Variksenmarja valittu vuoden luonnonmarjaksi

Variksenmarja (Empetrum nigrum) eli kaarnikka on matala ikivihreä varpukasvi, joka kuuluu kanervakasvien (Ericaceae) heimoon. Marjat kelpaavat myös kanalinnuille. Variksenmarja (Empetrum nigrum) eli kaarnikka on matala ikivihreä varpukasvi, joka kuuluu kanervakasvien (Ericaceae) heimoon. Marjat kelpaavat myös kanalinnuille. Kuva: Timo Harju

Arktiset Aromit ry:n vuoden 2017 luonnonmarjaksi valitsema variksenmarja on yleinen kasvi koko Suomessa ja sitä esiintyy runsaimmin kuivilla ja kuivahkoilla tuoreilla kankailla. Variksenmarjan satokausi on melko pitkä. Sitä voidaan kerätä elokuulta lumentuloon saakka. Sen ylivuotisia marjoja kotitaloudet voivat kerätä karpalon tapaan myös keväällä marjojen paljastuttua lumen alta.

Variksenmarjan lehdet ovat ikivihreät, neulasmaiset ja varren rönsyt kasvavat usein maanmyötäisesti. Marjat ovat kiiltävän mustia. Variksenmarjasta kasvaa Suomessa kaksi lajia; Etelän- ja pohjanvariksenmarja. Pohjois-Suomessa kasvava pohjanvariksenmarja on sadoltaan runsaampi.

Variksenmarjan sato on luonnossa puolukan ja mustikan jälkeen kolmanneksi suurin, hyvänä satovuotena noin 120 miljoonaa kiloa. Variksenmarjaa voitaisiinkin hyödyntää paljon nykyistä enemmän.

Kotitalouksissa variksenmarjasta voidaan valmistaa mehuja, hilloja ja hyytelöitä sellaisenaan tai yhdistelemällä sitä muiden marjojen kanssa. Mehuissa variksenmarja sopii esimerkiksi punaherukan, puolukan ja mustikan kanssa. Variksenmarja on myös hyvä pirtelön raaka-aine ja sopii myös hillon valmistukseen keitettynä yhdessä muiden marjojen tai raparperin kanssa.

Variksenmarja on hyvä ravintokuidun lähde. Kaksi desiä variksenmarjoja sisältää saman määrän ravintokuitua, kuin esimerkiksi reilu 1 dl rusinoita. Marjan erinomainen ominaisuus onkin sen sisältämät antosyaaniyhdisteet. Variksenmarja sisältää antosyaaneja 370 milligrammaa sadassa grammassa. Antosyaanit antavat marjoille, kuten mustikalle, juolukalle ja marja-aronialle voimakkaan sinisen tai tumman värin.

Variksenmarja sisältää myös karpalon ja puolukan tavoin A-tyypin proantosyaaneja, joiden terveysvaikutuksia on tutkittu mm. virtsatietulehduksissa. Myös variksenmarjan kokonaisantioksidanttipitoisuus on korkea. Antioksidantit ehkäisevät elimistössä vapaiden happiradikaalien aiheuttamaa rasvojen hapettumista.

Variksenmarjaa hyödyntävät yritykset tekevät erilaisia juomia ja mehuja, hilloja, hyytelöitä, marjaviinejä sekä marjajauheita. Myös variksenmarjan kotitalouskäyttö on lisääntymässä, vaikkakin se on vielä vähäistä verrattuna mustikan tai puolukan käyttöön.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Villasukkien suosio kiistaton

Käsin värjätyt langat ovat tällä hetkellä alati kasvavan käsityöharrastajajoukon suuressa suosiossa. Perinteinen kestosuosikki villasukka on noussut miltei muoti-ilmiöksi. Sukkataituri Niina Laitisen neulesuunnittelua seuraa sosiaalisessa mediassa yli 15 000 harrastajan aktiivinen yhteisö.

Loton potti nousee uuteen ennätykseen

Loton arvonnassa ei löytynyt kierroksella 46/2017 täysosumia, joten ensi viikolla täysosumille on jaossa 14,3 miljoonaa euroa. Potti on kaikkien aikojen suurin.

Aurajoesta löydetty kadonneelle Salervolle kuulunut kenkä

Poliisi jatkoi Juuso-Petteri Salervon etsintää Aurajoella lauantaina. Käytössä on ollut kaksi ruumiskoiraa sekä kauko-ohjattava ilma-alus. Poliisilla on videotallenteeseen perustuva varma havainto Salervosta katoamisiltana kello 4.21 Pakkarinkadulta kävelemässä Aurajoen suuntaan. Aurajoesta on löydetty Salervolle kuulunut kenkä.

Kaupunki
Urheilu

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Berger lainalle Sportiin

Martin Berger.

Puolustaja Martin Berger siirtyy kolmen ottelun lainalle Vaasan Sportiin.

Puukkokatsomo: Isoja kysymyksiä

Sami Haltia (oik.).

TPS:n naisten jalkapallojoukkuetta luotsaa tulevalla kaudella Porista Turkuun saapuva Tomi Ruuhikorpi . 32-vuotias Ruuhikorpi solmi TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!