Sata vuotta sitten pantiin sammalta leipätaikinaan

Rahkasammal hehkuu myös kauniin punaisena. Pulavuosina sitä käytettiin muun muassa näkkileivän valmistuksessa. Rahkasammal hehkuu myös kauniin punaisena. Pulavuosina sitä käytettiin muun muassa näkkileivän valmistuksessa. Kuva: Maija Karala

Sata vuotta sitten monet ongelmat varjostivat maatamme. Elintarviketilanne oli yksi niistä. Ensimmäinen maailmansota, irtaantuminen Venäjästä ja oma, huonosti suunniteltu maatalouspolitiikka aiheuttivat vuosina kriisin, joka oli puhjeta näläksi. Elokuussa 1917 pienituloisten mahdollisuudet hankkia elintarvikkeita riittävästi heikkenivät. Ruoka oli säännösteltyä, ja etenkin viljasta oli puutetta. Viljavajetta yritettiin korvata esimerkiksi perunalla, kauralla ja petulla.

Kesäkuussa 1917 leipäkortin saivat kaikki kulutuskeskuksissa eli kaupungeissa ja maaseudun taajamissa asuvat. Kortilla saatavan viikkoannoksen määrä vaihteli kortin omistajan ammattinimikkeen mukaan. Henkisen ja kevyen ruumiillisen työn tekijä sai ostaa noin kilon, raskasta ruumiillista työtä tekevä sai reilun puolitoista kiloa ja raskasta ulkoilmassa työtä tekevä sai hieman yli kaksi kiloa leipää viikossa. Halutessaan leipäkortin saattoi vaihtaa myös jauhokortiksi. Valtion leipäkortilla sai viljatuotteita noin kolmasosan normaaliajan kulutuksesta, mutta korttiannoksiakaan ei ollut aina saatavilla.

Elintarvikepula kärjistyi syksyä kohti ja elintarvikkeita oli tarjolla yhä niukemmin ja kalliimmalla. Mustan pörssin kauppa rehotti ja voista tuli tärkeä, mustan pörssin tuote. Vaikka varsinaista nälkää ei esiintynyt, puutteeseen reagoitiin voimakkaasti. Turussa oli ollut levotonta koko kesän. Kaikki kärjistyi, kun voita ei ollut jaettu kokonaiseen viikkoon, vaikka venäjän sotilaille ja Pietariin sitä kuitenkin tuntui riittävän.

Levisi huhuja, että Turussa Valion varastoissa piiloteltiin voita odottamassa parempia hintoja. Väkijoukko vaati voita kauppoihin, ja kohta sitä haluttiin jo jaettavan ilmaiseksi kansalle. Ja näin väkijoukko tunkeutui Valion varastoihin ja varasto tyhjennettiin.

Kun elintarviketilanne oli heikko, keksittiin erilaisia tapoja jatkaa tai korvata elintarviketuotteita. Oheiset reseptit julkaistiin Åbo Underrättelserissä 4. syyskuuta 1917. Käännös on kirjoittajan.

Jatkettu voi

1/2 rkl perunajauhoja

1/2 osaa maitoa

125 g voita

1/2 kananmuna

Maito keitetään ja sekoitetaan perunajauhon joukkoon, annetaan sekoituksen jäähtyä. Voi ja muna vispataan vaahdoksi, ja lisätään sekoituksen joukkoon. Sekoitetaan notkeaksi. Kun voi on valmista, annetaan sen jäähtyä ja kovettua kylmässä.

Hätäapunäkkäri

2 osaa ruisjauhoja

2 osaa vehnäjauhoja

4 osaa rahkasammalta tai saman verran keitettyä ja muussattua perunaa

1/2 rkl voita tai rasvaa

1 tl suolaa

Kaikki ainekset sekoitetaan ja vaivataan taikinaksi, kaulitaan ohueksi, ja leikataan nelikulmaisiksi pitkiksi paloiksi. Paistetaan vaaleanruskeaksi melko kuumassa uuninlämmössä. Sopii hyvin näkkileiväksi teen tai kahvin kera.

Henriikka Fingerborg

Melojille halutaan uusia rantautumispaikkoja

Kaupunginvaltuutettu Anne Mäkipää (vas.) on jättänyt valtuustoaloitteen siitä, että kaupunki kartoittaisi melojille sopivat rantautumispaikat ja tekisi niistä koosteen luonnossaliikkujien käyttöön. Mäkipää esittää myös, että Turku kunnostaisi melontaharrastukseen sopivia rantautumispaikkoja rannoille sopiviin kohtiin.

Tyksin synnytyssairaalaan tutustumiset käyntiin

Perheiltä tulleen toiveen täyttämiseksi Turun yliopistollinen keskussairaala (Tyks) on alkanut järjestää tutustumiskäyntejä odottajille. Ensimmäinen kymmenen pariskunnan ryhmä kokoontui äitiyspoliklinikalle maanantaina 25. syyskuuta.

Kansainvälisistä pk-yrityksistä 45 prosenttia aikoo panostaa vientiin

Kansainvälisistä pk-yrityksistä yli 60 prosenttia odottaa suhdanteiden paranevan seuraavan vuoden aikana. Noin puolet kansainvälisistä pk-yrityksistä odottaa myös viennin kasvavan. Vientiin aikoi panostaa nykyistä enemmän noin 45 prosenttia kansainvälisistä pk-yrityksistä.

Matkaopas menneisyyteen

Ilari Aallon ja Elina Helkalan teos Matka muinaiseen Suomeen – 11 000 vuotta ihmisen jälkiä kuljettaa lukijan ikiaikaisille hautakummuille kuin sukeltamaan Itämeren pohjaan päätyneille laivanhylyille. Arkeologi Aalto kertoo, mistä Suomessa kannattaa etsiä muinaismuistoja. Kirjan taustatiedon avulla voi suunnitella historiallisen kiertoretken. Yksittäinen muinaismuisto on kuin ovi.

Rautatiesillan tarkastus sulkee ajokaistan Koulukadulla

Rautatiesillan erikoistarkastus Koulukadulla sulkee yhden ajokaistan kerrallaan tiistaina ja keskiviikkona. Työ aloitetaan ajosuunnassa vasemmanpuoleiselta ajokaistalta. Päivittäinen työaika on kello 9–15 ja jatkuu tarvittaessa kello 18–21. Poikkeava nopeusrajoitus on 30 km/h. Kevyen liikenteen väylä on työmaan kohdalta kavennettu.

Turkulaisille urheilu- ja liikuntaseuroille jaossa yli 660 000 euroa avustuksia

Turkulaisille urheilu- ja liikuntaseuroille sekä muille liikuntajärjestöille ja yhdistyksille on syksyllä jaossa yli 660 000 euroa avustusrahaa. Koulutus-, harjoitustila- ja suunnistuskartta-avustuksen hakuaika päättyy 31. lokakuuta. Nuorten urheilijoiden stipendiä, vammaisavustaja-avustusta ja tunnustusta uudelle Sinettiseuralle voi hakea 15. marraskuuta mennessä.

Enemmän huomiota kaadettujen kaupunkipuiden hyödyntämiseen

Sibelius-museon takana kasvaa Turun kantakaupungin vanhin tammi, eli Kalmin tammi.

Tämän vuoden puun päivän teemana on ’Puun toinen elämä’. Kaupungin taimistolla kasvatetun tammen istuttavat Tuomaanpuistoon kuvataiteilija Juha Welling ja Turun AMK:n muotoilun opettaja Hannu Parkkamäki . Puun päivää vietetään vuosittain Vesan päivänä 27. syyskuuta.

JetSet
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän     saumaan iskee Aalto Yökerho.  Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa.  Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän saumaan iskee Aalto Yökerho. Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa. Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi…  Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi… Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Urheilu

Turun Uimareiden naiset PM-kisoihin

Turun Uimareiden naisvesipalloilijoiden syksyn päätavoite lähestyy. Uimarit matkaavat lokakuun 6.–8. päivä Kööpenhaminassa pelattaviin seurajoukkueiden Pohjoismaiden mestaruuskisoihin.

Åboraakkeli: Menestyksen pelastus?

Hjallis Harkimo.

Lokakuun puolivälissä Turkuhallissa järjestetään e-urheilutapahtuma Grail Quest, jonka taustalla häärii muun muassa Harry ” Hjallis ” Harkimo . Mies kävi promoamassa tapahtumaa tällä viikolla Turussa ja tuli lausuneeksi suuren viisauden.

Jälkipeli: Yleisökato riivaa syksyn lätkämatseja

Mikä on, kun Liigalätkä ei kiinnosta turkulaisia? Syksyllä kiekkoyleisö jää vuodesta toiseen kotiin. Pelkästään runkosarjassa pelataan joukkuetta kohti 60 ottelua. Kukaan ei putoa ja suurin osa joukkueista pääsee pudotuspeleihin. Ei ihme, jos yleisön into hiipuu.

Ilmiö ei ole mitenkään uusi. Syksyisin kauden alettua on totuttu näkemään tyhjyyttä kumisevia jäähalleja. Vaikka lätkä on Suomen suosituin yleisölaji, ovat syyskuun yleisömäärät, ei pelkästään Turussa, vaan myös muuallakin Suomessa huolestuttavan alhaisia.

Otteluanalyysi: TPS varmisti ainakin karsijan paikan

Onni Valakari oli jälleen TPS:n ratkaisupelaajia.

Jalkapallon Ykkösessä on enää kolme kierrosta jäljellä ja jännitys tiivistyy. Yksi asia selvisi jo Kupittaalla perjantaina illalla. TPS löi Jaron 3-0 ja kun KPV kärsi samaan aikaan tappion Oulussa, TPS varmisti paikan sarjan kahden parhaan joukossa eli vähintään karsijan paikka on jo varma.

Ossi Rumpunen palaa Loimun paitaan

Ossi Rumpunen aloittaa kautensa Loimun paidassa.

Raision Loimun viimeisen vuosikymmenen suurin seuralegenda Ossi Rumpunen , 28, avaa kautensa sunnuntaina kasvattajaseuransa tutussa peliasussa. Viime kaudella Saksan Bundesliigan pronssia SWD Powervolleys Dürenin riveissä voittaneen yleispelaajan tähtäin on ollut keväästä asti ulkomaan pelikentillä, mutta viritykset ja neuvottelut eivät ole vielä johtaneet sopimukseen.

Täysosuma
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.