talviuniltaan hiihtolomaviikolla Muumimaailman Taikatalven myötä. Taikatalvea vietetään Naantalissa tänä vuonna 17.–25. helmikuuta. Tuolloin Muumimaailma on auki joka päivä kello 10–16.

Rakennustyö sulkee ajoradan Kaivokadulla

Katualueelle ulottuva uudisrakennustyö sulkee ajoradan Kaivokatu 18:n kohdalta maanantaista alkaen. Työstä on haittaa molemmissa ajosuunnissa.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Jälkipeli: Ilmoitetaanko otteluiden yleisömäärät oikein?

Kupittaan palloiluhalliin mahtuu, kun koko pääkenttä on käytössä, noin 2 700 katsojaa. Jos hallista on vain kaksi kolmasosaa käytössä, maksimi yleisömäärä on noin 1 700.

Vai, pitäisikö oikeastaan kysyä, kuinka paljon otteluiden yleisömääriä ilmoitetaan yläkanttiin? Yleisömääräksi ilmoitetaan lukema, jonka pitäisi tarkoittaa täyttä hallia, mutta vapaita paikkoja onkin runsaasti.

TPS:n yhteiskausikortti sai lentävän lähdön

TPS jääkiekon ja TPS jalkapallon yhteinen seurakortti on saanut hyvän vastaanoton heti alkuun. TPS jääkiekko ja TPS jalkapallo lanseerasivat keskiviikkona yhteiskausikortin, jota varattiin jo ensimmäisen vuorokauden aikana yli sata.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.