Vuosikymmeniä telttaillen ympäri Eurooppaa

Montojen suosikkikohteisiin kuuluva Manarola on yksi Cinque Terren viidestä värikkäästä kylästä Ligurian rannikolla Italiassa. Montojen suosikkikohteisiin kuuluva Manarola on yksi Cinque Terren viidestä värikkäästä kylästä Ligurian rannikolla Italiassa. Kuva: Montojen arkisto

Riitta ja Timo Monto ovat telttailleet Euroopassa jo 38 kesää

Vapauden tunne, maailman näkeminen ja kokemuksien nälkä ovat innostaneet toimittaja Riitta ja musiikinlehtori Timo Monton automatkailun pariin. Pariskunta on matkustellut ristiin rastiin Eurooppaa jo 38 vuoden ajan. Joka kesä tavarat on pakattu autoon ja suuntana on ollut Eurooppa. Majoituksena on toiminut lähes aina teltta, sillä leirintäalueet tuntuvat mukavammalta vaihtoehdolta yöpyä kuin hotellit. Nyt Montot matkustavat kahdestaan, mutta aikaisemmin matkassa kulkivat mukana myös perheen neljä lasta.

– Luonto, taide, arkkitehtuuri, kulttuurit, ihmiset ja tapahtumat kiinnostavat meitä erityisesti. Lähdemme mielellämme patikoimaan luontoon ja tutustumme kaupunkien nähtävyyksiin ja kulttuuritarjontaan, kertoo juuri tämän kesän reissulta Provencen Alpeilta ja Venetsian Biennaalista vaimonsa kanssa kotimaahan palannut Timo Monto.

Montot aloittivat autolla matkailun vuonna 1980. Ensimmäisen matkan he tekivät rättisitikalla kohti Italiaa.

– Ajoimme Euroopan halki ja pysähdyimme ensimmäistä kertaa elämässämme muun muassa Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Italiassa tutuksi tulivat Venetsia, Rooma ja Firenze. Meillä oli mukana langolta saatu vanha teltta, jonka päälle piti virittää muovi sateen pelossa. Nykyisin teltat ovatkin sateenkestäviä.

Montojen matkustelu ei rajoittunut lasten syntymiseen. Kesäisin suunnattiin joka tapauksessa teltan ja auton kanssa kohti Eurooppaa, eikä lasten kanssa matkustelu tuntunut hankalalta. Yhtenä kesänä matkaan lähdettiin kuukauden vanhan vauvan kanssa.

– Ensimmäistä kertaa vauvan ja yleensäkin lapsen kanssa Euroopassa matkustaessamme meillä oli jo käytössämme suuri Mersu. Sinänsä vauvan kanssa on kätevää olla liikkeellä, sillä eväät ovat luonnostaan äidin mukana ja vauvanruoatkin voi ostaa jo Suomesta, koska ne eivät vie paljon tilaa. Lapsilla on turvallinen olo, kun he saavat olla vanhempien kanssa ympäri vuorokauden. Lisäksi he saavat tärkeitä kokemuksia tulevaa elämää varten.

Telttailu on osoittautunut käteväksi majoittumismuodoksi. Leirintäalueet soveltuivat hyvin myös lapsiperheenä matkustaessa, sillä lapsille löytyi aina paljon tekemistä.

– Teltassa yöt tulee nukuttua hyvin. Jos ilma on kovin huono, majoitumme hotelliin, leirintäalueen mökkiin tai karavaaniin. Yleensä haluamme myös kokata ruoat itse, mikä onnistuu leirintäalueilla. Talvisin matkustaessa yövymme hotelleissa

Leirintäalueella on Montojen mielestä viihtyisää ja luonto on lähellä. Lisäksi tulee oltua koko ajan ulkona.

– On hieno tunne, kun kuuman kesäpäivän jälkeen istuu teltan edessä, kädessä viileä viinilasi, edessä alppijärvi, jonka takana lumihuippuiset vuoret. Kerran Espanjassa korkealla Picos de Europa -vuoristossa herätessämme oli teltan ympärillä oleva ruoho jäässä ja ilmassa pakkasasteita. Kun meni aurinkoon, tuli melkein hiki, Timo Monto muistelee.

Marianne Rovio

Yksi Montojen suosikeista Pariisissa on d’Orsay-museo. Siellä on ylellinen ravintola. Yksi Montojen suosikeista Pariisissa on d’Orsay-museo. Siellä on ylellinen ravintola. Kuva: Montojen arkisto

Kassi mukaan ostoksille

Keskivertoihminen käyttää melkein 200 muovikassia vuodessa. Yhtä muovikassia käytetään keskimäärin vain 30 minuuttia.

Helmikuun alussa lanseeratun One Bag Habit -aloitteen tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä.

Kasvojentunnistus työmaiden turvallisuuden parantajaksi

Uusi kotimainen kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa muovisista henkilökorteista luopumisen työmaille kirjautumisessa. Se hyödyntää rakennustyömailla standardiksi muodostunutta, Suomen Tilaajavastuu Oy:n tuottamaa Valttikortti-palvelua, johon kuuluu 400 000 ammattilaista. Etuja ovat turvallisuuden lisääntyminen ja väärinkäytösten poistuminen – toisen henkilön kortilla ei enää ole mahdollista kirjautua työmaalle. Syntynyt kokonaisuus on maailmanlaajuisesti uniikki innovaatio.

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan keskiviikkona julkaisemasta tutkimuksesta.

Rautatielainsäädäntöä aiotaan uudistaa

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen rautatielainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudella raideliikennelailla säädettäisiin rautatieturvallisuudesta, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta, rautatiemarkkinoista ja kaupunkiraideliikenteen hallinnasta.

Tunteiden ilta Kari Tapion ja Topi Sorsakosken sävelin

Olli-Pekka Ketonen ja Matti Mäntylä.

Kaksi pitkän linjan laulusolistia lyö yhteen suosikkiartistiensa suosikkikappaleet konserttikokonaisuudessa Aikaan täysikuun. Se tekee kunniaa edesmenneille Kari Tapiolle (1945–2010) ja Topi Sorsakoskelle (1952–2011).

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Maaliskuussa uidaan kesäksi kuntoon

Ulpukassa voi osallistua Ui keäksi kuntoon -kampanjaan.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja houkuttelee liikkujia keväthangilta myös uimahalliin. Mukaan odotetaan liki 20 000 kunnonkohottajaa.

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.