Voiko lämpömittariin luottaa?

Nestemittari on luotettava. Langan päässä oleva, elektronisen mittarin anturi reagoi lämpötilan muutoksiin nopeasti ja saattaa seota jo tuuletuksesta. Erillisen anturiyksikön sisällä oleva, langaton lähetin ja massiivinen nestemittari reagoivat hitaammin. Nestemittari on luotettava. Langan päässä oleva, elektronisen mittarin anturi reagoi lämpötilan muutoksiin nopeasti ja saattaa seota jo tuuletuksesta. Erillisen anturiyksikön sisällä oleva, langaton lähetin ja massiivinen nestemittari reagoivat hitaammin. Kuva: Ts-arkisto

Vuotavat tiivisteet ja tummat seinät vääristävät mittaustuloksen

Perinteinen, ikkunan pieleen kiinnitetty elohopeamittari mittaa ulkolämpötilan oikein 90 prosentin varmuudella. Täysin oikeaa tulosta ei kotimittarilta kuitenkaan kannata odottaa, yleensä kotimittarilla päästään +/- yhden asteen tarkkuuteen. Eri asia on, jos ikkunan tiivisteissä on merkittävä lämpövuoto. Silloin mittari näyttää mitä sattuu.

– Jos tiivisteet ovat kunnossa, ei ikkunan kautta vuotavalla lämmöllä ole merkitystä, Juho-Pekka Kaukoranta Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Lyhytkin tuuletus sen sijaan saattaa sekoittaa elektronisen mittarin anturin joksikin aikaa. Erillisten kuorien sisällä oleviin antureihin ja massiivisempien nestemittareiden lukemiin lyhyellä tuulettamisella ei ole juuri vaikutusta.

Tuuli tai pilvinen sää eivät aiheuta lämmönmittaukseen virhettä. Aurinko sen sijaan aiheuttaa herkästi mittarivirheen, jopa silloin kun aurinkoa ei näy.

– Aurinko lämmittää seinää myös pilvisellä säällä. Silloinkin pilven läpi tulee lämpösäteilyä ja auringon lämmittämältä seinustalta voi tulla virheellinen lukema, vaikka itse mittari ei olisikaan auringossa, Kaukoranta kertoo.

Paras mittarin sijoituspaikka sijaitseekin aina rakennuksen pohjoisseinustalla, auringon ulottumattomissa. Tällaisellakin seinällä mittari tulisi sijoittaa vähintään 30 sentin päähän seinästä. Silloin heijastuva säteily ei pääse mittaustulosta vääristämään.

– Heijastuvan lämmön vaikutus on suuri, eteläseinustalla mittari voi sen vaikutuksesta näyttää aurinkoisella säällä jopa 30 astetta todellista lämpötilaa enemmän. Vielä puolen metrin päässä tummasta seinästä virhe voi olla 7 astetta. Pohjoisseinusta on aina parempi.

Mittari tai anturi ei saisi myöskään hautautua lumeen. Lumen alta mittari antaa herkästi väärää tietoa lämpötilasta. Muuten mittarin sijoituspaikalla ei ole suurta väliä. Esimerkiksi pyöräkatokseen asennetun mittarin pitäisi antaa sama lukema kuin taivaan alla olevan. Massiivisemman, seinillä varustetun autokatoksen alta saattaa sen sijaan tulla todellista korkeampi lämpötila.

Vaikka mittarin sijoituspaikka olisi viimeisen päälle, voi mittari näyttää epäilyttäviä lukemia. Silloin mittarin luotettavuus kannattaa varmistaa tuomalla mittarille kaveri. Kaksikin mittaria voi silti aina antaa virheellisen lukeman.

– Molemmat voivat olla rikki. Hyvä konsti on ottaa ämpäri täyteen lunta, laittaa mittarit tai niiden anturit lumeen ja tuoda ämpäri sisälle. Toimivan mittarin pitäisi alkaa näyttää nollaa astetta. Samaan pääsee sekoittamalla jäämurskaa pieneen vesimäärään. Veteen laitetun mittarin pitäisi taas mennä nollaan, Kaukoranta vinkkaa.

Korkeapaineen vaikutuksesta lämpötilassa saattaa olla paikallistakin vaihtelua. Oman mittarin toimivuutta ei kannata alkaa epäillä, vaikka eri kerroksessa asuva naapuri päivittelisi pihalla aivan erilaisia lämpötiloja kuin oman mittarin kertomat pakkaslukemat.

– Korkean talon ylimpien ja alimpien asuinkerrosten välillä saattaa olla jopa viiden asteen ero lämpötilassa. Ero korostuu kovilla pakkasilla.

Jarno Keskinen

Museokortti ja museot kaikkien aikojen ennätyksiin

Valtakunnallisen Museokortin suosio jatkoi kasvuaan vuonna 2017. Museokortin menestys vaikutti myönteisesti museoiden kävijämääriin. Suomalaismuseoiden vuosi oli vilkas ja kävijämäärät kasvoivat ainakin 40 museokohteessa kaikkien aikojen ennätyslukemiin.

Ekumeeninen rukousviikko Turussa

Kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa vietetään 18.-25. tammikuuta. Ekumeeninen rukousviikko on kansainvälinen 110-vuotias rukousperinne, jonka tämän kertainen aineisto on laadittu Karibian alueella.

Kiinteistönvälitysalan yritysten liikevaihto kasvoi

Kiinteistönvälitysalan yritysten yhteenlaskettu liikevaihto nousi vuonna 2017 yhteensä yli 590 miljoonan euron. Ala kirjasi kasvua yhteensä noin 4,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Myös alan henkilöstömäärä oli vuonna 2017 selvässä kasvussa edellisvuoteen verrattuna, arvioi Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL.

Turun Soitannollinen Seura juhlii perinteisin menoin

Turun Soitannollisen Seuran vuosijuhlakonsertti järjestetään perinteisin menoin lauantaina 20. tammikuuta kello 18 Sigyn-salissa. Turun Soitannollisen Seuran orkesterin kapellimestarina ja pianosolistina toimii Savonlinnan oopperajuhlien vastanimitetty Ville Matvejeff .

Sairaaloissa mahdollisuus äänestää ennakkoon presidentinvaaleissa

Lain mukaan myös sairaalat toimivat ennakkoäänestyspaikkoina. Sairaalassa saavat ennakkoon äänestää vain ne äänioikeutetut, jotka ovat sairaalassa hoidettavana. Ennakkoäänestyspaikassa äänestäjän on kyettävä todistamaan henkilöllisyytensä.

Väitös: Ilmastonmuutoksella voi olla merkittäviä vaikutuksia pohjoisen pienten jokien ja purojen eliöihin

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Katri Tolonen on tutkinut väitöstyössään Tenoon laskevia pieniä jokia ja puroja. Väitöstutkimuksen mukaan ympäristönmuutoksilla, kuten ilmastonmuutoksella, voi olla merkittäviä vaikutuksia pohjoisen pienten jokien ja purojen pohjan eliöihin. Väitös tarkastetaan Oulun yliopistossa perjantaina 19. tammikuuta.

Tunnetko jo Turun uuden keskustavision 2050?

Turun kaupunki esittelee Turun uutta keskustavisiota asukkaille torstaina 18. tammikuuta kello 18 Vanhalla Raatihuoneella Turkuseuran järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Keskustavisiota esittelee Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen . Tilaisuudessa on varattu aikaa keskustelulle ja yleisökysymyksille. Yhteistyössä Turun kaupungin kanssa järjestettävä tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.

Kaupunki
Urheilu

Rasmus Tirronen jatkaa Tepsissä

Rasmus Tirronen.

TPS käyttää optionsa maalivahti Rasmus Tirrosen kanssa. 27-vuotias espoolaisvahti nähdään myös ensi kaudella mustavalkoisessa paidassa.

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.