Vuosikymmeniä telttaillen ympäri Eurooppaa

Montojen suosikkikohteisiin kuuluva Manarola on yksi Cinque Terren viidestä värikkäästä kylästä Ligurian rannikolla Italiassa. Montojen suosikkikohteisiin kuuluva Manarola on yksi Cinque Terren viidestä värikkäästä kylästä Ligurian rannikolla Italiassa. Kuva: Montojen arkisto

Riitta ja Timo Monto ovat telttailleet Euroopassa jo 38 kesää

Vapauden tunne, maailman näkeminen ja kokemuksien nälkä ovat innostaneet toimittaja Riitta ja musiikinlehtori Timo Monton automatkailun pariin. Pariskunta on matkustellut ristiin rastiin Eurooppaa jo 38 vuoden ajan. Joka kesä tavarat on pakattu autoon ja suuntana on ollut Eurooppa. Majoituksena on toiminut lähes aina teltta, sillä leirintäalueet tuntuvat mukavammalta vaihtoehdolta yöpyä kuin hotellit. Nyt Montot matkustavat kahdestaan, mutta aikaisemmin matkassa kulkivat mukana myös perheen neljä lasta.

– Luonto, taide, arkkitehtuuri, kulttuurit, ihmiset ja tapahtumat kiinnostavat meitä erityisesti. Lähdemme mielellämme patikoimaan luontoon ja tutustumme kaupunkien nähtävyyksiin ja kulttuuritarjontaan, kertoo juuri tämän kesän reissulta Provencen Alpeilta ja Venetsian Biennaalista vaimonsa kanssa kotimaahan palannut Timo Monto.

Montot aloittivat autolla matkailun vuonna 1980. Ensimmäisen matkan he tekivät rättisitikalla kohti Italiaa.

– Ajoimme Euroopan halki ja pysähdyimme ensimmäistä kertaa elämässämme muun muassa Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Italiassa tutuksi tulivat Venetsia, Rooma ja Firenze. Meillä oli mukana langolta saatu vanha teltta, jonka päälle piti virittää muovi sateen pelossa. Nykyisin teltat ovatkin sateenkestäviä.

Montojen matkustelu ei rajoittunut lasten syntymiseen. Kesäisin suunnattiin joka tapauksessa teltan ja auton kanssa kohti Eurooppaa, eikä lasten kanssa matkustelu tuntunut hankalalta. Yhtenä kesänä matkaan lähdettiin kuukauden vanhan vauvan kanssa.

– Ensimmäistä kertaa vauvan ja yleensäkin lapsen kanssa Euroopassa matkustaessamme meillä oli jo käytössämme suuri Mersu. Sinänsä vauvan kanssa on kätevää olla liikkeellä, sillä eväät ovat luonnostaan äidin mukana ja vauvanruoatkin voi ostaa jo Suomesta, koska ne eivät vie paljon tilaa. Lapsilla on turvallinen olo, kun he saavat olla vanhempien kanssa ympäri vuorokauden. Lisäksi he saavat tärkeitä kokemuksia tulevaa elämää varten.

Telttailu on osoittautunut käteväksi majoittumismuodoksi. Leirintäalueet soveltuivat hyvin myös lapsiperheenä matkustaessa, sillä lapsille löytyi aina paljon tekemistä.

– Teltassa yöt tulee nukuttua hyvin. Jos ilma on kovin huono, majoitumme hotelliin, leirintäalueen mökkiin tai karavaaniin. Yleensä haluamme myös kokata ruoat itse, mikä onnistuu leirintäalueilla. Talvisin matkustaessa yövymme hotelleissa

Leirintäalueella on Montojen mielestä viihtyisää ja luonto on lähellä. Lisäksi tulee oltua koko ajan ulkona.

– On hieno tunne, kun kuuman kesäpäivän jälkeen istuu teltan edessä, kädessä viileä viinilasi, edessä alppijärvi, jonka takana lumihuippuiset vuoret. Kerran Espanjassa korkealla Picos de Europa -vuoristossa herätessämme oli teltan ympärillä oleva ruoho jäässä ja ilmassa pakkasasteita. Kun meni aurinkoon, tuli melkein hiki, Timo Monto muistelee.

Marianne Rovio

Yksi Montojen suosikeista Pariisissa on d’Orsay-museo. Siellä on ylellinen ravintola. Yksi Montojen suosikeista Pariisissa on d’Orsay-museo. Siellä on ylellinen ravintola. Kuva: Montojen arkisto

Aurajoesta löydetty kadonneelle Salervolle kuulunut kenkä

Poliisi jatkoi Juuso-Petteri Salervon etsintää Aurajoella lauantaina. Käytössä on ollut kaksi ruumiskoiraa sekä kauko-ohjattava ilma-alus. Poliisilla on videotallenteeseen perustuva varma havainto Salervosta katoamisiltana kello 4.21 Pakkarinkadulta kävelemässä Aurajoen suuntaan. Aurajoesta on löydetty Salervolle kuulunut kenkä.

Suomalainen haluaa tutun kahvipakkauksen

Suomalainen etsii kaupasta tuttua kahvimerkkiä ja vaihtaa kauppaa, ellei sitä löydy.

Suomalaiset ostavat mielellään tuttua kahvia. Maku on yksi tärkeimmistä kahvinoston kriteereistä, eivätkä suomalaiset tunnu haluavan ottaa riskiä ostamalla tuntematonta kahvipakkausta. Valtaosa haluaa maistaa uutta tuotetta ennen sen ostamista. Tiedot ilmenevät KantarTNS:n Nestlélle tekemästä selvityksestä, johon vastasi 505 suomalaista.

Ala-Nissilä: Tulomaltin pidettävä myös hyvätuloisilla johtajilla

Kansanedustaja ja keskustan talouspoliittisen työryhmän puheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä arvioi, että työmarkkinoilla on päästy sopimisessa liikkeelle. Hän muistuttaa, että tulomaltin täytyy pitää myös hyvätuloisimmalla johtajilla, jotta päästäisiin Suomen mallin mukaiseen ratkaisuun.

Menoviikko: Sauli Niinistö luennoi Turussa

Sauli Niinistön jälkeen Presidentinvaalit-luentoja on jäljellä vielä kaksi.

Kaikille avoimet eduskuntatutkimuksen keskuksen Presidentinvaalit-luentosarja jatkuu Turun yliopistolla tiistaina 22. marraskuuta kello 12.15. Tuolloin luentovuorossa presidentinvaaliehdokkaista on tasavallan presidentti Sauli Niinistö .

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Ympäristöosastolla avoimet ovet Paraisilla ja Korppoossa

Rakennusvalvonta-, kaavoitus-, ympäristönsuojelu- ja mittausyksikkö järjestävät avoimet ovet Paraisten kaupungintalon ala-aulassa Rantatiellä ja Saaristokonttorissa Korppoossa Kauppamiehentiellä torstaina 30. marraskuuta kello 14–17.

Kaupunki
Urheilu

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Berger lainalle Sportiin

Martin Berger.

Puolustaja Martin Berger siirtyy kolmen ottelun lainalle Vaasan Sportiin.

Puukkokatsomo: Isoja kysymyksiä

Sami Haltia (oik.).

TPS:n naisten jalkapallojoukkuetta luotsaa tulevalla kaudella Porista Turkuun saapuva Tomi Ruuhikorpi . 32-vuotias Ruuhikorpi solmi TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!