Miten syödä hyvin myös maastossa?

Juomapuolesta eräopas Minna Jakosuo huolehtii retkillään vedensuodatuspussilla, jonka avulla saa puhdasta vettä turvallisesti vaikka järvestä. Juomapuolesta eräopas Minna Jakosuo huolehtii retkillään vedensuodatuspussilla, jonka avulla saa puhdasta vettä turvallisesti vaikka järvestä. Kuva: Gummerus

Eräopas ja kirjailija Minna Jakosuo opastaa miten syödään reissussa

Minna Jakosuon tuore kirja Parempaa retkiruokaa tarjoaa vinkkejä, miten varata ruokaa lyhemmille ja pidemmille retkille, ja syödä terveellisesti. Syksyllä voi valmistaa ihania kausiherkkuja retkitulilla.

– Syksy on siitä paras aika vaeltaa, kun on ihan kaikkea luonnossa. Mukaan voi ottaa vaikka sipulia ja rasvaa, kun voi paistaa sieniä nutiolla. Valmis lettutaikina on myös kiva ottaa mukaan, ja letut voi täyttää paistetuilla sienillä.

Syksyisellä vaellusretkellä voi käyttää hyväksi myös luonnonmarjoja.

– Nuotiolla voi paistaa pannussa kauramurupaistoksen. Se on helppo eli vaikka desilitra kaurahiutaleita desilitra sokeria ja desilitra voita. Sitä paistetaan pannulla niin kauan, että paistos alkaa ruskettua, ja sitten se syödään tuoreiden luonnonmarjojen kera. Mukaan voi tuoda kaurapohjaista vaniljakastiketta, joka ei mene pahaksi.

Pitkillä retkillä repun paino on tärkeä pitää kurissa. Eräretkelle lähtiessä kannattaa valmistua niin, että voi säästää kaasua, jotta ei tarvitse kuljettaa mukanaan useita kaasupulloja retkikeitintä varten.

– Itse kuivaan paljon kaikkea reissulle, eli minulle tulee noin puoli kiloa päivää kohden ruokaa. Kuivatan muun muassa paljon erilaisia kasviksia. Valmistin juuri ison kattilan chili con carnea ja laitoin sen kuivuriin. Siitä saa sitten useammille reissuille pussitettua ruokaa. Reissussa sen saa nopeasti valmiiksi retkikeittimen avulla. En halua kuitenkaan syödä joka päivä samaa ruokaa pidemmällä vaellusretkellä.

Jakosuo opastaa, että kuivuriin laitettavan ruoan valmistamisessa ei saa käyttää rasvaa tai se härskiintyy.

– Rasva lisätään vasta maastossa. Itse otan mukaan oliiviöljyä lämpimällä ilmalla. Kylmemmällä säällä voi ottaa mukaan myös voita, ilman että tarvitsee pelätä sen sulavan rinkkaan. Ghee on myös oikein toimiva koska se ei härskiinny, ja siinä on enemmän kaloreita kuin voissa.

Reissuruokia voi kuivata hyötykasvikuivurissa tai uunissa 50 asteessa.

– Lihan kuivaaminen kestää aika kauan, noin kahdeksan tuntia. Pieneksi pilkotut kasvikset kuivuvat nopeammin, ehkä alle viidessä tunnissa.

Rinkkaan kannattaa pakata kevyitä ruokia.

– Soijarouhe on kevyttä, ja siinä on enemmän proteiineja kuin jauhelihassa. Perunajauhopussit tai erilaiset pata-ainekset ovat käteviä, ja niitä voi tuunata mieleisekseen. Pikariisi ei paina juuri mitään, ja se on nopea valmistaa. Myös punaiset linssit ovat nopeita ja eivät paina paljon. Ne vain pitää liottaa ennen valmistamista.

Jakosuo retkeilee paljon ja haluaa syödä hyvin reissussa ollessaan.

– Kalorien saaminen on tärkeätä, koska kulutus on ihan toista luokkaa vaeltaessa rinkka selässä.

Marianne Rovio

Kassi mukaan ostoksille

Keskivertoihminen käyttää melkein 200 muovikassia vuodessa. Yhtä muovikassia käytetään keskimäärin vain 30 minuuttia.

Helmikuun alussa lanseeratun One Bag Habit -aloitteen tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä.

Kasvojentunnistus työmaiden turvallisuuden parantajaksi

Uusi kotimainen kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa muovisista henkilökorteista luopumisen työmaille kirjautumisessa. Se hyödyntää rakennustyömailla standardiksi muodostunutta, Suomen Tilaajavastuu Oy:n tuottamaa Valttikortti-palvelua, johon kuuluu 400 000 ammattilaista. Etuja ovat turvallisuuden lisääntyminen ja väärinkäytösten poistuminen – toisen henkilön kortilla ei enää ole mahdollista kirjautua työmaalle. Syntynyt kokonaisuus on maailmanlaajuisesti uniikki innovaatio.

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan keskiviikkona julkaisemasta tutkimuksesta.

Rautatielainsäädäntöä aiotaan uudistaa

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen rautatielainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudella raideliikennelailla säädettäisiin rautatieturvallisuudesta, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta, rautatiemarkkinoista ja kaupunkiraideliikenteen hallinnasta.

Tunteiden ilta Kari Tapion ja Topi Sorsakosken sävelin

Olli-Pekka Ketonen ja Matti Mäntylä.

Kaksi pitkän linjan laulusolistia lyö yhteen suosikkiartistiensa suosikkikappaleet konserttikokonaisuudessa Aikaan täysikuun. Se tekee kunniaa edesmenneille Kari Tapiolle (1945–2010) ja Topi Sorsakoskelle (1952–2011).

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Maaliskuussa uidaan kesäksi kuntoon

Ulpukassa voi osallistua Ui keäksi kuntoon -kampanjaan.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja houkuttelee liikkujia keväthangilta myös uimahalliin. Mukaan odotetaan liki 20 000 kunnonkohottajaa.

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.