Sotahistoriallisia retkikohteita saariston suojissa

Örössä näkee rannikkotykistön vanhoja asemia ja jylhiä maisemia. Örössä näkee rannikkotykistön vanhoja asemia ja jylhiä maisemia. Kuva: Fyr Romu

Saaristo on tunnettu luonnostaan, mutta sieltä löytyy myös merkittäviä historiallisia ja kulttuurillisia kohteita. Nyt esimerkiksi sotahistorian vaiheisiin pääsee tutustumaan Turun saaristossa. Örön linnakesaari sekä Korpoström tarjoavat palan maanpuolustuksen historiaa sen lisäksi, että niissä on kaunista luontoa ja merimaisemaa. Örön eteläkärjessä on bunkkereita, tykkejä ja ammusvarastoja.

Turun ammattikorkeakoulun DefenceArch-hanke on alkanut kehittää Turun, Ahvenanmaan ja Tukholman saaristoalueella sijaitsevista puolustushistoriallisista resursseista kestävän kehityksen mukaisia matkailukohteita.

– Olemme halunneet kehittää saaristoa matkailukohteena myös muusta näkökulmasta kuin luontokohteena. Meidän kohteenamme Örössä on eteläkärki, jota haluamme elävöittää elämykselliseksi matkailukohteeksi. Kesäksi sinne valmistuu kilometrin pituinen kävelylenkki, jotta saaren eteläkärkeen voidaan tutustua laajemmin kuin pelkästään siihen alueeseen, josta palvelut löytyvät, kertoo markkinoinnin ja matkailun lehtori Telle Tuominen Turun ammattikorkeakoulusta.

Örön saari sijaitsee Saaristomeren kansallispuistossa, johon se liitettiin vuonna 2015. Linnakesaari oli suljettuna sata vuotta yleisöltä, mutta vuodesta 2015 se on avattu jälleen yleisölle. Matkailu on kovassa kasvussa Örössä.

– Örön eteläkärkeen valmistuu tänä vuonna myös riippusilta ja näköalatorni. Lisäksi sinne on tulossa leirikouluja varten telttailualue ja yksi maanalainen bunkkeri korjataan majoitusta varten. Myös muita vanhoja rakennuksia korjataan matkailukohteiksi ja mahdolliseksi majoitukseksi, Tuominen sanoo.

Korpoströmissä on jäljellä enää muistomerkkinä toimiva takorautaristi vuoden 1743 käydystä taistelusta Venäjän ja Ruotsin välillä, mutta digitaalisen tarinankerronnan avulla pääsee tunnelmoimaan saaren tapahtumiin iso- ja pikkuvihan aikana. Alue on ollut strategisesti merkittävä reitti kauppalaivoille ja siellä on taisteltu miehittäjien herruudesta.

– Korpoströmissä vieraillessa voi käyttää puhelinsovellusta, joka kertoo alueen historiasta. Sovellus tuo esille mitä elämä saaristossa on merkinnyt tavallisille ihmisille, kun siellä on ollut vieraiden maiden painetta. Moni perhekunta pakeni 1700-luvulla Ruotsiin, mutta sitten seuraavat sukupolvet palasivat takaisin kotikulmille.

Korpoströmin ja Örön eteläkärjen matkailussa on huomioitu myös alueen kestävä kehitys.

– Hankkeen tarkoitus on vahvistaa ympäristöystävällistä, kulttuurillista sekä taloudellista kehitystä. Tarkoitus on, että myös paikalliset yritykset hyötyisivät projektista ja voisivat tuottaa lisää palveluja tämän myötä.

Marianne Rovio

Julkisyhteisöjen kokonaistulot kasvoivat miljardilla

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot kasvoivat 1,0 miljardia vuoden toisella neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot pienenivät edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,3 miljardia euroa. Tulojen ja menojen erotuksena laskettava julkisyhteisöjen ylijäämä (nettoluotonanto) kasvoi 1,3 miljardilla eurolla. Kokonaistulot kasvoivat 2,4 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Kokonaismenot pienenivät edellisestä neljänneksestä 0,4 prosenttia.

Rattijuoppo suistui ojaan Pöytyällä

Nuori mies suistui autollaan Säkyläntieltä Pöytyällä kello 3.20 sunnuntaiaamuna. Kuljettaja kertoi väistäneensä peuraa ja sen takia menettäneensä ajoneuvon hallinnan.

Lotossa yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 38/2017) löytyi yksi täysosuma. Onnekas pelaaja voitti 1,2 miljoonaa euroa.

Menoviikko: Ruokakulttuurin kansainvälisiä tuulia

Neljättä kertaa Turussa järjestettävä Food & Fun on kansainvälisempi kuin koskaan.

Kansainvälinen ruokafestivaali Food & Fun tuo neljättä kertaa keittiö- ja baarimestareita Turkuun 27.9.–1.10. Vierailijat saapuvat Turkuun viikoksi tekemään yhteistyötä paikallisten ravintoloiden ja baarien kanssa ja tutustumaan suomalaiseen ruokakulttuuriin ja paikallisiin raaka-aineisiin.

Saudiopettajat tyytyväisiä kokemuksiinsa normaalikoulussa

Turun normaalikoulussa 24 saudiopettajaa on aloittanut kolmen kuukauden mittaisen tutustumisen koulun toimintaan ja opetusmenetelmiin. Jakso on osa puolen vuoden täydennyskoulutusta, jonka Itä-Suomen, Tampereen ja Turun yliopistot toteuttavat yhteisen koulutusvientiyhtiönsä Finland Universityn kautta 59 saudiarabilaiselle opettajalle. Koulutuksen maksaa Saudi-Arabian opetusministeriö.

JetSet
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän     saumaan iskee Aalto Yökerho.  Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa.  Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän saumaan iskee Aalto Yökerho. Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa. Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi…  Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi… Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Kaupunki
Kaupunki

Koulujen ylijäämäruokaa jaetaan vähävaraisille lapsiperheille Turussa

Arkea Oy lahjoittaa maanantaista 9. lokakuuta alkaen koululounailta yli jäänyttä ruokaa vähävaraisille lapsiperheille Turussa. Ruuan jakaminen toteutetaan yhteistyössä valtakunnallisen hyväntekeväisyysjärjestö Hope ry:n kanssa. Hope ry valitsee asiakasperheet ja koordinoi avustustoimintaa. Hope ry:n nimeämät perheet saavat noutaa ylijäämäruokaa oman alueensa koulusta koulun ruokailuajan päätyttyä. Ruoka jaetaan perheille vastikkeetta.
Urheilu

Jälkipeli: Yleisökato riivaa syksyn lätkämatseja

Mikä on, kun Liigalätkä ei kiinnosta turkulaisia? Syksyllä kiekkoyleisö jää vuodesta toiseen kotiin. Pelkästään runkosarjassa pelataan joukkuetta kohti 60 ottelua. Kukaan ei putoa ja suurin osa joukkueista pääsee pudotuspeleihin. Ei ihme, jos yleisön into hiipuu.

Ilmiö ei ole mitenkään uusi. Syksyisin kauden alettua on totuttu näkemään tyhjyyttä kumisevia jäähalleja. Vaikka lätkä on Suomen suosituin yleisölaji, ovat syyskuun yleisömäärät, ei pelkästään Turussa, vaan myös muuallakin Suomessa huolestuttavan alhaisia.

Otteluanalyysi: TPS varmisti ainakin karsijan paikan

Onni Valakari oli jälleen TPS:n ratkaisupelaajia.

Jalkapallon Ykkösessä on enää kolme kierrosta jäljellä ja jännitys tiivistyy. Yksi asia selvisi jo Kupittaalla perjantaina illalla. TPS löi Jaron 3-0 ja kun KPV kärsi samaan aikaan tappion Oulussa, TPS varmisti paikan sarjan kahden parhaan joukossa eli vähintään karsijan paikka on jo varma.

Ossi Rumpunen palaa Loimun paitaan

Ossi Rumpunen aloittaa kautensa Loimun paidassa.

Raision Loimun viimeisen vuosikymmenen suurin seuralegenda Ossi Rumpunen , 28, avaa kautensa sunnuntaina kasvattajaseuransa tutussa peliasussa. Viime kaudella Saksan Bundesliigan pronssia SWD Powervolleys Dürenin riveissä voittaneen yleispelaajan tähtäin on ollut keväästä asti ulkomaan pelikentillä, mutta viritykset ja neuvottelut eivät ole vielä johtaneet sopimukseen.

Laurikaisen TPS kipuaa ylös askel kerrallaan

– Minulle jatkosopimusta tehdessä oli tärkeää, että seura pystyi vakuuttamaan minut siitä, että seuralla on suunta ja resurssit seuraavan askeleen ottamiseen muutaman raskaan vuoden jälkeen, summasi Mika Laurikainen tällä viikolla jatkosopimuksen taustoja.

TPS:n jalkapallomiehistön päävalmentaja Mika Laurikainen aloitti raitapaitojen valmentamisen jo vuonna 1993 D-junioreiden peräsimessä. 54-vuotias luotsi on ehtinyt valmentaa TPS:n edustusjoukkuetta myös 2001–03 ennen nykyistä pestiään.

Puukkokatsomo: Futispääkaupungin paluu

Mauro Severino.

Vielä ei olla palattu muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin Turku saattoi syystä röyhistää rintaa Suomen jalkapalloilullisena pääkaupunkina. Oikeaan suuntaan on kuitenkin menty. Muutaman vuoden päästä saatetaan hyvinkin olla tilanteessa, jossa sekä TPS että Inter jälleen taistelevat Veikkausliigan kärkisijoista. Molemmissa seuroissa on tehty oikeaan suuntaan vieviä liikkeitä.

TPS etsii uusia tulovirtoja Jarmo Kähkösen johdolla

Jarmo Kähkösen vastuualueet TPS:ssa liittyvät puhtaasti talouteen. – Onneksi seurassa on niin paljon ammattitaitoa urheilupuolella, että urheilullisesta menestyksestä minun ei tarvitse murehtia yhtään, Kähkönen toteaa.

Pari viikkoa sitten TPS-leiristä kuului uutisia, kun FC TPS:n miesten edustusjoukkueesta vastaavan taustayhtiön FC TPS Turku Oy:n toimitusjohtajaksi astui Jarmo Kähkönen . Liike-elämästä ja IT-maailmasta kannuksensa keränneen Kähkösen vastuulla on ennen kaikkea talouteen liittyvät kysymykset.

Täysosuma
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.