Vuosikymmeniä telttaillen ympäri Eurooppaa

Montojen suosikkikohteisiin kuuluva Manarola on yksi Cinque Terren viidestä värikkäästä kylästä Ligurian rannikolla Italiassa. Montojen suosikkikohteisiin kuuluva Manarola on yksi Cinque Terren viidestä värikkäästä kylästä Ligurian rannikolla Italiassa. Kuva: Montojen arkisto

Riitta ja Timo Monto ovat telttailleet Euroopassa jo 38 kesää

Vapauden tunne, maailman näkeminen ja kokemuksien nälkä ovat innostaneet toimittaja Riitta ja musiikinlehtori Timo Monton automatkailun pariin. Pariskunta on matkustellut ristiin rastiin Eurooppaa jo 38 vuoden ajan. Joka kesä tavarat on pakattu autoon ja suuntana on ollut Eurooppa. Majoituksena on toiminut lähes aina teltta, sillä leirintäalueet tuntuvat mukavammalta vaihtoehdolta yöpyä kuin hotellit. Nyt Montot matkustavat kahdestaan, mutta aikaisemmin matkassa kulkivat mukana myös perheen neljä lasta.

– Luonto, taide, arkkitehtuuri, kulttuurit, ihmiset ja tapahtumat kiinnostavat meitä erityisesti. Lähdemme mielellämme patikoimaan luontoon ja tutustumme kaupunkien nähtävyyksiin ja kulttuuritarjontaan, kertoo juuri tämän kesän reissulta Provencen Alpeilta ja Venetsian Biennaalista vaimonsa kanssa kotimaahan palannut Timo Monto.

Montot aloittivat autolla matkailun vuonna 1980. Ensimmäisen matkan he tekivät rättisitikalla kohti Italiaa.

– Ajoimme Euroopan halki ja pysähdyimme ensimmäistä kertaa elämässämme muun muassa Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Italiassa tutuksi tulivat Venetsia, Rooma ja Firenze. Meillä oli mukana langolta saatu vanha teltta, jonka päälle piti virittää muovi sateen pelossa. Nykyisin teltat ovatkin sateenkestäviä.

Montojen matkustelu ei rajoittunut lasten syntymiseen. Kesäisin suunnattiin joka tapauksessa teltan ja auton kanssa kohti Eurooppaa, eikä lasten kanssa matkustelu tuntunut hankalalta. Yhtenä kesänä matkaan lähdettiin kuukauden vanhan vauvan kanssa.

– Ensimmäistä kertaa vauvan ja yleensäkin lapsen kanssa Euroopassa matkustaessamme meillä oli jo käytössämme suuri Mersu. Sinänsä vauvan kanssa on kätevää olla liikkeellä, sillä eväät ovat luonnostaan äidin mukana ja vauvanruoatkin voi ostaa jo Suomesta, koska ne eivät vie paljon tilaa. Lapsilla on turvallinen olo, kun he saavat olla vanhempien kanssa ympäri vuorokauden. Lisäksi he saavat tärkeitä kokemuksia tulevaa elämää varten.

Telttailu on osoittautunut käteväksi majoittumismuodoksi. Leirintäalueet soveltuivat hyvin myös lapsiperheenä matkustaessa, sillä lapsille löytyi aina paljon tekemistä.

– Teltassa yöt tulee nukuttua hyvin. Jos ilma on kovin huono, majoitumme hotelliin, leirintäalueen mökkiin tai karavaaniin. Yleensä haluamme myös kokata ruoat itse, mikä onnistuu leirintäalueilla. Talvisin matkustaessa yövymme hotelleissa

Leirintäalueella on Montojen mielestä viihtyisää ja luonto on lähellä. Lisäksi tulee oltua koko ajan ulkona.

– On hieno tunne, kun kuuman kesäpäivän jälkeen istuu teltan edessä, kädessä viileä viinilasi, edessä alppijärvi, jonka takana lumihuippuiset vuoret. Kerran Espanjassa korkealla Picos de Europa -vuoristossa herätessämme oli teltan ympärillä oleva ruoho jäässä ja ilmassa pakkasasteita. Kun meni aurinkoon, tuli melkein hiki, Timo Monto muistelee.

Marianne Rovio

Yksi Montojen suosikeista Pariisissa on d’Orsay-museo. Siellä on ylellinen ravintola. Yksi Montojen suosikeista Pariisissa on d’Orsay-museo. Siellä on ylellinen ravintola. Kuva: Montojen arkisto

Ipanadebatti: Tunteita ja juoksuja

5-vuotias Alexandra Lehto ja 6-vuotias Noa Lehtomaa keskustelevat kiinnostuksen kohteistaan ja rakastumisesta. Toisella tytöistä on jälkimmäisestä omakohtaista kokemusta.

Energiatehokas ensi vuosi

Vuonna 2018 voimaan tulee uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi, joka korostaa rakennusautomaation merkitystä energiatehokkuuden parantamisessa. Suomessa keskeisessä roolissa ovat nollaenergiarakentamista säätelevät asetukset, muistuttaa Suomen LVI-liitto.

Hyönteisruokaa saa pian lautaselle

Argentiinan torakoita, parsaa ja kotisirkkoja. Sämpylässä on sirkkajauhetta.

Hyönteisiä voidaan kasvattaa ja myydä elintarvikkeena sekä tarjoilla hyönteisruokana pian myös Suomessa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira laatii parhaillaan alaa koskevaa ohjeistusta, jolla varmistetaan tuotteiden turvallisuus kuluttajille. Ohjeistuksen valmistuttua niiden tuottajien, jotka haluavat tuottaa hyönteisiä elintarvikkeeksi, tulee rekisteröityä elintarvikealan toimijoiksi.

Turun Uimareiden naiset PM-kisoihin

Turun Uimareiden naisvesipalloilijoiden syksyn päätavoite lähestyy. Uimarit matkaavat lokakuun 6.–8. päivä Kööpenhaminassa pelattaviin seurajoukkueiden Pohjoismaiden mestaruuskisoihin.

Menoviikko: Pikku Kakkosen historiaa

Itäsaksalainen Nukkumatti-animaatio oli yli 30 vuotta yksi Pikku Kakkosen vakioelementeistä

Tasavuosia viettävän lastenohjelmien instituution Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlanäyttely on ollut syyskuussa esillä Seikkailupuiston Seikkailutalon Ihmehuoneessa. Viimeinen mahdollinen näyttelyyn tutustumispäivä on 28. syyskuuta.

JetSet
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän     saumaan iskee Aalto Yökerho.  Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa.  Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän saumaan iskee Aalto Yökerho. Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa. Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi…  Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi… Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Urheilu

Turun Uimareiden naiset PM-kisoihin

Turun Uimareiden naisvesipalloilijoiden syksyn päätavoite lähestyy. Uimarit matkaavat lokakuun 6.–8. päivä Kööpenhaminassa pelattaviin seurajoukkueiden Pohjoismaiden mestaruuskisoihin.

Åboraakkeli: Menestyksen pelastus?

Hjallis Harkimo.

Lokakuun puolivälissä Turkuhallissa järjestetään e-urheilutapahtuma Grail Quest, jonka taustalla häärii muun muassa Harry ” Hjallis ” Harkimo . Mies kävi promoamassa tapahtumaa tällä viikolla Turussa ja tuli lausuneeksi suuren viisauden.

Jälkipeli: Yleisökato riivaa syksyn lätkämatseja

Mikä on, kun Liigalätkä ei kiinnosta turkulaisia? Syksyllä kiekkoyleisö jää vuodesta toiseen kotiin. Pelkästään runkosarjassa pelataan joukkuetta kohti 60 ottelua. Kukaan ei putoa ja suurin osa joukkueista pääsee pudotuspeleihin. Ei ihme, jos yleisön into hiipuu.

Ilmiö ei ole mitenkään uusi. Syksyisin kauden alettua on totuttu näkemään tyhjyyttä kumisevia jäähalleja. Vaikka lätkä on Suomen suosituin yleisölaji, ovat syyskuun yleisömäärät, ei pelkästään Turussa, vaan myös muuallakin Suomessa huolestuttavan alhaisia.

Otteluanalyysi: TPS varmisti ainakin karsijan paikan

Onni Valakari oli jälleen TPS:n ratkaisupelaajia.

Jalkapallon Ykkösessä on enää kolme kierrosta jäljellä ja jännitys tiivistyy. Yksi asia selvisi jo Kupittaalla perjantaina illalla. TPS löi Jaron 3-0 ja kun KPV kärsi samaan aikaan tappion Oulussa, TPS varmisti paikan sarjan kahden parhaan joukossa eli vähintään karsijan paikka on jo varma.

Ossi Rumpunen palaa Loimun paitaan

Ossi Rumpunen aloittaa kautensa Loimun paidassa.

Raision Loimun viimeisen vuosikymmenen suurin seuralegenda Ossi Rumpunen , 28, avaa kautensa sunnuntaina kasvattajaseuransa tutussa peliasussa. Viime kaudella Saksan Bundesliigan pronssia SWD Powervolleys Dürenin riveissä voittaneen yleispelaajan tähtäin on ollut keväästä asti ulkomaan pelikentillä, mutta viritykset ja neuvottelut eivät ole vielä johtaneet sopimukseen.

Laurikaisen TPS kipuaa ylös askel kerrallaan

– Minulle jatkosopimusta tehdessä oli tärkeää, että seura pystyi vakuuttamaan minut siitä, että seuralla on suunta ja resurssit seuraavan askeleen ottamiseen muutaman raskaan vuoden jälkeen, summasi Mika Laurikainen tällä viikolla jatkosopimuksen taustoja.

TPS:n jalkapallomiehistön päävalmentaja Mika Laurikainen aloitti raitapaitojen valmentamisen jo vuonna 1993 D-junioreiden peräsimessä. 54-vuotias luotsi on ehtinyt valmentaa TPS:n edustusjoukkuetta myös 2001–03 ennen nykyistä pestiään.

Täysosuma
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.