Sata vuotta sitten pantiin sammalta leipätaikinaan

Rahkasammal hehkuu myös kauniin punaisena. Pulavuosina sitä käytettiin muun muassa näkkileivän valmistuksessa. Rahkasammal hehkuu myös kauniin punaisena. Pulavuosina sitä käytettiin muun muassa näkkileivän valmistuksessa. Kuva: Maija Karala

Sata vuotta sitten monet ongelmat varjostivat maatamme. Elintarviketilanne oli yksi niistä. Ensimmäinen maailmansota, irtaantuminen Venäjästä ja oma, huonosti suunniteltu maatalouspolitiikka aiheuttivat vuosina kriisin, joka oli puhjeta näläksi. Elokuussa 1917 pienituloisten mahdollisuudet hankkia elintarvikkeita riittävästi heikkenivät. Ruoka oli säännösteltyä, ja etenkin viljasta oli puutetta. Viljavajetta yritettiin korvata esimerkiksi perunalla, kauralla ja petulla.

Kesäkuussa 1917 leipäkortin saivat kaikki kulutuskeskuksissa eli kaupungeissa ja maaseudun taajamissa asuvat. Kortilla saatavan viikkoannoksen määrä vaihteli kortin omistajan ammattinimikkeen mukaan. Henkisen ja kevyen ruumiillisen työn tekijä sai ostaa noin kilon, raskasta ruumiillista työtä tekevä sai reilun puolitoista kiloa ja raskasta ulkoilmassa työtä tekevä sai hieman yli kaksi kiloa leipää viikossa. Halutessaan leipäkortin saattoi vaihtaa myös jauhokortiksi. Valtion leipäkortilla sai viljatuotteita noin kolmasosan normaaliajan kulutuksesta, mutta korttiannoksiakaan ei ollut aina saatavilla.

Elintarvikepula kärjistyi syksyä kohti ja elintarvikkeita oli tarjolla yhä niukemmin ja kalliimmalla. Mustan pörssin kauppa rehotti ja voista tuli tärkeä, mustan pörssin tuote. Vaikka varsinaista nälkää ei esiintynyt, puutteeseen reagoitiin voimakkaasti. Turussa oli ollut levotonta koko kesän. Kaikki kärjistyi, kun voita ei ollut jaettu kokonaiseen viikkoon, vaikka venäjän sotilaille ja Pietariin sitä kuitenkin tuntui riittävän.

Levisi huhuja, että Turussa Valion varastoissa piiloteltiin voita odottamassa parempia hintoja. Väkijoukko vaati voita kauppoihin, ja kohta sitä haluttiin jo jaettavan ilmaiseksi kansalle. Ja näin väkijoukko tunkeutui Valion varastoihin ja varasto tyhjennettiin.

Kun elintarviketilanne oli heikko, keksittiin erilaisia tapoja jatkaa tai korvata elintarviketuotteita. Oheiset reseptit julkaistiin Åbo Underrättelserissä 4. syyskuuta 1917. Käännös on kirjoittajan.

Jatkettu voi

1/2 rkl perunajauhoja

1/2 osaa maitoa

125 g voita

1/2 kananmuna

Maito keitetään ja sekoitetaan perunajauhon joukkoon, annetaan sekoituksen jäähtyä. Voi ja muna vispataan vaahdoksi, ja lisätään sekoituksen joukkoon. Sekoitetaan notkeaksi. Kun voi on valmista, annetaan sen jäähtyä ja kovettua kylmässä.

Hätäapunäkkäri

2 osaa ruisjauhoja

2 osaa vehnäjauhoja

4 osaa rahkasammalta tai saman verran keitettyä ja muussattua perunaa

1/2 rkl voita tai rasvaa

1 tl suolaa

Kaikki ainekset sekoitetaan ja vaivataan taikinaksi, kaulitaan ohueksi, ja leikataan nelikulmaisiksi pitkiksi paloiksi. Paistetaan vaaleanruskeaksi melko kuumassa uuninlämmössä. Sopii hyvin näkkileiväksi teen tai kahvin kera.

Henriikka Fingerborg

Valoisa keskiaika -kunniamaininta Ravattulan Ristimäki -hankkeelle

Suomen vanhimman kirkon jäänteitä on kaivettu esiin Ravattulan Ristimäellä.

Suomen keskiajan tutkimuksen seura Glossa ry on jakanut Valoisa keskiaika -kunniamainintaa vuodesta 2002, keskimäärin joka toinen vuosi. Kunniamaininnalla yhdistys haluaa kiittää yksilöä tai yhteisöä, joka on tieteellisellä toiminnallaan edistänyt keskiajan tuntemusta ja tutkimusta sekä esimerkillään innostanut uusia tahoja hakeutumaan keskiaikaa koskevan tiedon pariin. Samalla yhdistys haluaa kiinnittää huomiota siihen, että keskiaika ei ole ”pimeä” ajanjakso vaan aikakausi, jonka tuntemus on tärkeää myös oman aikamme poliittisten, yhteiskunnallisten ja kulttuuria määrittävien ilmiöiden ymmärtämiseksi.

T-talon kulmille nousemassa uusi kerrostaloalue

Turun kaupungin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta kokoontuu tiistaina 21. marraskuuta. Lautakunta käsittelee asemakaavanmuutosluonnosta Tammitien kulma.

Maata näkyvissä veti perjantaina Artukaisiin 6 000 kuulijaa

Näkymä viime vuoden Maata näkyvissä -festivaaleilta.

Maata Näkyvissä -festarit alkoivat perjantaina iltapäivällä Artukaisissa Jellonan ja Groovefemin tahdissa. Illalla lavalle kiipesi perjantai-illan pääesiintyjä, brittibändi LZ7, joka esiintyi Maata Näkyvissä -festareilla jo kuudetta kertaa.

Yritysten varastojen arvo kasvoi

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 2,1 prosenttia vuoden kolmannella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 3,9 prosenttia vuoden 2016 kolmanteen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo laski 0,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Vakuutusyhtiöiden maksutulot pienenivät ja maksetut korvaukset kasvoivat viime vuonna

Vahinko-, henki- ja työeläkevakuutusyhtiöiden yhteenlasketut vakuutusmaksutulot pienenivät viime vuonna 5,7 prosentilla 22,4 miljardiin euroon. Maksetut korvaukset ja eläkkeet puolestaan kasvoivat 4,8 prosenttia 21,6 miljardiin euroon. Vuoden 2016 lopussa sijoitusten tasearvo oli 156,9 miljardia euroa, kun mukaan lasketaan myös henkivakuutusyhtiöiden sijoitussidonnaisten tuotteiden katteena olevat sijoitukset.

Suomessa todettu kolistiiniresistenssiä tuontikoirassa

Suomessa on todettu ensi kertaa siirtyvää kolistiiniresistenssiä eläimistä eristetyistä bakteereista. Näytteet oli otettu venäläisistä löytökoirista, jotka olivat tulossa Suomeen. Eristetyt bakteerit olivat vastustuskykyisiä eli resistenttejä myös monille muille antibiooteille. Jos tällaiset bakteerikannat yleistyvät Suomessa seuraeläinten tautien aiheuttajina, on mahdollista, että eläimille ei enää ole käytettävissä infektioiden hoitoon tehoavia antibiootteja. Resistenssi voi siirtyä myös eläimistä ihmisiin, joten seuraeläinten resistenssin torjunta on tärkeää myös ihmisten terveyden suojelemiseksi.

Kaupunki
Urheilu

Berger lainalle Sportiin

Martin Berger.

Puolustaja Martin Berger siirtyy kolmen ottelun lainalle Vaasan Sportiin.

Puukkokatsomo: Isoja kysymyksiä

Sami Haltia (oik.).

TPS:n naisten jalkapallojoukkuetta luotsaa tulevalla kaudella Porista Turkuun saapuva Tomi Ruuhikorpi . 32-vuotias Ruuhikorpi solmi TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Rallin SM-sarja palaa Varsinais-Suomeen ensi vuonna

Edellisen kerran SM-rallia ajettiin Turussa 2016.  Tuolloin SM1-luokan kaasutti yllätysvoittajana Joonas Soilu.

Rallin SM-sarja palaa Turun seudulle yhden välivuoden jälkeen syksyllä 2018. Perinteisesti Turun SM-rallin järjestämisestä on vastannut Turun Urheiluautoilijat. Ensi vuonna järjestämisestä vastaavat yhteistyössä Turun Urheiluautoilijat ja Salon Urheiluautoilijat. Samalla ralli laajenee Turun tutuilta äkkivääriltä teiltä myös Saloon.

Jälkipeli: Studio Dance Effect tanssittaa talkooperiaatteella

Tanssikoulu Studio Dance Effectin kilpatanssijoista näkyy tanssimisen ilo. Hymy irtoaa helposti. Vasemmalla on tanssikoulun kilpajoukkueiden päävalmentaja sekä lajivastaava Rosa Blom.

Tanssikoulu Studio Dance Effect, kavereiden kesken tuttavallisesti ”Effe”, on muutamassa vuodessa kasvanut liki parin sadan innokkaan jäsenen seuraksi. Eikä ihme, sillä tanssi on harrastuksena perin koukuttava. Effen nuorimmat toimintaan osallistuvat tanssijat ovat vasta kaksivuotiaita.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!