Viidesosa länsisuomalaisista ei syö aamiaista

Suomalaisten lempivälipaloja ovat leipä, hedelmät ja suklaa, kertoo tuore kyselytutkimus. Tutkimus paljasti myös, että Länsi-Suomessa asuvista 18 prosenttia jättää aamiaisen syömättä. Luku vastaa maan keskiarvoa.

Jopa puolet suomalaisista kertoo syövänsä välipalaksi suklaata. Vielä suurempi osa, 83 prosenttia, nauttii välipalaksi leipää tai hedelmiä. Pehmeän leivän lisäksi suomalaiset söivät myös näkkileipää. Tiedot käyvät ilmi tutkimusyhtiö YouGovin Pohjoismaissa toteuttamasta kyselystä, jonka tilasi Herbalife Nordic.

– Pääosin suomalaiset näyttäisivät nauttivan terveellisiä välipaloja. Se, että puolet olisi valmis tarttumaan suklaapatukkaan nälän iskiessä, ei tietenkään ole ideaalitilanne. Pääaterioiden lisäksi tulisi kiinnittää huomiota siihen, mitä niiden välillä pistää suuhunsa, toteaa Herbalifen Pohjoismaiden aluejohtaja Mia Bergmann.

Ratkaisu epäterveelliseen naposteluun voi löytyä aterioiden suunnittelusta.

– Välipaloista ei kannata luopua kokonaan, sillä ne ovat hyvä tapa selättää orastava nälkä. Kun varaa mukaansa terveellisiä välipaloja, epäterveellisiin vaihtoehtoihin ei tule sorruttua niin helposti, Bergmann jatkaa.

Moni jättää aamiaisen väliin

Aterioiden välissä iskevä nälkä saattaa johtua myös pieneksi tai olemattomaksi jäävästä aamiaisesta.

– Kyselyn mukaan puolet suomalaisista käyttää aamiaisen syömiseen vain 10 minuuttia. 18 % ei syö aamiaista lainkaan. Vaikka terveellisissä välipaloissa ei sinänsä ole mitään vikaa, työ tai opiskelu voisi sujua paremmin kunnon aterian voimin, Bergmann pohtii.

18 prosenttia tutkimukseen osallistuneista länsisuomalaisista kertoo syövänsä aamiaisen harvoin tai ei koskaan. Luvut ovat melko samankaltaisia koko maassa, mutta useimmiten aamiaista syötiin Itä- ja Pohjois-Suomessa, jossa vain 15 prosenttia jätti aamiaisen syömättä. Syyksi aamiaisen väliin jättävistä länsisuomalaisista 77 prosenttia ilmoitti, ettei vain ollut nälkäinen aamulla. Niistä, jotka syövät aamiaisen, 31 prosenttia kertoi syövänsä leipää. Puuro oli koko Suomessa suosittu aamiainen, ja sitä kertoi syövänsä 30 prosenttia suomalaisista.

– Jos ruoka ei maistu aamuisin, kannattaa kokeilla erilaisia aamiaisvaihtoehtoja. Esimerkiksi smoothie on kevyt vaihtoehto aamiaiselle, mutta sitä nautti ainoastaan kuusi prosenttia suomalaisista vastaajista, Bergmann vinkkaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kassi mukaan ostoksille

Keskivertoihminen käyttää melkein 200 muovikassia vuodessa. Yhtä muovikassia käytetään keskimäärin vain 30 minuuttia.

Helmikuun alussa lanseeratun One Bag Habit -aloitteen tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä.

Kasvojentunnistus työmaiden turvallisuuden parantajaksi

Uusi kotimainen kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa muovisista henkilökorteista luopumisen työmaille kirjautumisessa. Se hyödyntää rakennustyömailla standardiksi muodostunutta, Suomen Tilaajavastuu Oy:n tuottamaa Valttikortti-palvelua, johon kuuluu 400 000 ammattilaista. Etuja ovat turvallisuuden lisääntyminen ja väärinkäytösten poistuminen – toisen henkilön kortilla ei enää ole mahdollista kirjautua työmaalle. Syntynyt kokonaisuus on maailmanlaajuisesti uniikki innovaatio.

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan keskiviikkona julkaisemasta tutkimuksesta.

Rautatielainsäädäntöä aiotaan uudistaa

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen rautatielainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudella raideliikennelailla säädettäisiin rautatieturvallisuudesta, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta, rautatiemarkkinoista ja kaupunkiraideliikenteen hallinnasta.

Tunteiden ilta Kari Tapion ja Topi Sorsakosken sävelin

Olli-Pekka Ketonen ja Matti Mäntylä.

Kaksi pitkän linjan laulusolistia lyö yhteen suosikkiartistiensa suosikkikappaleet konserttikokonaisuudessa Aikaan täysikuun. Se tekee kunniaa edesmenneille Kari Tapiolle (1945–2010) ja Topi Sorsakoskelle (1952–2011).

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Maaliskuussa uidaan kesäksi kuntoon

Ulpukassa voi osallistua Ui keäksi kuntoon -kampanjaan.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja houkuttelee liikkujia keväthangilta myös uimahalliin. Mukaan odotetaan liki 20 000 kunnonkohottajaa.

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.