Sotahistoriallisia retkikohteita saariston suojissa

Örössä näkee rannikkotykistön vanhoja asemia ja jylhiä maisemia. Örössä näkee rannikkotykistön vanhoja asemia ja jylhiä maisemia. Kuva: Fyr Romu

Saaristo on tunnettu luonnostaan, mutta sieltä löytyy myös merkittäviä historiallisia ja kulttuurillisia kohteita. Nyt esimerkiksi sotahistorian vaiheisiin pääsee tutustumaan Turun saaristossa. Örön linnakesaari sekä Korpoström tarjoavat palan maanpuolustuksen historiaa sen lisäksi, että niissä on kaunista luontoa ja merimaisemaa. Örön eteläkärjessä on bunkkereita, tykkejä ja ammusvarastoja.

Turun ammattikorkeakoulun DefenceArch-hanke on alkanut kehittää Turun, Ahvenanmaan ja Tukholman saaristoalueella sijaitsevista puolustushistoriallisista resursseista kestävän kehityksen mukaisia matkailukohteita.

– Olemme halunneet kehittää saaristoa matkailukohteena myös muusta näkökulmasta kuin luontokohteena. Meidän kohteenamme Örössä on eteläkärki, jota haluamme elävöittää elämykselliseksi matkailukohteeksi. Kesäksi sinne valmistuu kilometrin pituinen kävelylenkki, jotta saaren eteläkärkeen voidaan tutustua laajemmin kuin pelkästään siihen alueeseen, josta palvelut löytyvät, kertoo markkinoinnin ja matkailun lehtori Telle Tuominen Turun ammattikorkeakoulusta.

Örön saari sijaitsee Saaristomeren kansallispuistossa, johon se liitettiin vuonna 2015. Linnakesaari oli suljettuna sata vuotta yleisöltä, mutta vuodesta 2015 se on avattu jälleen yleisölle. Matkailu on kovassa kasvussa Örössä.

– Örön eteläkärkeen valmistuu tänä vuonna myös riippusilta ja näköalatorni. Lisäksi sinne on tulossa leirikouluja varten telttailualue ja yksi maanalainen bunkkeri korjataan majoitusta varten. Myös muita vanhoja rakennuksia korjataan matkailukohteiksi ja mahdolliseksi majoitukseksi, Tuominen sanoo.

Korpoströmissä on jäljellä enää muistomerkkinä toimiva takorautaristi vuoden 1743 käydystä taistelusta Venäjän ja Ruotsin välillä, mutta digitaalisen tarinankerronnan avulla pääsee tunnelmoimaan saaren tapahtumiin iso- ja pikkuvihan aikana. Alue on ollut strategisesti merkittävä reitti kauppalaivoille ja siellä on taisteltu miehittäjien herruudesta.

– Korpoströmissä vieraillessa voi käyttää puhelinsovellusta, joka kertoo alueen historiasta. Sovellus tuo esille mitä elämä saaristossa on merkinnyt tavallisille ihmisille, kun siellä on ollut vieraiden maiden painetta. Moni perhekunta pakeni 1700-luvulla Ruotsiin, mutta sitten seuraavat sukupolvet palasivat takaisin kotikulmille.

Korpoströmin ja Örön eteläkärjen matkailussa on huomioitu myös alueen kestävä kehitys.

– Hankkeen tarkoitus on vahvistaa ympäristöystävällistä, kulttuurillista sekä taloudellista kehitystä. Tarkoitus on, että myös paikalliset yritykset hyötyisivät projektista ja voisivat tuottaa lisää palveluja tämän myötä.

Marianne Rovio

Kassi mukaan ostoksille

Keskivertoihminen käyttää melkein 200 muovikassia vuodessa. Yhtä muovikassia käytetään keskimäärin vain 30 minuuttia.

Helmikuun alussa lanseeratun One Bag Habit -aloitteen tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä.

Kasvojentunnistus työmaiden turvallisuuden parantajaksi

Uusi kotimainen kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa muovisista henkilökorteista luopumisen työmaille kirjautumisessa. Se hyödyntää rakennustyömailla standardiksi muodostunutta, Suomen Tilaajavastuu Oy:n tuottamaa Valttikortti-palvelua, johon kuuluu 400 000 ammattilaista. Etuja ovat turvallisuuden lisääntyminen ja väärinkäytösten poistuminen – toisen henkilön kortilla ei enää ole mahdollista kirjautua työmaalle. Syntynyt kokonaisuus on maailmanlaajuisesti uniikki innovaatio.

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan keskiviikkona julkaisemasta tutkimuksesta.

Rautatielainsäädäntöä aiotaan uudistaa

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen rautatielainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudella raideliikennelailla säädettäisiin rautatieturvallisuudesta, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta, rautatiemarkkinoista ja kaupunkiraideliikenteen hallinnasta.

Tunteiden ilta Kari Tapion ja Topi Sorsakosken sävelin

Olli-Pekka Ketonen ja Matti Mäntylä.

Kaksi pitkän linjan laulusolistia lyö yhteen suosikkiartistiensa suosikkikappaleet konserttikokonaisuudessa Aikaan täysikuun. Se tekee kunniaa edesmenneille Kari Tapiolle (1945–2010) ja Topi Sorsakoskelle (1952–2011).

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Maaliskuussa uidaan kesäksi kuntoon

Ulpukassa voi osallistua Ui keäksi kuntoon -kampanjaan.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja houkuttelee liikkujia keväthangilta myös uimahalliin. Mukaan odotetaan liki 20 000 kunnonkohottajaa.

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.