Rakennuttaja vastaa turvallisuudesta

Vaara vaanii rakennustyömaalla. Tapaturma voi sattua sekunneissa, pysyvämpi vaurio yllättää pitkän ajan kuluttua. Siksi esimerkiksi kuulon suojauksesta kannattaa työmaalla huolehtia. Vaara vaanii rakennustyömaalla. Tapaturma voi sattua sekunneissa, pysyvämpi vaurio yllättää pitkän ajan kuluttua. Siksi esimerkiksi kuulon suojauksesta kannattaa työmaalla huolehtia. Kuva: Jarno Keskinen

Kaikkien hankkeeseen osallistuvien tahojen tulee panostaa turvallisuuteen

Tulevan pientalon omistaja, eli rakennuttaja, vastaa työmaan turvallisuudesta. Pientalon rakennuttaja ei vapaudu vastuustaan, vaikka ostaisi rakennustyön urakoitsijoilta tai käyttäisi ulkopuolisia rakentajia. Vastuu siirtyy rakennuttajan harteilta vain, jos hankkeelle nimetään pääurakoitsija. Osaurakoina toteutettavan pientalon työturvallisuus on yleensä aina rakennuttajan vastuulla. Nämä tehtävät voidaan siirtää rakennushankkeeseen ryhtyvän palkkaamalle vastaavalle työnjohtajalle eli vastaavalle mestarille erillisellä sopimuksella.

Toimipa päätoteuttajana tai muuten vastuunalaisena kuka tahansa, ennen rakennustöiden aloittamista on tehtävä kirjallisesti työturvallisuutta koskevat suunnitelmat, joiden mukaan työt, työvaiheet ja niiden ajoitus järjestetään mahdollisimman turvallisiksi sekä niin, ettei niistä aiheudu vaaraa työmaalla työskenteleville ja muille työn vaikutuspiirissä oleville.

Haasteita pientalotyömaan turvallisuuteen asettaa varsinkin se, että pientalon rakennuttaja on harvoin rakentamisen ammattilainen. Pientalon rakentaminen voikin olla vaarallisinta siihen tottumattomalle eli rakennuttajalle itselleen. Riskejä syntyy siitäkin, että urakoitsijoiden työntekijät työskentelevät usein ilman paikalla olevaa työjohtoa eivätkä työturvallisuusvelvoitteet ole rakennuttajalla selvillä.

Pientalon rakennuttajan kannattaakin selvittää itselleen kuuluvat vastuut huolella ennen rakentamisen aloittamista. Turvallisuuteen panostaminen kannattaa myös siksi, että siistillä ja turvallisella työmaalla työskentely on tehokkaampaa, virheitä sattuu vähemmän ja rakentamisen laatu on parempaa.

Rakennuttajan vastuu kasvaa entisestään, mikäli hän palkkaa rakennustyön tekijöitä suoraan. Rakennuttaja toimii työnantajana teettäessään töitä verokortilla tai muuten palkatessaan työntekijöitä. Silloin rakennuttajaa koskevat kaikki työnantajille määrätyt työturvallisuus- ja työterveysvelvoitteet.

Rakennushankkeen suunnitteluvaiheessa rakennuttajan tulee laatia rakennushankkeen turvallisuusasiakirja, jotta se on käytettävissä kun suunnitellaan ja toteutetaan rakennustöitä. Turvallisuusasiakirjan tulee olla valmis jo ennen maanrakennustöiden aloitusta, jotta sitä voidaan käyttää maankaivun, kaivantojen tukemisen ja louhinnan toteutuksen suunnittelussa. Rakennuttaja voi pyytää pääsuunnittelijaa tai vastaavaa työnjohtajaa laatimaan työturvallisuusasiakirjan. Työturvallisuusasiakirjassa esitetyt asiat liitetään kaikkiin tarjouspyyntöasiakirjoihin joko erillisenä työturvallisuusliitteenä tai osana urakkasopimusta.

Ennen rakentamisen aloittamista kannattaa olla yhteydessä omaan vakuutusyhtiöön. Pelkkä tapaturmavakuutuksen hankkiminen tai olemassaolo ei välttämättä riitä, rakennuttajan pitää myös selvittää, mitä vakuutus kattaa. Rakennustyössä tapahtuneen vahingon korvaaminen ei ole kaikissa tapaturmavakuutuksissa selviö. Myös talkootyöläiset kannattaa vakuuttaa. Useimmat vakuutusyhtiöt myyvät määräaikaisia talkoovakuutuksia, joiden keston voi itse määrittää.

Talkoovakuutuksen kohdalla kannattaa varmistaa, että myös samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet kuuluvat vakuutuksen piiriin.

Jarno Keskinen

Lähde: Pientalotyömaan työturvallisuusopas / RKL ry

Kassi mukaan ostoksille

Keskivertoihminen käyttää melkein 200 muovikassia vuodessa. Yhtä muovikassia käytetään keskimäärin vain 30 minuuttia.

Helmikuun alussa lanseeratun One Bag Habit -aloitteen tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä.

Kasvojentunnistus työmaiden turvallisuuden parantajaksi

Uusi kotimainen kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa muovisista henkilökorteista luopumisen työmaille kirjautumisessa. Se hyödyntää rakennustyömailla standardiksi muodostunutta, Suomen Tilaajavastuu Oy:n tuottamaa Valttikortti-palvelua, johon kuuluu 400 000 ammattilaista. Etuja ovat turvallisuuden lisääntyminen ja väärinkäytösten poistuminen – toisen henkilön kortilla ei enää ole mahdollista kirjautua työmaalle. Syntynyt kokonaisuus on maailmanlaajuisesti uniikki innovaatio.

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan keskiviikkona julkaisemasta tutkimuksesta.

Rautatielainsäädäntöä aiotaan uudistaa

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen rautatielainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudella raideliikennelailla säädettäisiin rautatieturvallisuudesta, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta, rautatiemarkkinoista ja kaupunkiraideliikenteen hallinnasta.

Tunteiden ilta Kari Tapion ja Topi Sorsakosken sävelin

Olli-Pekka Ketonen ja Matti Mäntylä.

Kaksi pitkän linjan laulusolistia lyö yhteen suosikkiartistiensa suosikkikappaleet konserttikokonaisuudessa Aikaan täysikuun. Se tekee kunniaa edesmenneille Kari Tapiolle (1945–2010) ja Topi Sorsakoskelle (1952–2011).

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Maaliskuussa uidaan kesäksi kuntoon

Ulpukassa voi osallistua Ui keäksi kuntoon -kampanjaan.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja houkuttelee liikkujia keväthangilta myös uimahalliin. Mukaan odotetaan liki 20 000 kunnonkohottajaa.

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.