Sata vuotta sitten pantiin sammalta leipätaikinaan

Rahkasammal hehkuu myös kauniin punaisena. Pulavuosina sitä käytettiin muun muassa näkkileivän valmistuksessa. Rahkasammal hehkuu myös kauniin punaisena. Pulavuosina sitä käytettiin muun muassa näkkileivän valmistuksessa. Kuva: Maija Karala

Sata vuotta sitten monet ongelmat varjostivat maatamme. Elintarviketilanne oli yksi niistä. Ensimmäinen maailmansota, irtaantuminen Venäjästä ja oma, huonosti suunniteltu maatalouspolitiikka aiheuttivat vuosina kriisin, joka oli puhjeta näläksi. Elokuussa 1917 pienituloisten mahdollisuudet hankkia elintarvikkeita riittävästi heikkenivät. Ruoka oli säännösteltyä, ja etenkin viljasta oli puutetta. Viljavajetta yritettiin korvata esimerkiksi perunalla, kauralla ja petulla.

Kesäkuussa 1917 leipäkortin saivat kaikki kulutuskeskuksissa eli kaupungeissa ja maaseudun taajamissa asuvat. Kortilla saatavan viikkoannoksen määrä vaihteli kortin omistajan ammattinimikkeen mukaan. Henkisen ja kevyen ruumiillisen työn tekijä sai ostaa noin kilon, raskasta ruumiillista työtä tekevä sai reilun puolitoista kiloa ja raskasta ulkoilmassa työtä tekevä sai hieman yli kaksi kiloa leipää viikossa. Halutessaan leipäkortin saattoi vaihtaa myös jauhokortiksi. Valtion leipäkortilla sai viljatuotteita noin kolmasosan normaaliajan kulutuksesta, mutta korttiannoksiakaan ei ollut aina saatavilla.

Elintarvikepula kärjistyi syksyä kohti ja elintarvikkeita oli tarjolla yhä niukemmin ja kalliimmalla. Mustan pörssin kauppa rehotti ja voista tuli tärkeä, mustan pörssin tuote. Vaikka varsinaista nälkää ei esiintynyt, puutteeseen reagoitiin voimakkaasti. Turussa oli ollut levotonta koko kesän. Kaikki kärjistyi, kun voita ei ollut jaettu kokonaiseen viikkoon, vaikka venäjän sotilaille ja Pietariin sitä kuitenkin tuntui riittävän.

Levisi huhuja, että Turussa Valion varastoissa piiloteltiin voita odottamassa parempia hintoja. Väkijoukko vaati voita kauppoihin, ja kohta sitä haluttiin jo jaettavan ilmaiseksi kansalle. Ja näin väkijoukko tunkeutui Valion varastoihin ja varasto tyhjennettiin.

Kun elintarviketilanne oli heikko, keksittiin erilaisia tapoja jatkaa tai korvata elintarviketuotteita. Oheiset reseptit julkaistiin Åbo Underrättelserissä 4. syyskuuta 1917. Käännös on kirjoittajan.

Jatkettu voi

1/2 rkl perunajauhoja

1/2 osaa maitoa

125 g voita

1/2 kananmuna

Maito keitetään ja sekoitetaan perunajauhon joukkoon, annetaan sekoituksen jäähtyä. Voi ja muna vispataan vaahdoksi, ja lisätään sekoituksen joukkoon. Sekoitetaan notkeaksi. Kun voi on valmista, annetaan sen jäähtyä ja kovettua kylmässä.

Hätäapunäkkäri

2 osaa ruisjauhoja

2 osaa vehnäjauhoja

4 osaa rahkasammalta tai saman verran keitettyä ja muussattua perunaa

1/2 rkl voita tai rasvaa

1 tl suolaa

Kaikki ainekset sekoitetaan ja vaivataan taikinaksi, kaulitaan ohueksi, ja leikataan nelikulmaisiksi pitkiksi paloiksi. Paistetaan vaaleanruskeaksi melko kuumassa uuninlämmössä. Sopii hyvin näkkileiväksi teen tai kahvin kera.

Henriikka Fingerborg

Museokortti ja museot kaikkien aikojen ennätyksiin

Valtakunnallisen Museokortin suosio jatkoi kasvuaan vuonna 2017. Museokortin menestys vaikutti myönteisesti museoiden kävijämääriin. Suomalaismuseoiden vuosi oli vilkas ja kävijämäärät kasvoivat ainakin 40 museokohteessa kaikkien aikojen ennätyslukemiin.

Ekumeeninen rukousviikko Turussa

Kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa vietetään 18.-25. tammikuuta. Ekumeeninen rukousviikko on kansainvälinen 110-vuotias rukousperinne, jonka tämän kertainen aineisto on laadittu Karibian alueella.

Kiinteistönvälitysalan yritysten liikevaihto kasvoi

Kiinteistönvälitysalan yritysten yhteenlaskettu liikevaihto nousi vuonna 2017 yhteensä yli 590 miljoonan euron. Ala kirjasi kasvua yhteensä noin 4,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Myös alan henkilöstömäärä oli vuonna 2017 selvässä kasvussa edellisvuoteen verrattuna, arvioi Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL.

Turun Soitannollinen Seura juhlii perinteisin menoin

Turun Soitannollisen Seuran vuosijuhlakonsertti järjestetään perinteisin menoin lauantaina 20. tammikuuta kello 18 Sigyn-salissa. Turun Soitannollisen Seuran orkesterin kapellimestarina ja pianosolistina toimii Savonlinnan oopperajuhlien vastanimitetty Ville Matvejeff .

Sairaaloissa mahdollisuus äänestää ennakkoon presidentinvaaleissa

Lain mukaan myös sairaalat toimivat ennakkoäänestyspaikkoina. Sairaalassa saavat ennakkoon äänestää vain ne äänioikeutetut, jotka ovat sairaalassa hoidettavana. Ennakkoäänestyspaikassa äänestäjän on kyettävä todistamaan henkilöllisyytensä.

Urheilu

Rasmus Tirronen jatkaa Tepsissä

Rasmus Tirronen.

TPS käyttää optionsa maalivahti Rasmus Tirrosen kanssa. 27-vuotias espoolaisvahti nähdään myös ensi kaudella mustavalkoisessa paidassa.

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.