Voiko lämpömittariin luottaa?

Nestemittari on luotettava. Langan päässä oleva, elektronisen mittarin anturi reagoi lämpötilan muutoksiin nopeasti ja saattaa seota jo tuuletuksesta. Erillisen anturiyksikön sisällä oleva, langaton lähetin ja massiivinen nestemittari reagoivat hitaammin. Nestemittari on luotettava. Langan päässä oleva, elektronisen mittarin anturi reagoi lämpötilan muutoksiin nopeasti ja saattaa seota jo tuuletuksesta. Erillisen anturiyksikön sisällä oleva, langaton lähetin ja massiivinen nestemittari reagoivat hitaammin. Kuva: Ts-arkisto

Vuotavat tiivisteet ja tummat seinät vääristävät mittaustuloksen

Perinteinen, ikkunan pieleen kiinnitetty elohopeamittari mittaa ulkolämpötilan oikein 90 prosentin varmuudella. Täysin oikeaa tulosta ei kotimittarilta kuitenkaan kannata odottaa, yleensä kotimittarilla päästään +/- yhden asteen tarkkuuteen. Eri asia on, jos ikkunan tiivisteissä on merkittävä lämpövuoto. Silloin mittari näyttää mitä sattuu.

– Jos tiivisteet ovat kunnossa, ei ikkunan kautta vuotavalla lämmöllä ole merkitystä, Juho-Pekka Kaukoranta Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Lyhytkin tuuletus sen sijaan saattaa sekoittaa elektronisen mittarin anturin joksikin aikaa. Erillisten kuorien sisällä oleviin antureihin ja massiivisempien nestemittareiden lukemiin lyhyellä tuulettamisella ei ole juuri vaikutusta.

Tuuli tai pilvinen sää eivät aiheuta lämmönmittaukseen virhettä. Aurinko sen sijaan aiheuttaa herkästi mittarivirheen, jopa silloin kun aurinkoa ei näy.

– Aurinko lämmittää seinää myös pilvisellä säällä. Silloinkin pilven läpi tulee lämpösäteilyä ja auringon lämmittämältä seinustalta voi tulla virheellinen lukema, vaikka itse mittari ei olisikaan auringossa, Kaukoranta kertoo.

Paras mittarin sijoituspaikka sijaitseekin aina rakennuksen pohjoisseinustalla, auringon ulottumattomissa. Tällaisellakin seinällä mittari tulisi sijoittaa vähintään 30 sentin päähän seinästä. Silloin heijastuva säteily ei pääse mittaustulosta vääristämään.

– Heijastuvan lämmön vaikutus on suuri, eteläseinustalla mittari voi sen vaikutuksesta näyttää aurinkoisella säällä jopa 30 astetta todellista lämpötilaa enemmän. Vielä puolen metrin päässä tummasta seinästä virhe voi olla 7 astetta. Pohjoisseinusta on aina parempi.

Mittari tai anturi ei saisi myöskään hautautua lumeen. Lumen alta mittari antaa herkästi väärää tietoa lämpötilasta. Muuten mittarin sijoituspaikalla ei ole suurta väliä. Esimerkiksi pyöräkatokseen asennetun mittarin pitäisi antaa sama lukema kuin taivaan alla olevan. Massiivisemman, seinillä varustetun autokatoksen alta saattaa sen sijaan tulla todellista korkeampi lämpötila.

Vaikka mittarin sijoituspaikka olisi viimeisen päälle, voi mittari näyttää epäilyttäviä lukemia. Silloin mittarin luotettavuus kannattaa varmistaa tuomalla mittarille kaveri. Kaksikin mittaria voi silti aina antaa virheellisen lukeman.

– Molemmat voivat olla rikki. Hyvä konsti on ottaa ämpäri täyteen lunta, laittaa mittarit tai niiden anturit lumeen ja tuoda ämpäri sisälle. Toimivan mittarin pitäisi alkaa näyttää nollaa astetta. Samaan pääsee sekoittamalla jäämurskaa pieneen vesimäärään. Veteen laitetun mittarin pitäisi taas mennä nollaan, Kaukoranta vinkkaa.

Korkeapaineen vaikutuksesta lämpötilassa saattaa olla paikallistakin vaihtelua. Oman mittarin toimivuutta ei kannata alkaa epäillä, vaikka eri kerroksessa asuva naapuri päivittelisi pihalla aivan erilaisia lämpötiloja kuin oman mittarin kertomat pakkaslukemat.

– Korkean talon ylimpien ja alimpien asuinkerrosten välillä saattaa olla jopa viiden asteen ero lämpötilassa. Ero korostuu kovilla pakkasilla.

Jarno Keskinen

Perusopetuksen innovaatio- ja kokeiluhaku avattu

Opetushallitus on avannut kuuden miljoonan euron avustushaun perusopetuksen innovatiivisiin kehittämishankkeisiin ja kokeiluihin. Haku mahdollistaa uusien tapojen tuomisen koulutuksen kehittämiseen, oppimisen uudistumiseen sekä yhteisölliseen kehittämiseen. Kokeilu- ja innovaatiotoiminnan edistäminen on osa peruskoulun uudistamisen kärkihanketta ja Uusi peruskoulu -ohjelman toimeenpanoa.

Turku valittu mukaan maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun

Janika Takatalo.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on keskiviikkona päättänyt maksuttoman varhaiskasvatuksen valtionavustuksista. Kokeilu koskee viisivuotiaita ja sen laajuus on 20 viikkotuntia. Kokeiluun otettiin hakemusten perusteella 20 kuntaa, ja Varsinais-Suomesta mukana ovat Turku, Salo, Somero ja Taivassalo. Kokeilu alkaa ensi syksynä ja kestää vuoden.

Loimaan 90 miljoonan Eurojackpot tehtiin omilla numeroilla

Loimaan voittoisa Eurojackpot-peli tehtiin pelaajan omilla numeroilla. Veikkauksella ei ole vieläkään tietoa voittajista. Voiton lunastusaikaa on jäljellä vielä lähes 11 kuukautta. Viimeinen mahdollinen lunastuspäivä on 11.2.2019.

Noin 80 prosenttia suomalaisista haluaisi liikkua enemmän

Yli puolet (60 %) suomalaisista ei ulkoile päivittäin, ja joka viides (22 %) ei edes viikoittain. Tuoreen tutkimuksen mukaan suurin hidaste liikkumiselle on saamattomuus. Neljä viidestä vastaajasta haluaisi liikkua nykyistä enemmän.

Narsissit koristavat jälleen Teatterisiltaa

Teatterisilta saa jälleen koristeekseen narsisseja.

Turku toivottaa kevään tervetulleeksi aurinkoisin narsissi-istutuksin. Teatterisillan kaiteet koristellaan Tête-à-Tête-narsisseilla keskiviikkona 21. maaliskuuta ja samaa lajiketta tuodaan Yliopistonkadun kävelykadulle torstaina 30. maaliskuuta.

Puolustusvoimien ja poliisin yhteistyötä kehitetään

Puolustusvoimien poliisille antamaa virka-apua koskevien säännösten toimivuutta arvioidaan. Sisäministeriön asettaman hankkeen tavoitteena on ajantasaistaa säännöksiä niin, että ne turvaavat poliisin toimintaedellytykset tietyissä terrorismirikoksiin liittyvissä tilanteissa, joissa puolustusvoimat voi antaa voimankäyttöä sisältävää virka-apua poliisille.

Konkurssien määrä kasvoi tammi–helmikuussa peräti 82 prosenttia

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–helmikuussa pantiin vireille 515 konkurssia, mikä on 232 konkurssia (82,0 prosenttia) enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 2 485, mikä on 1 157 henkilöä (87,1 prosenttia) enemmän kuin edellisvuonna. Vuonna 2017 tammi–helmikuussa vireille pantujen konkurssien määrä oli poikkeuksellisen matala, mikä johtui tuolloin verohallinnon tekemien konkurssihakemusten poikkeuksellisen pienestä määrästä.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!