Voiko lämpömittariin luottaa?

Nestemittari on luotettava. Langan päässä oleva, elektronisen mittarin anturi reagoi lämpötilan muutoksiin nopeasti ja saattaa seota jo tuuletuksesta. Erillisen anturiyksikön sisällä oleva, langaton lähetin ja massiivinen nestemittari reagoivat hitaammin. Nestemittari on luotettava. Langan päässä oleva, elektronisen mittarin anturi reagoi lämpötilan muutoksiin nopeasti ja saattaa seota jo tuuletuksesta. Erillisen anturiyksikön sisällä oleva, langaton lähetin ja massiivinen nestemittari reagoivat hitaammin. Kuva: Ts-arkisto

Vuotavat tiivisteet ja tummat seinät vääristävät mittaustuloksen

Perinteinen, ikkunan pieleen kiinnitetty elohopeamittari mittaa ulkolämpötilan oikein 90 prosentin varmuudella. Täysin oikeaa tulosta ei kotimittarilta kuitenkaan kannata odottaa, yleensä kotimittarilla päästään +/- yhden asteen tarkkuuteen. Eri asia on, jos ikkunan tiivisteissä on merkittävä lämpövuoto. Silloin mittari näyttää mitä sattuu.

– Jos tiivisteet ovat kunnossa, ei ikkunan kautta vuotavalla lämmöllä ole merkitystä, Juho-Pekka Kaukoranta Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Lyhytkin tuuletus sen sijaan saattaa sekoittaa elektronisen mittarin anturin joksikin aikaa. Erillisten kuorien sisällä oleviin antureihin ja massiivisempien nestemittareiden lukemiin lyhyellä tuulettamisella ei ole juuri vaikutusta.

Tuuli tai pilvinen sää eivät aiheuta lämmönmittaukseen virhettä. Aurinko sen sijaan aiheuttaa herkästi mittarivirheen, jopa silloin kun aurinkoa ei näy.

– Aurinko lämmittää seinää myös pilvisellä säällä. Silloinkin pilven läpi tulee lämpösäteilyä ja auringon lämmittämältä seinustalta voi tulla virheellinen lukema, vaikka itse mittari ei olisikaan auringossa, Kaukoranta kertoo.

Paras mittarin sijoituspaikka sijaitseekin aina rakennuksen pohjoisseinustalla, auringon ulottumattomissa. Tällaisellakin seinällä mittari tulisi sijoittaa vähintään 30 sentin päähän seinästä. Silloin heijastuva säteily ei pääse mittaustulosta vääristämään.

– Heijastuvan lämmön vaikutus on suuri, eteläseinustalla mittari voi sen vaikutuksesta näyttää aurinkoisella säällä jopa 30 astetta todellista lämpötilaa enemmän. Vielä puolen metrin päässä tummasta seinästä virhe voi olla 7 astetta. Pohjoisseinusta on aina parempi.

Mittari tai anturi ei saisi myöskään hautautua lumeen. Lumen alta mittari antaa herkästi väärää tietoa lämpötilasta. Muuten mittarin sijoituspaikalla ei ole suurta väliä. Esimerkiksi pyöräkatokseen asennetun mittarin pitäisi antaa sama lukema kuin taivaan alla olevan. Massiivisemman, seinillä varustetun autokatoksen alta saattaa sen sijaan tulla todellista korkeampi lämpötila.

Vaikka mittarin sijoituspaikka olisi viimeisen päälle, voi mittari näyttää epäilyttäviä lukemia. Silloin mittarin luotettavuus kannattaa varmistaa tuomalla mittarille kaveri. Kaksikin mittaria voi silti aina antaa virheellisen lukeman.

– Molemmat voivat olla rikki. Hyvä konsti on ottaa ämpäri täyteen lunta, laittaa mittarit tai niiden anturit lumeen ja tuoda ämpäri sisälle. Toimivan mittarin pitäisi alkaa näyttää nollaa astetta. Samaan pääsee sekoittamalla jäämurskaa pieneen vesimäärään. Veteen laitetun mittarin pitäisi taas mennä nollaan, Kaukoranta vinkkaa.

Korkeapaineen vaikutuksesta lämpötilassa saattaa olla paikallistakin vaihtelua. Oman mittarin toimivuutta ei kannata alkaa epäillä, vaikka eri kerroksessa asuva naapuri päivittelisi pihalla aivan erilaisia lämpötiloja kuin oman mittarin kertomat pakkaslukemat.

– Korkean talon ylimpien ja alimpien asuinkerrosten välillä saattaa olla jopa viiden asteen ero lämpötilassa. Ero korostuu kovilla pakkasilla.

Jarno Keskinen

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Ympäristöosastolla avoimet ovet Paraisilla ja Korppoossa

Rakennusvalvonta-, kaavoitus-, ympäristönsuojelu- ja mittausyksikkö järjestävät avoimet ovet Paraisten kaupungintalon ala-aulassa Rantatiellä ja Saaristokonttorissa Korppoossa Kauppamiehentiellä torstaina 30. marraskuuta kello 14–17.

Kakolanmäen puhdistamoa aiotaan laajentaa

Turun kaupungin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta käsittelee tiistaina 21. marraskuuta maanalainen asemakaava Kakolanmäen puhdistamon laajennus.

RNA-molekyyleistä voi olla apua kasvainten lääkeherkkyyden ennustamisessa

Sofia Aakko

Syövän lääkehoidon vaikutus ei aina ole paras mahdollinen. Osalla potilaista hoitovaste on huono esimerkiksi siksi, että syöpäsolut kykenevät vastustamaan lääkkeen vaikutusta tai lääke aiheuttaa sivuvaikutuksia, jotka estävät hoidon jatkamisen. Tilanne voi pahimmillaan johtaa syövän etenemiseen ja potilaan kuolemaan. Potilaiden lääkevasteen ennustamiseen tarvitaankin nykyistä parempia työkaluja.

Valoisa keskiaika -kunniamaininta Ravattulan Ristimäki -hankkeelle

Suomen vanhimman kirkon jäänteitä on kaivettu esiin Ravattulan Ristimäellä.

Suomen keskiajan tutkimuksen seura Glossa ry on jakanut Valoisa keskiaika -kunniamainintaa vuodesta 2002, keskimäärin joka toinen vuosi. Kunniamaininnalla yhdistys haluaa kiittää yksilöä tai yhteisöä, joka on tieteellisellä toiminnallaan edistänyt keskiajan tuntemusta ja tutkimusta sekä esimerkillään innostanut uusia tahoja hakeutumaan keskiaikaa koskevan tiedon pariin. Samalla yhdistys haluaa kiinnittää huomiota siihen, että keskiaika ei ole ”pimeä” ajanjakso vaan aikakausi, jonka tuntemus on tärkeää myös oman aikamme poliittisten, yhteiskunnallisten ja kulttuuria määrittävien ilmiöiden ymmärtämiseksi.

T-talon kulmille nousemassa uusi kerrostaloalue

Turun kaupungin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta kokoontuu tiistaina 21. marraskuuta. Lautakunta käsittelee asemakaavanmuutosluonnosta Tammitien kulma.

Maata näkyvissä veti perjantaina Artukaisiin 6 000 kuulijaa

Näkymä viime vuoden Maata näkyvissä -festivaaleilta.

Maata Näkyvissä -festarit alkoivat perjantaina iltapäivällä Artukaisissa Jellonan ja Groovefemin tahdissa. Illalla lavalle kiipesi perjantai-illan pääesiintyjä, brittibändi LZ7, joka esiintyi Maata Näkyvissä -festareilla jo kuudetta kertaa.

Kaupunki
Urheilu

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Berger lainalle Sportiin

Martin Berger.

Puolustaja Martin Berger siirtyy kolmen ottelun lainalle Vaasan Sportiin.

Puukkokatsomo: Isoja kysymyksiä

Sami Haltia (oik.).

TPS:n naisten jalkapallojoukkuetta luotsaa tulevalla kaudella Porista Turkuun saapuva Tomi Ruuhikorpi . 32-vuotias Ruuhikorpi solmi TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Rallin SM-sarja palaa Varsinais-Suomeen ensi vuonna

Edellisen kerran SM-rallia ajettiin Turussa 2016.  Tuolloin SM1-luokan kaasutti yllätysvoittajana Joonas Soilu.

Rallin SM-sarja palaa Turun seudulle yhden välivuoden jälkeen syksyllä 2018. Perinteisesti Turun SM-rallin järjestämisestä on vastannut Turun Urheiluautoilijat. Ensi vuonna järjestämisestä vastaavat yhteistyössä Turun Urheiluautoilijat ja Salon Urheiluautoilijat. Samalla ralli laajenee Turun tutuilta äkkivääriltä teiltä myös Saloon.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!