Kirkkoherra Jouni Lehikoinen uudistaa seurakuntatyötä

Kirkkoherra Jouni Lehikoisen mielestä kirkon on otettava uudet haasteet rohkeasti vastaan. Kirkkoherra Jouni Lehikoisen mielestä kirkon on otettava uudet haasteet rohkeasti vastaan. Kuva: Tuula Istala

Kirkkoherra Jouni Lehikoinen Mikaelinseurakunnasta määrittelee itsensä seurakuntansa sekatyömieheksi, jolla on vastuullaan talous ja seurakunnallinen toiminta toimitusten ja jumalanpalvelusten lisäksi.

Lehikoinen katsoo, että hänen on huolehdittava myös työympäristön hyvinvoinnista, niin kuin jokaisen työyhteisön johtajan pitäisi tehdä. Tärkeää on löytää oikeat ihmiset oikeille paikoille. Siinä korostuu kirkkoherran rooli.

– Pidämme yhteishenkeä yllä myös elokuvailloissa tai matkustamme tapaamaan ystävyysseurakuntia.

Lehikoinen on kehittänyt perinteisten toimintojen rinnalle useita uusia työmuotoja, jossa papit jalkautuvat sinne missä ihmiset liikkuvat.

– Kirkon on mentävä rohkeasti kohti uusia, isoja haasteita. Seurakuntatoiminnan on uusiuduttava muuttuvassa maailmassa. Kirkko saa olla mitä se on, mutta kynnys on oltava matala.

Seurakuntakin on ison muutoksen edessä, sillä tuomiokapituli esittää, että Martin ja Mikaelin seurakunnat yhdistyvät vuonna 2019. Näin muodostuu 40 000 kaupunkilaisen muodostama uusi seurakunta. Viime kädessä asiasta päättää Kirkkohallitus.

Yhdistämisen syyt ovat taloudellisia, mutta työntekijöitä ei uhkaa irtisanominen. Väki vähenee eläkkeelle siirtymisten myötä. Toiminta jatkuu molemmissa seurakunnissa, mutta taloushallinto keskittyy.

Lehikoinen kuvaa Mikaelinkirkkoa Turun kauneimmaksi ja suurimmaksi. Se on suosittu konsertti- ja vihkikirkko.

Seurakunnassa on paljon tapahtumia ja toimintoja, jotka vetävät väkeä. Turkuhallissa on oma luisteluvuoro, jossa liikkuu 200-300 luistelijaa. Papit baanalla vierailee pubeissa, yökerhoissa ja ravintoloissa tapaamassa väkeä, jota ei välttämättä kirkossa näe. Kesällä pidetään Aurajoen rannan kahvilassa suosittuja motoristitreffejä. Seurakunnalla on myös lähiöpappi Suikkilassa ja Pansiossa.

Seurakunnalla on oma jääkiekkoseura HC Hurmos, joka pelaa harrasteliigassa.

– Viihdyn osaamisalueeni ulkopuolella ja tykkään haasteista.

Samaa sukupuolta olevien ihmisten vihkimiset ja maahanmuuttajat ovat arka asia. Mikaelin kirkon ovet ovat auki myös turvapaikanhakijoille. Heitä ei käännytetään kristityiksi, mutta autetaan ja tuetaan muilla tavoin.

– Pappi on käytettävissä mutta ei tyrkyllä. Teemme myös heti alkuun selväksi, että kirkkoon liittyminen ei edesauta turvapaikan saamista.

Lehikoinen on saanut maahanmuuttajatyöstä vihapostia ja uhkailuviestejä.

Kun kirkossa järjestettiin elokuvamusiikin messu, kirkko oli viimeistä sijaa myöten täynnä. Siellä on kuunneltu myös raskaan metallimusiikin- ja Beatles-messuja. Yhteislauluillat Taivas ja tähdet Samppalinnan mäellä olivat erittäin suosittuja.

Seurakunnan budjetti on 1,2 miljoona euroa, josta suurin osa menee palkkoihin, toimintaa pyöritetään 200 000 eurolla.

Tuula Istala

Kassi mukaan ostoksille

Keskivertoihminen käyttää melkein 200 muovikassia vuodessa. Yhtä muovikassia käytetään keskimäärin vain 30 minuuttia.

Helmikuun alussa lanseeratun One Bag Habit -aloitteen tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä.

Kasvojentunnistus työmaiden turvallisuuden parantajaksi

Uusi kotimainen kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa muovisista henkilökorteista luopumisen työmaille kirjautumisessa. Se hyödyntää rakennustyömailla standardiksi muodostunutta, Suomen Tilaajavastuu Oy:n tuottamaa Valttikortti-palvelua, johon kuuluu 400 000 ammattilaista. Etuja ovat turvallisuuden lisääntyminen ja väärinkäytösten poistuminen – toisen henkilön kortilla ei enää ole mahdollista kirjautua työmaalle. Syntynyt kokonaisuus on maailmanlaajuisesti uniikki innovaatio.

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan keskiviikkona julkaisemasta tutkimuksesta.

Rautatielainsäädäntöä aiotaan uudistaa

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen rautatielainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudella raideliikennelailla säädettäisiin rautatieturvallisuudesta, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta, rautatiemarkkinoista ja kaupunkiraideliikenteen hallinnasta.

Tunteiden ilta Kari Tapion ja Topi Sorsakosken sävelin

Olli-Pekka Ketonen ja Matti Mäntylä.

Kaksi pitkän linjan laulusolistia lyö yhteen suosikkiartistiensa suosikkikappaleet konserttikokonaisuudessa Aikaan täysikuun. Se tekee kunniaa edesmenneille Kari Tapiolle (1945–2010) ja Topi Sorsakoskelle (1952–2011).

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Maaliskuussa uidaan kesäksi kuntoon

Ulpukassa voi osallistua Ui keäksi kuntoon -kampanjaan.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja houkuttelee liikkujia keväthangilta myös uimahalliin. Mukaan odotetaan liki 20 000 kunnonkohottajaa.

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.