Helppo ja herkullinen marenkikakku kesäpöytään

Kuva: Henriikka Fingerborg

Kesäkuumalla on kiva loihtia pöytään jotain helppoa, herkullista ja näyttävää. Tämän marenkikakun valmistaa nopeasti kesäkeittiössä tai vaikkapa purjeveneessä, testattu on. Tuoreet marjat, marenki, yrtit, suklaa ja mascarpone-vaniljavaahto yhdistettynä vie varmasti jokaisen vieraan kielen mennessään.

Marenkikakun voi tehdä laktoosittomista tuotteista eikä siinä ole gluteenia, joten se sopii melkein kaikille. Kaiken lisäksi se on uskomattoman helppo valmistaa. Ainoa homma kakussa on vatkata vaniljavaahto ja loput ainekset vain ladotaan päällekkäin. Suklaa kannattaa pitää jääkaapissa, jotta se on helppo raastaa juustohöylällä tai raastimella koristeeksi.

Marenkikakku valmistetaan juuri ennen tarjoilua, jotta marenki ei ehdi sulaa. Kakun kaveriksi sopii erittäin hyvin viilennetty prosecco tai jokin muu kuivempi kuplajuoma. Kun näyttävää kakkua maistaa, on vaikea uskoa, että siinä on ainoastaan muutama ainesosa. Kippis kesälle ja elokuulle – nautitaan täysin siemauksin viimeisistä kesäviikoista!

1 purkki mascarponea

1 purkki Flora vanillaa tai

vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

mansikoita

mustikoita

(tai muita tuoreita marjoja)

vahvaa minttua

viilennettyä tummaa suklaata

kaksi valmista marenkipohjaa

Vatkaa Flora vanilla vaahdoksi ja sekoita mukaan mascarpone. Pilko mansikat. Lado marenkipohjien väliin mascarponevaahtoa ja marjoja. Lusikoi loput mascarponevaahdot päälle, koristele marjoilla ja mintulla. Raasta päälle kylmää tummaa suklaata. Tarjoile heti viilennetyn kuohuvan kera.

Henriikka Fingerborg

Selvitys: Pakkoavioliitot todellisuutta myös Suomessa

Pakkoavioliittojen määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta ilmiö on olemassa yhtä lailla Suomessa kuin muualla Euroopassa. Viranomaisilla ei kuitenkaan ole riittäviä valmiuksia vastata pakkoavioliittoihin liittyviin sosiaalisiin ja oikeudellisiin haasteisiin. Asiaa koskeva koulutus ja ohjeistus puuttuvat, eikä viranomaisyhteistyö ole aina toimivaa.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä entisellään

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–syyskuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 3 110 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 26 (0,8 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Pienissä yrityksissä osallistutaan henkilöstökoulutukseen aiempaa enemmän

Yritysten järjestämään kurssimuotoiseen henkilöstökoulutukseen osallistuneiden osuus on kasvanut kymmenessä vuodessa erityisesti 10–49 hengen yrityksissä. Suurissa vähintään 250 hengen yrityksissä osallistuminen on pysynyt ennallaan. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen toteuttamasta vuotta 2015 koskevasta Yritysten henkilöstökoulutustilastosta (CVTS5), joka toistetaan yhtenäisellä tavalla viiden vuoden välein eri Euroopan maissa.

Vuokrasopimuksesta ei sopua – TOK luopuu Hamburger Börsistä

Turun Osuuskauppa on päättänyt luopua Original Sokos Hotel Hamburger Börsistä. TOK:n ylläpitämän hotellin ja kiinteistössä olevien ravintoloiden toiminta päättyy toukokuussa 2019. Turun Osuuskauppa on neuvotellut pitkään vuokrasopimuksen jatkamisesta kiinteistön omistajan LähiTapiolan kanssa. Neuvottelut ovat päättyneet jatkon osalta tuloksettomina, koska TOK:n liiketoiminnalle asettamat kannattavuuskriteerit eivät täyttyneet. Nykyinen vuokrasopimus päättyy toukokuun lopulla 2019. Sen jälkeen hotellin toimintaa jatkanee uusi yrittäjä.

Vierailukeskus Kahmari johdattaa kiertotalouteen

Lounais-Suomen Jätehuolto avaan uuden vierailukeskus Kahmarin keskiviikkona 25. lokakuuta kello 15 Turun Orikedolla osoitteessa Kuormakatu 17. Vierailukeskuksessa kiertotalous herää eloon. Keskus toimii näyttelytilana, oppimisympäristönä ja yhteistyöverkostojen rakentajana.

Sankarikoira Nuppu pelasti omistajansa puolison hengen

Tiibetinspanieli Nuppu reagoi omistajansa puolison sairaskohtaukseen.

Kennelliitto myöntää tänä vuonna Sankarikoiran arvon 18 koiralle. 21 koiraa saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

Kaupunki
Urheilu

Tuto Hockey teki tappiota, mutta konserniyhtiö Kupittaan Palvelu voittoa

Tuton katsojakeskiarvo on Mestiksen korkein.

Tuto Hockey Oy teki viime tilikaudella (1.5.2016–30.4.2017) 844 000 euron liikevaihdolla 54 000 euron tappiollisen liiketuloksen. Tuton liikevaihto laski 10,1 prosenttia (-94 500 euroa) edellisestä tilikaudesta. Tytäryhtiö Kupittaan Palvelun liikevaihto sen sijaan kasvoi +28,6 prosenttia (+74 100 euroa) ja oli 333 000 euroa, ja sillä ravintolayhtiö teki 26 500 euroa voittoa.

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.